ID.nl logo
Vpn-server op je nas regel je zo
© PXimport
Huis

Vpn-server op je nas regel je zo

Het is erg handig om buiten je huis overal met bijvoorbeeld je smartphone in je thuisnetwerk te kunnen komen. Bijvoorbeeld om IoT-apparaten te bedienen, beelden van de ip-camera te bekijken of regioblokkades te omzeilen. Door een vpn-server op te zetten, zit je in één handeling veilig op je thuisnetwerk. Een nas is doorgaans krachtig genoeg voor gebruik als vpn-server, zeker als je niet de hoogste snelheid nodig hebt. In dit artikel laten we zien hoe je het instelt en gebruikt in combinatie met een smartphone.

Heb je thuis allerlei mooie toepassingen draaien, dan zul je die vroeg of laat ook onderweg vanaf smartphone, tablet of laptop willen benaderen. Denk aan bijvoorbeeld thuisautomatisering met Home Assistant of Domoticz, mediastreaming met Plex of Emby, het gebruik van downloadservers of gewoon toegang tot persoonlijke bestanden. Je kunt dat eventueel per toepassing regelen, veelal door enkele poorten door te sturen, maar zulke achterdeurtjes zijn niet zonder risico’s. Veel toepassingen bevatten bijvoorbeeld kwetsbaarheden of gebruiken geen versleutelde verbindingen.

Met één goed beveiligde vpn-verbinding los je zulke problemen op. De vpn-verbinding geeft feitelijk een extra laag van bescherming bovenop de beveiliging van de toepassingen zelf. Ook kun je meteen alle toepassingen gebruiken zoals je dat thuis gewend bent en zonder de configuratie ervan aan te passen. Dat geldt ook voor toepassingen die je normaal beter niet via internet kunt gebruiken, zoals netwerkbestandstoegang (zie kader ‘Toegang tot bestanden via internet’). We laten zien hoe je dit bereikt met een vpn-server op een nas van Synology of QNAP.

Toegang tot bestanden via internet

Je nas is wellicht hét centrale opslagpunt in je netwerk. Voor toegang tot bestanden vanaf een Windows-pc wordt het smb-protocol gebruikt. Vooral de eerste versie (smb 1.0) is erg onveilig. Een kwetsbaarheid stond bijvoorbeeld aan de basis van een grote aanval van WannaCry-ransomware. In Windows 10 is het tegenwoordig standaard uitgeschakeld en veel providers blokkeren de voor smb-verkeer gebruikte tcp-poort 445. In de latere versies 2.0 en 3.0 is de veiligheid verder verbeterd, onder meer door toevoeging van versleuteling, waardoor je het inmiddels ook veilig via een internetverbinding zou moeten kunnen gebruiken. Microsoft doet dat zelf ook voor gedeelde mappen van de Azure Files-dienst. Toch is het ongebruikelijk en we raden het ook af. Dat is niet alleen een vertrouwensprobleem. In veel netwerken draaien oudere, kwetsbare apparaten. Zelfs op een recente Synology-nas blijkt smb 3.0 standaard uitgeschakeld. Ook de poortblokkering bij providers als Ziggo kan je dwars zitten. Verder vallen de prestaties via internetverbindingen vaak tegen. Bovenal blijf je vatbaar voor kwetsbaarheden, terwijl het toch om je meest kritische data gaat. Voor toegang tot je bestanden in het netwerk raden we een vpn-verbinding aan of alternatieven zoals cloudopslag.

©PXimport

01 Waarom een nas?

Je hebt wellicht al enkele apparaten in je netwerk die je als vpn-server kunt gebruiken, zoals een router. Je mag er wat prestaties betreft geen wonderen van verwachten en OpenVPN wordt niet altijd ondersteund. Een eigen server is een mooie optie, maar dat ligt niet binnen ieders bereik. Beschik je over een nas, dan is dat ook een optie, met extra verwerkingskracht en veel gebruiksgemak. Zowel Synology als QNAP ondersteunt standaard het instellen als vpn-server met relatief eenvoudige configuratie. Heb je een model met processor die de AES-NI-instructieset ondersteunt, dan profiteer je van flink hogere prestaties.

Met het algoritme voor de versleuteling en de sleutelgrootte kun je ook de prestaties beïnvloeden. In deze basiscursus kiezen we een veilig compromis, genoeg voor een handjevol verbindingen. Echte topsnelheden blijven misschien buiten bereik, maar voor de meeste toepassingen is dat geen bezwaar en er zijn ook altijd andere beperkende factoren, zoals je internetverbinding.

02 Installeer de toepassing

De vpn-server van Synology ondersteunt zowel PPTP, OpenVPN als L2TP/IPSec. Alleen de laatste twee zijn interessant. Eventueel kun je beide instellen, maar in deze basiscursus beperken we ons tot OpenVPN. Het biedt goede prestaties én een goede veiligheid, met bovendien veel vrijheid bij de configuratie. Om het te installeren ga je naar Package Center. Zoek VPN Server op en installeer de toepassing. Bij QNAP open je App Center en zoek je QVPN Service op in het onderdeel Utilities. Deze toepassing ondersteunt naast bovengenoemde protocollen ook het door QNAP zelf ontwikkelde QBelt-protocol. De toepassing van QNAP kun je overigens ook als vpn-client gebruiken door profielen toe te voegen, voor als de nas een externe vpn-server moet gebruiken. Bij Synology kan dat ook, je vindt de optie onder Netwerk in het Configuratiescherm.

©PXimport

03 Configuratie bij Synology

Open VPN Server en tik onder het kopje VPN Server instellen op OpenVPN. Zet een vinkje bij OpenVPN-server inschakelen. Pas de configuratie naar voorkeur aan, zoals het protocol (udp of tcp), de poort en de versleuteling (zie kader ‘Protocol, poort en versleuteling voor OpenVPN’). Er wordt een veilige optie voorgesteld: AES-CBC met een 256bit-sleutel en SHA512 voor de verificatie. Let wel op, want er staan ook onveilige keuzes in de lijst. Met de optie Clients toegang geven tot de LAN-server zorg je ervoor dat je, vanaf je vpn-verbinding, ook andere apparaten op hetzelfde netwerk als de nas kunt benaderen. Als je dit nalaat, kun je alleen de nas en de toepassingen op die nas gebruiken, wat soms genoeg kan zijn.

De optie Compressie op de VPN-koppeling inschakelen zetten we bij voorkeur uit. De meerwaarde is beperkt en het is niet zonder risico’s vanwege enkele kwetsbaarheden. Klik ten slotte op Toepassen gevolgd door Configuratie exporteren om het zip-pakketje op te halen waarmee je straks de verbinding opzet. Onder Overzicht zie je dat OpenVPN is ingeschakeld. Gebruik je de firewall op je nas? Ga dan naar Configuratiescherm / Beveiliging / Firewall en voeg een regel toe die verkeer voor de vpn-server toestaat.

©PXimport

04 Configuratie bij QNAP

Op een QNAP-nas open je de toepassing QVPN Service en kies je onder VPN-server de optie OpenVPN. Zet een vinkje bij OpenVPN server inschakelen en pas de configuratie naar voorkeur aan. Net als bij Synology kun je het protocol en de poort vrij instellen. Voor de codering wordt standaard AES gebruikt met een sleutel van 128 bit (standaard) of 256 bit. De optie Gecomprimeerde VPN-verbinding inschakelen zetten we uit. Klik vervolgens op Toepassen. Hierna kun je het OpenVPN-profiel downloaden, dat ook het certificaat bevat. Dit gaan we onder Android gebruiken. Onder Overzicht kun je zien of de vpn-server actief is met ook andere details zoals verbonden gebruikers.

©PXimport

Protocol, poort en versleuteling voor OpenVPN

OpenVPN is flexibel te configureren. Om te beginnen kan als protocol zowel udp als tcp worden gebruikt, waarbij udp de voorkeur krijgt omdat het efficiënter en sneller werkt. Het ‘regelende’ karakter van het tcp-protocol werkt namelijk eerder tegen dan mee bij verkeer over een vpn-tunnel. Verder kun je praktisch elke poort kiezen. Voor udp is dat standaard poort 1194. Helaas zetten bedrijven deze en andere poorten vaak dicht voor uitgaand verkeer. Wel is vrijwel altijd ‘gewoon’ websiteverkeer via de tcp-poorten 80 (http) en 443 (https) mogelijk. Hier kun je slim gebruik van maken. Als je voor de OpenVPN-verbinding het tcp-protocol kiest met poort 443 kun je via vrijwel elke firewall en proxyserver verbinding maken, evenwel met verlies aan snelheid. Heb je de luxe, dan zou je twee vpn-servers kunnen opzetten, een met udp/1194 en een tweede met tcp/443. Wat versleuteling betreft is AES-CBC het meest gangbaar met AES-GCM als opkomend alternatief. Een 256bit-sleutel is de norm, maar óók een 128 of 192 bit sleutel is zeer veilig. Het is tot in de verre toekomst vrijwel onmogelijk om een (goed gekozen) sleutel van 128 bit te kraken. Een nóg langere sleutel voegt wat bescherming betreft dan ook weinig toe, maar kost wel meer rekenkracht.

05 Gebruikersaccounts geschikt maken

Om in te loggen op de vpn-server is ook een gebruikersaccount nodig. Dat is een gewoon gebruikersaccount op de nas met de juiste rechten om de vpn-server te gebruiken. Bij Synology hebben standaard alle gebruikers de mogelijkheid om de vpn-server te gebruiken. Pas dit naar voorkeur aan door in VPN Server naar Rechten te gaan. Bij QNAP ga je in QVPN Service naar Privilege-instellingen. Hier voeg je de gewenste vpn-gebruikers handmatig toe vanuit de lokale gebruikers op de nas.

©PXimport

06 OpenVPN-profiel nabewerken

Je moet het OpenVPN-profiel even doorlopen in een teksteditor en waar nodig aanpassingen maken. Bij Synology pak je daarvoor het zip-bestand (openvpn.zip) uit in een map waarna je het bestand VPNConfig.ovpn kunt openen in je teksteditor. Hierin vind je de regel remote YOUR_SERVER_IP 1194 en iets verderop proto udp. Dit geeft aan welk poortnummer (1194) en protocol (udp) moeten worden gebruikt bij het opzetten van de verbinding. Op de plek van YOUR_SERVER_IP vul je het ip-adres van je internetverbinding thuis in, bij QNAP is dat al standaard ingevuld.

Krijg je van jouw internetprovider voor de internetverbinding thuis geen vast maar een dynamisch en dus wisselend ip-adres? Dan is een dynamic-dns-dienst (ddns) een goed alternatief. Je kunt het gewoon op je nas instellen (zie kader ‘Dynamic dns-dienst op je nas’) en het adres vervolgens invullen op de plek van het ip-adres in het profiel (dat gebeurt niet automatisch). Bij Synology is dynamic dns extra handig, omdat je het aangemaakte servercertificaat dan kunt gebruiken voor het opzetten van de verbinding, om een certificaatprobleem op te lossen.

©PXimport

Dynamic dns-dienst op je nas

Met een dynamic-dns-dienst (ddns) wordt je ip-adres bijgehouden en doorgegeven aan een externe server, die zorgt dat de gekozen hostnaam altijd aan het juiste ip-adres is gekoppeld. Je kunt dit gewoon op je nas draaien. Bij Synology vind je het onder Configuratiescherm / Externe toegang. Het eenvoudigst is om Synology als (gratis) serviceprovider te kiezen met een beschikbare hostnaam en domeinnaam (wij kiezen groensyn154.synology.me), zolang de combinatie maar beschikbaar is. Eventueel kun je ook een aangepaste ddns-provider instellen. Bij QNAP ga je naar Configuratiescherm / Netwerk en Virtual Switch. Onder het kopje Toegangsservices vind je de optie DDNS. Je kunt een aangepaste ddns-provider instellen, maar ook de myQNAPcloud-voorziening van QNAP zelf configureren en gebruiken. Een wizard begeleid je door de instellingen. Aan het einde kun je kiezen welke diensten ingesteld moeten worden. Om veiligheidsredenen zou je dat kunnen beperken door alleen DDNS te kiezen.

©PXimport

07 Certificaten toevoegen

Bij QNAP gebeurt de authenticatie bij het inloggen op de vpn-server alleen op basis van gebruikersnaam en wachtwoord. Bij Synology heb je ook twee client-certificaten nodig om verbindingsfouten te voorkomen, wat natuurlijk ook een stuk veiliger is. Je kunt ze handmatig in de app toevoegen, maar ook (zoals we hier doen) in het OpenVPN-profiel opnemen. We gebruiken het ddns-certificaat (in ons voorbeeld behorende bij groensyn154.synology.me) voor de twee certificaten. Ga hiervoor naar Configuratiescherm / Beveiliging. Tik op Configureren en zorg dat dit certificaat is geselecteerd achter VPN Server. Sluit het venster met Annuleren. Klik met rechts op het certificaat en kies Certificaat exporteren.

Pak het zip-bestand uit. Open het OpenVPN-profiel in een teksteditor. Onderaan zie je een blokje <ca></ca> met de inhoud van ca.crt. Daaronder voeg je een blok <cert></cert> toe waarin je de inhoud van cert.pem zet. Voeg vervolgens nog een blok <key></key> toe met daarin de inhoud van privkey.pem. Met dit profiel kun je in combinatie met het gebruikersaccount op je nas een verbinding opzetten.

©PXimport

08 Overige configuratiemogelijkheden

Je kunt meer opties naar voorkeur instellen. De eerste hangt af van je gebruiksdoel. Wil je de vpn-verbinding alleen gebruiken om op afstand toegang tot je thuisnetwerk te hebben? Bij Synology moet je dan zorgen dat er vóór de regel redirect-gateway def1 in je profiel een haakje (#) staat zodat het als commentaar wordt beschouwd. Haal je het haakje weg, dan gaat ál het verkeer door de vpn-tunnel, ook bijvoorbeeld voor gewone websites die je bezoekt. Bij QNAP is dit een serverinstelling, het heeft dus geen invloed op het profiel. Je stelt het in QVPN Service in met de optie Gebruik deze verbinding als standaard gateway voor externe apparaten. Zet je die aan, dan gaat al het verkeer vanaf de vpn-client door de vpn-tunnel. Wil je dat controleren? Bezoek dan met een browser het adres https://whatismyipaddress.com. Als hier je publieke ip-adres (van je internetverbinding) staat weet je dat het verkeer door de tunnel gaat.

09 Poorten doorsturen in de router

In deze basiscursus hebben we voor de vpn-server het udp-protocol op poort 1194 ingesteld en dat is ook het enige verkeer dat je met een portforwarding-regel hoeft door te sturen van je router naar je nas. Het is raadzaam de nas eerst zelf een vast ip-adres in je netwerk te geven. De manier waarop je zo’n regel toevoegt verschilt per router. De regel zelf is eenvoudig. Het inkomende verkeer gebruikt het udp-protocol en de poort is 1194. Als bestemming voer je het ip-adres van je nas in en de poort is ook nu 1194.

10 Toegang vanaf smartphone

Het is nog maar een kleine stap om de vpn-verbinding vanaf een smartphone te gebruiken. Zorg dat je op een extern netwerk zit (zoals het mobiele netwerk) en niet op je eigen wifi-netwerk, zodat je daadwerkelijk een verbinding van buitenaf maakt. We gebruiken zoals aangegeven de officiële app OpenVPN Connect die je via de Google Play Store of iOS App Store kunt downloaden. Een Android-smartphone kun je op de pc aansluiten waarna je het OpenVPN-profiel naar de map Download kunt kopiëren. Importeer het profiel dan met de app via Import Profile / File. Bij een iPhone kun je iTunes gebruiken, of het OpenVPN-profiel naar jezelf mailen en openen in de OpenVPN-app.

Vul de gebruikersnaam en wachtwoord in die horen bij je account op de nas. Nu kun je verbinding maken door het profiel aan te tikken. Hierna heb je toegang tot je nas en het thuisnetwerk waarop je nas is aangesloten.

©CIDimport

Beperkingen bij gebruik van ipv6

In dit artikel gaan we ervan uit dat je voor je vpn-server een ipv4-adres gebruikt en geen ipv6. In enkele situaties is dat een probleem. Zo geven internetproviders zoals Ziggo klanten soms geen publiek ipv4-adres meer. In zo’n geval kun je alleen via ipv6 inkomende verbindingen naar je vpn-server ontvangen. En dat is weer een probleem als je vanaf een mobiel netwerk met je smartphone wilt verbinden, want ipv6 wordt nog maar spaarzaam aangeboden op mobiele verbindingen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.