ID.nl logo
Huis

VLAN opzetten en configureren met pfSense

Wil je een afgezonderd netwerk voor gasten, een stabiel netwerk voor telefonie of een afgeschermd netwerk voor IoT-apparaten? Met virtual lan’s kun je flexibel zulke logische scheidingen aanbrengen in een bestaand netwerk. Een vlan opzetten met de gratis software pfSense werkt als volgt.

Voor dit artikel gebruiken we een oude pc met losse Intel-netwerkadapter met vier poorten (we noemen dit de ‘server’) en een voordelige managed switch met acht poorten, de TP-Link TL-SG108E (ongeveer 40 euro). We gebruiken een poort op de server voor wan (internet), een tweede voor het lokale netwerk (lan) en een derde voor de vlan’s. In de praktijk kun je ook met twee poorten uit de voeten, maar drie is praktischer.

Je kunt ook oefenen zonder losse switch door je pc rechtstreeks met de server te verbinden, maar dan moet je een manier vinden om de vlan-tag in de netwerkadapter van je pc in te stellen.

We sluiten voor deze workshop een pc voor de configuratie van zowel de switch als de pfSense-server aan op switchpoort 1. De lan-poort van de server verbinden we met poort 7. De switch is standaard vrij ‘dom’ ingesteld: alle poorten behoren tot het standaard vlan (met tag 1) en zijn ook lid van dat vlan.

Over pfSense installeren lees je hier. Een tip: zet met een programma als Rufus de laatste stabiele versie van de Community Edition (in deze masterclass gebruiken we versie 2.4.4) op een usb-stick en gebruik die als installatiemedium.

Subnetten en subnetmaskers

Heb je pfSense geïnstalleerd, dan stel je via de console alleen de netwerkinterfaces voor wan en lan in. Dat is om te beginnen het ip-adres voor de wan-poort, afhankelijk van het achterliggende netwerk. Wij gebruiken een /29-subnet van onze internetprovider die we ook in de thuisrouter (een Fritz!Box) hebben ingesteld.

Zo’n subnet geeft acht publieke ip-adressen waarvan je er vijf als statisch ip-adres kunt toekennen aan apparaten in je netwerk, wel zo handig! We gebruiken er één voor pfSense. Je kunt pfSense overigens, zeker voor testdoeleinden, ook zonder zo’n subnet gebruiken achter je thuisrouter. Dat heet ook wel ‘dubbel NAT’. De thuisrouter past zelf namelijk al NAT (Network Address Translation) toe en pfSense doet dat ook voor zijn lokale netwerk(en). Controleer na het instellen van de wan-poort via de console met optie 7 (ping host) dat ip-adres 8.8.8.8 en host google.com bereikbaar zijn!

©PXimport

In deze masterclass kiezen we als eerste netwerk 10.0.1.0/24 waarvoor we in pfSense zodoende 10.0.1.1/24 als ipv4-adres moeten instellen. Die 10.0.1.1 is dan ook het ip-adres waar je de webinterface vindt en tevens de gateway voor apparaten in dat netwerk. Stel ook een dhcp-server in zodra hierom wordt gevraagd met een beginadres (bijvoorbeeld 10.0.1.100) en een eindadres (zoals 10.0.1.200). Aan de aangesloten netwerkapparaten die daarom vragen, wordt dan automatisch een ip-adres in dat bereik toegekend. De andere ip-adressen kun je zelf voor vaste ip-adressen gebruiken.

Voor je lokale netwerk gebruik je uiteraard ip-adressen die niet op internet kunnen bestaan. Hiervoor zijn de zogenaamde privé ip-reeksen bedoeld. Het is niet verplicht, maar wel handig om bij de keuze voor ip-reeksen de nummering van je vlan’s te volgen. Kies bijvoorbeeld de ip-reeksen 192.168.2.x en 192.168.5.x voor de vlan’s 2 en 5. Of 192.168.50.x en 192.168.60.x voor vlan 50 en 60.

We gaan in deze masterclass uit van subnetmasker van 255.255.255.0. Met zo’n subnetmasker geef je aan met welk deel van het ip-adres het netwerk wordt aangewezen. Bij 255.255.255.0 zijn dat precies de eerste drie getallen, die dus ook voor elk ip-adres in dat netwerk hetzelfde zijn. Het vierde getal (2 t/m 254) gebruik je dan voor aangesloten apparaten, de waardes 0, 1 en 255 zijn gereserveerd.

In deze masterclass gebruiken we vaak de verkorte CIDR-notatie (Classless Inter-Domain Routing) voor ip-reeksen. Dat is /24 bij het subnetmasker 255.255.255.0. Een netwerk als 192.168.2.x met subnetmasker 255.255.255.0 kun je dan ook opschrijven als 192.168.2.0/24.

Toegang tot switch

Een managed switch heeft een eigen ip-adres. Via dat ip-adres vind je ook de webinterface voor het beheer van de switch. In de fabriek is dat voor deze switch (v3 en ouder) ingesteld op 192.168.0.1. We veranderen dat eerst naar dhcp door tijdelijk een pc aan te sluiten en de pc een ip-adres in datzelfde ip-bereik te geven (bijvoorbeeld 192.168.0.10 met subnetmasker 255.255.255.0). Je logt dan met de pc in op de webinterface van de switch op 192.168.0.1 met gebruikersnaam en wachtwoord admin.

Kies vervolgens via System / IP Setting bij DHCP Setting voor Enable. De pc stellen we daarna voor het gemak ook in op dhcp. De switch én pc zullen een ip-adres van onze server krijgen, aan het begin van het dhcp-bereik, in principe 10.0.1.100 en 10.0.1.101 (en waarschijnlijk ook in die volgorde!). Na wijzigingen in de instellingen van de switch moet je niet vergeten Save Config te kiezen. En je verandert de eerste keer natuurlijk ook het standaard wachtwoord.

©PXimport

pfSense configureren

We gaan nu de vlan’s maken in pfSense. De webinterface van pfSense staat als het goed is al voor je klaar via http://10.0.1.1. Log in met gebruikersnaam admin en wachtwoord pfsense. Er opent een wizard voor de eerste configuratie. Vul hier een Primary DNS Server (bijvoorbeeld 8.8.8.8 voor Google DNS) en Secondary DNS Server (8.8.4.4) in. Zet het vinkje bij Override DNS uit. In het volgende scherm vul je de correcte tijdzone in (Europe/Amsterdam).

De configuratie van de wan-poort is al gedaan en kun je eventueel nog aanpassen of aanvullen. Het vinkje bij Block private networks from entering via WAN kun je weghalen als je pfSense in de privé ip-reeks van je thuisrouter gebruikt. Doorloop de overige instellingen, onder andere voor de lan-poort en klik ten slotte op Reload om de nieuwe configuratie te laden.

Netwerkpoorten voor vlan's

Voor deze masterclass maken we als voorbeeld de vlan’s 20 (met naam DMZ) als niet-vertrouwd netwerk met subnet 10.0.20.0/24 en vlan 30 (met naam Zakelijk) als vertrouwd netwerk met het subnet 10.0.30.0/24. Ook willen we dat voor iedere vlan een dhcp-server correcte ip-adressen uitdeelt. Het is het veiligst om vlan’s te maken op een interface die je (nog) niet in gebruik hebt. Met een interface wordt een fysieke netwerkpoort bedoeld. Onder Interface / Assisgnments zie je welke gebruikt of beschikbaar zijn.

In ons geval zijn de poorten igb0 (wan) en igb1 (lan) gebruikt en we gaan igb2 op diezelfde netwerkadapter gebruiken voor de vlan’s. De poort ale0 is overigens de netwerkpoort op het moederbord, die laten we ongemoeid. Als je geen vrije netwerkpoorten hebt, zou je de vlan’s ook op de lan-interface kunnen instellen, maar zorg dan dat je jezelf niet buitensluit. Eventueel kun je de toegang tot pfSense tijdelijk open zetten vanaf de wan-poort.

Vlan's instellen

We definiëren eerst de vlan’s. Ga daarvoor naar Interfaces / Assignments en kies het tabje VLANs. Klik op Add. Bij Parent Interface selecteer je de lan-poort (in ons geval de nog ongebruikte igb2). Vul achter VLAN Tag de waarde 20 in met als omschrijving DMZ. Herhaal dit voor het tweede vlan met nu bij VLAN Tag de waarde 30 en als omschrijving Zakelijk.

Ga daarna naar Interface Assignments, kies achter Available network ports de optie VLAN 20 on igb 2 en klik op Add. Herhaal dit voor VLAN 30 on igb 2. Ze worden toegevoegd als OPT1 en OPT2, in de volgende paragraaf configureren we die aanduidingen verder. Desgewenst kun je de namen OPT1 en OPT2 wijzigen naar bijvoorbeeld VL20_DMZ en VL30_ZAKELIJK.

©PXimport

We gaan nu de vlan’s OPT1 en OPT2 instellen. Klik eerst op OPT1 en vink de optie Enable aan. Bij IPv4 Configuration Type kies je Static IPv4. Vul daarnaast het ip-adres in (10.0.20.1), dat wordt de gateway voor aangesloten apparaten, en zorg dat daarnaast het juiste subnet (/24) is geselecteerd. Klik op Save. Doe hetzelfde voor OPT2, maar nu met ip-adres 10.0.30.1. Klik weer op Save en dan Apply Changes.

We gaan ook meteen een dhcp-server instellen voor beide vlan’s. Ga daarvoor naar Services / DHCP Server en dan het tabje OPT1. Zet een vinkje bij Enable en vul bij Range bijvoorbeeld 10.0.20.100 - 10.0.20.200 in. Klik op Save. Herhaal de stappen voor OPT2 met de reeks 10.0.30.100 - 10.0.30-200.

Firewalls instellen

Er zijn nog firewallregels nodig voor beide vlan’s. Als je dat nalaat, zal al het verkeer automatisch worden geblokkeerd, wat de juiste werking natuurlijk in de weg zet. Ga hiervoor naar Firewall / Rules en kies OPT1. Deze regels moeten in de volgorde staan waarin we ze hier benoemen, in die volgorde worden ze namelijk beoordeeld. We beginnen met het blokkeren van het verkeer naar het tweede vlan.

Klik op Add, kies bij Action voor Block, bij Protocol voor Any en bij Source selecteer je OPT1 net. Bij Destination selecteer je OPT 2 net, dat we hiermee blokkeren. Klik op Save. Maak een tweede regel waarin je al het andere verkeer toestaat, in feite verkeer binnen dat netwerk en naar internet. Kies daarvoor bij Action voor Pass, bij Protocol weer voor Any, bij Source weer OPT1 net en bij Destination kies je nu Any. Druk op Save en daarna Apply Changes om ze actief te maken.

©PXimport

Switch instellen voor vlan

We gaan de switch nu gereed maken voor de vlan’s. Tijdens de configuratie houden we de pc nog even op poort 1 en de switch op poort 8. We gaan poort 2 en 3 van de switch gebruiken voor vlan 20, en poort 4 en 5 voor vlan 30. Als zogenoemde trunk-poort, de aansluiting met pfSense, kiezen we poort 8. Hierop moeten zowel vlan 20 als 30 binnenkomen.

Klik in de webinterface van de switch het menu VLAN open en ga naar 802.1Q VLAN. Zet dat aan met Enable gevolgd door Apply. Bij VLAN ID vul je 20 in en bij VLAN Name een herkenbare naam zoals DMZ. Bij Port 2 en 3 selecteer je Untagged, dat worden de ‘toegangspoorten’ voor bijvoorbeeld pc’s en laptops die niet met vlan’s overweg kunnen.

Bij Port 8 voor de server met pfSense selecteer je Tagged. Voor alle andere poorten kies je Not Member. Klik daarna op de knop Add/Modify. Hierna stel je vlan 30 in. Nu uiteraard met 30 als VLAN ID en als naam bijvoorbeeld Zakelijk. Voor Port 4 en 5 vul je Untagged in, bij Port 8 weer Tagged en de andere poorten Not Member. Daaronder zie je een overzicht van de instellingen. Vergeet niet om als laatste weer Save Config te kiezen.

Er rest nog één belangrijke instelling: de PVID. Hiermee stel je in welke tag er wordt toegewezen aan inkomend untagged (ongetagd) verkeer op een bepaalde poort. Dat is belangrijk omdat juist hiermee het (ongetagde) verkeer van bijvoorbeeld pc’s in het juiste netwerk wordt ingedeeld.

Hiervoor klik je weer het menu VLAN open en ga je naar 802.1Q PVID Setting. Vul bij PVID de waarde 20 in voor vlan 20 en zet een vinkje bij Port 2 en 3. Klik dan op Apply. Daarna vul je bij PVID de waarde 30 in en vink je Port 4 en 5 aan. Klik op Apply. Nu ben je klaar om je netwerk te testen.

©PXimport

Vlan testen

Nu komt de laatste stap: het testen van het netwerk. We sluiten een kabel aan van poort 3 op de server met pfSense naar poort 8 op de switch. Die derde netwerkpoort is immers de interface waarop de vlan’s zijn geconfigureerd. En poort 8 op de switch handelt het getagde verkeer voor vlan 20 en 30 af. We verhuizen de pc van poort 1 naar poort 2 of 3. Nu zul je zien dat de pc een ip-adres krijgt in het dhcp-bereik van vlan 20, namelijk 10.0.20.100 of hoger.

Sluit je de pc echter aan op poort 4 of 5, dan wordt deze in vlan 30 ingedeeld met een ip-adres vanaf 10.0.30.100. In Windows kun je met via de Opdrachtprompt en het commando ipconfig het ip-adres inzien, eventueel met meer details via het commando ipconfig /all, en ook vernieuwen met ipconfig /renew.

De echte meerwaarde van de hele opstelling is uiteindelijk dat je in pfSense dankzij de uitgebreide firewall nauwgezet toegangsregels kunt beheren. Ook kun je met vpn’s aan de slag en pfSense op talloze manieren verder uitbreiden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: