Mifi-routers: Je eigen wifi op vakantie
Als je een 4G-abonnement bij een telecomprovider hebt afgesloten, is het eigenlijk zonde om deze snelle verbinding alleen maar voor je smartphone te gebruiken. Met een mifi-router creëer je op praktisch iedere plek je eigen wifi-netwerk. Meerdere apparaten maken op die manier gebruik van het mobiele internetsignaal. Handig voor op de camping! Waar moet je bij aanschaf van een 4G-router op letten?
Tip 01: 4G-router
Een 4G-router noemt men ook wel een mifi-router of mobiele router. Feitelijk komen deze benamingen allemaal op hetzelfde neer. Een 4G-router is een apparaatje waarin je een simkaart kunt doen. Dit apparaat haalt de mobiele dataverbinding via de simkaart binnen en stuurt vervolgens een wifi-signaal uit. Het voordeel van een 4G-router is dat je op iedere locatie meerdere apparaten met internet kunt verbinden, zoals een laptop, e-reader en tablet. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat er mobiel internet beschikbaar is.
Afhankelijk van welk product je kiest, kun je meestal zo’n tien tot vijftien apparaten draadloos verbinden. Je haalt bijvoorbeeld de simkaart tijdelijk uit je smartphone en stopt die in de 4G-router. Als alternatief kun je hiervoor ook een prepaidkaart gebruiken, bijvoorbeeld door een lokaal exemplaar in het buitenland aan te schaffen. Bedenk wel dat alle aangesloten apparaten allemaal mobiele data opslurpen, wat ten koste gaat van je mobiele abonnement of prepaidtegoed.
©CIDimport
Roamingkosten
Vanaf deze zomer is het extra interessant om een 4G-router te overwegen. Na 15 juni heb je in Europa namelijk niet meer te maken met roamingkosten voor mobiel internet. Dat betekent dat je in alle Europese lidstaten probleemloos de databundel van je reguliere abonnement gebruikt, zonder dat je telecomprovider hiervoor een hoger tarief rekent. Het Europees Parlement bepaalde verder dat je ook voor sms’jes en bellen niet meer extra hoeft te betalen binnen de Europese Unie.
Tip 02: Snelheid
Een belangrijk beoordelingspunt bij mobiele routers is de ondersteunde snelheid. Zeker nu 4G in de meeste ontwikkelde gebieden van de wereld beschikbaar is, loont het de moeite om via zo’n vliegensvlugge mobiele internetverbinding te surfen. Uiteraard heb je dan wel een exemplaar nodig dat 4G ondersteunt. Naast 4G bieden veel telecomproviders tegenwoordig 4G+ aan, waarmee het lukt om snelheden tot maximaal 225 Mbit/s te halen. Wil je hiervan gebruikmaken, let dan goed op welk product je aanschaft. Nog lang niet alle mifi-routers ondersteunen namelijk 4G+. Onder meer Huawei, TP-Link en Netgear ontwikkelen geschikte producten die wel met het snelste mobiele netwerkprotocol overweg kunnen. Overigens hoef je niet echt op de wifi-standaard te letten, want nagenoeg alle moderne producten hebben 802.11n- of zelfs 80211ac-antennes aan boord. Deze specificatie garandeert een snelle wifi-verbinding, mits de dekking van het mobiel internet voldoende is.
©PXimport
Nog niet alle mobiele routers kunnen overweg met 4G+
-
Tip 03: Interne accu
Als je kampeert, is er lang niet altijd een stopcontact in de buurt. Kampeer je graag, kies dan voor een exemplaar met een geïntegreerde accu. Op die manier creëer je altijd en overal je eigen wifi-netwerk (mits er natuurlijk een mobiele dataverbinding beschikbaar is). Controleer in de specificaties wel even de capaciteit van de batterij. Sommige mobiele routers houden het wel tien á vijftien uur zonder netvoeding vol, terwijl andere producten een bescheiden accuduur van enkele uren bieden. Wie een krachtige batterij wenst, kan bijvoorbeeld bij de Huawei E5770S terecht. Hierin is een accu met een capaciteit van 5200 mAh verwerkt, wat resulteert in een accuduur van maximaal twintig uur. Enkele 4G-routers met een geïntegreerde batterij fungeren ook als powerbank, zodat je onderweg een smartphone of tablet kunt opladen. In dat geval sluit je het mobiele apparaat aan op een usb-poort of meegeleverde verloopkabel. Dan gaat je apparaatje natuurlijk wel minder lang mee als 4G-router!
©PXimport
Tip 04: Frequentieband
Afhankelijk van welk product je kiest, zendt de 4G-router het wifi-signaal op een bepaalde frequentie uit. De meest gebruikte frequentieband is al jarenlang 2,4 GHz. Het voordeel hiervan is dat nagenoeg alle draadloze apparatuur hiermee overweg kan, zoals je laptop en tablet. Nadelen zijn er ook, want in stedelijke gebieden is er een grotere kans op conflicten met naburige netwerken. Deze netwerken gebruiken dezelfde radiogolven, wat mogelijk nadelige gevolgen heeft voor jouw wifi-signaal. De meeste routers kunnen tegenwoordig het wifi-signaal ook via de 5GHz-frequentieband uitzenden. Er is dan minder sprake van ‘concurrentie’, wat in drukbezette gebieden meestal resulteert in een stabielere wifi-verbinding. Bedenk wel dat oudere apparatuur vaak niet met 5 GHz overweg kan, zoals gedateerde laptops. Bovendien is de golflengte vergeleken met 2,4 GHz korter, zodat 5 GHz minder geschikt is voor langere afstanden. Beslis eerst welke frequentieband je wilt gebruiken voordat je een mifi-router aanschaft. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Zo zenden dualband-routers op beide frequentiebanden uit, maar dat lukt niet tegelijkertijd. Wil je een wifi-signaal zowel op 2,4 als 5 GHz gebruiken, dan kun je een zogeheten simultaneous-dualband-router overwegen. In de nabije omgeving van het apparaat zijn er dan twee aparte draadloze netwerken zichtbaar. Verder verkopen (web)winkels ook talloze singleband-routers die alleen 2,4 GHz ondersteunen.
©PXimport
Een simultaneous dualband-router zendt het wifi-signaal tegelijkertijd in 2,4 en 5 GHz uit
-
Tip 05: Formaat simkaart
4G-routers hebben altijd een simkaartslot. Vaak zit die aan de binnenkant bij de accu, soms bevindt het slot zich aan de achterzijde. Welk formaat simkaart je nodig hebt, verschilt per product. Naast een standaard-simkaart kan dat een nano- of micro-exemplaar zijn. Laat je hierdoor overigens niet beperken. Mocht je huidige simkaart niet passen, dan vraag je bij de telecomprovider simpel een nieuwe aan. Sommige professionele mobiele routers hebben zelfs plek voor twee simkaarten. Bij slecht bereik schakelt het apparaat dan eventueel over naar een mobiel netwerk van een andere telecomprovider. Voor normaal gebruik op bijvoorbeeld een camping heb je geen dualsim-functie nodig.
©PXimport
Tethering
Bezitters van een smartphone gebruiken dit toestel ook weleens als veredelde 4G-router. Deze oplossing werkt prima wanneer je op afgelegen plekken af en toe met een laptop wilt surfen. Je laat de smartphone een wifi-signaal uitzenden door de zogeheten tethering-functie te activeren. Op een iPhone ga je hiervoor naar Instellingen / Persoonlijke hotspot. Zodra je deze functie inschakelt, kies je een sterk wachtwoord. Naast wifi kun je andere apparaten ook via bluetooth of een usb-kabel verbinden. In Android vind je de functie door naar Instellingen / Tethering en Mobiele hotspot te navigeren.
Tip 06: Data delen
Veel 4G-routers hebben de extra optie om gegevens te delen met alle verbonden apparaten, die hebben dan een micro-sd-kaartlezer. Door hierop foto’s, muziek, video’s en documenten te bewaren, zijn deze bestanden via het eigen draadloze netwerk beschikbaar. Binnen de webomgeving van de 4G-router geef je in dat geval aan dat je de geheugenkaart wilt delen. Je mobiele router fungeert daarmee min of meer als nas. Check vooraf wel even de maximale opslagcapaciteit, het merendeel van de 4G-routers accepteert alleen micro-sd-kaarten tot 32 GB. Verder bestaan er ook types die via een usb-poort data aan het netwerk beschikbaar stellen. In sommige gevallen gebruik je de usb-poort zelfs om een printer via het eigen wifi-netwerk te delen, zoals bij de AVM FRITZ!Box 6840.
©PXimport
Tip 07: Ethernetpoorten
Uitgebreide 4G-routers hebben meerdere ethernetpoorten, zodat je apparatuur eventueel via een kabel aansluit. Dat is handig wanneer het niet lukt om een stabiele wifi-verbinding op te zetten, zoals bij conflicten met naburige netwerken. Sommige 4G-routers koppel je eventueel rechtstreeks aan een bestaand internetmodem. Het 4G-netwerk functioneert in dat geval als noodvoorziening voor wanneer de reguliere internetverbinding onverhoopt uitvalt. Deze zogeheten failover-functie is vooral interessant voor bedrijven die zich geen internetstoring kunnen veroorloven.
©PXimport
Tip 08: Beveiliging
Wanneer je aan de hand van een 4G-router ergens een eigen wifi-netwerk opzet, is het belangrijk om de verbinding te beveiligen. Gelukkig is er op iedere mobiele router al een wachtwoord geconfigureerd. Recente producten kunnen dan ook allemaal overweg met alle gangbare beveiligingsprotocollen, zoals wpa2-psk. Wijzig wel altijd zelf het standaardwachtwoord, zodat mogelijke indringers het wachtwoord niet kunnen raden. Verder hebben bepaalde mobiele routers ook een ingebouwde firewall om verdacht netwerkverkeer te blokkeren.
©PXimport
4G-dongel
Wanneer je onderweg alleen met je laptop online wilt, kun je ook een 4G-dongel overwegen. Dit apparaatje prik je in een vrije usb-poort, waarna je via een mobiele internetverbinding kunt surfen. Afhankelijk van het gekozen product is er een micro-sd-kaart aanwezig, waardoor je de dongel ook gebruikt voor dataopslag. Kies bij voorkeur voor een 4G-exemplaar, zodat je geniet van een snelle internetverbinding. Overigens bestaan er ook usb-dongels die het 4G-signaal ophalen en vervolgens als wifi-netwerk uitzenden. De Huawei E8372H is daar een voorbeeld van. Hierop is een ook micro-sd-kaartlezer aanwezig, zodat je ook bestanden met verbonden apparaten kunt delen. Er bestaat zelfs een speciale adapter zodat je deze dongel aansluit op een regulier stopcontact of sigarettenaansteker van de auto.
©PXimport
Tip 09: Bedieningsgemak
Naast alle eerdergenoemde specificaties speelt natuurlijk ook het bedieningsgemak een essentiële rol. Op een afgelegen locatie wil je niet te lang met allerlei instellingen rommelen. Het is bijvoorbeeld fijn als het apparaat op een display statusinformatie weergeeft. Vaak kun je via zo’n schermpje ook meteen diverse basisinstellingen wijzigen. Bepaalde mifi-routers geven op het scherm bijvoorbeeld aan wanneer je de databundel bijna overschrijdt. Verder controleer je onder meer de signaalsterkte en de batterijstatus. Als er geen display is, bevat de router meestal lichtgevende pictogrammen of indicatorlampjes voor het weergeven van wat statusinformatie. Het leeuwendeel van de instellingen voer je vanaf een smartphone, tablet of laptop uit, waarbij het handig is als de fabrikant hiervoor een mobiele app beschikbaar stelt. De configuratie werkt binnen een app namelijk veel prettiger dan wanneer je hiervoor een browser op je smartphone of tablet moet gebruiken. TP-Link heeft hiervoor de app tpMiFi ontwikkeld. Je stelt hiermee onder meer een datalimiet in, zodat je onvoorziene kosten buiten je bundel voorkomt. Verder deel je data van micro-sd-kaarten en vraag je de resterende accuduur op. Tot slot zie je welke apparaten het wifi-netwerk momenteel gebruiken, waarbij je ongewenste indringers zo nodig blokkeert. Ook fabrikanten als Netgear, Huawei en ASUS hebben soortgelijke apps.
Sommige mifi-routers geven op het display aan wanneer je de databundel bijna overschrijdt
-
Tip 10: Draagbaarheid
4G-routers zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zeker wanneer je van plan bent om het apparaat vaak mee te nemen, geniet een compact exemplaar natuurlijk de voorkeur. Om die reden gebruiken fabrikanten geen accu’s met een extreem hoge capaciteit, dat gaat ten koste van de draagbaarheid. Onder andere TP-Link en Huawei fabriceren diverse draagbare routers die niet zwaarder zijn dan 200 gram. Verder hebben deze modellen geen antennes die uitsteken, zodat ze moeiteloos in je bagage passen. Controleer overigens wel even of de fabrikant een adapter meelevert. Bij veel producten is er namelijk alleen een usb-kabel inbegrepen, waardoor je afhankelijk bent van een laptop of computer om de accu op te laden. Als alternatief zijn er gelukkig ook losse adapters te koop.
Kooptips
In dit artikel hebben we alle belangrijke eigenschappen van 4G-routers belicht. Je weet nu precies op welke zaken je moet letten om het ideale product te vinden. We geven je alvast drie voorzetjes van interessante mobiele routers met een geïntegreerde accu.
TP-Link M7310
Straatprijs: € 119,- Zoek je een goede mobiele router die er ook nog eens subliem uitziet? De TP-Link M7310 komt dan zeker in aanmerking. Het product heeft nogal bescheiden afmetingen, zodat je dit zwart/grijze doosje gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Aan de hand van het kleurenscherm lees je allerlei statusinformatie af, al kun je hiervoor ook de gebruiksvriendelijke tpMiFi-app gebruiken. Het betreft een simultaneous-dualband-router, waardoor het apparaat gelijktijdig een 2,4GHz- en 5GHz-signaal kan uitzenden. Fijn is dat dit product overweg kan met 4G+-netwerken. Verder is er een micro-sd-kaartlezer voorhanden en heeft de ingebouwde accu een capaciteit van 2000 mAh. TP-Link belooft een accuduur van zo’n tien uur. Naast tien draadloze apparaten kun je een toestel bekabeld verbinden via de usb-poort. Binnen de behuizing plaats je een micro-simkaart.
©PXimport
Netgear AirCard 790S
Straatprijs: € 169,- De Netgear AirCard 790S is klein van stuk waarbij er op het voorpaneel een relatief groot kleurendisplay van 2,4 inch is gehuisvest. Hierop lees je allerlei statusinformatie af, waaronder hoeveel data er verbruikt is, en zelfs het wachtwoord. Bovendien gebruik je dit aanraakscherm om rechtstreeks diverse basisinstellingen te wijzigen. Deze dualband-router kan tegelijkertijd het wifi-signaal in zowel 2,4 GHz als 5 GHz uitzenden. Verder is het product compatibel met de snelste mobiele internetverbinding van dit moment: 4G+. De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 2930 mAh en houdt het volgens de fabrikant maximaal elf uur vol. De AirCard 790S heeft plek voor micro-simkaart. Netgear heeft het product voorzien van opvallend veel beveiligingsfuncties, waaronder vpn-ondersteuning en een firewall. Via een meegeleverde verloopkabel gebruik je deze mobiele router ook als powerbank om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. Het product weegt slechts 136 gram, dus ideaal gereedschap voor op vakantie!
©PXimport
Huawei E5786
Straatprijs: € 175,- Het Chinese merk Huawei heeft nogal wat 4G-routers in zijn gamma en de E5786 is daar een mooi exemplaar van. Het betreft een handzaam apparaatje met aan de voorzijde een eenvoudig display om enkele basisinstellingen aan te passen. Dit product is met ondersteuning voor 4G+ en 802.11ac helemaal bij de tijd. De batterij heeft een capaciteit van 3000 mAh en houdt het ongeveer tien uur vol. Prima, zeker voor z’n gewicht van maar 155 gram. Verder gebruik je deze mifi-router ook als bescheiden nas, want er is plek voor een micro-sd-kaart van maximaal 32 GB. Je deelt de wifi-verbinding met maximaal tien apparaten. Hiervoor heb je keuze tussen een 2,4GHz- en 5GHz-verbinding, je kunt de frequentiebanden niet tegelijkertijd uitzenden. Ook in deze mobiele router plaats je een micro-simkaart. De E5786 is in een zwarte en witte uitvoering verkrijgbaar.
©PXimport