ID.nl logo
8 vakantietips voor je mifi-router
© PXimport
Huis

8 vakantietips voor je mifi-router

Op je vakantieadres wil je natuurlijk wel gewoon gebruikmaken van de internetmogelijkheden van je smartphone of tablet, maar niet overal heb je de beschikking over een wifi-netwerk. Neem daarom een mobiele router (mifi) mee op vakantie, zo heb je in de auto of op de camping gewoon overal internet.

Tip 01: Mobiele router

Als je onderweg bent, is er een aantal mogelijkheden om met je smartphone, tablet of laptop verbinding te maken met internet. De makkelijkste optie is om in te loggen op een gratis wifi-netwerk, maar hier ben je over het algemeen beperkt tot hotels, cafés, restaurants of vliegvelden (en bovendien is het niet echt veilig). Lees ook: 13 wifi-tips voor maximaal bereik op vakantie.

In Nederland kun je met je smartphone en databundel ook via je mobiele provider het internet raadplegen, maar in het buitenland wordt dit al snel een kostbare aangelegenheid. In Europa heb je te maken met roamingkosten, elke gedownloade megabyte wordt dan door je Nederlandse provider apart afgerekend, vaak tegen exorbitant hoge tarieven. Buiten de EU zijn de kosten voor mobiel internet nog veel hoger. De meeste providers bieden wel speciale databundels aan die op vakantiegebruik zijn gericht, maar ook hier zijn de prijzen vaak hoog.

Wil je met je tablet het internet op, dan moet deze wel een simkaart accepteren. In laptops kun je sowieso geen simkaart stoppen en zijn over het algemeen alleen via een wifi- of ethernetverbinding met een router verbinden. De oplossing voor al deze apparaten is om een mobiele route aan te schaffen. Er zijn diverse soorten mobiele routers verkrijgbaar: sommige functioneren alleen op plekken waar je een stopcontact en fysieke ethernetkabel hebt, andere zijn geschikt voor volledig mobiel gebruik. Wij concentreren ons hier op de laatste categorie. In dit type router, ook wel mifi-router genoemd, stop je een simkaart die voor mobiel internet is geconfigureerd. De router maakt via de simkaart een verbinding met internet en stuurt het als een wifi-signaal verder. Op deze manier kun je gelijktijdig meerdere apparaten via een normale wifi-verbinding met je mobiele router verbinden.

©PXimport

Tip 01 Een mobiele router, ook wel mifi-router genoemd.

Tip 02: Snelheid

Eén van de belangrijkste aspecten bij aanschaf van een mobiele router is de snelheid, deze wordt aangegeven als 3G of 4G/LTE. 3G staat voor derde generatie en heeft een downloadsnelheid van zo'n vijf tot tien Mbit/s, ongeveer vergelijkbaar met een langzamere ADSL- of kabelinternetverbinding. 4G (vierde generatie) of LTE is een stuk sneller en gaat theoretisch tot zo'n duizend Mbit/s, maar in de praktijk ligt de snelheid eerder dus de 10 en 20 Mbit/s. De termen 4G en LTE worden vaak door elkaar gebruikt, maar met LTE wordt alleen daadwerkelijke 4G-snelheid bedoeld.

De uiteindelijke snelheid hangt bovendien ook erg af van waar je de router gebruikt en of je stil staat, of in een auto of trein zit. Een 4G/LTE-router is over het algemeen duurder in aanschaf en ook het gebruik van een simkaart die 4G/LTE ondersteunt, is duurder dan een simkaart die alleen op het 3G-netwerk gebruikt kan worden. Verder is het van belang dat het netwerk in het land waar je de mobiele router wilt gebruiken, is ingesteld op 4G. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Bulgarije, dan heb je niet veel aan een 4G-router of -simkaart, aangezien hier nog geen 4G-netwerk actief is. Je router zal wel werken, maar maakt verbinding via een langzamere 2G- of 3G-verbinding. In de specificaties van de router kun je lezen wat de maximale upload- en downloadsnelheden zijn, een 3G-router zal vaak een maximale downloadsnelheid hebben van 21 Mbit/s, maar er zijn ook 3G-routers die bijvoorbeeld een downloadsnelheid van 43 Mbit/s bieden.

©PXimport

Tip 02 Niet alle landen bieden 4G-netwerken. Op deze kaart van opensignal.com check je of er een 4G-netwerk op jouw vakantieadres is uitgerold.

Opletten

Vrijwel alle mobiele routers creëren een wifi-netwerk van een 3G- of 4G-signaal via een zelf te plaatsen simkaart. Toch zijn er ook routers waar dit niet direct mogelijk is, hier kun je alleen een los usb-modem of losse usb-dongel met de usb-aansluiting verbinden. Vaak zijn deze routers goedkoper en is niet altijd duidelijk in de omschrijving aangegeven of je meteen een simkaart in de router kunt stoppen.

©PXimport

Deze router van TP-Link biedt niet de mogelijkheid om direct een simkaart te installeren, je moet een usb-modem op de usb-verbinding aansluiten.

Tip 03: Router kiezen

Als je weet of je een 3G- of 4G/LTE-router wilt aanschaffen, is het tijd om een soort router te kiezen. Wil je de router kunnen meenemen in je broekzak, handtas of rugzak, dan is het formaat natuurlijk van belang. Sommige mobiele routers hebben bovendien een stopcontact nodig en zijn dus alleen handig als je in een hotel, café of caravan een internetaansluiting nodig hebt. Vaak geldt dat des te kleiner de router, des te korter de batterijduur is. In de meeste gevallen is het ook zo dat een 4G-router meer stroom verbruikt dan een 3G-router en dus sneller leeg zal zijn.

Het is lastig om routers op dit gebied één-op-één te vergelijken, mede omdat je op informatie van de fabrikant moet vertrouwen. Waar je wel op kunt letten, is het vermogen van de interne batterij. Dit wordt aangegeven in mAh (milliampère-uur), een hoger aantal mAh betekent dat de batterij van de router langer meegaat. Het handigst is een router die je via een usb-kabel snel kunt opladen, sommige routers leveren ook adapter-stekkers voor de auto of voor een normaal stopcontact. Meestal kun je maximaal vijf apparaten tegelijkertijd met een mobiele router verbinden, maar sommige routers bieden een gelijktijdige verbinding van wel tien apparaten. Het is natuurlijk de vraag of je dit nodig hebt tijdens je vakantie.

©PXimport

Tip 03 Een mobiele router kiezen betekent dat je goed naar de exacte specificaties moet kijken.

Tip 04: Specificaties

Naast de algemene tips zijn er ook nog wat specifiekere dingen waar je op kunt letten bij aanschaf van een mobiele router, één daarvan is op welke frequentieband de router werkt. Dit gaat dan om het wifi-signaal dat van de router naar je smartphone, tablet of laptop wordt gestuurd. Er zijn twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz. De 5GHz-band is een nieuwere band en biedt een betere wifi-verbinding tussen je smartphone, tablet of laptop en de router. Niet alle oudere apparaten ondersteunen echter de 5GHz-band en daarom is een router die op beide frequentiebanden uitzendt een slimmere keuze. Een andere aanduiding wat je op een doos van een router vindt, is 802.11. Dit is een protocol voor het overdragen van informatie via een wifi-verbinding. 802.11 wordt altijd gevolgd door één of twee letters dat aangeeft welke versie van het protocol wordt gebruikt.

De allereerste standaarden waren 802.11, 802.11a en 802.11b en zijn alweer ruim vijftien jaar oud. Daarna volgden 802.11g en 802.11n en sinds 2013 hebben we te maken met 802.11ac. Elke nieuwere versie heeft een groter bereik en kan data op een snellere manier naar je toestel transporteren. Qua beveiliging is het noodzakelijk dat je je wifi-netwerk kunt beveiligen via WPA2. Sommige oudere routers bieden alleen beveiliging middels WEP, zo'n beveiliging is eenvoudig te kraken en daardoor hebben onbevoegden makkelijk toegang tot je wifi-netwerk. Ga ook na welke frequenties de router ondersteunt, in de Verenigde Staten worden over het algemeen andere frequentiebanden gebruikt voor 3G of 4G dan in Europa. De meeste (web)winkels geven aan of een mobiele router geschikt is voor wereldwijd gebruik. Zo niet, vraag ernaar of zoek het uit via de website van de producent.

©PXimport

Tip 04 Deze router werkt alleen in Europa.

Tip 05: Databundel

Als je weet welke router je gaat aanschaffen of heb je hem al gekocht, dan is het tijd om te kijken naar een simkaart. De router heeft namelijk een simkaart nodig om verbinding te kunnen maken met een mobiel datanetwerk van een provider. Hiervoor heb je wel een speciale simkaart nodig, je hebt namelijk alleen maar een mobiel internetpakket nodig, een belbundel is niet nodig. Bij de meeste providers moet je op zoek naar de pagina voor simkaarten voor tablets of een pagina genaamd sim-only.

Een simkaart voor een mobiele router is in principe hetzelfde als een simkaart die je voor een tablet zou gebruiken, mits je tablet een simkaart ondersteunt. Vervolgens moet je kiezen of je een prepaid-simkaart neemt of liever voor een abonnement kiest. Abonnementen zijn voor een langere periode goedkoper in gebruik, maar als je alleen in je zomervakantie gebruik wilt maken van de simkaart, dan is prepaid wellicht interessanter. Let er ook op dat de abonnementsprijzen vaak alleen gelden voor binnenlands gebruik. In het buitenland maakt de simkaart verbinding met een buitenlands netwerk en worden roamingkosten aan je doorberekend. De grootte van je databundel hangt af van je verbruik. Als je 's avonds Netflix wilt kijken op de camping, dan heb je een grotere databundel nodig dan wanneer je alleen af en toe Google Maps wilt checken.

©PXimport

Tip 05 Bij Vodafone vind je speciale simkaarten met databundels, als je klikt op Internet voor tablet & laptop.

Tip 06: Installatie

Zodra je een simkaart en een router hebt gekocht, moet de router geconfigureerd worden. Hoe dit precies werkt, kun je nalezen in de documentatie van de router. In sommige gevallen gaat dit het makkelijkst door de router via een usb-kabel met je computer te verbinden en je browser te openen. Een speciale configuratiepagina wordt dan geopend waar je de pincode van de simkaart moet ingeven en je het wifi-netwerk kunt configureren. Dit proces is vergelijkbaar met het instellen van je normale router thuis. Stel een naam voor je wifi-netwerk in en kies een sterk wachtwoord. Na de configuratie zendt de mobiele router een wifi-signaal uit. Op je smartphone, tablet of laptop selecteer je je zojuist gecreëerde wifi-netwerk en log je in met het wachtwoord.

Let er bij de aanschaf van een simkaart overigens wel op dat je de juiste simkaart bij je provider bestelt, er zijn namelijk verschillende simkaart-groottes. Als je in je router alleen een nano-simkaart kunt steken, dan moet je bij je provider aangeven dat je een nano-sim nodig hebt.

Buitenland

Als je de mobiele router in het buitenland wilt gebruiken, heb je een buitenlandse simkaart nodig om roamingkosten te voorkomen. Of je gemakkelijk aan een prepaid simkaart voor internetgebruik kunt komen, hangt af van het land waar je naar toe gaat. Reis je door meerdere landen, dan moet je ook weer aan roamingkosten denken. Gebruik je een mobiele router in Spanje met een Franse prepaid simkaart, dan zal je tegoed erg snel opgaan omdat je weer met roamingkosten te maken hebt. Let er in elk geval op dat je een echt prepaidkaart aanschaft, je wilt niet dat je aan een lang abonnement vastzit in een ander land. Dit is een goede website met informatie over de verschillende providers in elk land. Je vindt hier eveneens informatie over de beschikbaarheid van 4G en LTE en algemene tips over het aanschaffen van een simkaart.

©PXimport

Op de wiki-pagina van prepaid-data-sim-card vind je veel informatie over netwerken, providers en simkaarten in het buitenland.

Tip 07: Kant en klaar

Wil je minder stress bij de aanschaf van een mobiele router en een simkaart, weet dan dat er ook kant-en-klare oplossingen zijn te vinden. Gespecialiseerde websites zoals www.wereldwijdwifi.nl, www.tabletpro.nl, www.mijnmifi.nl en www.droam.nl bieden opties om een router inclusief geconfigureerde simkaart te huren voor een bepaalde tijd. Het grote voordeel van zo'n dienst is dat ze vaak werken met speciale simkaarten voor meerdere landen. Bij Wereldwijd Wi-Fi bestel je bijvoorbeeld een bundel voor de gehele EU. Je betaalt een vaste huurprijs en het maakt niet uit of je de router in Spanje, Tsjechië of Engeland gebruikt. In sommige gevallen worden er geen extra kosten in rekening gebracht als je je databundel overschrijdt, wel wordt de snelheid drastisch verminderd. Afhankelijk van de dienst kun je extra megabytes bestellen tijdens je reis. De bekende providers bieden vaak ook alles-in-één oplossingen aan, maar vaak is dit alleen voor gebruik in Nederland.

©PXimport

Tip 07 Bij Wereldwijd Wi-Fi kun je een router met databundel voor de gehele EU huren.

Tip 08: In het buitenland

Soms is het een goed idee om in het land van bestemming een mobiele router plus simkaart te huren, dit is in de meeste gevallen goedkoper dan een Nederlands huurapparaat meenemen. Vooral technologisch vooruitstrevende landen zoals de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben hier scherpe aanbiedingen. Een nadeel is natuurlijk dat je alles alleen online kunt bestellen en je wel moet weten of de dienst betrouwbaar is. In de meeste gevallen betaal je vooraf en kun je aangeven waar en wanneer je aankomt op je bestemming. De mobiele router wordt dan bijvoorbeeld naar je aankomstvliegveld gestuurd en als je weer vertrekt, kun je de router afgeven of via de post weer terugzenden. Controleer hoe groot je databundel is en wat er gebeurt als je hier overheen gaat, zodat je achteraf niet met veel kosten zit.

©PXimport

Tip 08 In Japan huur je een mobiele router met simkaart voor zo'n zeventig euro.

Accessoires

Een aantal accessoires kan handig zijn als je je mobiele router in je vakantie wilt gebruiken. Denk er in ieder geval aan om een usb-kabel en usb-lader mee te nemen, zodat je je router gemakkelijk kunt opladen. Als je met de auto reist, is het handig om een speciale autolader aan te schaffen. Je kunt officiële accessoires van de fabrikant van je router kopen, maar een universele autolader met usb-aansluiting functioneert net zo goed. Neem eventueel ook een adapterstekker mee naar landen met andere voltages en stekkers. Bevind je je veel buiten het bereik van stopcontacten: er bestaan ook externe zonnecel-opladers waarop je de mobiele router via een usb-verbinding aansluit.

©PXimport

Een autoadapter met usb-aansluiting is een handige aankoop als je een mobiele router wilt gebruiken onderweg.

Kooptips

Weet je nog niet precies welke mifi-router voor jou geschikt is? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

TP-Link M5350

Prijs: € 59,99

Deze router van TP-Link is één van de goedkoopste mobiele routers op de markt en is een geschikt instapmodel voor iedereen die af en toe op vakantie mobiel wil internetten. De router ondersteunt alleen 3G-simkaarten, en ondersteunt wifi-standaarden 802.11b, g en n. De maximale downloadsnelheid is 21,6 Mbit/s en in het apparaatje past een micro-simkaart.

©PXimport

Huawei E5372

Prijs: € 119,-

Mobiele routers van Huawei zijn erg populair. Logisch, wat deze routers zijn compact, hebben een goed bereik en werken stabiel. Deze router is een geschikte allrounder als je via het snelle 4G-netwerk wilt internetten. Dankzij de standaard usb-aansluiting laad je het apparaat makkelijk op en doordat het vele frequenties ondersteunt, kun je het apparaat wereldwijd gebruiken.

©PXimport

ALCATEL OT-Y855V

Prijs: € 169,-

Met deze router heb je gegarandeerd supersnel internet onderweg. De OT-Y855V ondersteunt 4G-simkaarten en levert een maximale downloadsnelheid van 150 Mbit/s. Uiteraard werkt de router op zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band en kun je de router opladen via de usb-aansluiting. Tien apparaten kunnen tegelijkertijd op het wifi-netwerk aangesloten worden en bediening gaat via een simpele app.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?
© ID.nl
Huis

Hoe installeer je een inbouw-vriezer op de juiste manier?

Een inbouw-vriezer installeren lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt precisie. Anders dan bij een vrijstaand model moet je rekening houden met ventilatie, deurconstructie en een nauwkeurige afstelling. Alleen dan blijft het vriesgedeelte goed werken én sluit de deur goed. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap te werk gaat en waar je op moet letten.

Inbouw-vriezer installeren? Let op deze punten:
  • De juiste plek bepalen en voorbereiding
  • Ventilatieruimte en warmteafvoer
  • De vriezer plaatsen en afstellen
  • Deurmontage
  • Wat te doen bij een slecht sluitende deur
  • Tot slot: netjes afwerken

Een inbouw-vriezer plaats je in een keukenkast, meestal onder het aanrecht of in een hoge kast (een kolomkast). Het is belangrijk dat je een plek kiest met een stopcontact in de buurt, want het snoer van een inbouw-vriezer is meestal vrij kort. Verlengsnoeren zijn geen goed idee. Ook moet de ondergrond vlak en stevig zijn. Staat de vloer scheef of veert de kastvloer mee, dan wordt het lastig om de vriezer goed af te stellen.

Ventilatieruimte en warmteafvoer

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de ruimte voor ventilatie. Een inbouw-vriezer mag dan wel netjes weggewerkt zijn, de techniek moet nog steeds zijn warmte kwijt kunnen. Warmte die niet goed kan ontsnappen, zorgt voor slechtere prestaties, een hoger energieverbruik en in het ergste geval storingen. Fabrikanten schrijven vaak minimale maten voor: denk aan een vrije opening aan de achterzijde, een ventilatierooster in de plint en voldoende ruimte aan de bovenkant van de nis. Die details vind je meestal in de handleiding. In kasten zonder achterwand is de luchtcirculatie vaak vanzelf goed geregeld. Zit er wel een achterwand in, controleer dan of er een uitsparing aanwezig is.

©Andrey Sinenkiy

De vriezer plaatsen en afstellen

Zodra de nis klaar is en je alles hebt gecontroleerd, schuif je de vriezer voorzichtig op zijn plek. Trek eerst de stekker door de kastopening, zodat je niet het hele toestel hoeft te kantelen om erbij te kunnen. Schuif de vriezer niet muurvast tegen de kastwanden. Een paar millimeter speling voorkomt trillingen of gekraak. Gebruik daarna een waterpas om het toestel recht te zetten. Aan de voorzijde zitten stelpootjes die je kunt draaien tot het toestel volledig vlak staat. Dat is belangrijk: een scheve plaatsing kan ervoor zorgen dat de deur vanzelf openvalt of juist blijft klemmen.

Deurmontage

Een van de lastigste onderdelen is het juist afstellen van de keukendeur op de vriezerdeur. Afhankelijk van het model heb je te maken met een sleepdeursysteem of een deur-op-deurconstructie. Bij het eerste systeem schuift de keukendeur mee met de vriezerdeur via een geleider. Bij het tweede zitten de twee deuren vast aan elkaar. Sommige modellen bieden de mogelijkheid om het scharnier links of rechts te plaatsen. Kies altijd de draairichting die logisch past bij de indeling van je keuken.

De montage vraagt om nauwkeurigheid, bij beide systemen. Bij het sleepdeursysteem komt het aan op het goed positioneren van de geleider en het afstellen van de glijrails, zodat de keukendeur netjes meebeweegt zonder te schuren of te blijven haken. De keukendeur hangt hier namelijk zelfstandig in de kast en moet op precies het juiste moment de vriezerdeur meenemen. Dat vereist fijn afstellen van de positie en afstand tussen de twee deuren.

Bij deur-op-deur zit de keukendeur direct op de vriezerdeur geschroefd. Ook hier is precisie belangrijk, want een scheve montage kan ertoe leiden dat de scharnieren onder spanning komen te staan of dat de deur niet goed sluit. In beide gevallen geldt: meet zorgvuldig, werk secuur en volg de bijgeleverde instructies stap voor stap. Draai schroeven niet te strak aan in het frontpaneel, zeker niet bij keukendeurtjes met een fineer- of laklaag. Na montage open en sluit je de deur meerdere keren om te controleren of alles soepel werkt. Loopt het stroef, of sluit de deur niet vanzelf? Dan moet je waarschijnlijk de hoogte of diepte nog iets aanpassen.

©Henadzy

Wat te doen bij een slecht sluitende deur

Een slecht sluitende deur is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de werking van de vriezer. Koude lucht ontsnapt, warme lucht komt binnen, en dat leidt tot ijsvorming. Ook gaat de motor vaker draaien en dat merk je op de energierekening. Het begint allemaal met een correcte afstelling: een goed afgestelde vriezerdeur sluit vanzelf en trekt netjes dicht.

Is dat niet het geval, kijk dan eerst of de vriezer wel volledig waterpas staat. Als de vriezer ook maar een beetje scheef staat, kan de deur open blijven staan. Ook het scharniermechanisme speelt een rol. Bij sleepdeuren wil er nog wel eens speling ontstaan, waardoor de keukendeur niet genoeg kracht overbrengt op de vriezerdeur.

Je kunt dit eenvoudig testen met een A4'tje. Klem het papier tussen de deur en de kast, en trek eraan. Voel je nauwelijks weerstand, dan sluit de deur niet goed. In dat geval loont het om nog eens kritisch naar de afstelling te kijken.

©Петр Смагин - stock.ad

Tot slot: netjes afwerken

Zodra de deur goed sluit en alles naar wens werkt, kun je de afwerking afronden. Monteer de plint terug, eventueel met een speciaal ventilatierooster. Werk schroefgaten af met dopjes of afdekstrips en controleer of het deurfront netjes aansluit bij de rest van de keuken. De meeste inbouwmodellen bieden nog wat marge voor bijstelling, zodat je alles tot op de millimeter kunt uitlijnen. Vergeet ten slotte niet om de rubbers van de vriezerdeur even na te lopen. Zijn ze schoon, soepel en goed geplaatst? Dan weet je zeker dat de vriezer straks probleemloos blijft functioneren.

Conclusie

Een inbouw-vriezer installeren is geen haastklus. Twijfel je over de technische aspecten of voel je je niet zeker over de montage? Laat je dan vooraf adviseren door een witgoed-specialist. Als je het goed wilt doen, moet je zorgen voor een stabiele plaatsing, voldoende ventilatie en een perfect afgestelde deur. De afwerking vraagt om geduld en nauwkeurigheid, maar het resultaat is een vriezer die niet alleen goed koelt, maar ook mooi opgaat in het keukendesign. En daar heb je jaren plezier van.

▼ Volgende artikel
Review HP OmniBook X Flip 14 – Vlotte laptop is ook tablet
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review HP OmniBook X Flip 14 – Vlotte laptop is ook tablet

De HP OmniBook X Flip 14 is een nieuw model binnen de OmniBook X-reeks die bestaat uit luxere AI-laptops. Ten opzichte van de eerdere OmniBook X kun je de Flip ook gebruiken als tablet. Verder valt op dat deze nieuwe variant weer gewoon een Intel-processor heeft. Hoe bevalt deze laptop?

Uitstekend
Conclusie

De HP OmniBook X Flip 14 is een fraaie laptop voorzien van krachtige hardware die je kunt gebruiken als laptop én als tablet. Voor een compacte laptop heeft de OmniBook X Flip 14 opvallend veel aansluitingen: we kunnen ons niet voorstellen dat je met tweemaal usb-c, tweemaal usb en HDMI iets tekort zult komen. Helemaal perfect is de OmniBook X Flip 14 echter niet, want het volledig vlakke toetsenbord met weinig ruimte tussen de toetsen vinden we niet heel fijn tikken. Ook is de behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken, waardoor de fraai ontworpen laptop er al snel wat smoezelig uitziet.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Goede accuduur
  • Veel aansluitingen
  • Goede webcam
  • Prima prestaties
  • Vingerafdrukgevoelig
  • Tikcomfort toetsenbord

De HP OmniBook X Flip 14 is een convertible laptop die je dankzij een omklapbaar scherm ook als tablet kunt gebruiken. De stevige behuizing is gemaakt van aluminium en afgewerkt in een fraaie kleur die HP atmosferisch blauw noemt. Het materiaal is helaas wel erg vingerafdrukgevoelig en de laptop zat al direct na het uitpakken vol met zichtbare vingerafdrukken. De laptop is ook in het zilver verkrijgbaar; wellicht vallen op die kleur vingerafdrukken minder op. De OmniBook X Flip weegt 1,38 kilogram en dat zeker voor een convertible lekker licht.

©Jeroen Boer - ID.nl

De aluminium behuizing is uitgevoerd in een fraaie donkerblauwe kleur.

Ondanks de compacte vormgeving krijg je behoorlijk wat aansluitingen waaronder twee usb-c-aansluitingen. Die zijn opvallend genoeg niet identiek qua mogelijkheden. Al is het functionele verschil in veel gevallen niet merkbaar, want beide poorten ondersteunen data, video en opladen. De snelste poort is een Thunderbolt 4-variant met een maximale snelheid van 40 Gbit/s en DisplayPort 2.1. De andere poort ondersteunt usb 3.2 op maximaal 10 Gbit/s in combinatie met Displayport 1.4a. DisplayPort 2.1 biedt veel hogere verversingssnelheden voor 4K-schermen tot 240 Hz en ondersteunt 8K-schermen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De meeste aansluitingen vind je aan de linkerkant.

Daarnaast is ook voorzien in HDMI 2.1, een 3,5mm-headsetaansluiting en twee normale usb3.2-poorten met een maximale snelheid van 10 Gbit/s. Op het gebied van aansluitingen kom je kortom niks tekort. Zeker omdat de laptop ook nog eens wifi 7 inclusief ondersteuning voor de 6GHz-band heeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de rechterkant vind je een usb-poort en de headsetaansluiting.

In het startmenu vinden we ten opzichte van een normale Windows-installatie relatief veel extra pictogrammen. Veel daarvan zijn van HP zelf in de vorm van documentatie en wat eigen tooltjes zoals een virtuele lichtring om jezelf beter te belichten tijdens videogesprekken en een eigen AI-assistent. Daarnaast is een proefversie van McAfee geïnstalleerd en zien we aanbiedingen van Adobe en Dropbox.

Verschillende varianten

De OmniBook X Flip 14 is te koop in verschillende configuraties en is leverbaar met zowel Intel- als AMD-processors. Dat is overigens een groot verschil ten opzichte van de HP OmniBook X die we vorig jaar getest hebben, want dat was ondanks de vrijwel identieke naam een laptop voorzien van een ARM-processor van Qualcomm. Afhankelijk van de configuratie is de OmniBook X Flip 14 voorzien van een oled- of ips-scherm. Ons testexemplaar met volledig typenummer HP OmniBook X Flip 14-fm0685nd is de duurste uitvoering met een oledscherm en beschikt over een Intel Core Ultra 7 258V met geïntegreerde 32 GB RAM. Deze processor uit Intels Lunar Lake-generatie is voorzien van een npu (neural processing unit) die krachtig genoeg is om de laptop te classificeren als Copilot+-pc. Alle AI-extraatjes in Windows zoals live-ondertitels, webcameffecten en simpele beeldgeneratie in Paint zijn dan ook aanwezig. De processor wordt in de geteste configuratie gecombineerd met een 1 TB-ssd afkomstig van Samsung. Het geïntegreerde werkgeheugen kun je logischerwijs niet uitbreiden. De M.2-ssd en het wifi-kaartje zijn eventueel wel verwisselbaar. 

Toetsen zonder uitsparing

Waar veel duurdere laptops een toetsenbord hebben waarbij er per toets individuele uitsparingen in het metaal zijn gemaakt, gebruikt HP op deze laptop een grote uitsparing waar het toetsenbord in verwerkt is. Om toch een premiumuitstraling te krijgen zijn de toetsen wat groter dan normaal waardoor er vrijwel geen uitsparing tussen de toetsen zichtbaar is. In combinatie met het extra grote lettertje ziet het er lekker robuust uit. Toch zijn we niet heel enthousiast. De toetsen zijn geheel vlak en doordat er nauwelijks een uitsparing tussen de toetsen zit, is het soms lastig om te voelen welke toets je gebruikt. De aanslag had ook wat duidelijker gekund. Het tikcomfort is wat ons betreft minder goed dan het toetsenbord dat we vorig jaar op de OmniBook X zagen. Dat toetsenbord had wel los uitgesneden toetsen in de behuizing en zag er met zijn toetsen in verschillende kleuren ook wat leuker uit.

©Jeroen Boer - ID.nl

Er zit weinig ruimte tussen de platte toetsen.

Het toetsenbord heeft verlichting die je in twee standen kunt instellen. In de rij met functietoetsen valt een functietoets op voor het invoegen van emoji. Wellicht voor veel mensen overbodig, maar deze emoji-toets is niet ten koste gegaan van andere functionaliteiten. Waar je op andere laptops bijvoorbeeld een toets hebt om de webcam mee uit te zetten, is er hier een schuifje ingebouwd waardoor een knopje niet nodig is. Ook een muteknop voor de microfoon is gewoon aanwezig.

Onder het toetsenbord is een ruime touchpad geplaatst die prima werkt en gebaren met drie en vier vingers ondersteunt. Wel lijkt het erop dat het geen glazen touchpad is en dat voelt wat goedkoop aan. 

Mooi oledscherm

Het 14inch-aanraakscherm is voorzien van een oledpaneel met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Er wordt een hoge verversingssnelheid van 120 Hz ondersteund die volgens Windows dynamisch kan worden aangepast tussen 48 en 120 Hz (VRR) om energie te besparen. Een beetje vreemd is dat je handmatig alleen uit 48 of 120 Hz kunt kiezen. Buiten die eigenaardigheid om heeft de laptop een uitstekend scherm met goede kleuren en een indrukwekkend contrast. De maximale helderheid is voor binnen meer dan genoeg, maar er zijn (dure) laptops die meer schermhelderheid bieden. Wel ondersteunt het scherm HDR waarbij de piekhelderheid wat hoger ligt dan de algemene schermhelderheid. Het paneel is glanzend afgewerkt met Gorilla Glass 3.

©Jeroen Boer - ID.nl

De laptop heeft een 360graden-scharnier waardoor je het scherm kunt omklappen.

Die afwerking is niet voor niks, want de laptop heeft een aanraakscherm en kun je ook als tablet gebruiken. Het omklappen van het scherm naar de tabletmodus gaat soepel en ook als tablet voelt het geheel solide. Het scharnier is stijf genoeg om te voorkomen dat het scherm in de tabletmodus klappert, iets dat je soms wel eens ziet op dit soort convertibles. Het platte en goed gevulde toetsenbord blijkt in de tabletmodus juist erg prettig te zijn, want hiermee heeft je tablet een vlakke achterkant waardoor je het apparaat fijn kunt vasthouden. We hebben het niet kunnen testen, maar het scherm is compatibel met een optionele stylus die je magnetisch aan de behuizing kunt plakken. Deze HP 700 pen kost 100 euro en komt uiteraard vooral in de tabletmodus van pas. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Als je het scherm omklapt, kun je de OmniBook X Flip 14 gebruiken als tablet.

Boven het scherm heeft HP een 5megapixel-camera geplaatst. Behalve in Full HD kan de camera ook filmen in 1440p. De beelden zijn prima en je bent altijd duidelijk in beeld tijdens een videogesprek. Handig is dat HP de webcam heeft voorzien van een ingebouwd schuifje. Je kunt dankzij een patroontje ook duidelijk zien of het schuifje gesloten is. De camera is geschikt voor biometrisch inloggen via Windows Hello. Dat is direct je enige biometrische mogelijkheid, want een vingerafdrukscanner ontbreekt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De webcam is voorzien van een ingebouwd privacyschuifje.

Uitstekende prestaties

De Intel Core Ultra 7 258V is een mobiele processor met in totaal acht cores waarvan vier volwaardige en vier energiezuinige cores. Uiteraard is dit vergeleken met processors met een hoger energieverbruik geen heel indrukwekkende processor, maar voor een laptop is dit wel een krachtige chip. De laptop zet dan ook een uitstekende score neer van 6822 punten in PCMark 10. Ook de scores in Cinebench R23 zijn met een single-core-score van 1841 en een multi-core-score van 10372 punten uitstekend. Het verval bij langdurige belasting blijft beperkt. Tijdens alledaagse werkzaamheden als surfen en het bewerken van documenten doet de koeling stil zijn werk. Als je de laptop zwaardere taken laat uitvoeren, hoor je de koeling wel aanslaan. 

Het is geen verrassing, want dit is niet de eerste laptop met deze cpu die we testen, maar de Intel Arc 140V is een capabele geïntegreerde gpu. In 3DMark Time Spy scoort deze laptop 4457 punten en dat betekent dat wat oudere spellen prima speelbaar zijn. Zo halen we in Shadow of the Tomb Raider op de voorinstelling lowest gemiddeld 69 fps terwijl als we AI-upscaler XeSS inschakelen dat 84 fps wordt. Zelf op de voorinstelling High in combinatie met XeSS halen we een speelbare 60 fps. Je kunt een hoop spellen spelen als je de grafische instellingen wat beperkt.

De accu met een capaciteit van 59 Wh biedt een uitstekende werktijd. In onze test houdt de laptop het maar liefst 15 uur uit en dat is in lijn met wat HP zelf opgeeft. De ssd is een exemplaar van Samsung dat goed presteert. De maximale lees- en schrijfsnelheden bedragen een uitstekende 5012,20 en 3284,23 MB/s. Belangrijker is hoe de ssd presteert tijdens werkzaamheden met veel bewerkingen op kleine bestanden tegelijkertijd. In de Quick System drive Benchmark van PCMark 10 die precies dat test, haalt de ssd een snelheid van 273,04 MB/s. Dat is op zich geen slechte score, maar er zijn tegenwoordig ssd's die hier een veelvoud van scoren.

Conclusie

De HP OmniBook X Flip 14 is een fraaie laptop voorzien van krachtige hardware die je kunt gebruiken als laptop én als tablet. Voor een compacte laptop heeft de OmniBook X Flip 14 opvallend veel aansluitingen: we kunnen ons niet voorstellen dat je met tweemaal usb-c, tweemaal usb en HDMI iets tekort zult komen. Helemaal perfect is de OmniBook X Flip 14 echter niet, want het volledig vlakke toetsenbord met weinig ruimte tussen de toetsen vinden we niet heel fijn tikken. Ook is de behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken, waardoor de fraai ontworpen laptop er al snel wat smoezelig uitziet.