8 vakantietips voor je mifi-router

© PXimport

8 vakantietips voor je mifi-router

Netwerk

Geplaatst: 24 juli 2015 - 11:23

Aangepast: 14 december 2022 - 15:22

Richard Veenstra

Op je vakantieadres wil je natuurlijk wel gewoon gebruikmaken van de internetmogelijkheden van je smartphone of tablet, maar niet overal heb je de beschikking over een wifi-netwerk. Neem daarom een mobiele router (mifi) mee op vakantie, zo heb je in de auto of op de camping gewoon overal internet.

Tip 01: Mobiele router

Als je onderweg bent, is er een aantal mogelijkheden om met je smartphone, tablet of laptop verbinding te maken met internet. De makkelijkste optie is om in te loggen op een gratis wifi-netwerk, maar hier ben je over het algemeen beperkt tot hotels, cafés, restaurants of vliegvelden (en bovendien is het niet echt veilig). Lees ook: 13 wifi-tips voor maximaal bereik op vakantie.

In Nederland kun je met je smartphone en databundel ook via je mobiele provider het internet raadplegen, maar in het buitenland wordt dit al snel een kostbare aangelegenheid. In Europa heb je te maken met roamingkosten, elke gedownloade megabyte wordt dan door je Nederlandse provider apart afgerekend, vaak tegen exorbitant hoge tarieven. Buiten de EU zijn de kosten voor mobiel internet nog veel hoger. De meeste providers bieden wel speciale databundels aan die op vakantiegebruik zijn gericht, maar ook hier zijn de prijzen vaak hoog.

Wil je met je tablet het internet op, dan moet deze wel een simkaart accepteren. In laptops kun je sowieso geen simkaart stoppen en zijn over het algemeen alleen via een wifi- of ethernetverbinding met een router verbinden. De oplossing voor al deze apparaten is om een mobiele route aan te schaffen. Er zijn diverse soorten mobiele routers verkrijgbaar: sommige functioneren alleen op plekken waar je een stopcontact en fysieke ethernetkabel hebt, andere zijn geschikt voor volledig mobiel gebruik. Wij concentreren ons hier op de laatste categorie. In dit type router, ook wel mifi-router genoemd, stop je een simkaart die voor mobiel internet is geconfigureerd. De router maakt via de simkaart een verbinding met internet en stuurt het als een wifi-signaal verder. Op deze manier kun je gelijktijdig meerdere apparaten via een normale wifi-verbinding met je mobiele router verbinden.

© PXimport

Tip 01 Een mobiele router, ook wel mifi-router genoemd.

Tip 02: Snelheid

Eén van de belangrijkste aspecten bij aanschaf van een mobiele router is de snelheid, deze wordt aangegeven als 3G of 4G/LTE. 3G staat voor derde generatie en heeft een downloadsnelheid van zo'n vijf tot tien Mbit/s, ongeveer vergelijkbaar met een langzamere ADSL- of kabelinternetverbinding. 4G (vierde generatie) of LTE is een stuk sneller en gaat theoretisch tot zo'n duizend Mbit/s, maar in de praktijk ligt de snelheid eerder dus de 10 en 20 Mbit/s. De termen 4G en LTE worden vaak door elkaar gebruikt, maar met LTE wordt alleen daadwerkelijke 4G-snelheid bedoeld.

De uiteindelijke snelheid hangt bovendien ook erg af van waar je de router gebruikt en of je stil staat, of in een auto of trein zit. Een 4G/LTE-router is over het algemeen duurder in aanschaf en ook het gebruik van een simkaart die 4G/LTE ondersteunt, is duurder dan een simkaart die alleen op het 3G-netwerk gebruikt kan worden. Verder is het van belang dat het netwerk in het land waar je de mobiele router wilt gebruiken, is ingesteld op 4G. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Bulgarije, dan heb je niet veel aan een 4G-router of -simkaart, aangezien hier nog geen 4G-netwerk actief is. Je router zal wel werken, maar maakt verbinding via een langzamere 2G- of 3G-verbinding. In de specificaties van de router kun je lezen wat de maximale upload- en downloadsnelheden zijn, een 3G-router zal vaak een maximale downloadsnelheid hebben van 21 Mbit/s, maar er zijn ook 3G-routers die bijvoorbeeld een downloadsnelheid van 43 Mbit/s bieden.

© PXimport

Tip 02 Niet alle landen bieden 4G-netwerken. Op deze kaart van opensignal.com check je of er een 4G-netwerk op jouw vakantieadres is uitgerold.

Opletten

Vrijwel alle mobiele routers creëren een wifi-netwerk van een 3G- of 4G-signaal via een zelf te plaatsen simkaart. Toch zijn er ook routers waar dit niet direct mogelijk is, hier kun je alleen een los usb-modem of losse usb-dongel met de usb-aansluiting verbinden. Vaak zijn deze routers goedkoper en is niet altijd duidelijk in de omschrijving aangegeven of je meteen een simkaart in de router kunt stoppen.

© PXimport

Deze router van TP-Link biedt niet de mogelijkheid om direct een simkaart te installeren, je moet een usb-modem op de usb-verbinding aansluiten.

Tip 03: Router kiezen

Als je weet of je een 3G- of 4G/LTE-router wilt aanschaffen, is het tijd om een soort router te kiezen. Wil je de router kunnen meenemen in je broekzak, handtas of rugzak, dan is het formaat natuurlijk van belang. Sommige mobiele routers hebben bovendien een stopcontact nodig en zijn dus alleen handig als je in een hotel, café of caravan een internetaansluiting nodig hebt. Vaak geldt dat des te kleiner de router, des te korter de batterijduur is. In de meeste gevallen is het ook zo dat een 4G-router meer stroom verbruikt dan een 3G-router en dus sneller leeg zal zijn.

Het is lastig om routers op dit gebied één-op-één te vergelijken, mede omdat je op informatie van de fabrikant moet vertrouwen. Waar je wel op kunt letten, is het vermogen van de interne batterij. Dit wordt aangegeven in mAh (milliampère-uur), een hoger aantal mAh betekent dat de batterij van de router langer meegaat. Het handigst is een router die je via een usb-kabel snel kunt opladen, sommige routers leveren ook adapter-stekkers voor de auto of voor een normaal stopcontact. Meestal kun je maximaal vijf apparaten tegelijkertijd met een mobiele router verbinden, maar sommige routers bieden een gelijktijdige verbinding van wel tien apparaten. Het is natuurlijk de vraag of je dit nodig hebt tijdens je vakantie.

© PXimport

Tip 03 Een mobiele router kiezen betekent dat je goed naar de exacte specificaties moet kijken.

Tip 04: Specificaties

Naast de algemene tips zijn er ook nog wat specifiekere dingen waar je op kunt letten bij aanschaf van een mobiele router, één daarvan is op welke frequentieband de router werkt. Dit gaat dan om het wifi-signaal dat van de router naar je smartphone, tablet of laptop wordt gestuurd. Er zijn twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz. De 5GHz-band is een nieuwere band en biedt een betere wifi-verbinding tussen je smartphone, tablet of laptop en de router. Niet alle oudere apparaten ondersteunen echter de 5GHz-band en daarom is een router die op beide frequentiebanden uitzendt een slimmere keuze. Een andere aanduiding wat je op een doos van een router vindt, is 802.11. Dit is een protocol voor het overdragen van informatie via een wifi-verbinding. 802.11 wordt altijd gevolgd door één of twee letters dat aangeeft welke versie van het protocol wordt gebruikt.

De allereerste standaarden waren 802.11, 802.11a en 802.11b en zijn alweer ruim vijftien jaar oud. Daarna volgden 802.11g en 802.11n en sinds 2013 hebben we te maken met 802.11ac. Elke nieuwere versie heeft een groter bereik en kan data op een snellere manier naar je toestel transporteren. Qua beveiliging is het noodzakelijk dat je je wifi-netwerk kunt beveiligen via WPA2. Sommige oudere routers bieden alleen beveiliging middels WEP, zo'n beveiliging is eenvoudig te kraken en daardoor hebben onbevoegden makkelijk toegang tot je wifi-netwerk. Ga ook na welke frequenties de router ondersteunt, in de Verenigde Staten worden over het algemeen andere frequentiebanden gebruikt voor 3G of 4G dan in Europa. De meeste (web)winkels geven aan of een mobiele router geschikt is voor wereldwijd gebruik. Zo niet, vraag ernaar of zoek het uit via de website van de producent.

© PXimport

Tip 04 Deze router werkt alleen in Europa.

Tip 05: Databundel

Als je weet welke router je gaat aanschaffen of heb je hem al gekocht, dan is het tijd om te kijken naar een simkaart. De router heeft namelijk een simkaart nodig om verbinding te kunnen maken met een mobiel datanetwerk van een provider. Hiervoor heb je wel een speciale simkaart nodig, je hebt namelijk alleen maar een mobiel internetpakket nodig, een belbundel is niet nodig. Bij de meeste providers moet je op zoek naar de pagina voor simkaarten voor tablets of een pagina genaamd sim-only.

Een simkaart voor een mobiele router is in principe hetzelfde als een simkaart die je voor een tablet zou gebruiken, mits je tablet een simkaart ondersteunt. Vervolgens moet je kiezen of je een prepaid-simkaart neemt of liever voor een abonnement kiest. Abonnementen zijn voor een langere periode goedkoper in gebruik, maar als je alleen in je zomervakantie gebruik wilt maken van de simkaart, dan is prepaid wellicht interessanter. Let er ook op dat de abonnementsprijzen vaak alleen gelden voor binnenlands gebruik. In het buitenland maakt de simkaart verbinding met een buitenlands netwerk en worden roamingkosten aan je doorberekend. De grootte van je databundel hangt af van je verbruik. Als je 's avonds Netflix wilt kijken op de camping, dan heb je een grotere databundel nodig dan wanneer je alleen af en toe Google Maps wilt checken.

© PXimport

Tip 05 Bij Vodafone vind je speciale simkaarten met databundels, als je klikt op Internet voor tablet & laptop.

Tip 06: Installatie

Zodra je een simkaart en een router hebt gekocht, moet de router geconfigureerd worden. Hoe dit precies werkt, kun je nalezen in de documentatie van de router. In sommige gevallen gaat dit het makkelijkst door de router via een usb-kabel met je computer te verbinden en je browser te openen. Een speciale configuratiepagina wordt dan geopend waar je de pincode van de simkaart moet ingeven en je het wifi-netwerk kunt configureren. Dit proces is vergelijkbaar met het instellen van je normale router thuis. Stel een naam voor je wifi-netwerk in en kies een sterk wachtwoord. Na de configuratie zendt de mobiele router een wifi-signaal uit. Op je smartphone, tablet of laptop selecteer je je zojuist gecreëerde wifi-netwerk en log je in met het wachtwoord.

Let er bij de aanschaf van een simkaart overigens wel op dat je de juiste simkaart bij je provider bestelt, er zijn namelijk verschillende simkaart-groottes. Als je in je router alleen een nano-simkaart kunt steken, dan moet je bij je provider aangeven dat je een nano-sim nodig hebt.

Buitenland

Als je de mobiele router in het buitenland wilt gebruiken, heb je een buitenlandse simkaart nodig om roamingkosten te voorkomen. Of je gemakkelijk aan een prepaid simkaart voor internetgebruik kunt komen, hangt af van het land waar je naar toe gaat. Reis je door meerdere landen, dan moet je ook weer aan roamingkosten denken. Gebruik je een mobiele router in Spanje met een Franse prepaid simkaart, dan zal je tegoed erg snel opgaan omdat je weer met roamingkosten te maken hebt. Let er in elk geval op dat je een echt prepaidkaart aanschaft, je wilt niet dat je aan een lang abonnement vastzit in een ander land. Dit is een goede website met informatie over de verschillende providers in elk land. Je vindt hier eveneens informatie over de beschikbaarheid van 4G en LTE en algemene tips over het aanschaffen van een simkaart.

© PXimport

Op de wiki-pagina van prepaid-data-sim-card vind je veel informatie over netwerken, providers en simkaarten in het buitenland.

Tip 07: Kant en klaar

Wil je minder stress bij de aanschaf van een mobiele router en een simkaart, weet dan dat er ook kant-en-klare oplossingen zijn te vinden. Gespecialiseerde websites zoals www.wereldwijdwifi.nl, www.tabletpro.nl, www.mijnmifi.nl en www.droam.nl bieden opties om een router inclusief geconfigureerde simkaart te huren voor een bepaalde tijd. Het grote voordeel van zo'n dienst is dat ze vaak werken met speciale simkaarten voor meerdere landen. Bij Wereldwijd Wi-Fi bestel je bijvoorbeeld een bundel voor de gehele EU. Je betaalt een vaste huurprijs en het maakt niet uit of je de router in Spanje, Tsjechië of Engeland gebruikt. In sommige gevallen worden er geen extra kosten in rekening gebracht als je je databundel overschrijdt, wel wordt de snelheid drastisch verminderd. Afhankelijk van de dienst kun je extra megabytes bestellen tijdens je reis. De bekende providers bieden vaak ook alles-in-één oplossingen aan, maar vaak is dit alleen voor gebruik in Nederland.

© PXimport

Tip 07 Bij Wereldwijd Wi-Fi kun je een router met databundel voor de gehele EU huren.

Tip 08: In het buitenland

Soms is het een goed idee om in het land van bestemming een mobiele router plus simkaart te huren, dit is in de meeste gevallen goedkoper dan een Nederlands huurapparaat meenemen. Vooral technologisch vooruitstrevende landen zoals de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben hier scherpe aanbiedingen. Een nadeel is natuurlijk dat je alles alleen online kunt bestellen en je wel moet weten of de dienst betrouwbaar is. In de meeste gevallen betaal je vooraf en kun je aangeven waar en wanneer je aankomt op je bestemming. De mobiele router wordt dan bijvoorbeeld naar je aankomstvliegveld gestuurd en als je weer vertrekt, kun je de router afgeven of via de post weer terugzenden. Controleer hoe groot je databundel is en wat er gebeurt als je hier overheen gaat, zodat je achteraf niet met veel kosten zit.

© PXimport

Tip 08 In Japan huur je een mobiele router met simkaart voor zo'n zeventig euro.

Accessoires

Een aantal accessoires kan handig zijn als je je mobiele router in je vakantie wilt gebruiken. Denk er in ieder geval aan om een usb-kabel en usb-lader mee te nemen, zodat je je router gemakkelijk kunt opladen. Als je met de auto reist, is het handig om een speciale autolader aan te schaffen. Je kunt officiële accessoires van de fabrikant van je router kopen, maar een universele autolader met usb-aansluiting functioneert net zo goed. Neem eventueel ook een adapterstekker mee naar landen met andere voltages en stekkers. Bevind je je veel buiten het bereik van stopcontacten: er bestaan ook externe zonnecel-opladers waarop je de mobiele router via een usb-verbinding aansluit.

© PXimport

Een autoadapter met usb-aansluiting is een handige aankoop als je een mobiele router wilt gebruiken onderweg.

Kooptips

Weet je nog niet precies welke mifi-router voor jou geschikt is? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

TP-Link M5350

Prijs: € 59,99

Deze router van TP-Link is één van de goedkoopste mobiele routers op de markt en is een geschikt instapmodel voor iedereen die af en toe op vakantie mobiel wil internetten. De router ondersteunt alleen 3G-simkaarten, en ondersteunt wifi-standaarden 802.11b, g en n. De maximale downloadsnelheid is 21,6 Mbit/s en in het apparaatje past een micro-simkaart.

© PXimport

Huawei E5372

Prijs: € 119,-

Mobiele routers van Huawei zijn erg populair. Logisch, wat deze routers zijn compact, hebben een goed bereik en werken stabiel. Deze router is een geschikte allrounder als je via het snelle 4G-netwerk wilt internetten. Dankzij de standaard usb-aansluiting laad je het apparaat makkelijk op en doordat het vele frequenties ondersteunt, kun je het apparaat wereldwijd gebruiken.

© PXimport

ALCATEL OT-Y855V

Prijs: € 169,-

Met deze router heb je gegarandeerd supersnel internet onderweg. De OT-Y855V ondersteunt 4G-simkaarten en levert een maximale downloadsnelheid van 150 Mbit/s. Uiteraard werkt de router op zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band en kun je de router opladen via de usb-aansluiting. Tien apparaten kunnen tegelijkertijd op het wifi-netwerk aangesloten worden en bediening gaat via een simpele app.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000