Ambilight is de exclusieve feature van Philips tv's. De kleurrijke gloed achter het scherm ken je vermoedelijk wel, maar weet je dat je ook heel wat zaken kunt personaliseren in Ambilight? We gidsen je stap voor stap door alle opties.
Dit artikel in het kort:
- Wat is Ambilight? Een reeks leds achter de tv die de kleuren van het beeld volgen en zo de sfeer versterken.
- Ambilight-presets Biedt opties zoals Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming, plus Muziek en Vaste kleurinstellingen.
- Personaliseren Pas helderheid, snelheid en kleureffecten aan via de instellingen.
- Lounge Light & Ambisleep Gebruik Ambilight als sfeerlicht of om in slaap te vallen met instelbare kleuren en helderheid.
- Ambilight-alarm Stel alarmen in met specifieke beelden, geluid en volume.
Meer lezen over Philips? Check dan: Philips lanceert nieuwe versie Ambilight en nieuw topmodel oledtelevisie
Wat is Ambilight?
Ambilight, dat zijn een reeks leds die in de rug van bijna elke Philips tv ingebouwd zijn. Afhankelijk van je model kan dat aan twee, drie of vier zijdes van de tv zijn. Deze leds projecteren een kleurrijke gloed op de wand achter de tv. En niet zomaar een willekeurige kleur. De beeldverwerkingsprocessor in de tv die elk beeld analyseert, stuurt de Ambilight-leds aan, zodat die precies de kleuren van het beeld op het scherm volgen. Die gloed versterkt de sfeer, en doet het beeld groter lijken.
De basiskeuzes van Ambilight
Elke Philips afstandsbediening beschikt over een Ambilight-toets. Daarmee kun je kiezen uit een aantal presets voor Ambilight. De eerste vier zijn basisvarianten: Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming. Het zijn presets die ideaal zijn voor dat respectievelijk type content.
©Brastock Images / Eric Beeckmans | ID.nl
Vervolgens zijn er nog twee speciale presets die wat andere opties bieden. De Muziek-instelling reageert op de dynamiek van het geluid, en creëert zo lichteffecten op basis van je geluid; erg handig wanneer je een feest geeft. Bij de Vaste kleur-instelling kies je een kleur die niet verandert. Deze instelling kan dienen als een bias-light, iets wat overigens het originele doel was van Ambilight. Wie kijkt bij verduistering kan last krijgen van vermoeide ogen als het beeld vaak wisselt tussen donker en helder. Door een bias-light rond het scherm te gebruiken, liefst een neutraal wit, geef je je ogen een vaste referentie, waardoor je minder snel last hebt van vermoeide ogen.
Maak je eigen Ambilight-stijl
Je bent niet beperkt tot de Ambilight-presets. Via de instellingen kun je heel wat aspecten aanpassen, zodat Ambilight werkt volgens jouw voorkeuren. Selecteer in het instellingenmenu Ambilight en dan Ambilight-personalisatie.
Kijk je soms bij veel omgevingslicht en soms in relatieve duisternis, activeer dan Ruimteafhankelijk eco. Zo kan Ambilight zijn helderheid aanpassen aan de hoeveelheid licht in de kamer. Helderheid bepaalt hoe helder Ambilight is, Verzadiging bepaalt hoe fel of hoe zacht de kleuren zijn. Via Dynamisch controleer je de snelheid waarmee Ambilight reageert, het is instelbaar in vier stappen. Voor games wil je misschien dat Ambilight snel reageert, terwijl je voor films liever een rustige Ambilight-ervaring wilt. Tot slot kan je ook het gedrag van Ambilight bij donkere beelden aanpassen, in vier stappen. Zo kan je Ambilight zelfs uitschakelen wanneer het beeld erg donker is.
Creëer de perfecte tv-sfeer met oplaadbare ledkaarsen.
Geen vlammen, geen gedoe – gewoon genieten van je programma
Lichteffecten bij muziek
Heb je de Ambilight preset Muziek gekozen, dan krijg je bij de Ambilight-personalisatie instellingen een nieuwe optie, Muziekstijlselectie. De drie opties zijn Lumina, Disco en Rhythm. Lumina is best geschikt voor muziekvideo's, Disco en Rhythm creëren lichteffecten op maat van de muziek, en zijn dus ideale keuzes als je gewoon muziek beluistert via bijvoorbeeld de Spotify-app op je tv.
©Solid photos / Eric Beeckmans | I D.nl
Aurora, een screensaver met Ambilight
Een variant op het Lounge Light, maar dan gecombineerd met een leuke screensaver op het scherm, dat is Aurora. Open het snelmenu en kies Aurora. Binnen Aurora kun je kiezen uit allerlei statische beelden of bewegende beelden, al dan niet met wat achtergrondmuziek en/of een klok. Ambilight moet je dan instellen op App volgen.
Ambilight als sfeerlicht in de kamer
Via de optie Lounge Light kun je Ambilight ook gebruiken als je geen tv kijkt. Je kan het automatisch laten starten wanneer je de tv uitzet, maar je kunt ook op de Ambilight-toets drukken als de tv uitstaat. Ook hier heb je allerlei mogelijkheden om het licht aan te passen naar jouw smaak.
©Jacob Lund / Eric Beeckmans | ID.nl
Uiteraard kun je de kleur en helderheid kiezen. Standaard is het Lounge Light een vast licht, maar als je liever een zacht bewegend licht hebt, kies dan voor de Dynamische effecten-optie. Tot slot kun je ook bepalen hoelang het licht actief blijft, van 10 tot 240 minuten.
📺Leestip: Review Philips 65PUS8909/12 – Strijdvaardig, maar is dat voldoende?
Gaan slapen en opstaan met Ambilight
In de Ambilight-instellingen vind je Ambisleep, een sleep-functie met instelbare Ambilight. Kies de kleur en helderheid, en selecteer hoelang Ambisleep actief is voor het zichzelf uitschakelt. Een bijhorend geluid kun je ook kiezen, het volume regel je gewoon met de volume-schakelaar.
Je kunt ook tot vijf verschillende alarmen met Ambilight instellen. Dat vind je niet in de Ambilight-instellingen, maar rechtstreeks in het snelmenu, onder de naam Zonsopgangalarm. Geen paniek, je kan instellen op welk uur het alarm afgaat (en op welke dagen van de week het herhaalt), dat hoeft niet bij zonsopgang te zijn. Je kunt een ook specifiek beeld, geluid en volume kiezen voor het alarm.