ID.nl logo
Hier moet je op letten bij de aanschaf van een router
© PXimport
Huis

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een router

Denk je aan de aanschaf van een nieuwe router? Dan komt er een hoop op je af, zowel qua praktische vragen als technische informatie. Aan routers geen gebrek, maar welke past het beste bij jou? We geven je elf tips om je te helpen bij het kiezen van een router.

Tip 01: Wat heb je nodig?

Het kiezen van een nieuwe router begint met het kijken naar je woonsituatie. In wat voor soort huis of appartement woon je nu, qua verdiepingen, oppervlakte en muren? Zijn er plekken in je huis waar je nu slecht internet ervaart? Je kunt snelheidstesten uitvoeren met de app en website van bijvoorbeeld Speedtest, en de resultaten vergelijken met de beloofde snelheden door je provider. Als de praktijksnelheid veel lager is, is het raadzaam contact op te nemen met je provider om eerst mogelijke problemen op te lossen. Ga ook na waar je huidige router zich bevindt, want de locatie is van groot belang voor het draadloze bereik en de snelheid. Een router zendt zijn signalen alle kanten op, dus kan hij beter in je woonkamer staan dan in de meterkast. Heb je een kleiner appartement met prima up- en downloadsnelheden, dan ben je waarschijnlijk beter af met een betaalbare router dan met een duurdere mesh-set – waarover meer in tip 4. Maar woon je in een huis met drie verdiepingen en twee pubers die veel gamen of streamen, dan is een krachtige router wél belangrijk.

©PXimport

Tip 02: Wat wil je uitgeven?

Na de inventarisatie van je thuissituatie, is het raadzaam om stil te staan bij je budget. Wat wil je uitgeven aan een nieuwe router? Als je een scherp budget hebt, kun je gerichter zoeken en heb je een veel beter idee van wat er in jouw prijsklasse (niet) mogelijk is. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Met een budget van zestig euro koop je bijvoorbeeld geen router met ondersteuning voor het nieuwe wifi 6, ook wel bekend als wifi 802.11ax. Maar ben je bereid tweehonderd euro uit te geven, dan is wifi6-ondersteuning een stuk gebruikelijker. Dat maakt duidelijk dat je wensen sterk samenhangen met je budget: als je niets om wifi 6 geeft, kun je je geld beter in je zak houden door een router met wifi 5 (802.11ac) te kopen (zie ook tip 5). Het loont wel om iets meer te betalen voor een krachtige router met genoeg functies, zodat je in ieder geval jarenlang vooruit kunt. Je internet thuis gebruik je waarschijnlijk iedere dag, dus beknibbelen op de kwaliteit om twee tientjes te besparen, vinden wij niet handig.

©PXimport

Tip 03: Vrije modemkeuze

Heb je nu nog een modem of router van je internetprovider en wil je daarvan af? Dan is er goed nieuws: de nationale toezichthouder ACM is van mening dat jij als consument de eigenaar bent van het netwerk in je huis, en is daarom van mening dat je zelf een modem of router moet kunnen kiezen. Je provider mag je niet verplicht opzadelen met een – vaak minder goed – product. Veel providers doen dat nu wel, onder het mom van kwaliteitsdoeleinden, maar ze verdienen ook goed aan die verplichte apparatuur. Omdat de ACM nog in gesprek is met providers – VodafoneZiggo bijvoorbeeld is tegen de vrije modemkeuze – gaat de regelgeving waarschijnlijk pas ergens in 2021 in. Als dat echt gebeurt, kun je je huidige modem dus vervangen door een eigen model. Hier zullen wel wat technische restricties aan zitten en je kunt dan niet meer verwachten dat de klantenservice je even goed kan helpen als met een standaardmodem. Goed om te weten: sommige providers, waaronder Freedom en KPN, bieden nu al vrije modemkeuze aan. Bij andere providers kun je je eigen router verbinden met het verplichte modem, en die laatste alleen het signaal laten doorgeven.

Een mesh-router is een goede oplossing voor als je geen kabels door je huis wilt trekken

-

Tip 04: Een mesh-router?

Een paar jaar geleden was een mesh-router nog een nicheproduct, maar vandaag de dag zijn er tientallen sets te koop. Bijna alle routerfabrikanten bieden minimaal één mesh-router aan. Een mesh-systeem gebruikt een router met één of meerdere satellieten die je op handige plekken in je huis zet om een groter bereik en goede snelheden te realiseren. Dat is een voordeel ten opzichte van één router die je hele huis van internet moet voorzien. Voor een mesh-systeem hoef je geen kabels te trekken, wat weer werk en geld scheelt. Een mesh-oplossing biedt doorgaans dan wel beter internet dan één reguliere router, maar blijft draadloos en is dus ondergeschikt aan een bekabeld systeem. Als je een groter huis of appartement hebt en geen kabels wilt trekken, is een mesh-router een goede keuze. Dit geldt ook als je je internetdekking en -snelheid op bepaalde plekken, bijvoorbeeld de zolder of tuin, wilt verbeteren. Voor 149 euro koop je een goed mesh-systeem. Duurdere alternatieven zijn krachtiger en hebben meer functies.

©PXimport

Tip 05: Wifi 5 of 6?

Bij je zoektocht naar een nieuwe router kom je voor een keuze te staan: neem je een model dat geschikt is voor wifi 5 (802.11ac) of kies je een exemplaar dat ook overweg kan met wifi 6 (802.11ax)? Een wifi6-router is doorgaans duurder, omdat de techniek nieuwer en prijziger is. Wifi 6 ondersteunt veel hogere up- en downloadsnelheden en is beter geschikt om hoge snelheden te bieden als er veel apparaten met je wifi-netwerk verbonden zijn. Een belangrijke kanttekening is dat die hogere up- en downloadsnelheden eigenlijk alleen relevant zijn als je een heel snel internetabonnement hebt. Ook goed om te weten: je profiteert alleen van de voordelen van wifi 6 als zowel je router als de verbonden apparaten geschikt zijn voor dit nieuwe wifi-protocol. Weliswaar verschijnen er steeds meer (prijzige) laptops en smartphones die ondersteuning bieden aan wifi 6, maar vandaag de dag is het aanbod nog erg klein. Wifi 6 is hiermee een verbetering die vooral pas over een paar jaar interessant wordt. We denken daarom dat de meeste mensen op dit moment net zo goed af zijn met een goedkopere wifi5-router.

©PXimport

Tip 06: Accesspoint

Wil je je eigen router aansluiten op die van je provider om je wifi te verbeteren? Dat kan, maar vergt wel wat instructies. Je zet je nieuwe, eigen router dan in als wifi-accesspoint. Elke router is hier geschikt voor. Je schakelt via de bijbehorende app of website de dhcp-server uit en geeft de router een vast ip-adres. Daarna sluit je de netwerkkabel aan op een normale netwerkaansluiting, die je weer verbindt met een normale netwerkaansluiting op de router van je provider. Goed om te weten: sommige routers hebben een officiële accesspoint-modus, waardoor het instellen efficiënter verloopt. Controleer je router op aanwezigheid van deze modus voordat je ’m handmatig gaat instellen als accesspoint.

Een triband-router heeft een extra 5GHz-frequentie op een ander kanaal voor meer snelheid

-

Tip 07: Snelheid

We willen allemaal snel internet, maar in de praktijk hangt die snelheid van allerlei factoren af. Het begint met je internetabonnement. We zeiden het al eerder: controleer welke up- en downloadsnelheid je provider je thuis kan bieden en kijk in hoeverre je dat nu haalt. Koop in alle gevallen een router die minimaal geschikt is voor wifi 5, oftewel 802.11ac. De maximale snelheid van zo’n router is ruim voldoende voor snelle wifi. Maar om dat ook echt te bewerkstelligen, heb je naast een toereikend internetabonnement en router ook de juiste plek nodig. Zoals eerder gezegd, presteert je router beter in een open ruimte dan in de meterkast. Daarnaast kan een mesh-systeem handig zijn als je een groter huis hebt, zeker als het meerdere verdiepingen heeft. De wifi-frequentie is ook van belang. Een wifi5-router ondersteunt twee frequenties: het veelgebruikte 2,4 GHz en het nieuwere 5 GHz. Die laatste biedt op papier het snelste internet, maar kent ook een minder groot bereik. Gelukkig kunnen vrijwel alle moderne routers de frequenties tegelijkertijd gebruiken, daar komt de naam dualband-router vandaan. Er bestaan ook triband-routers. Deze apparaten hebben een extra 5GHz-frequentie op een ander kanaal, zodat er voor meer apparaten het snelle 5GHz-internet beschikbaar is. Hier profiteer je vooral van als je een snel internetabonnement hebt waar veel apparaten tegelijkertijd mee verbonden zijn. Een triband-router is – niet geheel verrassend – dan ook iets duurder dan een dualband-model.

Tip 08: Vpn- of gamingrouter

Als je op zoek bent naar een nieuwe router, kom je ongetwijfeld allerlei hippe marketingtermen tegen. Zo zijn er speciale ‘gaming routers’ te koop en bieden andere merken ‘vpn-routers’ aan. Ideaal voor respectievelijk gamers en mensen die privacy hoog in het vaandel hebben staan, toch? Nou, controleer eerst wat dergelijke opvallende routers écht doen en wat ze anders maakt dan een reguliere router. De gemiddelde gamerouter onderscheidt zich vooral door geselecteerde apparaten voorrang te geven op je wifi, zodat bijvoorbeeld je computer het beste internet heeft. Weliswaar nuttig, maar dit kun je op het gros van de normale routers ook instellen. Een vpn-router is een ander verhaal. Die versleutelt je internetverkeer direct bij het verwerken, wat inderdaad je privacy ten goede komt. Een reguliere router zet geen speciale vpn-verbinding op. Houd er wel rekening mee dat een vpn-router doorgaans duurder is dan een normaal model.

©PXimport

Tip 09: Poorten

Op elke router zitten poorten, maar de types en aantallen lopen uiteen. Elke router heeft in ieder geval een netwerkpoort voor de verbinding met de internetkabel van je provider. Let erop dat deze poort van het type gigabit is, met een maximale snelheid van 1000 Mbit/s. Dit is gelukkig bijna altijd het geval. Een router heeft ook netwerkaansluitingen (lan-poorten) om ethernetkabels aan te sluiten, bijvoorbeeld vanaf je computer, gameconsole of een bekabeld thuisnetwerk. Op de meeste routers zit ook minimaal één usb-poort. Hier kun je een externe harde schijf aan koppelen, zodat je de router ook kunt gebruiken als een simpele nas. Een extraatje, want deze oplossing is inferieur aan een echte nas.

©PXimport

Sommige routers komen met gratis of betaalde antivirussoftware om je apparaten te beschermen

-

Tip 10: Software

Een router is pure hardware, maar kan niet zonder de software. Je stelt een router namelijk in via een app of website van de fabrikant, en gebruikt die software ook om later instellingen aan te passen of nieuwe functies te gebruiken. Kijk daarom zeker even naar de beschikbaarheid en kwaliteit van de software. Vrijwel alle merken bieden een gratis app voor Android en iOS aan, maar de mogelijkheden lopen uiteen. Een website is niet standaard. Wie zijn routerinstellingen graag op de computer aanpast, moet dus extra goed opletten. Naast dit soort software bevat een deel van de routers ook extra software, vaak gericht op online beveiliging. Onder meer TP-Link, Asus, Norton en F-Secure zetten hierop in. Soms krijg je levenslang gratis toegang tot de software, maar het kan ook zijn dat je na een proefperiode een bepaald bedrag moet betalen. Controleer dit dus voor aanschaf.

©PXimport

Tip 11: Extra’s

Elke router regelt de basiszaken, maar een deel van de modellen bevat extra functies. Die zijn bedoeld om de router veelzijdiger te maken en dienen als verkoopargumenten. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat zulke extra’s zijn doorberekend in de prijs van de router en/of moeten camoufleren dat andere functies zijn weggelaten. Een goed voorbeeld is de tweede generatie Google Nest Wifi. Deze mesh-set bevat ingebouwde luidsprekers en microfoons en kan dus gebruikt worden als Google Home-speaker, inclusief het afspelen van muziek. Hartstikke leuk, maar de satellieten (die je in andere ruimtes zet) missen lan-poorten om apparatuur via de kabel te verbinden. Dat laatste is een opvallend gebrek, en zal voor veel mensen belangrijker zijn dan je router kunnen vragen een kookwekker of radiozender op te zetten.

©PXimport

Kooptips

Heb je na het lezen van dit artikel besloten dat je een nieuwe router wilt, maar weet je nog niet welke? Het loont om je hierin te verdiepen, maar met een van onze kooptips zit je sowieso goed. We lichten een betaalbare mesh-router, een voordelige wifi6-router en het beste mesh-systeem uit.

Betaalbare mesh-router: TP-Link Deco M4

Prijs: € 163,- Wil je een mesh-router voor goede dekking in je hele huis, maar vind je honderden euro’s uitgeven aan zo’n router te veel van het goede? Voor 150 euro koop je het beste de TP-Link Deco M4, een router met twee satellieten die geschikt is voor wifi 5 (802.11ac). De router is eenvoudig in te stellen via de TP-Link Deco-app, haalt goede snelheden en biedt vrijwel alle functies die je (mogelijk) nodig hebt.

©PXimport

Betaalbare wifi6-router: Asus RT-AX58U

Prijs: € 189,- Een voordelige, maar goede wifi6-router is de Asus RT-AX58U. Deze router is toekomstbestendig, omdat hij overweg kan met wifi 802.11ax, hoge snelheden ondersteunt en veel functies biedt. Asus’ website en apps zijn bovendien erg gebruiksvriendelijk. Prettig is dat je bij aanschaf van deze router gratis levenslang gebruik kunt maken van de AiProtection Pro-service, op basis van beveiligingsbedrijf Trend Micro. AiProtection Pro beschermt de router én verbonden apparaten tegen de meeste digitale gevaren.

©PXimport

De beste mesh-router: Asus ZenWifi AC (CT8)

Prijs: € 299,- Als je de beste mesh-router van dit moment zoekt, kom je uit bij de Asus ZenWifi AC (CT8) uit. Deze set bestaat uit twee punten, biedt uitstekende prestaties en heeft uiteenlopende functies. Ook kun je de ZenWifi AC bedienen vanuit de app of website. Jammer is dat de mesh-router niet geschikt is voor het nieuwe wifi 6 (802.11ax). De set is te koop in het zwart of wit, extra satellieten kosten 215 euro per stuk.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.