Grote schoonmaak: social media opschonen
Je hebt je in de laatste jaren waarschijnlijk voor tientallen diensten aangemeld. Hoog tijd om je te ontdoen van accounts die je niet meer gebruikt – en om ook eens grote schoonmaak te houden in je instellingen voor sociale media. Social media opschonen? Zo ga je digitaal helemaal fris het nieuwe jaar in!
Tip 01: Opruimen
Een nieuw jaar, nieuwe kansen! We beginnen dit jaar met een schone lei en ruimen onze accounts op social media op. Als je al jaren hetzelfde e-mailadres hebt, heb je je voor ongelooflijk veel diensten aangemeld – waarvan je waarschijnlijk al meer dan de helft vergeten bent. Niet alleen heeft elke dienst informatie van jou, de kans is ook groot dat je voor een aantal diensten hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. Als een van die accounts ooit is gekraakt, kunnen hackers toegang krijgen tot andere accounts met potentieel grote gevolgen. Je kunt natuurlijk je huidige e-mailadres sluiten en opnieuw beginnen, maar er is ook een andere optie: in kaart brengen waar je allemaal accounts hebt en bepalen welke accounts je gaat sluiten.
©PXimport
Wees je ervan bewust dat je de dienst toegang verleent tot jouw accountgegevens
-
Tip 02: Deseat.me
Met de website www.deseat.me zie je welke accounts allemaal met jouw e-mailadres zijn verbonden. Klik op Get started en meld je aan via je Google- of je Outlook-account. Geef de app toegang tot je accountgegevens door op Toestaan te klikken. Wees je er wel van bewust dat je de dienst toegang verleent tot jouw account. Ook al benadrukt de site dat het jouw gegevens niet gaat gebruiken, je stemt in met het feit dat de site informatie van jou mag scannen en opslaan. Dit kun je lezen in de privacypolicy. De dienst geeft aan dat het jouw informatie tot twee jaar na het inactief zetten van je account nog kan bewaren. Dit is een beetje dubieus, dus wees je bewust van de risico’s.
©PXimport
Tip 03: Scannen van mail
Als Deseat.me je mails heeft gescand, laat het een lijst zien met diensten waar je je met dit mailaccount voor hebt aangemeld. De eerste drie zie je bovenaan. Je moet voor elke dienst actief besluiten wat je wilt doen. Kies voor Add to delete queue als je je wilt afmelden voor een dienst. Als je een dienst wilt behouden, dan klik je op Save. Achter sommige diensten staat een geel driehoekje: dit betekent dat er een mail van deze dienst is gevonden, maar dat deseat.me geen accountinformatie over deze dienst kan vinden. Dit betekent echter niet dat je hier geen lid van bent. Zodra je een dienst aan je delete queue hebt toegevoegd, moet je op Delete klikken. Je wordt naar de verwijderpagina van de desbetreffende dienst geleid vanwaar je je account kunt laten verwijderen. Als je je account hebt verwijderd, dan klik je in deseat.me op Done. Voor sommige diensten heeft deseat.me geen verwijderpagina gevonden. In dit geval moet je zelf naar de website gaan en je account handmatig verwijderen.
©PXimport
Handmatig accounts verwijderen? Zoek dan op termen als confirm, newsletter en validate
-
Tip 04: Zelf verwijderen
Wil je liever geen dienst als deseat.me gebruiken, dan kun je ook zelf aan de slag in je inbox. De makkelijkste manier is om in je mailprogramma wat zoektermen te gebruiken en te kijken wat je hier aantreft. Open je mailprogramma of log in bij bijvoorbeeld Gmail. In het zoekvenster typ je nu confirm your email. Je zult zien dat je waarschijnlijk een aantal resultaten krijgt van diensten waarvan je al niet meer wist dat je er een account had. De volgende stap is dat je op Google even zoekt naar de naam van de desbetreffende dienst met de zoekterm delete of delete account. In de meeste gevallen vind je een verwijderpagina van de dienst. Als je een account hebt verwijderd, kun je meteen het zoekresultaat uit je mailprogramma verwijderen, dat scheelt weer één opgeslagen e-mail. De volgende zoektermen zijn ook zinvol: validate your email, newsletter en account. Zorg dat je je ook afmeldt voor nieuwsbrieven door op de unsubscribe-knop in de mail te klikken.
©PXimport
Mailstrom
Je kunt natuurlijk zelf elke week al je onbelangrijke mails handmatig verwijderen, maar er zijn ook slimme gereedschappen waarmee je automatisch een opgeruimde inbox hebt. Mailstrom is zo’n dienst. Het herkent verbanden in jouw mails zonder ze daadwerkelijk te lezen en kan je makkelijk afmelden van nieuwsbrieven en andere ongewenste mails. De dienst is gratis te testen op www.mailstrom.co. Bevalt het, dan kun je een abonnement nemen. Dat kost 50 dollar per jaar, helaas niet echt goedkoop.
Tip 05: Gehackt?
Wil je weten of jouw e-mailadres al eens bij een hack is buitgemaakt? Dan kun je naar de website www.haveibeenpwned.com gaan en in het grote veld je e-mailadres of gebruikersnaam aangeven. Klik op pwned? en je ziet een lijst van bekende hacks waarbij jouw account ook was betrokken. Als dit het geval is, is het handig om meteen je wachtwoord van deze dienst te veranderen. Uiteraard moet je ook een ander wachtwoord kiezen voor diensten waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Als je gebruikersnaam in de lijst voorkomt, hoeft het niet per se zo te zijn dat hackers toegang tot je gegevens hebben gehad. De website registreert allerlei actuele hacks en kan je ook een melding sturen zodra het jouw gebruikersnaam of e-mailadres in een nieuwe hack detecteert. Klik daarvoor op Notify me when I get pwned.
©PXimport
Tip 06: Google-diensten
Als je een Google-account hebt, dan weet je hoe handig het is dat je dit account overal voor kunt gebruiken. Je Android-smartphone, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Agenda en de Google zoekmachine. Heb je er echter wel eens bij stilgestaan wat dit voor je privacy kan betekenen? Google weet waar je bent, met wie je contact hebt, waar je naar zoekt op internet, welke filmpjes je bekijkt en wat je planning is voor de komende week. Voor je paniek krijgt en je gehele Google-account gaat opzeggen, kun je altijd even de Google privacycheck doen. Hier zie je heel transparant weergegeven wat Google over je weet en wat het over jou opslaat. Ga hiernaartoe en log in met je accountgegevens. Klik op Nu starten en loop de configuratiewizard na. Afhankelijk van waar je allemaal mee bent ingelogd met je Google-account zie je hier verschillende configuratieopties. Vooral het kopje Personaliseer uw Google-ervaring is belangrijk. Hier geef je aan of Google je locatiegegevens mag inzien en of het je Google-geschiedenis mag bewaren om je betere zoekresultaten te geven. Stuk voor stuk handige opties, maar niet echt goed voor je privacy. Klik op een optie en zet de schuif uit. Je ziet nu dat er een pauzeknop voor de optie wordt gezet; de tracking van Google is onderbroken.
Wil je je Google-account niet opzeggen? Controleer dan in ieder geval je privacy-instellingen
-
Tip 07: Google verwijderen
Als je je gehele Google-account wilt verwijderen, dan kan dit uiteraard ook. Voor je dit doet, is het handig om even naar je Google Dashboard te gaan. Hier zie je wat er allemaal met je Google-account is verbonden. Wist je bijvoorbeeld nog dat er meer dan honderd bestanden in je Google Drive staan? Je kunt voordat je je hele account verwijdert eventueel een back-up van je bestanden of data maken. Google heeft hiervoor een handig gereedschap. Hier kun je al je data in één keer downloaden. Van dingen die je niet wilt downloaden, zet je gewoon de schuif uit. Klik op Volgende en kies onder Bestandstype voor bijvoorbeeld .zip, .tgz of .tbz. Geef onder Archiefgrootte aan hoe groot één bestand maximaal mag zijn. Sluit af door op Archief maken te klikken. Klaar om te verwijderen? Ga dan naar https://myaccount.google.com. Klik op Accountvoorkeuren en kies links de optie Uw account of services verwijderen. Klik op Google-account en Gegevens verwijderen. Log opnieuw in met je accountgegevens. Lees de tekst goed door en weet wat je allemaal kwijtraakt als je met deze actie doorgaat. Zet vervolgens vinkjes voor de twee vetgedrukte teksten onderaan. Hier wordt verteld dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor eventueel openstaande kosten (bijvoorbeeld van Google AdWords) en dat je begrijpt dat verwijderen ook echt verwijderen betekent. Ben je honderd procent zeker, klik dan op Account verwijderen.
©PXimport
Tip 08: Weg met Facebook
Als je niks meer met Facebook te maken wilt hebben, dan heb je twee opties: je kunt je account deactiveren of helemaal verwijderen. Als je je account deactiveert, dan worden al je gegevens bewaard, maar zijn ze niet meer zichtbaar. Log je weer in op je Facebook-profiel, dan wordt je account weer geactiveerd. Je kunt je account ook geheel verwijderen. Ga daarvoor hiernaartoe. Geef je wachtwoord nogmaals in en bevestig de actie. Je account zal nu automatisch na 14 dagen verwijderd worden. Log je in de tussentijd weer in, dan kun je op Verwijderen annuleren klikken. Je account is meteen weer te gebruiken. Voor Instagram, onderdeel van Facebook, geldt in principe hetzelfde. Ga in je browser naar www.instagram.com en log in met je accountgegevens. Klik op het profiel-icoontje en kies voor Profiel bewerken. Ga naar Mijn account tijdelijk uitschakelen, selecteer een optie bij Waarom schakel je je account uit? en klik op Account tijdelijk uitschakelen. Wil je je account definitief verwijderen, ga dan hiernaartoe en volg de aanwijzingen.
©PXimport
Tip 09: Sociale media
Sociale media zijn een leuke vorm om op de hoogte te blijven van activiteiten van je vrienden en kennissen. Toch is het een goed idee om op gezette tijden eens even te bekijken wat je eigenlijk allemaal deelt met de wereld. Handig als er bijvoorbeeld een rondje sollicitaties gepland staat: toekomstige werkgevers checken namelijk meer en meer de sociale accounts van toekomstige werknemers. Op Facebook kun je op het driehoekje rechts bovenin klikken en voor Activiteitlogboek kiezen. Hier zie je wat je in de laatste dagen, weken, maanden en jaren allemaal met mensen hebt gedeeld. Je kunt berichten, vind-ik-leuks en reacties verwijderen. Als je minder met de wereld wilt delen en bepaalde inhoud alleen voor vrienden beschikbaar wilt maken, dan kun je op Privacysnelkoppelingen klikken en de wizard starten. Selecteer bijvoorbeeld bij Wie kan mijn inhoud zien de optie Vrienden. Dezelfde tips gelden natuurlijk ook voor je andere sociale accounts. Wil je weten wat anderen over jou kunnen zien, installeer dan eens een nieuwe browser en googel daarmee op je eigen naam. Zo zie je hoe anderen met wie je niet bevriend bent op sociale netwerken jouw profielen kunnen inzien. Als je nog steeds party-foto’s ziet op Facebook, Instagram en Twitter, dan zit er iets niet goed met je privacy-instellingen bij je sociale accounts.
Archiveer met Instagram
Instagram heeft een goede functie toegevoegd die je kunt activeren als je tijdelijk bepaalde foto’s niet wilt laten zien aan de wereld. Bij de bewerkingsopties van een geplaatste foto tik je op de archiveer-optie. Je foto wordt nu meteen van je profiel verwijderd, maar je vind-ik-leuk’s en reacties blijven bestaan. Je kunt te allen tijde je foto uit de archiveerbak halen, hij verschijnt weer op je profiel alsof het nooit is weggeweest.
Je ziet aan de kleurcode hoe moeilijk het is om een account bij een dienst te verwijderen
-
Tip 10: Just Delete Me
Ben je toch bezig met accounts verwijderen, kijk dan ook eens naar Just Delete Me. Dit is een handige website waar je precies kunt zien hoe je een account van een bepaalde website of dienst moet verwijderen. Ga hiernaartoe en geef in het zoekvenster de naam op van een dienst waar je je account graag van wilt verwijderen. Je ziet aan de kleurcodering hoe moeilijk het is om een account bij de desbetreffende dienst te verwijderen. Groen betekent dat je in de meeste gevallen je account simpel online kunt verwijderen en dat al je informatie ook echt wordt verwijderd. Oranje betekent dat het verwijderen in principe makkelijk mogelijk is, maar dat er informatie kan blijven bewaard. Een rode kleur geeft aan dat het erg lastig is om je account te verwijderen. In sommige gevallen moet je een e-mail sturen, in andere gevallen zelfs een live chat met een medewerker starten. Zwarte diensten zijn er ook: in dit geval is het onmogelijk een account volledig te verwijderen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld Blogger of Netflix. Klik op de dienst om naar de eventuele verwijderpagina te gaan of klik op More info om te weten te komen hoe je bij de dienst afmeldt. Een alternatief voor Just Delete Me is overigens AccountKiller. Je vindt de dienst hier.
©PXimport
Wachtwoorden
Je moet ervoor zorgen dat je met regelmaat je wachtwoorden wijzigt van je diensten. Op deze manier ben je minder gevoelig voor hacks. Je kunt hiervoor een wachtwoordmanager gebruiken zoals LastPass. Op dit moment is het nog een bèta-feature, maar met de dienst kun je bij 75 populaire websites met één klik automatisch je wachtwoord wijzigen.
©CIDimport