Google Assistent en privacy: wat weet de stemassistent?
De Google Assistent is een mooi hulpmiddel voor in huis en op je mobiele telefoon, maar wat weet de stemassistent precies van je? En kun je de informatievergaring nog beperken?
Met de komst van slimme speakers en schermen leeft ook het idee dat bedrijven als Google constant meeluisteren of meekijken naar wat je nou aan het doen bent in huis. Zo’n horrorscenario heeft al plaatsgevonden in de Verenigde Staten: een Google Home Mini nam alles op dat in huis werd besproken, waardoor Google snel moest schakelen. Gelukkig kun je daar als gebruiker ook zelf wat aan doen; zo is het mogelijk de microfoon uit te schakelen of een camera af te schermen.
Activiteitenopties
Wanneer de microfoon wel aanstaat en je een stemcommando geeft, dan wordt die opgenomen en naar de Google-servers gestuurd. Deze commando’s kun je terugluisteren en zelfs verwijderen. Google gebruikt de opnames voor twee dingen: het verbeteren van de dienst en het weergeven van relevante advertenties. Maar ondertussen wordt er natuurlijk gekeken naar nog veel meer data, data die Google haalt uit verschillende producten, zoals YouTube, je locatie en je agenda.
Op de pagina Activiteitenopties (hiervoor moet je inloggen met je Google-profiel) kun je precies zien wat Google opslaat. Ook stel je hier in wat voortaan niet opgeslagen mag worden en kun je je data verwijderen. Onderaan de pagina staat het kopje Spraak- en audioactiviteit. Dat is voor nu even het belangrijkste, aangezien je de Assistent waarschijnlijk veel met je stem bedient. Door op Meer informatie te klikken krijg je extra uitleg te zien en weet je wanneer Google je stem opneemt.
©PXimport
Dat opnemen gebeurt alleen wanneer jij daar achter staat en wanneer je bent ingelogd met je Google-account. Wil je dat Google je stemcommando’s niet opneemt, dan kun je hier instellen dat je dat niet wil. Ook kun je op deze pagina andere elementen uitschakelen. Wanneer je dat doet, dan wordt de functionaliteit van de Google Assistent wel beperkt. In sommige gevallen werken dingen niet meer. Zo kan het zijn dat het commando “Hey Google” niet meer werkt.
Gegevens verwijderen
©CIDimport
Gelukkig is het mogelijk je gegevens te verwijderen. Dat gebeurt helaas niet wanneer je het opnemen staakt, dus dat moet je handmatig doen. Dat kun je doen door naar Spraak- en audioactiviteit te gaan en op de knop voor het beheren van de info te drukken. Je kunt de stemopdrachten per stuk verwijderen of alles in één keer. Daarvoor ga je naar de drie puntjes rechts bovenin en druk je op “Activiteit verwijderen op basis van”. Hier kun je zelf instellen tot wanneer je je data wil verwijderen.