De beste WordPress plug-ins voor je eigen site
Heb je een eigen website, dan is de kans aanzienlijk dat deze op WordPress draait. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om je site uit te breiden met de beste WordPress plug-ins, die ook nog eens gratis te gebruiken zijn.
WordPress is populair! Volgens schattingen draait ruim 35 procent van alle websites wereldwijd op dit zogeheten contentmanagementsysteem. We gaan er voor dit artikel vanuit dat je al een eigen website is. Is dat nog niet zo? Lees dan elders op de site hoe je een WordPress website bouwen kunt.
Plug-ins zijn in WordPress zeer de moeite waard, want hiermee voeg je in een handomdraai talloze verse functies toe. Wat dacht je van het toevoegen van een contactformulier, webshop of volwaardig forum? Verder verhogen diverse uitbreidingen ook de veiligheid en snelheid van je website.
WordPress plug-ins vinden
Neem een kijkje achter de schermen van je website en ontdek welke uitbreidingen WordPress allemaal voor je in petto heeft. Log in bij WordPress en klik in het linkermenu op Plugins. Als er al plug-ins actief zijn, zie je hiervan een overzicht. Je kunt eventueel zinloze uitbreidingen deactiveren of zelfs helemaal verwijderen.
Klik bovenaan op Nieuwe plugin om de catalogus te openen. Je kijkt vrijblijvend rond, waarbij je misschien al een aantal interessante tooltjes op het spoor komt. Fijn is dat elke uitbreiding vermeldt of het tooltje geschikt is voor je huidige WordPress-installatie.
©PXimport
Wil je eens iets uitproberen? Klik op de titel om extra informatie over de bewuste uitbreiding op te vragen. Zodra je zeker bent van je zaak, klik je op Nu installeren en daarna Activeren. Afhankelijk van de gekozen plug-in is de uitbreiding binnen de WordPress-omgeving zichtbaar.
Vaak verschijnt er een extra onderdeel in het menu waarmee je toegang tot (de instellingen van) de plug-in hebt.Heb je een aantal plug-ins voor je website draaien? De ontwikkelaars van deze uitbreidingen geven geregeld nieuwe updates vrij. Vaak verbeteren ze de veiligheid of bevatten ze verse functies.
Gebruik altijd de laatste versies van plug-ins. Klik aan de linkerkant op Dashboard en Updates. Bij het onderdeel Plugins vink je vervolgens alle items aan, waarna je bevestigt met Plugins bijwerken. Nu je weet hoe plug-ins werken, bespreken we de verschillende plug-ins die voor iedere websitebezitter de moeite waard zijn.
Manusje-van-alles: Jetpack
©PXimport
We kunnen in dit overzicht niet om Jetpack for WordPress heen, want miljoenen gebruikers profiteren van de populaire plug-in. Deze Nederlandstalige uitbreiding geldt als een manusje-van-alles en bevat diverse opties om je website te optimaliseren. Denk onder meer aan het sneller laden van webpagina’s en het verbeteren van de beveiliging.
Na de installatie verschijnt er een beginscherm waarmee je Jetpack kunt instellen. Nadat je bent ingelogd met een WordPress- of Google-account, proberen de makers een abonnement met extra functies aan je te slijten. Gelukkig is Jetpack ook zonder betaald abonnement de moeite waard.
Kies onderaan voor Begin gratis en neem alle opties zorgvuldig door. Zo activeer je onder meer een siteversneller, zodat bezoekers vlotter webpagina’s openen. Bekijk verder statistieken van bezoekers en blokkeer hackaanvallen. Tot slot geeft Jetpack desgewenst een seintje per e-mail wanneer je website onverhoopt uit de lucht is.
Spam verwijderen met Akismet
©PXimport
Na de installatie van WordPress op een webserver is de uitbreiding Akismet automatisch al actief. Deze plug-in is met name bruikbaar wanneer bezoekers reacties op je blog achterlaten. Akismet controleert voortdurend of er vervelende spamberichten op de website terechtkomen en onderschept ze zo nodig automatisch.
Dit slimme tooltje herkent spamberichten aan de hand van een database. Navigeer binnen WordPress naar Instellingen en Akismet Anti-Spam om een gratis account aan te maken. Via e-mail ontvang je een zogeheten api-sleutel die je op de instellingenpagina van Akismet kunt invoeren. Neem daarna alle opties door.
Standaard bewaart deze uitbreiding spamberichten in een aparte map, zodat webbeheerders de berichten handmatig kunnen beoordelen. Vertrouw je deze plug-in volledig, dan kan Akismet valse berichten ook direct weggooien.
Forum toevoegen met bbPress
©PXimport
Leidt de berichtgeving op je website tot discussies? Misschien is het toevoegen van een forum dan een interessante optie. Op dit digitale prikbord kunnen bezoekers berichten rondom allerlei deelonderwerpen achterlaten en op elkaar reageren. De uitbreiding bbPress is een laagdrempelig hulpmiddel om een eenvoudig forum te realiseren.
Voeg via Forum en Nieuwe toevoegen direct een digitaal prikbord aan je website toe. Navigeer in WordPress naar Instellingen en Forums om alle opties naar je hand te zetten. Wens je een forum met meer sociale functies, dan kun je als aanvulling BuddyPress installeren. Hiermee versturen forumgebruikers onder meer privéberichten naar elkaar.
Verder werkt bbPress ook samen met de eerder besproken uitbreiding Akismet. Het forum raakt op die manier niet vervuild met allerlei schimmige spamberichten.
Contactformulier toevoegen met Contact Form 7
©PXimport
Via een online contactformulier nemen bezoekers op een laagdrempelige en veilige manier contact met de websitebeheerder op. Met behulp van Contact Form 7 is het inbouwen van zo’n webformulier een fluitje van een cent.
Ga na de installatie naar Contact en Nieuwe toevoegen. De broncode van het formulier is al opgemaakt. Pas indien nodig de velden van het contactformulier naar eigen smaak aan en geef onder het tabblad Mail je mailgegevens op. Bepaal bij Berichten welke tekst de bezoeker na het verzenden van het contactformulier te zien krijgt. Bevestig met Opslaan.
Er verschijnt bovenaan een zogenoemde shortcode waarmee je het contactformulier aan een bericht of webpagina kunt toevoegen. Om talloze spamberichten te voorkomen, is het slim om Contact Form 7 in combinatie met Akismet te gebruiken.
Wens je een extra beveiligingslaag? Navigeer binnen het WordPress-dashboard naar Contact en Integratie, waarna je onder reCAPTCHA klikt op Integratie instellen. Voor activatie van de reCAPTCHA-module dien je je eerst op google.com/recaptcha/admin/create te registreren. Je ontvangt vervolgens twee sleutels, waarmee je de extra beveiligingslaag definitief inschakelt.
Zoekmachineoptimalisatie met Yoast SEO
©PXimport
Iedere website-eigenaar verwelkomt het liefst zo veel mogelijk bezoekers. Het Nederlandstalige Yoast SEO is een goed hulpmiddel om de website voor zoekmachines (lees: Google) te optimaliseren, zodat er meer internetgebruikers op je webpagina’s terechtkomen. Zo geeft deze uitbreiding praktische tips bij elk artikel, waardoor pagina’s hoger in zoekmachines belanden.
Geef bij Focus keyphrase aan op welk trefwoord je wilt worden gevonden. Yoast komt vervolgens met een leesbaarheidsanalyse en seo-analyse. De plug-in laat gebruikers o.a. weten of het opgegeven trefwoord vaak genoeg in de titel, introductie en broodtekst voorkomt.
Verder stelt Yoast ook praktische schrijftips voor. Zo merkt de uitbreiding op wanneer je bijvoorbeeld lange zinnen in de lijdende vorm gebruikt. Hoe meer groene bolletjes er verschijnen, hoe beter de tekst.
Neem binnen het Wordpress-menu via SEO vooral ook de algemene instellingen van Yoast door. Bepaal bij het onderdeel Zoekweergave welke beschrijving van je website zichtbaar is in Google.
Ssl-certificaat toevoegen metReally Simple SSL
©PXimport
De meeste hostingproviders bieden tegen extra betaling een ssl-certificaat. Hiermee geef je bezoekers de gelegenheid om via een versleutelde verbinding je website te bezoeken. Browsers illustreren een ssl-verbinding door naast de adresbalk een hangslotje te tonen.
Na aanschaf van een ssl-certificaat dien je dat handmatig in WordPress te configureren. Je regelt dat met het toevoegen van enkele coderegels. Vind je dat lastig? Installeer dan de uitbreiding Really Simple SSL. Na de installatie verschijnt er een knop waarmee je ssl voor je website kunt instellen. Klik daarop en Really Simple SSL doet de rest.
Tabellen maken met TablePress
©PXimport
Wie gegevens in een tabel wil publiceren, heeft veel profijt van TablePress. Hiermee klaar je deze klus namelijk eenvoudig zonder dat het nodig is om ingewikkelde codes te programmeren. De uitbreiding nestelt zich na de installatie binnen het WordPress-menu.
Ga naar TablePress en voeg een nieuwe tabel toe. Na opgave van een tabelnaam en omschrijving geef je het gewenste aantal rijen en kolommen op. Via Tabel toevoegen verschijnt er een soort spreadsheet waarin je alle data kunt invoeren. Zodra je daarmee klaar bent, sla je de wijzigingen op. Bovenaan verschijnt een shortcode. Kopieer deze shortcode naar een bericht of pagina om de tabel online te publiceren.
Handig is dat je ook een bestaand Excel-bestand kunt importeren. Klik in dat geval bovenaan op het tabblad Importeren en selecteer achter Importformaat het juiste bestandstype. Bij gebruik van Excel ligt het formaat XLS of XLSX voor de hand. Selecteer met Bestand kiezen het betreffende document en bevestig met Importeren. Voeg tot slot de weergegeven shortcode aan een bericht of pagina toe.
Houd er rekening mee dat het om een experimentele functie gaat, dus het is afwachten of WordPress de Excel-sheet correct interpreteert. Tijdens onze test werkte het overigens prima.
Spullen verkopen met WooCommerce
©PXimport
Ben je voornemens om met een eigen website spullen (of diensten) te verkopen? Ook voor dit doel is WordPress bij uitstek geschikt. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is de plug-in WooCommerce. Voeg hiermee productpagina’s, een digitaal winkelwagentje en een betaalmodule toe. Een voordeel is dat deze uitbreiding nagenoeg alle gangbare betaalmethoden ondersteunt.
Na de installatie verschijnt er een korte installatiewizard waarmee je de belangrijkste instellingen configureert. Denk onder meer aan de gebruikte valuta, betaalmethoden en verzendopties. Nadat je de instellingen hebt doorlopen, selecteer je een thema voor de webshop. Je kunt de onlinewinkel nu verder vormgeven.
Snellere laadtijden met WP Fastest Cache
©PXimport
Een website met snelle laadtijden is voor je bezoekers wel zo prettig. Met name wanneer meerdere personen de website tegelijkertijd betreden, liggen er vertragingen op de loer. Er bestaan gelukkig allerlei plug-ins die via slimme technieken een rappere laadtijd realiseren. Een nadeel van de meeste uitbreidingen is dat ze nogal uitgebreide opties bieden. De configuratie van dergelijke tooltjes is vaak ingewikkeld.
WP Fastest Cache geldt als uitzondering, want deze plug-in maakt het webbeheerders wel erg makkelijk. Na de installatie hoef je alleen maar alle opties aan te vinken en vervolgens de wijzigingen op te slaa. Dit tooltje zorgt er onder meer voor dat terugkerende bezoekers veelbezochte websites sneller kunnen laden. WP Fastest Cache slaat delen van de website namelijk op in de browser van de bezoeker.
404-pagina's fixen met Redirection
©PXimport
Het overkomt iedereen wel een keer. Je klikt op een link en vervolgens verschijnt de mededeling ‘Pagina niet gevonden (404)’ in beeld. Ook je bezoekers stuiten wellicht op dode links zonder dat je iets in de gaten hebt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een webpagina hebt verwijderd of permalink hebt aangepast.
De plug-in Redirection meldt wanneer er onlangs 404-pagina’s op je website zijn bezocht. Stel vervolgens een zogeheten redirect in, zodat de bezoekers alsnog op een werkende webpagina terechtkomen. Wil je naar de homepage doorverwijzen, dan volstaat het om achter Target URL een / in te vullen.
Back-up van website met UpdraftPlus
©PXimport
Het is tenslotte belangrijk om regelmatig een back-up van bestanden en databases te maken. Wie weet krijg je ooit te maken met een hacker of gaat er een update helemaal mis. Het opslaan van een kopie kan rechtstreeks vanuit WordPress, want er bestaan diverse plug-ins die dit klusje moeiteloos klaren. UpdraftPlus is veruit de bekendste oplossing. Met de gratis versie kun je back-ups bijvoorbeeld naar een clouddienst als Dropbox of Google Drive wegschrijven.
Aan de hand van een Nederlandstalig stappenplan stel je de eerste back-up in. Je klikt op Nu een backup maken, waarna je aangeeft dat je van bestanden en databases een kopie wilt opslaan. Bedenk verder hoe vaak je wilt back-uppen. Dat kan bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, maar ook elke twee uur.
Standaard bewaart UpdraftPlus de kopie op dezelfde webserver als de site. Veiligheidshalve is dat niet de beste keuze, want er kan altijd iets met de webserver gebeuren. Bewaar de back-up daarom bij voorkeur ergens anders. Wil je tot slot van elke automatische back-up een rapport ontvangen? Zet een vinkje bij het onderdeel E-mailadres en bevestig met Wijzigingen opslaan.