5 redenen waarom je toe bent aan een nieuwe router
Er is maar weinig zo irritant als een trage of wegvallende internetverbinding thuis. Ons leven is dusdanig verweven met de digitale wereld dat een slechte verbinding invloed heeft op ons werk en welbevinden. De oorzaak kan bij je provider liggen, maar het kan ook zijn dat je router gewoon aan vervanging toe is.
Heb je het idee dat het internet thuis de laatste tijd wel érg traag is? We geven vijf redenen waarom het een goed idee is je router misschien te vervangen.
-
Verlaagde snelheid of verbindingsproblemen
-
Ontbrekende moderne functies
-
Je krijgt geen toegang tot de snelheid waar je wel voor betaalt
-
Er verschijnen geen firmware-updates meer
-
De router wordt wel erg warm
-
Ook interessant: Van wifi 6 naar wifi 7: upgraden of wachten?
Hoewel we voor een fatsoenlijke internetverbinding thuis afhankelijk zijn van de router, is dat niet per se het apparaat dat we snel vervangen zodra zich problemen voordoen. En dat terwijl een goede router een hoop problemen kan oplossen die je nu wellicht tegenkomt of irritaties kan voorkomen. Je hoeft heus niet elk jaar naar de winkel om een nieuwe te kopen (al houden we je niet tegen als je dat wel wilt), maar na een jaar of vijf zou je toch wel eens aan vervanging mogen denken. Of als je merkt dat je huidige router een bepaald probleem heeft, zoals we ze in dit artikel bespreken.
Verlaagde snelheid of verbindingsproblemen
Natuurlijk kan het weleens gebeuren, maar zodra je merkt dat de snelheid wel erg achteruitgaat of de verbinding continu wegvalt, is het toch echt tijd om een nieuwe router te kopen. Helemaal als je allerlei probleemoplossers raadpleegt en die niet langer soelaas bieden. Je merkt het gauw genoeg tijdens dagelijks gebruik: of je nu een video streamt, online aan het gamen bent of merkt dat webpagina's niet laden, dan is je router aan vervanging toe. Hoe meer apparaten je aan het netwerk toevoegt, hoe groter de kans op dit soort problemen.
Tijd voor een nieuwe router?
Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!
Ontbrekende (moderne) functies en leeftijd
Bovenstaande valt ook een beetje samen met het punt dat je router wellicht te oud is. Hoe ouder de router, hoe minder geavanceerd die is. En daardoor kan het zijn dat het apparaat wordt ingehaald door de technologie eromheen. Dan vragen de slimme producten in huis om meer data en verkeer, en lukt het de router simpelweg niet langer om alles bij te benen. Mu-mimo, meshnetwerken en beamforming zijn belangrijke technische elementen die een router sterk en snel genoeg houden en voorbereiden op de toekomst (nog los van een beveiligingsprotocol als wpa3).
©didiksaputra
Geen toegang tot de snelheid waarvoor je betaalt
Stel dat je een snelheidstest doet om te controleren of er misschien een verbindingsprobleem is, dan kan het zijn dat de snelheid veel lager uitvalt dan waarvoor je betaalt middels het abonnement. Ook dat is een duidelijk teken dat een nieuwe router wenselijk is, anders betaal je vrij letterlijk voor lucht. Als je maandelijks betaalt voor een 1 gigabit-abonnement, dan is het zonde als je router daar niet optimaal gebruik van maakt. Elk ander product binnen het netwerk heeft daar bovendien last van; niets krijgt toegang tot de volledige snelheid.
Er verschijnen geen firmware-updates meer
De leeftijd van een router komt vaak ook aan het licht door het feit dat hij geen updates meer ontvangt. Ook dat is een duidelijk teken om wat anders in huis te halen. Nu zullen productupdates wat eerder opdrogen dan firmware-updates, die meestal in het kader staan van veiligheid, beveiliging en probleemoplossingen (zodat je niet kwetsbaar bent als je online bent). Die gaan soms tot jaren door. En als je die al een tijdje niet meer ontvangt, dan heeft de router in kwestie in elk geval voor de fabrikant zijn levenscyclus afgerond.
Je denkt nu misschien: maar als mijn router nog steeds doet wat hij moet doen, en ik ben nog altijd tevreden over de snelheid, dan heb ik geen reden tot updaten, toch? Nou, er komen geregeld nieuwe online gevaren bij waar routermakers je tegen kunnen beschermen. Wuif het onderdeel veiligheid en beveiliging dus niet zomaar weg.
Router wordt wel erg warm
Tot slot vertelt de warmteproductie ook iets over de leeftijd van je router. Hoe warmer hij wordt, hoe ouder hij is en hoe meer hij aan vervanging toe is. Merk je dat de router uitvalt of dat je hem bijna niet kunt aanraken, dan kan er iets misgaan onder de motorkap. Maar na jaren gebruik is het sowieso een duidelijk teken als het gaat om het upgraden ervan. Het kan hoe dan ook geen kwaad de router op een plek te installeren waar hij z'n warmte kwijt kan en koude lucht door zijn systeem kan trekken.