ID.nl logo
Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting
© maicasaa
Huis

Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting

Black Friday komt eraan en dat betekent: grote kortingen, ook op laptops. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste laptop kiest én de beste deal krijgt? In dit artikel doorlopen we stap voor stap wat je kunt doen om voorbereid te zijn op Black Friday. Zo weet je precies welke specificaties je nodig hebt, wat je budget is en hoe je de grootste korting scoort op jouw ideale laptop.

Drie stappen naar de beste Black Friday-laptopdeal

In drie simpele stappen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op Black Friday. Eerst bepaal je welke specificaties en functies belangrijk zijn voor jouw ideale laptop. Daarna oriënteer je je online en vergelijk je modellen, prijzen en winkelvoorwaarden. Tot slot leg je de focus op het vinden van de grootste korting door meldingen in te stellen, prijsvergelijkers te gebruiken en social media en nieuwsbrieven in de gaten te houden.

Lees ook: Nooit meer keuzestress bij het kiezen van een nieuwe laptop

Stap 1: Bepaal welke laptop bij jou past

Het kiezen van de juiste laptop begint bij het helder krijgen van jouw behoeften en verwachtingen. Een laptop kan immers flink wat kosten, en je wilt er jarenlang plezier van hebben. Denk aan de volgende aspecten:

➪ Waarvoor wil je de laptop gebruiken?

Basisgebruik: Denk aan internetten, e-mailen, en tekstverwerken. Hiervoor is een instapmodel vaak voldoende. Je kunt prima uit de voeten met een Intel Core i3-processor of een AMD Ryzen 3, 4 GB RAM en een kleiner ssd-opslaggeheugen (128 of 256 GB).

Werk en studie: Als je veel multitaskt, documenten bewerkt en misschien wat zwaardere applicaties gebruikt, is een laptop met een snellere processor (bijvoorbeeld Intel Core i5 of AMD Ryzen 5), minstens 8 GB RAM en 512 GB ssd-opslag aan te raden.

Creatief werk en gaming: Voor grafisch ontwerp, videobewerking of gaming is een krachtige laptop noodzakelijk. Denk aan een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, 16 GB RAM of meer en een dedicated grafische kaart zoals de NVIDIA GeForce RTX- of AMD Radeon RX-serie.

➪ Schermgrootte en resolutie

De schermgrootte heeft invloed op je gebruiksgemak en draagbaarheid. Voor thuiswerken is een groter scherm (15-17 inch) prettig, terwijl een compact 13- of 14-inch model ideaal is voor onderweg. Wat betreft resolutie: Full HD (1920x1080) is standaard, maar als je veel met grafisch werk bezig bent, kan een hogere resolutie zoals 4K waardevol zijn.

➪ Besturingssysteem

Windows is het meest gangbare systeem, geschikt voor de meeste programma’s en toepassingen. Voor creatief werk en een strakke gebruikerservaring kiezen veel mensen voor macOS. Een derde optie is Chrome OS. Populair voor basisgebruik zoals surfen en documenten bewerken, omdat het snel en gebruiksvriendelijk is.

➪ Accuduur en draagbaarheid

Denk aan waar je de laptop het meeste gaat gebruiken. Werk je veel onderweg? Dan is een lichtgewicht laptop met een goede accuduur (minstens 8 uur) handig. Kijk ook naar specificaties zoals gewicht, dikte en oplaadtijd.

©Lightfield Studios

Stap 2: Oriënteer je online en check reviews

Nu je een beter beeld hebt van de specificaties die je nodig hebt, is het tijd om te gaan kijken naar specifieke modellen. Let op deze punten:

➪ Online reviews en testresultaten

Lees ervaringen van andere gebruikers en vergelijk laptops op platforms zoals Tweakers en Hardware Info. Vaak vind je hier reviews over snelheid, bouwkwaliteit en accuduur. Ook kun je zien hoe laptops zich in de praktijk houden en of er bekende problemen zijn.

➪ Vergelijk modellen en prijzen

Vergelijk verschillende laptops met dezelfde specificaties. Zo kun je een gevoel krijgen voor wat je in jouw prijsklasse kunt verwachten. Kieskeurig.nl en andere vergelijkingssites bieden handige filters om eenvoudig te zoeken op prijs, merk, specificaties en beoordelingen.

➪ Bepaal je budget

Stel van tevoren een budget vast, zodat je gericht kunt zoeken. Dit voorkomt dat je tijdens Black Friday impulsaankopen doet. Als je merkt dat je budget niet toereikend is voor de specificaties die je wilt, kun je overwegen om op oudere modellen te focussen, die vaak in de uitverkoop gaan tijdens Black Friday.

➪ Check retourvoorwaarden en garantie

Let goed op de retourvoorwaarden en garantievoorwaarden van de winkels waar je koopt. Zo kun je, indien nodig, eenvoudig je laptop terugsturen of garantie claimen zonder extra gedoe. Dit is vooral belangrijk bij duurdere aankopen zoals laptops. Bij online reviews kun je vaak lezen hoe betrouwbaar deze voorwaarden in de praktijk zijn, wat je extra zekerheid geeft.

Nieuwe laptop gekocht?

Koop er meteen een hoes bij!

Stap 3: Zo scoor je de meeste Black Friday-korting

Nu je weet welke laptop je wilt, wil je natuurlijk de beste deal. Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en geen enkele aanbieding mist.

➪ Prijzen volgen en meldingen instellen

Veel vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Tweakers, bieden de mogelijkheid om prijsdalingsmeldingen in te stellen. Dit kan je veel tijd schelen en helpt je om op de hoogte te blijven van prijsontwikkelingen. Je vult simpelweg je e-mailadres in en je ontvangt een bericht wanneer de prijs daalt.

➪ Webshops en accounts voorbereiden

Maak van tevoren accounts aan bij grote webshops zoals Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. Zo kun je op Black Friday snel inloggen en direct je aankoop doen zonder tijd te verliezen. Veel webshops bieden bovendien de optie om een verlanglijstje aan te maken; dit geeft je snel inzicht in of jouw gewenste laptop is afgeprijsd.

➪ Nieuwsbrieven en social media

Meld je aan voor nieuwsbrieven van winkels en merken. Zo ontvang je als eerste meldingen over kortingen. Veel winkels en merken delen via hun socials zoals Instagram en Twitter ook exclusieve deals en voorverkoopacties voor Black Friday.

➪ Black Friday-acties monitoren

De concurrentie onder webshops is groot, zeker op Black Friday. Dit betekent dat prijzen regelmatig wijzigen. Houd daarom de hele dag de prijzen van je gekozen model in de gaten. Tip: Sommige winkels bieden prijsgarantie. Als je je laptop al eerder hebt gekocht en de prijs daalt tijdens Black Friday, krijg je het verschil terug.

➪ Prijsvergelijkers

In Nederland zijn er diverse prijsvergelijkers die je helpen bij het vinden van de beste deals. Op Kieskeurig.nl kun je producten vergelijken op prijs, specificaties en reviews. Tweakers Pricewatch richt zich specifiek op elektronica en biedt actuele prijsinformatie en gebruikersreviews. Tot slot biedt de Consumentenbond onafhankelijke prijsinformatie en vergelijkt producten op zowel kwaliteit als prijs.

Klaar voor Black Friday!

Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale laptop kiest, maar ook de beste korting scoort. Maak een lijstje van de specificaties die belangrijk zijn voor jouw gebruik en oriënteer je op modellen binnen je budget. Vervolgens gebruik je prijsvergelijkers, meldingen en social media om je kans op een goede deal te vergroten.

Als je eenmaal je laptop hebt gevonden, ben je klaar om op Black Friday snel toe te slaan. Houd prijzen goed in de gaten en wees niet bang om vroeg op te staan: de beste aanbiedingen kunnen snel uitverkocht zijn. Veel succes!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro
© Kryuchka Yaroslav
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede inbouwvaatwasser met een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken vaatwassers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 550 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Beko BDIN38440

Deze goedkope inbouwvaatwasser van Beko heeft plek voor veertien zogeheten couverts. Nuttig wanneer je een keer extra eters hebt, want alle borden, (soep)kommen, kopjes en bestek passen probleemloos in de BDIN38440. Voor messen, lepels en vorken levert de fabrikant een uitneembaar mandje mee. Handig voor het in- en uitladen. Heb je een open (woon)keuken, dan is het lage geluidsniveau van 44 decibel een pluspunt. Er schijnt een rood lampje op de vloer dat de status van de vaatwasser aangeeft. Hieraan zie je of de wascyclus nog bezig is.

Kort nadat het gekozen afwasprogramma is afgerond, opent vanzelf de deur. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de vaatwasser. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld plastic borden en broodtrommels niet naderhand hoeft te drogen. Vergeten om het apparaat aan te zetten? Start dan het zogeheten Fast+-programma en heb binnen korte tijd weer een schone vaat. Je kunt als alternatief ook een energiezuinige of extra hete wascyclus activeren. De Beko BDIN38440 past in een standaard nismaat van zestig centimeter, zodat je hem in de meeste keukens kunt integreren. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Inventum IVW6008A

Vermoedelijk zul je niet gauw een goedkopere inbouwvaatwasser vinden. Bovendien heeft de Inventum IVW6008A ook nog eens een goede reputatie. Tientallen consumenten komen namelijk tot een gemiddelde beoordeling van een 8,4. Veelgenoemde voordelen zijn de eenvoudige bediening en de ruime binnenzijde met plek voor dertien couverts. Volgens diverse reviewers kun je dit apparaat daarnaast makkelijk inbouwen. Over het volumeniveau van 45 decibel zijn de meningen verdeeld. De een vindt deze vaatwasser stil, terwijl de ander wel wat geluidshinder ervaart.

Zodra je de witte deur openmaakt, zie je op de bovenste rand een bescheiden bedieningspaneel. Hierop kun je kiezen tussen zes programma's. Wie weinig afwas heeft, schakelt de optie Halve belading in. Hierdoor wordt de wascyclus sneller uitgevoerd. Daarnaast bespaar je daarmee water. Voor zonnepaneelbezitters is de startuitstelfunctie een uitkomst. Vertraag de start met drie, zes of negen uur en kies zo een tijdstip dat de panelen stroom opwekken. De IVW6008A heeft een flexibele indeling. Verstel bijvoorbeeld de bovenste lade, waardoor je onderin hoge pannen kwijt kunt. Inventum geeft op zijn producten vijf jaar garantie.

Bosch SMV46KX55E

De breed verkrijgbare Bosch SMV46KX55E heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Hoewel de Duitse witgoedspecialist in zijn eigen webwinkel een prijs van 879 euro hanteert, duiken meerdere webshops onder de grens van vijfhonderd euro. Ten opzichte van de meeste andere vaatwassers in deze prijsklasse heeft dit model bovenin een besteklade. Gunstig, want dankzij drie laadniveaus kun je heel wat vuile borden, pannen en glazen plaatsen. Naast bestek passen er in de bovenste lade ook nog kleine koffiekopjes.

Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft deze luxe vaatwasser een uitgebreid bedieningspaneel inclusief display. Plaats je bijvoorbeeld pannen met (aangekoekte) etensresten, dan komt de extra hete wascyclus van zeventig graden goed van pas. Je kunt ook voor een energiezuinig of kort (één uur) programma kiezen. Verder is er een optie om de vaatwasser automatisch te laten reinigen. Je stelt de start van een gekozen wascyclus zo nodig uit en ziet aan de ledspot op de vloer in hoeverre de SMV46KX55E nog bezig is. Met een opgegeven geluidsniveau van 44 decibel maakt dit apparaat nauwelijks lawaai.

Lees ook: De belangrijkste functies en programma's van je vaatwasser uitgelegd

ETNA VW640N

Voor een vaatwasser in dit prijssegment kent de recent verschenen ETNA VW640N een laag energieverbruik. Reken na honderd cycli op een verbruik van slechts 75 kilowattuur. Wegens het geringe geluidsniveau van veertig decibel leent dit model zich goed voor plaatsing in een open (woon)keuken. Een nuttige optie is de ingebouwde ledverlichting. Hierdoor kun je de vaatwasser ook 's avonds makkelijk in- en uitruimen. Er is ruimte voor veertien couverts. Wil je grote borden en/of pannen plaatsen? Wijzig dan de hoogte van de bovenste lade. Voor bestek is er een mandje bijgesloten.

Deze vaatwasser telt heel wat programma's, zoals extra snel, extra intensief en extra droog. Als alternatief voor laatstgenoemde wascyclus opent de VW640N op jouw verzoek automatisch de deur. Zo ontsnapt de vochtige lucht, waardoor je droge vaat kunt uitruimen. Zit de vaatwasser maar voor de helft vol? Bepaal dan via het bedieningspaneel dat je alleen de bovenste of onderste lade wilt afwassen. Lees hier enkele reviews van consumenten die dit product al hebben gekocht.

Siemens SN61HX08VE

Je verbindt de Siemens SN61HX08VE optioneel met een app, zodat je de voortgang op een smartphone kunt volgen. Selecteer op afstand een programma en schakel het apparaat in. Als je bij de vaatwasser in de buurt bent, zie je aan de blauwverlichte ledspot op de vloer in hoeverre het wasprogramma nog bezig is. Heb je last van het geluid, omdat je bijvoorbeeld even een interessant krantenartikel wilt lezen? Activeer in dat geval voor een halfuur de stille modus. Overigens bedraagt het reguliere geluidsniveau 46 decibel.

Op de SN61HX08VE zijn alle gangbare programma's te vinden, zoals een energiezuinige en snelle modus. Een waardevolle toevoeging is dat je favoriete instellingen kunt kiezen. Activeer in het vervolg met één druk op de knop een aangepaste cyclus. Daarnaast is het automatische vaatwasprogramma het vermelden waard. Hierbij meet een sensor de vuilgraad van het spoelwater, waarna de temperatuur en waterhoeveelheid worden aanpast. Zo wordt er precies genoeg water gebruikt! Deze vaatwasser heeft een capaciteit van dertien couverts. Dankzij een aparte besteklade verdeel je de vuile vaat over drie laadniveaus.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?
© ALES MUNT
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Er zijn talloze soorten strijkijzers te koop, wat het best ingewikkeld kan maken om het juiste apparaat te kiezen. Stoomstrijkijzer, stoomgenerator, droogstrijkijzer: welke heb je nodig én waar moet je op letten als je er een koopt?

Dit artikel in het kort: Als strijken niet je favoriete klusje is, zit je niet te wachten op een strijkijzer dat zwaar is, moeilijk over je kleding manoevreert en, erger nog, kreukels niet glad krijgt. Met het lezen van dit artikel voorkom je een miskoop. Let bij het uitkiezen van je nieuwe strijkijzer onder andere op: • Of het apparaat wel of geen stoomfunctie heeft • Hoe hoog het vermogen van het strijkijzer is • Hoe je de temperatuur instelt • Het gewicht en de vorm van het strijkijzer • Extra functies, zoals sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen Lees zeker ook: Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Niet iedereen is bij het kopen van een nieuw strijkijzer even kieskeurig. Vaak kiezen we een strijkijzer dat er een beetje leuk uitziet, lekker in de hand ligt en natuurlijk niet al te duur is. Toch is het slim om ook naar andere aspecten te kijken. Zo kun je niet met ieder strijkijzer even makkelijk grote hoeveelheden was wegstrijken, en is het ene strijkijzer beter geschikt om hardnekkige kreukels glad te strijken dan het andere. Met onderstaande checklist weet je zeker dat je nieuwe strijkijzer een schot in de roos is.

Wel of geen stoom?

Misschien wel de belangrijkste vraag in je zoektocht naar een goed strijkijzer is of je wel of niet voor een exemplaar met stoomfunctie kiest. Ga je wél voor stoom, dan heb je in die categorie ook weer verschillende opties. Stoomstrijkijzers zijn reguliere strijkijzers met een klein waterreservoir in het apparaat zelf. De tweede optie is de stoomgenerator, met een extern waterreservoir tot wel twee liter. Geen stoomfunctie nodig? Dan kies je voor een simpel droogstrijkijzer.

Strijken met stoom helpt om de vezels van een stof zachter en soepeler te maken, waardoor je kreukels makkelijk gladstrijkt. Het reguliere stoomstrijkijzer is dan ook veruit de populairste strijkijzersoort. Dit type strijkijzer is niet al te duur en is ideaal als je wel regelmatig strijkt, maar niet wekelijks hele wasmanden. Ook is hij compact van formaat én je kunt hem op iedere strijkplank kwijt.

Dat ligt wat anders bij een stoomgenerator. Vanwege het uitgebreide stoomstation heeft dit type strijkijzer namelijk een strijkplank met een groter plateau nodig. Een stoomgenerator heeft dan wel weer als groot voordeel dat je dankzij dat externe waterreservoir vrijwel oneindig kunt doorstrijken. Ook heeft een stoomgenerator een veel krachtiger stoomvermogen dan een gewoon stoomstrijkijzer, waardoor je zelfs de meest hardnekkige kreukels uit je wasgoed krijgt.

©Arestov Andrew - stock.adobe.com

Dat een stoomgenerator zo groot van formaat is, betekent overigens niet dat je met dit type strijkijzer niet prettig strijkt. Integendeel: je haalt het ijzer voor het strijken namelijk uit het waterreservoir. Daardoor is dit type strijkijzer juist lichter en behendiger dan een gewoon stoomstrijkijzer, waarvan je waterreservoir tijdens het strijken 'meedraagt'.

Tot slot is er nog het droogstrijkijzer zonder stoomfunctie. Dat strijkijzer is vanwege het gebrek aan stoom wat minder geschikt voor moeilijke kreukels en stugge stoffen, maar perfect voor wanneer je zo nu en dan een T-shirt of overhemd strijkt. Droogstrijkijzers zijn een stuk goedkoper dan stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren én zijn compact en licht van gewicht. Fijn is ook dat dit type strijkijzer niet regelmatig hoeft te worden ontkalkt.

Met een goed strijkijzer alleen ben je er niet ...

... een fijne strijkplank erbij en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is waarschijnlijk niet het eerste waar je op let, maar dit heeft wél grote invloed op hoe jouw strijkijzer presteert. De wattage van strijkijzers kan variëren van zo'n 800 tot 2600 watt - nogal een verschil! Het vermogen bepaalt hoe snel een strijkijzer opgewarmd is, maar ook hoe warm een strijkijzer kan worden én hoe makkelijk het apparaat deze hitte kan vasthouden. Een constante temperatuur is handig bij het strijken van lastige stoffen en kreukels. Maar ook de stoomkracht hangt af van het vermogen van je strijkijzer. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer stoomkracht het apparaat heeft en hoe betere resultaten je krijgt.

Temperatuurinstelling

Moderne strijkijzers beschikken steeds vaker over automatische temperatuurinstelling. Dat houdt in dat het apparaat de temperatuur met behulp van sensoren automatisch aanpast aan de stof die eronder ligt. Handig, want zo wordt het strijkijzer nooit zomaar te heet en blijft de stof mooi intact.

Misschien geef je toch de voorkeur aan een ouderwetse draaiknop op je strijkijzer. Zo'n draaiknop heeft als voordeel dat je zelf alle controle hebt over de temperatuur, en dat je dus ook hogere temperaturen kunt gebruiken voor moeilijkere kreukels. Wat de temperatuurinstelling betreft, is het één niet per se beter dan het ander; het hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat een model met automatische temperatuurinstelling vaak wat duurder is.

Gewicht en vorm

Om comfortabel te kunnen strijken heb je een strijkijzer nodig dat je geen lamme arm bezorgt en dat ook moeilijke hoekjes eenvoudig gladstrijkt. Besteed dus zeker aandacht aan het gewicht en de vorm van je nieuwe strijkijzer. Ideaal is een zo breed mogelijke strijkzool met spitse punt. Daarnaast wil je een strijkijzer dat zo licht mogelijk is, het liefst onder de één kilo. Ben je van plan wekelijks wasmanden vol weg te gaan strijken, dan kun je een stoomgenerator overwegen. Deze strijkijzers zijn extra licht dankzij hun externe waterreservoir én strijken lekker krachtig.

©Maksims_Liene | fotoduets

Extra functies

Veel strijkijzers beschikken over handige functies die je misschien aanspreken, zoals de sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen. Met de sproeifunctie spuit je in plaats van een grotere hoeveelheid stoom een lichte nevel over de stof, wat helpt bij het gladstrijken van niet al te hardnekkige kreukels. De stoomstootfunctie is ideaal voor kreukels die je er met de normale stoomfunctie niet uitkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voor het strijken van zwaardere stoffen én voor het verticaal stomen van hangende kleding. Automatisch uitschakelen zorgt ervoor dat het strijkijzer na gebruik niet per ongeluk aan blijft staan. Dat voorkomt ongelukken én scheelt wat op je energierekening.