ID.nl logo
Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen
Huis

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen

Is jouw netwerk – bedraad of draadloos – nog wel in topconditie of heb je er al enige tijd niet meer naar omgekeken? Met enkele slimme stappen kun je de prestaties van je netwerk flink optimaliseren of krijg je meer inzicht en grip op je netwerk. Of het nu gaat om een vast of draadloos netwerk: voor elk wat wils!

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je je bedrade en draadloze netwerk tot in detail in kaart brengt:

  • Krijg overzicht met Advanced IP Scanner en InSSIDer
  • Beheer het netwerk met Ipconfig
  • Houd de kwaliteit in de gaten met Network Quality Monitor
  • Grip op je netwerk krijg je met NetLimiter

Lees ook: Netwerkproblemen? Analyseer ze met Wireshark

Alles overzichtelijk

Benieuwd naar alle computers die op je netwerk actief zijn? Met Advanced IP Scanner breng je de netwerkcomputers haarfijn in kaart. Ook handig: er is een portable versie beschikbaar, zodat je niets hoeft te installeren. De app scant en geeft de gedetecteerde ip-adressen weer. Via de zoekfunctie bovenin kun je op zoek gaan naar specifieke machines binnen het netwerk. In de resultaten lees je bovendien van elke computer de fabrikant: handig als je moeite hebt met het identificeren van de verschillende computers.

Het hoofdvenster bestaat uit twee tabbladen. Op de eerste tab vind je de resultaten van de scan, terwijl het tweede tabblad ruimte biedt voor een lijst met favoriete computers. Je kunt de lijst met computers exporteren, bijvoorbeeld als je een overzicht wilt bijhouden van wat er binnen je netwerk draait. Je mag de software gratis gebruiken.

Aanpassen

Uiteraard kun je de ip-instellingen aanpassen via Windows, maar de makers van IP Config Tool maken het iets eenvoudiger. Met dit compacte programma kun je vanuit een centraal venster de ip-instellingen van de verschillende netwerkhardware in één keer aanpassen.

Kies eerst welke netwerkhardware je wilt aanpassen in de lijst Adapter. Dat kan bijvoorbeeld de vaste netwerkverbinding zijn of juist de draadloze netwerkkaart. Links in het venster verschijnen de huidige instellingen, waaronder het ip-adres en de DNS. Rechts in het venster geef je de nieuwe instellingen op. Je kunt bestaande gegevens eenvoudig van links naar rechts kopiëren als je ze niet wilt aanpassen.

Ook interessant is de ondersteuning van profielen. Hiermee sla je de instellingen op en kun je deze eenvoudig toepassen op andere netwerkhardware. Kies voor Save Profile (links in het venster). Om de instellingen later te gebruiken, kies je rechts in het venster voor Load Profile en selecteer je het gewenste profiel.

Ip-adres achterhalen Benieuwd naar wat je huidige externe ip-adres is? Ga naar www.ipchicken.com om snel het antwoord te zien. Boven in het venster wordt het adres getoond. In de sectie Advanced vind je aanvullende informatie, zoals informatie over gebruikte poorten en met welke browser je momenteel werkt.

Netwerken in kaart

Wil je weten welke draadloze netwerken in je omgeving actief zijn? Met InSSIDer scan je je omgeving en maak je een overzicht van deze netwerken. Je gebruikt de app ook om in beeld te brengen hoe je eigen draadloze netwerk zich verhoudt tot andere netwerken in de buurt. Eventuele problemen, bijvoorbeeld als de netwerken gebruikmaken van hetzelfde kanaal en hierdoor minder vlot kunnen werken, kun je met InSSIDer achterhalen. Het programma geeft eventuele problemen weer en geeft een tekstuele toelichting. Dat maakt de app ook geschikt voor minder gevorderde gebruikers.

In het hoofdvenster zie je welke netwerken zijn aangetroffen. InSSIDer maakt hierbij onderscheid tussen 2,4GHz- en 5GHz-netwerken. Je eigen netwerk wordt gemarkeerd met een ster. Om de details van een specifiek netwerk te bekijken, klik je op het pictogram van de verrekijker. Nu zien je onder meer de signaalsterkte en het gebruikte kanaal. Kies hierna voor See All Channels. Dit onderdeel geeft je een totaaloverzicht van de kanalen en de mate waarin ze worden gebruikt. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar een rustig kanaal voor je eigen draadloze netwerk.

In de kolom WiFi Utilization lees je hoe ‘zwaar’ het kanaal wordt belast. Bij Highest Signal lees je welk draadloos netwerk het meest intensief gebruikmaakt van het betreffende kanaal. Ook kun je computers op je netwerk detecteren. Open hiervoor de tab See All Clients (herkenbaar aan het pictogram van een laptop) en klik op de knop Enable LAN Discovery. Open hierna de tab Dashboard. Hier zie je onder Configuration Observations eventuele aanbevelingen en tips om het netwerk te verbeteren.

Ipconfig

Windows heeft zelf ook de nodige programma’s om je netwerk te beheren en te optimaliseren. We beginnen met Ipconfig. Dit eenvoudige programma geeft je informatie over de netwerkinstellingen, zoals het ip-adres en subnet. Je gebruikt het via de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Typ ipconfig en druk op Enter. Een overzicht van de netwerkinstellingen verschijnt. Ipconfig kan je meer bruikbare informatie geven. Typ ipconfig /all. Je ziet nu per netwerkonderdeel welke instellingen actief zijn. Gebruik je bijvoorbeeld een laptop met zowel een vaste netwerkaansluiting als een draadloze kaart, dan vind je hier de gegevens per adapter.

Soms komt het van pas om de netwerkinstellingen te herstellen, bijvoorbeeld bij een haperend netwerk. Ook hiervoor kun je Ipconfig inschakelen. Typ eerst ipconfig /release, gevolgd door Enter. Typ hierna ipconfig /renew. Grote kans dat eventuele netwerkproblemen hiermee worden opgelost. Heb je problemen met de DNS-instellingen, dan kun je Ipconfig ook gebruiken om deze instellingen te herstellen. Gebruik hiervoor de opdracht ipconfig /flushdns. Je leegt hiermee het DNS-cache, zodat je met een schone lei begint. Handig!

Netwerkeigenschappen Maak je gebruik van Windows 11? Dan kun je de netwerkeigenschappen ook bekijken via het instellingenvenster. Open het startmenu en typ netwerkeigenschappen. Kies Netwerkeigenschappen weergeven. Een venster met gedetailleerde informatie over de netwerkadapters verschijnt. Je kunt deze gegevens bovendien kopiëren, bijvoorbeeld voor gebruik in een andere app. Gebruik hiervoor de knop Kopiëren, die je rechtsboven in het venster aantreft.

SmartWifi

Internetaanbieder Ziggo heeft een app beschikbaar, waarmee je de prestaties van je draadloze netwerk kunt verbeteren: SmartWifi. De app is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten en je vindt de nieuwste versie ervan in de appstores. Ben je een Ziggo-abonnee, dan kun je de app gebruiken.

SmartWifi is onderverdeeld in meerdere tabs. Op de tab Apparaten zie je welke apparaten momenteel met het netwerk zijn verbonden. Specifieke apparaten kun je desgewenst op pauze zetten, zodat ze tijdelijk de verbinding niet kunnen gebruiken. Ook kan de app een analyse van je draadloze netwerk maken, zodat je ziet op welke onderdelen je het netwerk kunt verbeteren. Ook kun je de app gebruiken om je Ziggo-netwerk verder in te stellen. Overigens is er ook een webvariant van SmartWifi beschikbaar.

Problemen oplossen Bij netwerkproblemen kun je een beroep doen op de ingebouwde probleemoplosser voor het netwerk. Open het startmenu en typ problemen oplossen. Kies Andere problemen oplossen. Klik op Uitvoeren bij de probleemoplosser Netwerk en internet. Een wizard wordt geopend: volg de stappen om het probleem op te lossen.

Dataverbruik

Wil je weten hoeveel data de computers in het netwerk verbruiken? Windows kan je hierover meer vertellen. Open het startmenu en typ dataverbruik. Kies voor Overzicht van dataverbruik. Kies voor Dataverbruik. Linksboven vind je het totale verbruik van de afgelopen 30 dagen. Eronder vind je een overzicht van de verschillende programma’s en de hoeveelheid gegevens die ze via het netwerk hebben verstuurd.

Heeft de computer meerdere netwerkadapters, bijvoorbeeld voor een vaste aansluiting en een draadloze aansluiting, dan kun je de individuele statistieken hiervan weergeven. Selecteer de gewenste netwerkadapter via het keuzemenu rechtsboven in het venster. Ook vind je hier de knop Limiet invoeren. Deze komt van pas als je paal en perk wilt stellen aan de hoeveelheid gegevens die door de computer via het netwerk wordt verzonden. Bij Limiettype geef je aan hoe de limiet werkt (bijvoorbeeld Maandelijks). Geef hierna aan wanneer de limiet opnieuw wordt ingesteld en wat de uiteindelijke limiet moet zijn (in MB of GB). Bevestig met een klik op Opslaan.

Network Quality Monitor

Wil je de kwaliteit van je netwerk continu in het oog houden? Met het compacte programma Network Quality Monitor zie je realtime hoe het netwerk presteert en krijg je een melding als het netwerk hapert. Prettig is dat je hierbij zelf het kwaliteitsniveau instelt waarvoor je een melding wilt krijgen. Om het systeem niet te zwaar te belasten, kun je het controle-interval aanpassen.

Ga eerst aan de slag met de gratis versie. De app bestaat uit twee tabbladden. Kies Live Chart voor het overzicht van de netwerkprestaties. Kies de tab Configuration en gebruik de schuifregelaar om het interval te bepalen: standaard is dat elke seconde. Verderop in hetzelfde venster bepaal je of en wanneer je meldingen ontvangt. Zet de schuif op On en bepaal de drempelwaarden voor Excellent (uitstekend), Good (Goed) en Bad (Slecht).

NetLimiter

In- en uitgaand verkeer, apps die data verbruiken en blokkeringen door de firewall. Er gebeurt veel op het netwerk. Om hierop meer grip te krijgen, hebben de makers van NetLimiter een slim dashboard gemaakt waarop je alle relevante netwerkgegevens ziet. Je mag het programma gedurende een maand proberen en vindt de nieuwste versie via www.netlimiter.com.

Het hoofdvenster bestaat uit een overzicht van de computers en de verschillende programma’s en processen die de netwerkverbinding gebruiken. Klik op een onderdeel om rechts in het venster de bijbehorende details te zien. Rechtsonder vind een diagram waarin het realtime netwerkverkeer wordt getoond. NetLimiter toont zowel de download- als uploadwaarden.

NetLimiter is ook handig als je de toegang tot het netwerk voor een specifiek programma of proces wilt blokkeren. Klik met de rechtermuisknop op het item in de lijst links en kies voor Beëindig verbindingen. Op programmaniveau zie je een duidelijk overzicht op de tab Applicatielijst. Voor een nóg beter overzicht gebruik je filters. Onderin vind je de optie Filtered view. Klik hierop en vink de onderdelen aan die je graag wilt zien. Bijvoorbeeld alleen Desktop-app of juist alleen de processen: System service.

NetLimiter heeft een uitgebreid onderdeel met statistieken, die onder meer laten zien hoe het netwerkverkeer zich heeft ontwikkeld op uurniveau. Ook zie je welke programma’s de verbinding gebruiken. Je kunt zelf de perioden aanpassen, bijvoorbeeld om de statistieken van de afgelopen 24 uur of van de afgelopen 30 dagen te zien. Via de exportknop rechtsboven in het venster exporteer je de statistieken naar een kommagescheiden document.

Wireless Network Report

Meer weten over het draadloze netwerk? Windows kan een rapport voor je maken en je hiermee snel op de hoogte brengen van de instellingen. Je maakt het rapport via de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ opdrachtprompt. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Als administrator uitvoeren. Typ de volgende opdracht:

netsh wlan show wlanreport

Het rapport wordt gemaakt en wordt als bestand Wlan-report-latest.html opgeslagen in de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WlanReport. Open het rapport in je browser. Je ziet onder meer hoe vaak er verbinding is gemaakt, welke netwerkprofielen zijn aangemaakt en hoelang een netwerksessie duurt. Bovenin het document vind je een grafische weergave van het netwerk en vraag je extra informatie op door met de muis over een gedeelte van de grafiek te schuiven. Klik op een tijdstip om de details te bekijken, zoals een verbindingslogboek.

Gedeelde netwerkbronnen

Op je netwerk kun je van alles delen: mappen, printers, computers. Windows kan je weliswaar een overzicht geven van al deze onderdelen, maar vaak gebeurt dit in afzonderlijke vensters. De makers van NetResView hebben deze informatie ondergebracht in één centraal venster. Zo zie je hier alle netwerkbronnen die via het netwerk te benaderen zijn. Ook vind je het bijbehorende ip-adres en een specificatie van de bron, bijvoorbeeld een netwerkmap of computer.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube