Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen

© Who is Danny - stock.adobe.com

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen

Geplaatst: 14 augustus 2024 - 07:30

Dennis Gandasoebrata

Is jouw netwerk – bedraad of draadloos – nog wel in topconditie of heb je er al enige tijd niet meer naar omgekeken? Met enkele slimme stappen kun je de prestaties van je netwerk flink optimaliseren of krijg je meer inzicht en grip op je netwerk. Of het nu gaat om een vast of draadloos netwerk: voor elk wat wils!

Alles overzichtelijk

Benieuwd naar alle computers die op je netwerk actief zijn? Met Advanced IP Scanner breng je de netwerkcomputers haarfijn in kaart. Ook handig: er is een portable versie beschikbaar, zodat je niets hoeft te installeren. De app scant en geeft de gedetecteerde ip-adressen weer. Via de zoekfunctie bovenin kun je op zoek gaan naar specifieke machines binnen het netwerk. In de resultaten lees je bovendien van elke computer de fabrikant: handig als je moeite hebt met het identificeren van de verschillende computers.

Het hoofdvenster bestaat uit twee tabbladen. Op de eerste tab vind je de resultaten van de scan, terwijl het tweede tabblad ruimte biedt voor een lijst met favoriete computers. Je kunt de lijst met computers exporteren, bijvoorbeeld als je een overzicht wilt bijhouden van wat er binnen je netwerk draait. Je mag de software gratis gebruiken.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-HJNw6Fc-QtuAGd110qJ19Q

Breng je netwerkcomputers in kaart.

Aanpassen

Uiteraard kun je de ip-instellingen aanpassen via Windows, maar de makers van IP Config Tool maken het iets eenvoudiger. Met dit compacte programma kun je vanuit een centraal venster de ip-instellingen van de verschillende netwerkhardware in één keer aanpassen.

Kies eerst welke netwerkhardware je wilt aanpassen in de lijst Adapter. Dat kan bijvoorbeeld de vaste netwerkverbinding zijn of juist de draadloze netwerkkaart. Links in het venster verschijnen de huidige instellingen, waaronder het ip-adres en de DNS. Rechts in het venster geef je de nieuwe instellingen op. Je kunt bestaande gegevens eenvoudig van links naar rechts kopiëren als je ze niet wilt aanpassen.

Ook interessant is de ondersteuning van profielen. Hiermee sla je de instellingen op en kun je deze eenvoudig toepassen op andere netwerkhardware. Kies voor Save Profile (links in het venster). Om de instellingen later te gebruiken, kies je rechts in het venster voor Load Profile en selecteer je het gewenste profiel.

Netwerken in kaart

Wil je weten welke draadloze netwerken in je omgeving actief zijn? Met InSSIDer scan je je omgeving en maak je een overzicht van deze netwerken. Je gebruikt de app ook om in beeld te brengen hoe je eigen draadloze netwerk zich verhoudt tot andere netwerken in de buurt. Eventuele problemen, bijvoorbeeld als de netwerken gebruikmaken van hetzelfde kanaal en hierdoor minder vlot kunnen werken, kun je met InSSIDer achterhalen. Het programma geeft eventuele problemen weer en geeft een tekstuele toelichting. Dat maakt de app ook geschikt voor minder gevorderde gebruikers.

In het hoofdvenster zie je welke netwerken zijn aangetroffen. InSSIDer maakt hierbij onderscheid tussen 2,4GHz- en 5GHz-netwerken. Je eigen netwerk wordt gemarkeerd met een ster. Om de details van een specifiek netwerk te bekijken, klik je op het pictogram van de verrekijker. Nu zien je onder meer de signaalsterkte en het gebruikte kanaal. Kies hierna voor See All Channels. Dit onderdeel geeft je een totaaloverzicht van de kanalen en de mate waarin ze worden gebruikt. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar een rustig kanaal voor je eigen draadloze netwerk.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-DW4S1On8TdKsukA9yNYwGA

InSSIDer is uitgebreid en belicht verschillende onderdelen van het netwerk.

In de kolom WiFi Utilization lees je hoe ‘zwaar’ het kanaal wordt belast. Bij Highest Signal lees je welk draadloos netwerk het meest intensief gebruikmaakt van het betreffende kanaal. Ook kun je computers op je netwerk detecteren. Open hiervoor de tab See All Clients (herkenbaar aan het pictogram van een laptop) en klik op de knop Enable LAN Discovery. Open hierna de tab Dashboard. Hier zie je onder Configuration Observations eventuele aanbevelingen en tips om het netwerk te verbeteren.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-GMyhgipNTwWuvDna9-rtXA

Aanbevelingen om de netwerkprestaties te verbeteren.

Ipconfig

Windows heeft zelf ook de nodige programma’s om je netwerk te beheren en te optimaliseren. We beginnen met Ipconfig. Dit eenvoudige programma geeft je informatie over de netwerkinstellingen, zoals het ip-adres en subnet. Je gebruikt het via de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Typ ipconfig en druk op Enter. Een overzicht van de netwerkinstellingen verschijnt. Ipconfig kan je meer bruikbare informatie geven. Typ ipconfig /all. Je ziet nu per netwerkonderdeel welke instellingen actief zijn. Gebruik je bijvoorbeeld een laptop met zowel een vaste netwerkaansluiting als een draadloze kaart, dan vind je hier de gegevens per adapter.

0

Powered by

logo

Soms komt het van pas om de netwerkinstellingen te herstellen, bijvoorbeeld bij een haperend netwerk. Ook hiervoor kun je Ipconfig inschakelen. Typ eerst ipconfig /release, gevolgd door Enter. Typ hierna ipconfig /renew. Grote kans dat eventuele netwerkproblemen hiermee worden opgelost. Heb je problemen met de DNS-instellingen, dan kun je Ipconfig ook gebruiken om deze instellingen te herstellen. Gebruik hiervoor de opdracht ipconfig /flushdns. Je leegt hiermee het DNS-cache, zodat je met een schone lei begint. Handig!

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-SqrzBJjzRJKL09J_CUE4tw

Ipconfig maakt standaard deel uit van Windows.

SmartWifi

Internetaanbieder Ziggo heeft een app beschikbaar, waarmee je de prestaties van je draadloze netwerk kunt verbeteren: SmartWifi. De app is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten en je vindt de nieuwste versie ervan in de appstores. Ben je een Ziggo-abonnee, dan kun je de app gebruiken.

SmartWifi is onderverdeeld in meerdere tabs. Op de tab Apparaten zie je welke apparaten momenteel met het netwerk zijn verbonden. Specifieke apparaten kun je desgewenst op pauze zetten, zodat ze tijdelijk de verbinding niet kunnen gebruiken. Ook kan de app een analyse van je draadloze netwerk maken, zodat je ziet op welke onderdelen je het netwerk kunt verbeteren. Ook kun je de app gebruiken om je Ziggo-netwerk verder in te stellen. Overigens is er ook een webvariant van SmartWifi beschikbaar.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-EADuOrL8Skej_0y8Bm1d6Q

Windows 10 en Windows 11 hebben een ingebouwde probleemoplosser voor het netwerk.

Dataverbruik

Wil je weten hoeveel data de computers in het netwerk verbruiken? Windows kan je hierover meer vertellen. Open het startmenu en typ dataverbruik. Kies voor Overzicht van dataverbruik. Kies voor Dataverbruik. Linksboven vind je het totale verbruik van de afgelopen 30 dagen. Eronder vind je een overzicht van de verschillende programma’s en de hoeveelheid gegevens die ze via het netwerk hebben verstuurd.

Heeft de computer meerdere netwerkadapters, bijvoorbeeld voor een vaste aansluiting en een draadloze aansluiting, dan kun je de individuele statistieken hiervan weergeven. Selecteer de gewenste netwerkadapter via het keuzemenu rechtsboven in het venster. Ook vind je hier de knop Limiet invoeren. Deze komt van pas als je paal en perk wilt stellen aan de hoeveelheid gegevens die door de computer via het netwerk wordt verzonden. Bij Limiettype geef je aan hoe de limiet werkt (bijvoorbeeld Maandelijks). Geef hierna aan wanneer de limiet opnieuw wordt ingesteld en wat de uiteindelijke limiet moet zijn (in MB of GB). Bevestig met een klik op Opslaan.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-Uf9kBzyJQC-W69tA9-s8lg

Hoeveel data hebben de individuele apps verbruikt?

Network Quality Monitor

Wil je de kwaliteit van je netwerk continu in het oog houden? Met het compacte programma Network Quality Monitor zie je realtime hoe het netwerk presteert en krijg je een melding als het netwerk hapert. Prettig is dat je hierbij zelf het kwaliteitsniveau instelt waarvoor je een melding wilt krijgen. Om het systeem niet te zwaar te belasten, kun je het controle-interval aanpassen.

Ga eerst aan de slag met de gratis versie. De app bestaat uit twee tabbladden. Kies Live Chart voor het overzicht van de netwerkprestaties. Kies de tab Configuration en gebruik de schuifregelaar om het interval te bepalen: standaard is dat elke seconde. Verderop in hetzelfde venster bepaal je of en wanneer je meldingen ontvangt. Zet de schuif op On en bepaal de drempelwaarden voor Excellent (uitstekend), Good (Goed) en Bad (Slecht).

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-T5UmXqbwQEel-qorWbot_g

Geef aan wanneer je een seintje wilt ontvangen.

NetLimiter

In- en uitgaand verkeer, apps die data verbruiken en blokkeringen door de firewall. Er gebeurt veel op het netwerk. Om hierop meer grip te krijgen, hebben de makers van NetLimiter een slim dashboard gemaakt waarop je alle relevante netwerkgegevens ziet. Je mag het programma gedurende een maand proberen en vindt de nieuwste versie via www.netlimiter.com.

Het hoofdvenster bestaat uit een overzicht van de computers en de verschillende programma’s en processen die de netwerkverbinding gebruiken. Klik op een onderdeel om rechts in het venster de bijbehorende details te zien. Rechtsonder vind een diagram waarin het realtime netwerkverkeer wordt getoond. NetLimiter toont zowel de download- als uploadwaarden.

NetLimiter is ook handig als je de toegang tot het netwerk voor een specifiek programma of proces wilt blokkeren. Klik met de rechtermuisknop op het item in de lijst links en kies voor Beëindig verbindingen. Op programmaniveau zie je een duidelijk overzicht op de tab Applicatielijst. Voor een nóg beter overzicht gebruik je filters. Onderin vind je de optie Filtered view. Klik hierop en vink de onderdelen aan die je graag wilt zien. Bijvoorbeeld alleen Desktop-app of juist alleen de processen: System service.

NetLimiter heeft een uitgebreid onderdeel met statistieken, die onder meer laten zien hoe het netwerkverkeer zich heeft ontwikkeld op uurniveau. Ook zie je welke programma’s de verbinding gebruiken. Je kunt zelf de perioden aanpassen, bijvoorbeeld om de statistieken van de afgelopen 24 uur of van de afgelopen 30 dagen te zien. Via de exportknop rechtsboven in het venster exporteer je de statistieken naar een kommagescheiden document.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-YtSdY25DQXess5qsVdc9mA

NetLimiter beschikt over uitgebreide statistieken.

Wireless Network Report

Meer weten over het draadloze netwerk? Windows kan een rapport voor je maken en je hiermee snel op de hoogte brengen van de instellingen. Je maakt het rapport via de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ opdrachtprompt. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Als administrator uitvoeren. Typ de volgende opdracht:

netsh wlan show wlanreport

Het rapport wordt gemaakt en wordt als bestand Wlan-report-latest.html opgeslagen in de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WlanReport. Open het rapport in je browser. Je ziet onder meer hoe vaak er verbinding is gemaakt, welke netwerkprofielen zijn aangemaakt en hoelang een netwerksessie duurt. Bovenin het document vind je een grafische weergave van het netwerk en vraag je extra informatie op door met de muis over een gedeelte van de grafiek te schuiven. Klik op een tijdstip om de details te bekijken, zoals een verbindingslogboek.

Zo krijg ook jij een vlot presterend netwerk zonder problemen-BXABLnT5RyaLYvNjR0txRA

Windows kan een uitgebreid rapport voor het netwerk genereren.

Gedeelde netwerkbronnen

Op je netwerk kun je van alles delen: mappen, printers, computers. Windows kan je weliswaar een overzicht geven van al deze onderdelen, maar vaak gebeurt dit in afzonderlijke vensters. De makers van NetResView hebben deze informatie ondergebracht in één centraal venster. Zo zie je hier alle netwerkbronnen die via het netwerk te benaderen zijn. Ook vind je het bijbehorende ip-adres en een specificatie van de bron, bijvoorbeeld een netwerkmap of computer.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem