Zo beveilig je belangrijke bestanden in OS X

Als je bepaalde bestanden hebt die niet bewerkt mogen worden, kun je ze in OS X beveiligen. We leggen je uit hoe je dit aanpakt.

In sommige gevallen wil je niet dat een bestand nog gewijzigd kan worden nadat je het hebt gemaakt. Bijvoorbeeld als je een document als template gebruikt of als je een stappenlijst hanteert voor een bepaalde taak die je regelmatig uitvoert. In bepaalde programma's worden wijzigingen automatisch opgeslagen, en dat is bij dit soort bestanden dus niet handig. Gelukkig kun je dit voorkomen. Lees ook: Bescherm je Mac met een wachtwoord.

In OS X kun je namelijk bestanden beveiligen zodat ze niet bewerkt kunnen worden. Als je een dergelijk beveiligd bestand opent, krijg je de melding dat het om een beveiligd bestand gaat en kun je kiezen om het bestand te dupliceren (de bewerkte versie onder een andere naam op te slaan, terwijl het origineel intact blijft), de bewerking te annuleren, of het bestand tijdelijk te ontgrendelen zodat je het wel kunt bewerken. Dit laatste is handig wanneer je bijvoorbeeld je template even wilt aanpassen.

Om een bestand te beveiligen moet je de Finder openen en het bestand in kwestie opzoeken. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Toon info. Zet vervolgens een vinkje bij Beveiliging onder Algemeen, en klaar is Kees!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten