Kabelspaghetti: zo beperk je de warboel aan kabels in huis
We verzamelen steeds meer apparaten in huis - en (bijna) altijd betekent dat: kabels. Veel kabels. Televisies, smartphones, computers, smarthome-apparaten – als ze geen stroomkabel hebben, dan hebben ze vaak wel HDMI-, usb- of ethernetkabels. Met deze tips beperk je de warboel aan kabels in huis.
Je kunt met hulp van verschillende accessoires voorkomen dat je huis rommelig oogt wanneer er her en der veel kabels liggen. Je kunt gebruikmaken van:
- Kabelbinders
- Klemmen
- Kabelgootjes
- En als je het echt meteen goed wilt aanpakken: een kabelmanagementkit
Lees ook: 10 tips om je kabels weg te werken voor nóg meer ideeën!
Mogelijk zie je het al als je even onder je bureau kijkt. En anders is het waarschijnlijk een slachtpartij achter de tv-kast. Kabels. Overal kabels. Ze liggen naast elkaar, draaien lekker in elkaar of liggen in de weg (waardoor je er over kunt struikelen). Wat er ook precies aan de hand is: het kan handig zijn om die kabels eens netjes te organiseren. Dan hoeft er niemand over te struikelen en ziet alles er ook nog eens overzichtelijk uit. Deze tips kunnen je daarbij gaan helpen.
Kabels bij elkaar houden met kabelbinders
Een van de betere opties die je tot je beschikking hebt zijn de kabelbinders. Die zijn vaak gemaakt van nylon en beschikken over klittenband, waardoor ze de kabels goed vasthouden. Voor een echt goed resultaat gebruik je meerdere binders per kabelpartij, zodat alles netjes recht naast elkaar blijft liggen en er niet stiekem alsnog iets in vast kan komen te zitten. Een andere tip: pak alleen de snoeren bij elkaar die daadwerkelijk naast elkaar liggen, om onnodige spanning te voorkomen.
Fabrikanten gebruiken vaak tie wraps om allerlei kabels netjes te verpakken. Als je geen extra investering wilt doen voor het behoud van het kabelnetwerk in huis, dan kun je die kleine, stevige bandjes ook gewoon gebruiken. Ze zijn iets minder gebruiksvriendelijk vanwege de grootte en het is soms even priegelen met dat vastdraaien, maar ze kunnen voor jouw kabelverzameling voldoende zijn. Echte kabelbinders kunnen vaak meer kabels verzamelen en vasthouden.
©Andrey Popov
Klem die kabels vast
Heb je slechts een kleine hoeveelheid kabels die je graag netjes organiseert, dan kan een simpele klem voldoende houvast bieden. Deze accessoires worden ook wel foldback clips genoemd, en zijn eigen bedoeld om te voorkomen dat een stapel papieren uiteenvalt. Vooral eigenaars van een serie dunne kabels, zoals die van opladers of lampen, kunnen hiermee uit de voeten. Het grote voordeel van de klemmen is dat je de kabels bijvoorbeeld netjes langs een tafel kunt laten lopen. Niet alleen zijn ze dan (meer uit het zicht), ook kun je er zodoende altijd makkelijk bij.
Begeleid ze via kabelgootjes
Een kabelgoot kan daar ook goed bij helpen. Gootjes heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld die plastic omhulsels die je aan het plafond of langs de plint kunt bevestigen, maar het kan ook wat simpeler. Bij bouwmarkten en meubelzaken kun je vaak ook plastic tubes kopen waarmee je kabels begeleid van het ene naar het andere punt. Zeker voor bij een tv-meubel kan dat helpen bij het aanzicht.
Daarnaast bestaan er handige kabelgootjes met plakranden, zodat je die bijvoorbeeld onder je bureau kunt bevestigen. Die beschikken dan over een opening bovenop, zodat de kabel er alsnog uit kan en aan een apparaat gekoppeld kan worden. Verder is nog een kleine goot, waarmee je alleen het uiteinde van een kabel vastmaakt. Dat kan dan weer handig zijn voor het bereikbaar houden van kabels die je niet zo vaak nodig hebt, zoals de usb-kabel van de harde schijf van je back-ups.
De kabelmanagementkit voor iedereen die serieus is
Tot slot kijken we nog even naar kabelmanagementkits, voor iedereen die hier serieus mee omgaat. Je vindt die bijvoorbeeld op Amazon. Ze kosten meestal een paar tientjes – maar dan ben je voorlopig wel klaar. In de kit uit dit voorbeeld zien we dat die beschikt overal de genoemde opties hierboven en nog veel, veel meer. Naast de nodige clips, gootjes en klemmen komen we ook verschillende plakranden, houders en binders tegen. Geen kabel die je dan nog in de weg zit.
Misschien dat zo’n kit, ondanks het feit dat er bijna 200 accessoires in zitten, niet helemaal toereikend is voor je situatie. Het kan altijd zijn dat je een specifiek onderdeel tekort komt, maar dan kun je die dus nog even los aanschaffen. Met deze kabelmanagementkit zal het voorlopig echter niet voorkomen dat je ergens om verlegen zit. Het kost wat, maar dan heb je ook wel wat.
©PXimport
Bonustip
Voor de mensen die van meer overzicht houden geven we nog een bonustip. Je kunt bijvoorbeeld een label maken en dat aan de kant van de stekker plakken, met daarop de naam van het apparaat waar die kabel bij hoort. Zo hoef je je niet af te vragen welke stekker je er moet uittrekken wanneer je dat apparaat wilt loskoppelen. En kun je ook niet per ongeluk de verkeerde kabel lostrekken. Kom je trouwens een kabel tegen die kapot is: het is wel zo veilig om die zo snel mogelijk te verwijderen en indien nodig te vervangen.