ID.nl logo
Wat zijn Copilot+-computers en wat kun je ermee?
Huis

Wat zijn Copilot+-computers en wat kun je ermee?

Sinds kort zijn er zogenoemde Copilot+-pc’s te koop. Dat zijn Windows-laptops die aan specifieke hardwarevereisten voldoen, zodat ze van enkele veeleisende AI-functies gebruik kunnen maken. We leggen uit wanneer een computer aan die eisen voldoet en welke functies exclusief voor deze pc’s beschikbaar zijn.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wanneer een laptop bestempeld kan worden als Copilot+-pc
  • Welke laptops al aan deze eisen voldoen
  • Welke AI-functies Microsoft alleen beschikbaar maakt voor deze laptops

Lees ook: AI voor iedereen, en hoe de wereld verandert

Wat zijn Copilot+-computers?

Copilot+ is de naam die Microsoft geeft aan pc’s die krachtig genoeg zijn om bepaalde AI-functies van Windows te kunnen draaien. Iedere laptopfabrikant kan dus een Copilot+-pc op de markt brengen, al zijn de hardwarevereisten momenteel nog erg specifiek. Deze computers moeten namelijk uitgerust zijn met een Snapdragon X Elite- of Snapdragon X Pro-processor van Qualcomm. Daarnaast is er minimaal 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte vereist.

Wel heeft Microsoft al aangekondigd dat er op korte termijn ook processors van Intel en AMD op de markt komen die in staat zijn om Copilot+-functies te draaien. De processors hebben in ieder geval een neural processing unit (npu) nodig die een rekenkracht van minstens 40 tera-operations per seconde kan bereiken. Met deze npu kunnen de AI-rekentaken worden aangedreven.

Intel en AMD hebben beide recent hun eerste processors aangekondigd die aan deze eis voldoen. Die heten respectievelijk Lunar Lake en Strix Point. De eerste laptops met deze processors verschijnen naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar, maar het is niet duidelijk of ze dan ook meteen van de Copilot+-functies gebruik kunnen maken. Mogelijk worden deze pas later via een Windows-update toegevoegd.

Welke computers voldoen aan de eisen?

Er zijn al verschillende laptops op de markt met een Qualcomm Snapdragon X-processor. Deze kunnen dus al gebruikmaken van de Copilot+-functies. Het gaat onder meer om de Surface Pro 11 en Surface Laptop 7 van Microsoft zelf. Ook Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung hebben laptops uitgebracht die aan de eisen voldoen.

Microsoft heeft een overzicht gepubliceerd van Copilot+-laptops die nu al verkrijgbaar zijn. Deze apparaten zijn niet goedkoop: je betaalt momenteel minstens duizend euro. Overigens zijn er vooralsnog geen desktopcomputers beschikbaar met deze Snapdragon X-processor.

©Microsoft

Welke AI-functies krijgen Copilot+-pc’s?

Microsoft bracht half juni de eerste AI-functies uit die exclusief beschikbaar zijn voor Copilot+-pc’s. De volgende functies zijn op het moment van schrijven aangekondigd of al uitgebracht.

Automatische superresolutie

Automatische Superresolutie is een AI-technologie die de kwaliteit en framerate van games opschaalt. Daardoor kun je spellen soepeler en met een hogere beeldkwaliteit spelen. Er worden momenteel twaalf games officieel ondersteund, maar de technologie kan voor duizenden spellen gebruikt worden (al kan Microsoft dan niet garanderen dat de functie naar behoren werkt).

Live-ondertitels

De naam zegt het eigenlijk al: hiermee kun je gesprekken live laten ondertitelen. De tool kan audio van 44 talen (waaronder Nederlands) begrijpen en in realtime vertalen in het Engels.

Medecreator (Cocreator)

Cocreator (Medecreator in de Nederlandse versie) is een functie in Paint waarmee je met AI een tekening kunt laten genereren. Dit gebeurt op basis van een (Engelstalige) tekstbeschrijving, een zelfgemaakte schets en een gekozen stijl (bijvoorbeeld olieschilderij, inktschets of digitale kunst).

Microsoft Foto’s

In de Windows Foto’s-app is het op Copilot+-pc’s mogelijk om foto’s te bewerken door in een tekstvak te beschrijven wat je precies wilt aanpassen. Ook kun je op basis van een tekstbeschrijving een volledige afbeelding genereren.

Terughalen

Deze functie maakt om de vijf seconden automatisch een schermafbeelding van álles wat je op je pc aan het doen bent. Vervolgens kun je via een tijdlijn opzoeken wat je een bepaalde dag allemaal hebt gedaan of de AI vragen om specifieke screenshots te vinden. Vanwege privacyzorgen van experts heeft Microsoft deze functie echter voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Windows Studio-effecten

Windows Studio-effecten kunnen worden gebruikt om je audio- of beeldkwaliteit tijdens het (video)bellen te verbeteren. Met AI is het onder andere mogelijk om de belichting van je camera te verbeteren, ervoor te zorgen dat je oogcontact blijft houden en in het midden van het beeld blijft, en om het achtergrondgeluid te dempen.

Andere apps

Naast deze functies van Microsoft, hebben verschillende andere fabrikanten ook al laten weten dat ze de AI-rekenkracht van Copilot+-pc’s gaan gebruiken voor hun eigen apps. Onder meer de software van Adobe, het montageprogramma DaVinci Resolve en fotodienst CapCut krijgen updates die AI-functies toevoegen voor Copilot+-gebruikers.