ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 echt goede luxe Chromebooks
Huis

Waar voor je geld: 5 echt goede luxe Chromebooks

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een nieuwe Chromebook met veel rekenkracht? Vandaag hebben we vijf interessante modellen gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

HP Chromebook x360 14a-ca0955nd

Deze Chromebook van HP lijkt in eerste instantie op een doodnormale laptop. Schijn bedriegt, want je kunt het 14 inch-aanraakscherm volledig omklappen. Je hebt op die manier een grote tablet in handen. Installeer gerust Android-apps uit de Play Store en bedien deze toepassingen vervolgens met je vingers. Handig is dat je de Chromebook x360 14a-ca0955nd ook als ‘tent’ kunt neerzetten. Zo kijk je makkelijk naar een spannende serie op Netflix of Disney+. Videostreams komen op het ontspiegelde ips-paneel van 1920 × 1080 pixels goed tot hun recht.

Voor Chromebook-begrippen is er een krachtige processor ingebouwd. De Intel Pentium Silver N5030-chipset heeft vier rekenkernen met een reguliere klokfrequentie van 1,1 GHz. Tijdens drukke taken schakelt de processor een tandje bij naar maximaal 3,1 GHz. In combinatie met 8 GB werkgeheugen kun je met deze Chromebook soepel foto’s bewerken, internetten en eenvoudige spelletjes spelen. Dat kan ook onderweg, want volgens de fabrikant gaat de accu bij normaal gebruik ruim twaalf uur mee.

HP Chromebook 14a-na0950nd

De Chromebook 14a-na0950nd lijkt erg op het hierboven besproken HP-product. Zo bevat dit model eveneens de Intel Pentium Silver N5030-processor met vier rekenkernen en 8 GB werkgeheugen. Een verschil is dat je het 14 inch-scherm niet volledig kunt omklappen. Deze Chromebook heeft namelijk geen aanraakscherm en dat maakt het product ook iets goedkoper. Verder bevat de laptop met 128 GB flashopslag meer interne opslagruimte. Wil je meer bestanden lokaal opslaan, dan stop je eventueel een eigen geheugenkaart in de behuizing.

De zijkant bevat weliswaar geen HDMI-poort, maar je kunt evengoed een extern scherm aansluiten. Gebruik hiervoor één van de twee usb-c-aansluitingen met ondersteuning voor het DisplayPort-protocol. Nuttig voor het geval je jouw productiviteit wilt verhogen. Aan weerszijden van het toetsenbord bevinden zich speakers van het bekende audiomerk Bang & Olufsen. Videostreams kijken met goed geluid dus. Tot slot is het lichte gewicht van nog geen anderhalve kilo een pluspunt, want hierdoor neem je dit apparaat onderweg makkelijk mee.

ASUS Chromebook CX1700CKA-AU0030

Als je graag (onderweg) naar tv-programma’s, series en films kijkt, is een kwalitatief scherm belangrijk. Met dit model van ASUS zit je beslist goed. De ruime 17,3 inch-monitor bevat een ips-paneel van 1920 × 1080 pixels. Deze schermtechniek staat bekend om zijn heldere kleuren en goede kijkhoeken. Naast videostreaming leent de Chromebook zich ook prima voor fotobewerking. Installeer hiervoor je favoriete app(s) uit de Play Store. Verder is de opgegeven accuduur tot maar liefst zeventien uur een pluspunt.

Ondanks het relatief grote formaat is dit exemplaar niet zo zwaar, namelijk nog geen 2,5 kilo. In tegenstelling tot kleinere Chromebooks heeft deze van ASUS aan de rechterkant numerieke toetsen. Ideaal voor wie regelmatig een getallenreeks in pakweg Excel of een database invoert. Voor het broodnodige rekenwerk doet het systeem een beroep op de Intel Pentium Silver N6000-processor. Vier rekenkernen presteren op een hoge maximale klokfrequentie van 3,3 GHz. ChromeOS en alle geïnstalleerde apps werken hierdoor erg soepel. Dankzij 8 GB RAM kun je op dit werkpaard ook nog eens moeiteloos multitasken.

Acer Chromebook 514 CB514-1W-50CM

De afgeprijsde Acer Chromebook 514 CB514-1W-50CM is een perfecte laptop voor relatief zware taken. Denk hierbij onder andere aan foto’s bewerken en eenvoudige games spelen. De Intel Core i5-processor garandeert een soepele gebruikerservaring in ChromeOS en alle apps. De vier rekenkernen halen in turbomodus een kloksnelheid van 4,2 GHz. Kortom, met deze luxe Chromebook is er niet of nauwelijks sprake van wachttijden. Dankzij 8 GB werkgeheugen doe je probleemloos diverse computertaken tegelijk. Heb je haast? Geen zorgen, want het besturingssysteem start vanaf een ssd van 256 GB binnen enkele seconden op.

Het 14 inch-scherm ondersteunt een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is een prettig werkformaat, terwijl je de laptop met een gewicht van slechts 1,37 kilo evengoed makkelijk kunt meenemen. Heb je behoefte aan meer schermruimte, dan sluit je via HDMI een extra monitor of televisie aan. Overige pluspunten zijn de snelle wifi 6-adapter en toetsenbordverlichting. Laatstgenoemde optie is nuttig voor wie weleens in een donkere omgeving werkt.

ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip CX5501FEA-NA0299

Deze indrukwekkende Chromebook is een laptop en tablet in één. Zodra je het scherm volledig omklapt, bedien je ChromeOS en alle apps met je vingers. Het aanraakscherm van liefst 15,6 inch leent zich onder meer voor videostreaming, fotobewerking en eenvoudige spelletjes. De aanwezige Intel Core i3-processor voert de genoemde taken zonder morren uit. Twee rappe rekenkernen halen in turbomodus een klokfrequentie van 4,1 GHz. Het systeem heeft bovendien 8 GB werkgeheugen, waardoor je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken.

Ten opzichte van goedkopere Chromebooks heeft dit exemplaar meer opslagcapaciteit. De geïntegreerde ssd is goed voor 256 GB opslag. Naast het besturingssysteem en alle apps kun je dus ook wat bestanden lokaal opslaan. Overigens voeg je via drie usb-poorten en een kaartlezer simpel extra opslagruimte toe. Voor een goede geluidsweergave zijn de ingebouwde speakers van audiomerk Harman Kardon verantwoordelijk. Ten slotte verdient het toetsenbord speciale aandacht, want dat heeft verlichte knoppen en een numeriek gedeelte.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen
© Georgy Dzyura
Huis

Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen

Een verstopte stofzuiger werkt niet goed, of zelfs helemaal niet. Als je merkt dat er stof en vuil blijft liggen als je er met de stofzuiger langs gaat, is het een goed idee om even te checken of er geen vuil in het apparaat zit opgehoopt. Dit kun je doen als je stofzuiger verstopt zit.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat je stofzuiger verstopt zit
  • Waarom dat een probleem is
  • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Traditionele stofzuiger

Bij een traditionele stofzuiger, een met een karretje, een slang, een steel en een mondstuk, zijn er verschillende plekken waar een eventuele verstopping kan zitten. In dat geval is het een kwestie van een voor een de onderdelen losmaken en kijken waar het probleem zit. 

Begin bij het mondstuk, en check of de stofzuiger wel goed werkt als je alleen de steel gebruikt. Doet hij het nog steeds niet goed, haal dan de steel los en probeer het opnieuw. Ook de slang kun je losmaken: het kan prima zijn dat er iets in zit waardoor de zuigkracht afneemt. Het kan ook nog aan de ingang van de stofzuigerzak liggen. 

Met een lange staaf kun je in principe overal bij. Wees creatief: een tentstok, een meetlat, een stevige kabel of een trekveer voor je waterleidingen, het werkt allemaal prima. 

Nog geen trekveer in huis?

Bestel hem gewoon

Steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger is de kans groot dat het probleem in de borstel zit. Daar hoopt zich na verloop van tijd vuil, stof en haar op, waardoor de zuigkracht afneemt, of de stofzuiger helemaal niet meer werkt. Die borstel kun je zelf losmaken en uit de zuigmond halen, zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken. 

Natuurlijk kan het probleem ook in de steel zitten. Dan geldt hetzelfde als bij een traditionele stofzuiger: maak hem los, pak een lange stok of trekveer en haal het opgehoopte vuil eruit. 

Ook de filters in de steelstofzuiger kunnen verstopt raken. Die filters kun je ook gewoon losmaken en uitkloppen boven de vuilnisbak. Maak ze maandelijks schoon, en het loont de moeite ze één keer per jaar helemaal te vervangen. Wasbare filters kun je zelfs schoonmaken onder de kraan, dus check vooral even of jouw stofzuiger die heeft. 

©Redpixel

Robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan natuurlijk verstopt raken. Als je merkt dat er stof blijft liggen, is het een goed idee om even te checken of dat het geval is. Zorg wel dat de robotstofzuiger uit staat voor je ermee begint. 

De opvangbak van een robotstofzuiger is een stuk kleiner dan bij een gewone of steelstofzuiger, dus dikke kans dat hij gewoon vol zit. Leeg de bak, en hij doet gewoon weer wat hij moet doen. 

Kijk ook of het mondstuk aan de onderzijde niet vol zit met stof en haren. Dat kun je makkelijk lostrekken en in de prullenbak doen. Verder zijn er weinig andere mogelijkheden, dus als je robotstofzuiger na een kleine schoonmaak nog steeds niet doet wat-ie moet doen, is er misschien iets anders aan de hand. 

Conclusie

Een niet goed werkende stofzuiger hoeft helemaal niet te betekenen dat hij kapot is. Sterker nog, de kans is veel groter dat er gewoon een kleine verstopping ergens in het apparaat zit, waardoor de zuigkracht afneemt. Haal alle onderdelen een voor een los en test of het apparaat dan wel goed werkt. Met een lange stok of trekveer kun je opgehoopt vuil ook uit de steel of slang halen. 

Onderhoud is natuurlijk ook belangrijk: zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt en af en toe vervangt, stop er regelmatig een nieuwe zak in, en leeg de opvangbak als dat nodig is. Het zijn klusjes van niks, en je stofzuiger blijft er een stuk beter door werken.

▼ Volgende artikel
Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome
Huis

Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome

Je smarthome hangt vol met slimme apparatuur en sensoren die je van alles over je huis vertellen, waardoor het haast zonde is dat je deze data alleen vanaf je smartphone of computer kunt aflezen. Een tablet aan de muur hangen kan een oplossing zijn, maar het kan nog een beetje moderner. In dit artikel lees je hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt dat je overal in huis kunt neerzetten of ophangen.

In dit artikel laten we zien hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt en gebruikt voor je smarthome:

  • Ga voor de Home Assistant Green of installeer Home Assistant op een Raspberry Pi
  • Kies voor een e-ink-scherm van WaveShare
  • Verbind het scherm met een ESP32-microcontroller en programmeer deze met ESPHome
  • Configureer een YAML-bestand om data als temperatuur en luchtvochtigheid weer te geven
  • Plaats het scherm in een fotolijstje of 3D-geprinte behuizing

Wat er nog meer in huis slim kan? Zo maak je van je doorsnee huis een slim, comfortabel en veilig huis

Er zijn meerdere redenen om e-ink te gebruiken om informatie over je smarthome te tonen. Ten eerste zijn deze schermen niet voorzien van achtergrondverlichting, waardoor ze geen baken van licht in je kamer worden. Zo’n scherm is net zo subtiel als een foto aan de muur en kan bij het juiste formaat zelfs in een fotolijstje worden gestopt. Ten tweede is e-ink zeer energiezuinig: het scherm verbruikt alleen stroom als deze het de inhoud ververst. Laat jouw scherm de temperatuur in een kamer zien en blijft die urenlang stabiel? Dan wijzigt het scherm niet en verbruikt het bijna geen energie.

Compatibiliteit

Uiteraard is niet ieder smarthomesysteem compatibel met zelfgebouwde e-ink-schermpjes. In dit artikel gaan we uit van een smarthome met Home Assistant, een populair opensource-platform van Nederlandse makelij. Omdat Home Assistant opensource is, werkt het met tal van extra toepassingen en apparaten – waaronder de zeer flexibele ESP32-microcontroller. Dit zijn kleine apparaatjes die je met allerlei apparatuur kunt verbinden en vervolgens programmeert om door Home Assistant als slim thuisapparaat te worden gezien.

Home Assistant

Home Assistant is op allerlei soorten apparaten te installeren. Het bedrijf achter het systeem verkoopt de Home Assistant Green voor pakweg 130 euro. Dat is de simpelste oplossing, maar wie een ongebruikte Raspberry Pi in de kast heeft liggen, kan daar ook de Home Assistant-software op installeren. Een Raspberry Pi 3 is bruikbaar, maar een Pi 4 of 5 wordt geadviseerd. Groot voordeel van een Pi is dat Home Assistant in de officiële configuratiesoftware van de fabrikant zit verwerkt.

Je downloadt de Raspberry Pi Imager van www.raspberrypi.com/software. Bij het voorbereiden van je microSD-kaart kies je Other specific-purpose OS gevolgd door Home assistants and home automation. In de getoonde lijst selecteer je de software voor Home Assistant.

De Home Assistant Green is een alles-in-één-oplossing voor wie zijn smarthome op Home Assistant wil aansluiten.

Configuratie

Staat de software op je microSD-kaart, dan kun je deze in je Pi steken, de stroom aansluiten bij voorkeur een ethernetkabel aansluiten. In de browser van je computer open je dan http://homeassistant.local:8123 om het smarthomesysteem naar wens te configureren.

Je kunt binnen Home Assistant nagenoeg al je gebruikte slimme gadgets toevoegen, zoals de lampen van Hue, sloten van Nuki en verwarmingsknoppen van Tado. Voor apparaten die niet officieel worden ondersteund zijn er bijna altijd wel door fans gemaakte integraties die met het systeem communiceren. Over alle apparaten die gekoppeld zijn aan Home Assistant koppelt kun je later informatie laten weergeven op je e-ink-scherm.

Drie stukjes van de puzzel

Voor de bouw van je e-ink-display heb je drie zaken nodig. Ten eerste is er het scherm zelf. Hier gaan we uit van een 4,2inch-display van WaveShare. Deze is in meerdere webwinkels te koop voor rond de 35 euro. Andere schermen zouden ook moeten werken, maar van dit WaveShare-scherm is bekend dat meer mensen ze succesvol met Home Assistant hebben verbonden. Omdat je later afhankelijk bent van een stukje code, is het gunstig om een beproefde optie te kiezen.

Dit beeldscherm van WaveShare gebruikt e-paper, waardoor informatie net als bij een e-reader wordt getoond. Zeer zuinig en goed af te lezen in fel zonlicht.

Vergeet je HAT niet

Let er bij je aanschaf goed op dat je scherm voorzien is van een zogeheten E-Paper Driver HAT. Bij WaveShare zit dit er standaard op. HAT staat voor Hardware Attached on Top, een printplaatje dat extra functionaliteit aan je onderdeel geeft. In dit geval kun je de Driver HAT met een standaard ribbonkabel met het scherm verbinden, waarna je allerlei kleine pinnetjes hebt om snoertjes op aan te sluiten om weer met een andere device te verbinden. Snoertjes die je nodig hebt voor het laatste stuk van onze puzzel.

Met de speciale E-Paper Driver HAT kun je het beeldscherm aansluiten op andere apparaatjes, zoals de ESP32.

Microcontroller aansluiten

Als laatste hebben we een ESP32-microcontroller nodig. Door de kabels van de E-Paper Driver HAT te verbinden met de ESP32, kan het scherm met wifi verbinden en data ontvangen van Home Assistant. Bijna iedere ESP32 werkt, maar zorg er wel voor dat je model kleine cirkelgaatjes aan de zijkanten heeft. Deze heb je later nodig om te solderen. Dit vergt enige ervaring met een soldeerbout. Hoewel de HAT snoertjes heeft die je kunt vastpluggen, moet je de uiteindes vastsolderen aan verbindingspoortjes van de ESP32-module.

©Tomasz - stock.adobe.com

Deze ESP32 is een zogeheten microcontroller. Programmeer hem met de juiste firmware en hij kan ieder apparaat met Home Assistant verbinden.

Welke kabel naar welke GPIO-pin?

Je kunt de kabels van je HAT uiteraard niet zomaar solderen. Hier een overzicht van welk snoer je waarmee verbindt:

  • BUSY-kabel aan de GPIO27-pin
  • RST-kabel aan de GPIO33-pin
  • DC-kabel aan de GPIO25-pin
  • CS-kabel aan de GPIO26-pin
  • CLK-kabel aan de GPIO18-pin
  • MOSI-kabel aan de GPIO23-pin
  • GND-kabel aan de GND-pin
  • 3.3V-kabel aan de 3.3V-pin

Deze pins gelden voor de configuratie met het door ons gebruikte 4,2inch-display. Wees voorzichtig en kijk vooraf goed wat voor aansluitingen worden gebruikt bij een configuratie voor jouw beeldscherm, soms kan dat namelijk verschillen.

ESPHome

Zijn je schermpje, de HAT en de ESP32 allemaal met elkaar verbonden? Dan is het tijd om de ESP32 te programmeren. Dat doen we met behulp van ESPHome, wat op zijn beurt weer in Home Assistant kan worden geïnstalleerd. Open in een browser het webadres van jouw Home Assistant en ga in de linkerbalk onderaan naar Instellingen / Add-ons. Druk rechtsonder op de knop voor de add-on-winkel, zoek ESPHome en installeer dat.

Druk na installatie op de knop Start. Klik daarna op Open Web UI te klikken. Je ziet het ESPHome Dashboard. Hier kun je de ESP32 configureren zonder geavanceerde programmeerkennis. Verbind je installatie met een usb-kabel aan Home Assistant en tik op New Device. Volg hierna de geboden stappen.

ESPHome is gebruiksvriendelijk vanwege het dashboard met alle opties.

YAML-configuratie

Wordt er om een YAML-configuratie gevraagd, plak dan de code getoond op de pagina die je vindt via www.kwikr.nl/epaperyaml. Voer de gegevens van je wifi-netwerk in. Dit configuratiebestand zorgt ervoor dat de ESP32 weet met welke pins hij voor je scherm moet communiceren en wat voor data er op het display getoond moeten worden. Standaard heeft dit bestand een configuratie met een plantensensor, koolmonoxidemeter, de huidige temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Door deze apparaten te vervangen door andere apparatuur die aan jouw Home Assistant is verbonden, kun je de inhoud van het display naar eigen smaak veranderen.

Updates of wijzigingen doorvoeren

Bij het instellen van de ESP32-module wordt speciale firmware naar de hardware geschreven. Dat kan bij de eerste installatie alleen als hij met een usb-kabel met je Home Assistant-apparaat is verbonden. Als je later updates of wijzigingen wil doorvoeren, kun je de gadget met het ESPHome-dashboard verbinden.

In een fotolijstje

Nu zou je e-inkscherm het moeten doen. Dan rest ons nog maar één ding: de gadget ergens in je huis neerzetten of ophangen. Met een beetje geluk kun je een fotolijstje vinden dat ruimte biedt aan het scherm, de HAT en de ESP32. Het 4,2inch-display is aan de buitenkant 103 bij 78,5 millimeter groot, waardoor hij ruim past in een lijstje voor een foto van klein formaat, 100 bij 150 millimeter.

Heb je een 3D-printer? Op www.printables.com vind je allerlei 3D-behuizingen voor de e-ink-schermen van WaveShare, van simpele standaarden tot aan elegante lijstjes voor aan de muur. Groot voordeel aan deze oplossingen is dat ze vaak gemaakt zijn om de ESP32 en HAT ook te integreren, waardoor alles mooi in één pakketje kan worden weggestopt.

Er zijn online tal van 3D-printbare hoesjes speciaal voor dit project te vinden, waaronder deze op printables.com van gebruiker G00TH.

Stroom gewenst, maar optioneel

Het scherm gebruikt nagenoeg geen stroom, maar de ESP32 wel. De microcontroller heeft meerdere processorkernen en een wifi-module die continu verbinding moeten maken.

Wil je het scherm ergens ophangen zonder stroomvoorziening, dan zijn er verschillende oplossingen. Het beeldscherm toont informatie tot er nieuwe informatie moet worden weergegeven, zelfs als de stroomtoevoer niet beschikbaar is. Je zou dus het scherm bijvoorbeeld op een plek kunnen hangen waar slechts eens per dag nieuwe informatie getoond hoeft te worden. Denk aan de agendapunten van die dag of het weerbericht. Je kunt dan aan het begin van je dag even een powerbank aan de ESP32 hangen. Het apparaatje start dan op, haalt zijn nieuwe informatie op en toont dit op het scherm. Daarna kan de stroom er weer af.