Toegankelijkheidsopties op je Mac: deze functies zijn er
MacBooks en iMacs staan sowieso al bekend om hun gebruiksvriendelijkheid, maar voor degenen die een extra duwtje in de rug nodig hebben, heeft Apple een flinke verzameling extra functies aan het besturingssysteem toegevoegd. Daardoor is macOS ook te gebruiken voor mensen met minder zicht, gehoor of motorisch vermogen. In dit artikel leggen we de verschillende opties aan je voor.
In dit artikel laten we je zien hoe je de toegankelijkheidsopties gebruikt voor:
👓 Verminderd zicht 🦻 Verminderd gehoor 👋 Verminderde motoriek
Lees ook: Personaliseer je Mac: handige tips voor het Dock en de menubalk
Apple heeft alle toegankelijkheidsopties samengevoegd in één enkel menu, dat is te vinden via Systeeminstellingen > Toegankelijkheid.
Zicht
Voor gebruikers die minder goed kunnen zien, zijn er binnen macOS allerlei mogelijkheden. Onder het kopje Beeldscherm in de toegankelijkheidsinstellingen vind je onder andere het submenu Beeldscherm. Hier kun je het scherm van je Mac optimaliseren voor gebruik bij minder zicht.
Zo is er bijvoorbeeld de optie Verhoog contrast, waarmee kleuren en vormen beter van elkaar kunnen worden onderscheiden en schermranden duidelijker zichtbaar worden. Dat contrast kun je ook handmatig aanpassen met de slider onderaan het eerste blok met opties. Met Differentieer zonder kleur wordt macOS beter geschikt gemaakt voor kleurenblinden, net als met de optie Keer kleuren om.
Onderaan het menu vind je nog wat meer opties die ook voor mensen zonder visuele beperking goed van pas kunnen komen, zoals de opties voor het schudden met de muis om de aanwijzer te vinden en om de aanwijzergrootte te veranderen.
Verder vind je in het toegankelijkheidsmenu functies om sneltoetsen voor zoomen in te schakelen, de voorleesfunctie te gebruiken en stembediening in te stellen.
Gehoor
Voor gebruikers met gehoorproblemen zijn er ook veel opties. Onder Audio vind je de mogelijkheid om het scherm te laten knipperen bij waarschuwingen en meldingen, en een optie om stereogeluid af te spelen als mono-geluid, wat voor sommige gebruikers een uitkomst kan zijn.
Je kunt ook een achtergrondgeluid instellen om omgevingsruis te maskeren. Er zijn verschillende soorten achtergrondgeluiden die je kunt selecteren.
Een andere tool in het toegankelijkheidsmenu is het instellen van ondertiteling. Bepaalde audio-berichten worden daarmee ondertiteld. Je kunt een stijl kiezen of je eigen stijl aanmaken, en er is een speciaal vinkje waarmee de ondertiteling speciaal gericht wordt op doven en slechthorenden.
Motoriek
Ook voor gebruikers met een verminderde motoriek zijn er flink wat opties. Onder Toetsenbord > Uitgebreide toetsenbordfuncties wordt je Mac zó ingesteld dat hij makkelijker zonder muis te bedienen is. Grendeltoetsen zorgt ervoor dat je toetsencombinaties kunt maken zonder dat je de toetsen ingedrukt hoeft te houden, en het Toegankelijkheidstoetsenbord plaatst een virtueel keyboard op je scherm, zodat je juist geen fysiek toetsenbord nodig hebt en alleen de muis hoeft te gebruiken.
Onder het kopje Stembediening in het toegankelijkheidsmenu vind je de optie om je Mac te bedienen met alleen je stem. Klik op Commando’s voor een volledige lijst met stemcommando’s die je kunt gebruiken.
Schakelbediening is een functie waarmee je enkele opties krijgt om je gehele Mac te bedienen met een serie muisklikken in een speciaal scherm, zodat je geen lastige menu’s hoeft te gebruiken. Onder Aanwijzerbediening vind je de instellingen voor de muis of het trackpad, zoals de snelheid van de aanwijzer bij het bewegen van je muis of vinger en de snelheid waarmee een dubbelklik wordt geregistreerd.
🐭 🍎 Op zoek naar een muis
voor je MacBook of iMac?
Conclusie
MacOS is altijd al een gebruiksvriendelijk besturingssysteem geweest, maar het is prettig om te weten dat er nog veel meer opties zijn om je iMac of MacBook te personaliseren naar je eigen wensen. Of je nu minder ziet, minder hoort of een verminderd motorisch vermogen hebt, er zijn voldoende opties om je computergebruik een stuk makkelijker te maken. Duik even in de toegankelijkheidsinstellingen, en je kunt je Mac nog meer afstemmen op jouw persoonlijke situatie.