ID.nl logo
Overstappen van Windows naar Chrome of van Chrome naar Windows doe je zó
© Windows: diy13 - stock.adobe.com | Chrome: mindea - stock.adobe.com
Huis

Overstappen van Windows naar Chrome of van Chrome naar Windows doe je zó

Het overstappen van een Windows-pc naar een Chromebook met Chrome OS, of andersom, kan een uitdaging zijn. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om al je gegevens en instellingen succesvol over te zetten. In dit artikel leggen we uit hoe je deze overgang soepel kunt laten verlopen.

⏱ Dit artikel in het kort: ⏱ Dit artikel in het kort: We leggen uit wat je moet doen wanneer je wisselt tussen Windows en Chrome OS: Overstappen van Windows naar Chrome Overstappen van Chrome naar Windows We kijken daarbij naar data overzetten, software en applicaties, en naar het opnieuw configureren van licenties en accounts.

Lees ook: Overstappen van Windows naar Mac of van Mac naar Windows doe je zó

Overstappen van Windows naar Chrome

Overstappen, want: gebruiksvriendelijke interface snelle prestaties eenvoudig te beheren veilig en betrouwbaar.

✅ Data overzetten

1. Cloudgebruik

Chrome OS leunt zwaar op cloudopslag. Zorg ervoor dat je al je belangrijke bestanden naar Google Drive of een andere cloudservice uploadt voordat je overstapt. Log in op je Windows-pc, open je Google Drive en sleep de bestanden die je wilt overzetten naar Google Drive. Op je Chromebook kun je deze bestanden vervolgens eenvoudig benaderen via de Google Drive-app.

2. Externe opslag

Gebruik een usb-stick of externe harde schijf om lokale bestanden te verplaatsen. Sluit deze vervolgens aan op je Chromebook en kopieer de data. Organiseer je bestanden eerst op je Windows-pc (tip: geef de mappen een duidelijk herkenbare naam), zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en overzetten naar je Chromebook.

✅ Software en applicaties

1. Webgebaseerde alternatieven

Veel Windows-programma's hebben webgebaseerde versies die perfect werken op een Chromebook. Denk aan Google Docs in plaats van Microsoft Word. Open de Chrome-browser op je Chromebook, ga naar Google Docs en begin met werken. Je hebt toegang tot dezelfde functionaliteit zonder dat je software hoeft te installeren.

2. Apps installeren

Installeer de benodigde Chrome-apps en extensies via de Chrome Web Store. Open de Store, zoek naar de gewenste apps, en voeg ze toe aan je Chromebook met een simpele klik op Toevoegen aan Chrome. Chrome OS ondersteunt daarnaast veel Android-apps, wat de overgang eenvoudiger maakt. Open daarvoor de Google Play Store op je Chromebook, zoek naar de gewenste apps, en klik op Installeren. Populaire apps zoals Microsoft Office, Adobe Acrobat, en Zoom zijn beschikbaar en eenvoudig te installeren.

Let op: niet alle Chromebooks ondersteunen Android-apps, dus controleer dit voor je specifieke model. Dit kun je doen door naar de instellingen te gaan en te zoeken naar Google Play Store onder Apps.

Overstappen van Chrome naar Windows

Overstappen, want: brede compatibiliteit met hardware en software betere gaming-ondersteuning meer aanpassingsmogelijkheden uitgebreide software-opties.

✅ Data overzetten

1. Cloudgegevens synchroniseren

Aangezien Chromebooks sterk afhankelijk zijn van Google Drive, is het eenvoudig om je bestanden op je Windows-pc te krijgen door in te loggen met je Google-account. Installeer de Google Drive-app op je Windows-pc, log in met je Google-account, en synchroniseer je bestanden. Je kunt ook direct vanuit de browser werken door naar Google Drive te gaan.

2. Bestanden downloaden

Download belangrijke bestanden van je Chromebook naar een externe harde schijf of usb-stick en kopieer ze naar je nieuwe Windows-pc. Sluit de externe opslag aan op je Windows-pc en sleep de bestanden naar de gewenste locatie..

✅ Software en applicaties

1. Installatie van software

Installeer de benodigde software op je Windows-pc. Dit kunnen Windows-versies van je favoriete tools zijn, maar natuurlijk ook allerlei anders apps en software. Open de Microsoft Store of bezoek de website van de software die je nodig hebt, download en installeer de apps.

2. Alternatieven vinden

Voor elke Chrome-app die je gebruikte, zoek je een equivalent voor Windows. Veel webapplicaties blijven werken op Windows, wat de overgang vergemakkelijkt. Bijvoorbeeld, gebruik Microsoft Office of LibreOffice als alternatief voor Google Docs. Bezoek de website van de applicatie die je nodig hebt of zoek in de Microsoft Store naar beschikbare alternatieven..

💡 Printerinstellingen Vergeet niet je printerinstellingen aan te passen. Op een Chromebook kun je printers instellen via de instellingen onder Geavanceerd > Afdrukken. Op een Windows-pc ga je naar Instellingen > Apparaten > Printers en scanners om je printer toe te voegen.

Licenties en accounts opnieuw configureren

Of je nu overstapt van Windows naar Chrome of van Chrome naar Windows, het proces voor het opnieuw configureren van licenties en accounts is grotendeels hetzelfde. Hier zijn de stappen die je moet volgen.

✅ Licenties opnieuw configureren

Softwarelicenties overdragen

Bij bepaalde software kun je de licentie van je oude apparaat naar je nieuwe apparaat overdragen. Bezoek de website van de softwareleverancier en log in op je account. Zoek naar de mogelijkheid om de licentie op je oude apparaat te deactiveren en activeer deze vervolgens op je nieuwe apparaat.

Serienummers en activatiecodes

Zorg dat je de serienummers en activatiecodes van je software bij de hand hebt. In de meeste gevallen heb je deze nodig om de software op je nieuwe laptop of Chromebook te activeren. Bij Chromebooks geldt dit vooral voor betaalde Android-apps en specifieke softwaretoepassingen die via de Google Play Store zijn gedownload.

✅ Accounts opnieuw configureren

E-mailaccounts instellen

Open de e-mailclient op je nieuwe apparaat en voeg je e-mailaccount(s) toe. Voer je e-mailadres en wachtwoord in en volg de instructies om je e-mail te synchroniseren. Voor Windows kun je Outlook gebruiken, terwijl je op een Chromebook Gmail of een andere webgebaseerde e-mailclient kunt gebruiken zoals Outlook.com.

Cloudaccounts synchroniseren

Installeer de benodigde cloudopslagsoftware op je nieuwe apparaat. Op een Chromebook installeer je de Google Drive-app en log je in met je Google-account. Voor een Windows-pc kun je zowel Google Drive als OneDrive installeren. Log in met je accountgegevens en selecteer welke mappen je wilt synchroniseren. Hierdoor heb je toegang tot al je bestanden zoals op je vorige apparaat.

💡 Google Drive synchroniseren op een Chromebook Om Google Drive te synchroniseren op je Chromebook, hoef je alleen maar in te loggen met je Google-account. Je Drive-bestanden worden automatisch gesynchroniseerd en zijn beschikbaar via de Bestanden-app op je Chromebook.

Browsergegevens importeren

Als je Google Chrome gebruikt, log dan in met je Google-account op je nieuwe apparaat om je bladwijzers, wachtwoorden en geschiedenis te synchroniseren. Voor een Chromebook gebeurt dit automatisch zodra je bent ingelogd. Voor een Windows-pc log je in op Chrome met je Google-account. Als je andere browsers zoals Safari (op Mac) of Edge (op Windows) gebruikt, log dan in met je account of importeer de gegevens handmatig via de instellingen van de browser.

Social media en andere online diensten

Log in op je social media accounts en andere online diensten op je nieuwe apparaat. Alles zou gewoon moeten werken, maar het is altijd goed om even te controleren of alle instellingen en voorkeuren correct zijn overgenomen.

Langer plezier van je laptop?

(of-ie nu draait op ChromeOS of Windows)

Synchronisatieopties instellen in Google Drive en OneDrive

Niet alleen Chromebooks maken veel gebruik van de cloud, ook bij Windows-laptops heb je steeds meer mogelijkheden om bestanden in de cloud op te slaan. Dat maakt dat je altijd en overal kunt werken, zolang je maar een willekeurige laptop tot je beschikking hebt. Met de uitleg hieronder moet dat lukken!

OneDrive synchroniseren

OneDrive downloaden en installeren

Ga naar de de OneDrive downloadpagina en download OneDrive. Open het gedownloade bestand en volg de instructies om OneDrive op je computer te installeren.

Inloggen en instellingen configureren

Start OneDrive op en log in met je Microsoft-account. Kies welke mappen je wilt synchroniseren met OneDrive. Je kunt specifieke mappen selecteren of kiezen voor een volledige synchronisatie. Bepaal of je OneDrive-bestanden beschikbaar wilt maken voor offline gebruik op je computer. Dit kan handig zijn als je vaak zonder internetverbinding werkt.

Bestanden beheren

Na het instellen worden de geselecteerde mappen automatisch gesynchroniseerd met OneDrive. Je kunt deze bestanden openen, bewerken en verwijderen via de OneDrive-map op je computer of via onedrive.live.com.

Google Drive synchroniseren

Google Drive downloaden en installeren

Ga naar de de Google Drive downloadpagina en download de Drive voor desktop (voorheen bekend als Backup and Sync). Open het gedownloade bestand en volg de instructies om Google Drive op je computer te installeren.

Inloggen en instellingen configureren

Start Google Drive op en log in met je Google-account. Kies welke mappen van je computer je wilt synchroniseren met Google Drive. Je kunt specifieke mappen selecteren of kiezen voor een volledige synchronisatie. Bepaal of je Google Drive-bestanden beschikbaar wilt maken voor offline gebruik op je computer. Dit kan handig zijn als je vaak zonder internetverbinding werkt.

Bestanden beheren

Na het instellen worden de geselecteerde mappen automatisch gesynchroniseerd met Google Drive. Je kunt deze bestanden openen, bewerken en verwijderen via de Google Drive-map op je computer of via drive.google.com.

▼ Volgende artikel
De vergeten tools van Windows, ken jij ze nog?
© Chananporn - stock.adobe.com
Huis

De vergeten tools van Windows, ken jij ze nog?

Windows kent flink wat verborgen of mogelijk vergeten programma’s die je waarschijnlijk niet of nog nauwelijks gebruikt. Het zijn een beetje de ‘vergeten groenten’ van Windows. Denk aan het klassieke Configuratiescherm, het Windows X-menu, het venster met speciale tekens en nog meer verborgen parels. Laten we ze eens afstoffen!

In dit artikel laten we een heel aantal verborgen en/of vergeten functies van Windows zien. Misschien heb je er nog wat aan!

  • Het venster Speciale tekens
  • Snel overzicht van de aanwezige gebruikersaccounts
  • Tekst op je scherm optimaliseren
  • Schijven bekijken en beheren via Schijfbeheer
  • Opstartgedrag instellen met msconfig
  • Alle info over je pc in Systeeminformatie
  • Snel de netwerkverbinding uit- en inschakelen
  • Problemen analyseren met de Betrouwbaarheidsgeschiedenis en Logboeken
  • Klembordgeschiedenis
  • Back-ups maken via Bestandsgeschiedenis
  • Processen live monitoren met Broncontrole
  • RAM controleren met Geheugencontrole
  • Automatisch opruimen met Opslaginzicht
  • Stapsgewijze uitleg vastleggen met Stappenbeschrijving
  • Instellingen aanpassen met Lokaal groepsbeleid (Windows Pro)
  • Risicovolle software testen in Windows Sandbox (Windows Pro)

Eens wat anders? Meer dan een achtergrond: zo pas je Windows tot in detail aan

Vreemde tekens

Ben je druk aan het typen en kom je erachter dat je een vreemd teken nodig hebt? Vraag een overzicht op via het venster met speciale tekens. Dit onderdeel is diep verborgen in Windows, maar is wel handig. Het laat je snel vreemde tekens verwerken in je document, bijvoorbeeld in Word.

Open het Startmenu en typ Speciale tekens. Een overzicht verschijnt. Kies het gewenste lettertype boven in het venster. Heb je een teken gevonden, dan selecteer je het en dubbelklik je erop om het te plaatsen in Te kopiëren tekens. Klik op Kopiëren. Vervolgens kun je het teken in je eigen document plakken (met de toetscombinatie Ctrl+V). In het venster vind je ook de optie Geavanceerde weergave. Hiermee krijg je toegang tot extra opties, zoals het kiezen van een tekenset en het zoeken naar specifieke karakters door ze te beschrijven (bijvoorbeeld: ‘uitroepteken’).

Snelle toegang tot vreemde tekens, ongeacht de gebruikte app.

Gebruikersaccounts

Heb je behoefte aan een snel overzicht van de gebruikersaccounts in Windows? Je kunt een lijst opvragen. Open het venster Uitvoeren en typ Control userpasswords2. Klik op OK. Op de tab Gebruikers zie je welke gebruikers op de computer aanwezig zijn. Dubbelklik erop om de details te bekijken. Zo zie je onder meer op de tab Groepslidmaatschap welke rechten de gebruiker heeft (bijvoorbeeld Administrator of Standaardgebruiker).

Klassiek Configuratiescherm

Hoewel het Windows-instellingenvenster inmiddels het klassieke Configuratiescherm grotendeels heeft overgenomen, is de oude versie nog zeker aanwezig in Windows. Open hiervoor het Startmenu en typ Control. Via het Configuratiescherm heb je nog altijd toegang tot een flinke set instellingen.

ClearType aanpassen

ClearType is ingebakken in Windows en zorgt ervoor dat letters vloeiend op je scherm worden getoond. Wist je dat ClearType meerdere modi kent en je normaal gesproken de kans niet krijgt om de meest optimale modus voor je ogen en het gebruikte beeldscherm te selecteren? Open het Startmenu en typ cttune, gevolgd door Enter. Een wizard opent. Doorloop de verschillende vensters en geef aan van welke ClearType-modus je gebruik wilt maken.

Laat de letters op het beeldscherm er nog beter uitzien.

Schijfbeheer

Dacht je dat de verkenner alle informatie toont over de schijven en indeling van de computer? Dan heb je Schijfbeheer nog niet gezien. Open het Startmenu en typ diskmgmt.msc. Boven in het venster zie je de aanwezige schijven en partities. Je ziet van welk bestandssysteem gebruik wordt gemaakt, wat de status van de schijf is, welke capaciteit deze heeft en welk gedeelte van de schijf nog beschikbaar is. De onderste helft van het venster visualiseert de schijven en geeft aan hoe elke schijf is ingedeeld. Veel computers beschikken bijvoorbeeld over een verborgen Windows-herstelpartitie: of dat het geval is, zie je in dit overzicht. Klik erop met de rechtermuisknop voor aanvullende opties. Zo kun je hier de stationsletter aanpassen, maar ook de grootte van een partitie aanpassen. Veiligheid staat natuurlijk voorop; zorg daarom altijd voor een goede back-up van de bestanden voordat je wijzigingen aanbrengt via Schijfbeheer.

Gedetailleerde informatie over de schijven en partities.

Systeemconfiguratie

Ook deze verborgen tool mag niet ontbreken in ons lijstje: Systeemconfiguratie. Open wederom het Startmenu en tik msconfig. Het onderdeel geeft je informatie over de manier waarop Windows wordt opgestart (via de tab Algemeen), maar geeft ook controle over de services en andere onderdelen die tijdens de start worden geladen.

Open de tab Services voor een overzicht van aanwezige services. Bij Status zie je of ze actief of gestopt zijn. Verwijder het vinkje bij een service die je niet nodig hebt. Die functie is uiteraard alleen bedoeld voor de meer gevorderde gebruiker en als je weet waarvoor de services zijn bedoeld.

Op de tab Hulpprogramma’s vind je een lijst met handige programma’s en hun beschrijving. Maak je gebruik van een multibootsysteem met meerdere besturingssystemen? Op de tab Computer opstarten kun je kiezen welk besturingssysteem standaard moet worden geladen en hoelang het opstartmenu in beeld moet blijven.

Systeeminformatie

Wil je álles weten over je computer? Dan komt het onderdeel Systeeminformatie goed van pas. In het geopende Startmenu typ je msinfo. Aan de linkerkant zie je de verschillende categorieën waarover je de informatie kunt opvragen. Rechts in het venster vind je alle relevante details. Kies Systeemoverzicht voor een totaalweergave, waarin je onder meer ziet welke processor wordt gebruikt en welke versie de firmware van je computer heeft.

Wil je bepaalde informatie delen met anderen (bijvoorbeeld voor probleemoplossing), dan kies je voor Bestand / Exporteren. Je kunt de gegevens daarmee in een tekstbestand opslaan. Via het zoekvenster onderin (of via Ctrl+F) kun je met behulp van trefwoorden zoeken naar specifieke informatie.

Alles wat je moet weten over de computer vind je hier.

Netwerk onder controle

Je kent het ongetwijfeld: bij problemen even snel de netwerkverbinding willen herstellen door deze in en uit te schakelen. In Windows 11 is dat aardig weggestopt en al helemaal voor bekabelde verbindingen. Gelukkig is het klassieke Configuratiescherm-onderdeel nog beschikbaar. Open het Startmenu en typ ncpa.cpl. Het venster netwerkverbindingen verschijnt: alle draadloze én bekabelde verbindingen overzichtelijk in beeld, zonder opsmuk. Klik erop met rechts voor snelle acties, zoals Uitschakelen of Eigenschappen.

Handig: snel je netwerk in- en uitschakelen.

Betrouwbaar of niet

Windows houdt bij hoe het is gesteld met de prestaties van de machine. Heeft de computer een vastloper of gebeurt er iets onverwachts, dan wordt dit bijgehouden. De betrouwbaarheidscontrole geeft je een goed beeld van wat er mogelijk misgaat. Open het Startmenu en typ Betrouwbaarheid. Kies Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven. In een tijdlijn lees je hoe de machine zich in de afgelopen tijd heeft ontwikkeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende incidenten, zoals kritieke gebeurtenissen, waarschuwingen en informatieve meldingen. Klik op een datum om te zien wat er op die dag aan de hand is. Dubbelklik op een onderdeel om de details te bekijken.

Hoe betrouwbaar is jouw computer?

Logboeken

Heb je de betrouwbaarheidsgeschiedenis bekeken en behoefte aan iets meer informatie over bepaalde gebeurtenissen op de computer? Het onderdeel Logboeken komt hiervoor van pas (in Startmenu typ je Logboeken). Klik links op Windows-logboeken. Bij Systeem zie je bijvoorbeeld welke systeemactiviteiten (inclusief fouten) hebben plaatsgevonden. Selecteer een vermelding om de details te bekijken. Op deze manier kun je eventuele fouten die je eerder in de betrouwbaarheidsgeschiedenis hebt gezien, koppelen aan meer informatie over de fout zelf.

Lokaal groepsbeleid

‘Editor voor lokaal groepsbeleid’ is niet de meest uitnodigende naam, maar in de praktijk is dit wel een interessant verborgen onderdeel van Windows 11 Pro. Hoewel dit programma primair is bedoeld voor bedrijven en netwerken met meerdere computers, kun je het ook thuis prima gebruiken om Windows naar je hand te zetten. Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Klap de sectie Computerconfiguratie / Beheersjablonen uit. Hier vind je de verschillende Windows-onderdelen die je onder handen kunt nemen.

Via Startmenu en Taakbalk kun je bijvoorbeeld specifieke opties uit het Startmenu verwijderen of alle pop-upmeldingen laten verdwijnen. Ga wel voorzichtig te werk: dit verborgen Windows-onderdeel is krachtig en kan problemen geven als je onzorgvuldig te werk gaat. En helaas: in de Home-editie van Windows 11 is het niet beschikbaar.

Dit zijn veel opties die je normaal alleen via het Windows-register kunt aanpassen.

Geavanceerdere Windows-functies nodig?

Schaf de Pro-versie aan

Windows Sandbox

Maak je gebruik van de Pro-versie van Windows 11, lees dan even verder. Die versie bevat namelijk Windows Sandbox. Met Sandbox kun je een instantie van Windows draaien in een afgebakende omgeving (ofwel in een virtuele machine). In de Sandbox kun je vervolgens programma’s (of bestanden die je niet helemaal vertrouwt) proberen, zonder dat je hiermee je primaire Windows-omgeving vervuilt. Bij het sluiten van Sandbox wordt alles gewist: de volgende keer begin je weer met een schone lei.

Open het Startmenu, typ Windows-onderdelen en kies Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Zet een vinkje bij Windows Sandbox. Na installatie open je het via het Startmenu. Een nieuw venster met volledige Windows-omgeving verschijnt. Houd je het voor gezien? Sluit het venster simpelweg om alles te wissen.

In Windows Sandbox kun je zonder problemen zaken uitproberen.

Klembordgeschiedenis

Op een gemiddelde dag kopieer en plak je aardig wat items. Heb je een item nodig dat je eerder hebt gekopieerd? Maak dan gebruik van de klembordgeschiedenis. Druk op Windows-toets+V en zie daar: een compact venster met een overzicht van eerder gekopieerde items. Klik op het item dat je nodig hebt om het weer te plakken. Of klik op de drie puntjes om het item uit de lijst te verwijderen (als je het toch niet meer nodig hebt). Je kunt items ook vastmaken: klik op de bijbehorende punaise zodat het onderdeel altijd zichtbaar blijft. Handig!

De klembordgeschiedenis houdt bij wat je eerder hebt gekopieerd.

Bestandsgeschiedenis

We blijven nog even in de geschiedenismodus en wel met het verborgen onderdeel Bestandsgeschiedenis. Hiermee kun je kopieën maken van je bestanden en in geval van nood terugkeren naar een eerdere versie van dat bestand. Je kunt Bestandsgeschiedenis alleen gebruiken in combinatie met een externe schijf (inclusief een netwerkschijf).

Open het Startmenu en typ bestandsgeschiedenis. Klik op Inschakelen. Vervolgens geef je aan welke locatie je wilt gebruiken: klik links op Station selecteren. Wil je dat er van specifieke mappen niet een back-up wordt gemaakt, dan kies je hierna voor Mappen uitsluiten / Toevoegen en wijs je deze mappen aan. Via Geavanceerde instellingen kun je de werking verder naar je hand zetten. Zo geef je hier op hoe vaak een kopie van bestanden moet worden gemaakt en hoelang de back-ups bewaard moeten blijven. Om bestanden later terug te zetten, kies je links in het venster voor Persoonlijke bestanden terugzetten.

Broncontrole

Heb je zin om écht de diepte in te gaan, bijvoorbeeld om te zien waardoor de computer opeens trager wordt of slecht reageert? Maak dan gebruik van Broncontrole (open het Startmenu en typ broncontrole). Hier zie je per belangrijk systeemonderdeel (processor, schijf, netwerk en geheugen) hoe de prestaties zijn. Broncontrole geeft aan welke processen beslag leggen op het systeem. Reageert de computer bijvoorbeeld traag omdat de processor continu in gebruik is, dan kun je in het vak Processor de processen sorteren en ontdekken wie hieraan schuldig is. Je kunt vervolgens de boosdoener uitschakelen: klik erop met de rechtermuisknop en kies Proces beëindigen.

Windows-toets+X

Gemak schuilt soms in een klein hoekje. Ken je de toetscombinatie Windows-toets+X al? Dit menu geeft je toegang tot een flinke set handige Windows-onderdelen, zoals Taakbeheer, Zoeken, het venster Uitvoeren en de Logboeken. Bovendien kun je via dit menu de computer snel uitschakelen of je afmelden bij Windows.

Geheugencontrole

Sommige programma’s helpen je met het opsporen van mogelijke computerproblemen. Goed voorbeeld hiervan is Geheugencontrole, waarmee je het werkgeheugen van de machine controleert. Open het Startmenu en typ geheugencontrole. Zorg ervoor dat je al je werk hebt gesloten en klik op Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen. De computer start opnieuw op en de controle wordt uitgevoerd. Bij eventuele problemen stelt Geheugencontrole je hiervan op de hoogte.

Het werkgeheugen neem je onder de loep met de Geheugencontrole.

Opslaginzicht

Veel van de besproken vergeten Windows-onderdelen gaan al flink wat Windows-versies mee. Dat geldt niet voor alle onderdelen, zoals Opslaginzicht. Dit onderdeel helpt je bij het in bedwang houden van de bestanden op je computer. Het maakt bijvoorbeeld automatisch ruimte vrij en verwijdert tijdelijke bestanden.

Open de Windows-instellingen (Windows-toets+I) en kies Systeem / Opslag / Opslaginzicht. Uiteraard zorg je dat de optie Windows probleemloos laten werken door automatisch tijdelijke systeem- en app-bestanden op te schonen is geactiveerd. Onder Gebruikersinhoud automatisch opschonen kun je opslaginzicht inschakelen en aangeven wanneer het moet worden uitgevoerd. Standaard is dat bij weinig vrije schijfruimte, maar dagelijks, wekelijks of maandelijks behoort ook tot de mogelijkheden. Om de controle en optimalisatie direct uit te voeren, klik je op de knop Opslaginzicht nu uitvoeren (onder in het venster).

Stappenbeschrijving

Uiteraard word je regelmatig door vrienden en familie gevraagd om ze op computergebied uit de brand te helpen. Juist dan kan het verborgen onderdeel Stappenbeschrijving goed van pas komen (open het Startmenu en typ Stappenbeschrijving). Dit programma maakt screenshots van de schermen waarin je iets uitlegt en geeft aan waarop je klikt. Op basis van die stappen kun je anderen helpen en laten zien hoe je het probleem oplost.

Klik op Opname starten en voer de stappen uit. Klik hierna op Stoppen en beoordelen. Een overzicht van alle stappen verschijnt. Via Opmerking toevoegen kun je aanvullende informatie opgeven. Klik hierna op Opslaan om het bestand als zip-bestand te bewaren en met anderen te delen. Microsoft geeft overigens al enige tijd via een melding in het programma aan dat Stappenbeschrijving wordt uitgefaseerd, maar gelukkig is dat nog niet gebeurd.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 mini-LED-tv’s onder de 800 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 mini-LED-tv’s onder de 800 euro

Mini-LED-technologie staat bekend om zijn uitstekende contrast, diepe zwartwaarden en hoge helderheid. Het mooie nieuws? Je hoeft er tegenwoordig geen duizend euro meer voor neer te leggen. We zetten vijf aantrekkelijke modellen voor je op een rij, allemaal onder de 800 euro en elk met hun eigen pluspunten.

1. Philips 55PML9009/12 'The Xtra'

Met z’n driezijdige Ambilight, quantum dot mini-LED-scherm en een native verversingssnelheid tot 144 Hz biedt de Philips 55PML9009/12 'The Xtra' een bijzonder complete kijkervaring. De tv ondersteunt Dolby Vision, HDR10+ en HLG, en beschikt over het intuïtieve Titan OS. Een opvallende eigenschap is het 4-speakersysteem van 4x 10 watt, dat Dolby Atmos ondersteunt voor een krachtig en meeslepend geluid. De helderheid piekt tot 1000 nits, wat HDR-content prachtig tot zijn recht laat komen.

Toepassingen: Sfeervol filmkijken, gamen met vloeiend beeld, streaming via populaire apps Bijzonderheden: 4x HDMI 2.1, Ambilight, Dolby Atmos, P5 Perfect Picture Engine

2. Hisense 50U6NQ

De Hisense 50U6NQ is een uitstekende keuze voor wie mini-LED-techniek zoekt binnen een beperkt budget. Het 50-inch VA-paneel levert diepe zwarttinten en sterke contrasten, met een piekhelderheid van 600 nits. De tv ondersteunt Dolby Vision en HDR10+, en komt met Dolby Atmos-geluid via 2x 10 watt-speakers. De verversingssnelheid van 60 Hz is minder geschikt voor fanatieke gamers, maar voor dagelijks gebruik en filmavonden is dit een meer dan degelijke keuze.

Toepassingen: Reguliere tv-kijkers, HDR-filmliefhebbers, instapgebruikers Bijzonderheden: VIDAA-smartplatform, Filmmaker Mode, DTS Virtual:X, strak contrast

3. TCL 50C803

Deze 50-inch QD-mini-LED-tv van TCL combineert snelheid en beeldkwaliteit. Dankzij een native verversingssnelheid van 100 Hz (uitbreidbaar naar 144 Hz) en ondersteuning voor Dolby Vision IQ, HDR10+ en HLG komt content vloeiend en levendig over. De lage input lag van circa 6 ms maakt dit toestel bovendien zeer geschikt voor gamers. Dolby Atmos-audio en Google TV als platform zorgen voor gebruiksgemak en rijke content.

Toepassingen: Gamen, sport kijken, vlot schakelen tussen apps en streamingdiensten Bijzonderheden: Game Master Pro 2.0, HDMI 2.1, Motion Clarity Pro, 600 nits piekhelderheid

4. LG 65QNED866RE

Met zijn 65 inch schermformaat biedt deze LG een bioscoopervaring in huis. Het QNED-paneel is gebaseerd op mini-LED-technologie en werkt met de α7 AI Processor Gen6, die beelden slim analyseert en opschaalt. De verversingssnelheid van 120 Hz en ondersteuning voor Dolby Vision, HDR10 en HLG maken dit toestel veelzijdig. WebOS biedt intuïtieve toegang tot apps en instellingen, en Dolby Atmos ondersteunt ruimtelijke audio.

Toepassingen: Familie-tv, grootbeeld filmkijken, soepel gamen Bijzonderheden: HDMI 2.1, VRR en ALLM, 900 nits piekhelderheid, uitstekende kijkhoeken

5. Hisense 65U7NQ

De Hisense 65U7NQ biedt indrukwekkende prestaties in een betaalbare jas. Mini-LED PRO-techniek, meer dan 300 dimming zones en een piekhelderheid van 1500 nits zorgen voor levendige beelden. Het paneel ververst tot 144 Hz – ideaal voor snelle games en sport. Het audiosysteem bestaat uit 2x 10 watt-speakers plus een 20 watt-subwoofer voor een krachtig, vol geluid. Met Dolby Vision IQ, Google TV, VRR en HDMI 2.1 is dit een allround topkeuze.

Toepassingen: Gamers, HDR-fans, filmkijkers die alles willen behalve een hoog prijskaartje Bijzonderheden: 40W-audio (2.1), 144 Hz refresh, ATSC 3.0, wifi 6E, EISA-award Best Buy 2024-2025