ID.nl logo
Overstappen van Windows naar Mac of van Mac naar Windows doe je zó
Huis

Overstappen van Windows naar Mac of van Mac naar Windows doe je zó

Wanneer je een nieuwe laptop of computer koopt waarop hetzelfde besturingssysteem draait als op je oude, dan kun je meestal lekker snel weer aan het werk. Maar stap je over op een ander OS, dan moet je vaak wat meer doen. In dit artikel lees je kort uitgelegd wat je moet doen wanneer je van Windows naar Mac overstapt of vice versa.

⏱ Dit artikel in het kort: We leggen uit wat er moet doen wanneer je wisselt tussen de besturingssystemen van Microsoft en van Apple: Overstappen van Windows naar Mac Overstappen van Mac naar Windows We kijken daarbij naar data overzetten, software en applicaties en naar het opnieuw configureren van licenties en accounts.

Lees ook: Je nieuwe laptop: Windows, MacOS of ChromeOS?

Overstappen van Windows naar Mac

Overstappen, want: gebruiksvriendelijke interface naadloze integratie met andere Apple-apparaten betere beveiliging stabiel en goed presterend.

✅ Data overzetten

1. Back-up maken

Voordat je overstapt, maak een volledige back-up van je huidige Windows-machine. Gebruik een externe harde schijf of een cloudopslagdienst zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox. Dit zorgt ervoor dat je altijd een kopie van je data hebt mocht er iets misgaan tijdens de migratie.

2. Data migreren

Apple heeft de tool Migratie-assistent waarmee je eenvoudig je bestanden, apps en instellingen van je Windows-pc naar je nieuwe Mac kunt overzetten. Verbind beide apparaten via hetzelfde netwerk of gebruik een externe harde schijf. Open de Migratie-assistent op je Mac, kies Van een Windows-pc en volg de instructies op het scherm.

✅ Software en applicaties

1. Compatibiliteit controleren

Sommige Windows-programma's hebben geen directe Mac-tegenhanger. Zoek naar alternatieven in de Mac App Store of op het internet. Microsoft Office is bijvoorbeeld beschikbaar voor macOS. Er is ook een Mac-eigen alternatief: de iWork suite, bestaande uit Pages, Numbers en Keynote. Deze bieden vergelijkbare functies als Word, Excel en PowerPoint.

2. Nieuwe apps installeren

Installeer de benodigde applicaties op je Mac. Denk aan browsers zoals Safari of Chrome, productiviteitstools zoals iWork of Microsoft Office, en specifieke software die je regelmatig gebruikt. Open de Mac App Store, zoek naar de apps die je nodig hebt, en klik op Download of Koop.

Overstappen van Mac naar Windows

Overstappen, want: brede compatibiliteit met hardware en software betere gaming-ondersteuning lagere aanschafkosten meer aanpassingsmogelijkheden.

✅ Data overzetten

1. Back-up maken

Gebruik Time Machine of een andere back-upoplossing om een volledige back-up van je Mac te maken. Let op: Windows heeft geen directe manier om een Time Machine back-up te herstellen. Zorg daarom dat je belangrijke bestanden handmatig kopieert of een cloudservice zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox gebruikt om je data over te zetten.

2. Bestanden overzetten

Kopieer je bestanden naar een externe harde schijf of gebruik een cloudservice zoals Google Drive of OneDrive om je data naar je nieuwe Windows-pc te migreren. Sluit de externe opslag aan op je Windows-pc en sleep de bestanden naar de gewenste locatie.

✅ Software en applicaties

1. Alternatieven vinden

Zoek naar Windows-versies van je favoriete Mac-apps. Veel software, zoals Adobe Creative Suite en Microsoft Office, is beschikbaar voor beide platforms. Controleer de website van de softwareleverancier of de Microsoft Store voor beschikbare alternatieven.

2. Installatie

Installeer je nieuwe Windows-pc en zet de benodigde applicaties en tools erop. Open de Microsoft Store of bezoek de website van de software die je nodig hebt, download en installeer de apps. Vergeet niet om je licenties en accounts opnieuw te configureren. Hoe je dat doet, voor zowel een Mac als voor een Windows-laptop, lees je hieronder. Als je bijvoorbeeld iCloud gebruikte op je Mac, kun je de iCloud-app voor Windows installeren om je contacten, agenda en foto's te synchroniseren.

💡 Printerinstellingen Vergeet niet je printerinstellingen aan te passen. Op een Mac kun je printers instellen via Systeemvoorkeuren > Printers en scanners. Op een Windows-pc ga je naar Instellingen > Apparaten > Printers en scanners om je printer toe te voegen.

Windows én Mac: licenties en accounts opnieuw configureren

Of je nu overstapt van Windows naar Mac of van Mac naar Windows, het proces voor het opnieuw configureren van licenties en accounts is grotendeels hetzelfde. Hier zijn de stappen die je moet volgen, met waar nodig specifieke aandachtspunten voor elk platform.

✅ Licenties opnieuw configureren

Softwarelicenties overdragen

Bij sommige software kun je de licentie overdragen van je oude apparaat naar je nieuwe apparaat. Ga naar de website van de softwareleverancier en log in op je account. Zoek naar de optie om je licentie te deactiveren op je oude apparaat en activeer deze vervolgens op je nieuwe apparaat. (Voorbeeld: Bij zowel Microsoft Office als Adobe Creative Cloud kun je de licentie deactiveren op je oude apparaat en activeren op je nieuwe apparaat, ongeacht of je overstapt naar Mac of Windows.)

Serienummers en activatiecodes

Zorg dat je de serienummers en activatiecodes van je software bij de hand hebt. Bij de installatie op je nieuwe apparaat zul je deze opnieuw moeten invoeren om de software te activeren. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.

Accountinstellingen controleren

Voor software die gebruikmaakt van een account (bijvoorbeeld Adobe Creative Suite) log je in op je account op het nieuwe apparaat en controleer je of de licentie correct is toegepast. Dit vind je vaak onder Mijn Account of Licenties op de website van de softwareleverancier. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.

✅ Accounts opnieuw configureren

E-mailaccounts instellen

Open je e-mailclient en voeg je e-mailaccount(s) toe. Voer je e-mailadres en wachtwoord in, en volg de instructies om je e-mail te synchroniseren. Voor Windows kun je Outlook gebruiken, terwijl je op een Mac de Mail-app kunt gebruiken.

Cloudaccounts synchroniseren

Installeer de benodigde cloudopslagsoftware op je nieuwe apparaat. Log in met je accountgegevens en selecteer welke mappen je wilt synchroniseren. Hierdoor heb je toegang tot al je bestanden zoals op je vorige apparaat. Voor Windows gebruik je bijvoorbeeld OneDrive, terwijl je op een Mac vaak iCloud gebruikt. Google Drive en Dropbox werken op beide platforms.

Browsergegevens importeren

Als je Google Chrome gebruikt, log dan in met je Google-account om je bladwijzers, wachtwoorden en geschiedenis te synchroniseren. Voor andere browsers zoals Safari (Mac) of Edge (Windows), log je in met je account of importeer je de gegevens handmatig.

💡 Browsergegevens migreren Wil je je browsergeschiedenis, bladwijzers en wachtwoorden meenemen? Gebruik een browser zoals Google Chrome op beide apparaten. Log in op je Google-account om alle gegevens te synchroniseren.

Social media en andere online diensten

Log in op je social media accounts en andere online diensten op je nieuwe apparaat. Controleer of alle instellingen en voorkeuren correct zijn overgenomen. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.

Voorbeeld: Microsoft Office 365 Licentie 1. Deactivatie op oude apparaat Ga naar office.com/myaccount en log in met je Microsoft-account. Klik op Installaties beheren en selecteer het apparaat dat je wilt deactiveren. Klik vervolgens op Deactiveren. Dit geldt zowel voor Mac als Windows. 2. Activatie op nieuwe apparaat Download en installeer Office 365 op je nieuwe apparaat. Open een Office-applicatie (bijv. Word), log in met je Microsoft-account, en voer de activatiecode in als daarom wordt gevraagd. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.

Nieuwe Office-licentie nodig?

Bol helpt je uit de brand

▼ Volgende artikel
Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?
Mobiliteit

Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?

Je bent op zoek naar een auto en wilt natuurlijk niet te veel betalen. Dat is geen denkbeeldig risico, want de auto is in Nederland een echte melkkoe. Daarom kiezen veel rijders ervoor om hun auto te leasen. Maar wanneer is dit voordeliger dan kopen? ID.nl zocht het voor je uit.

Dit artikel in het kort:

  • Een auto kopen maakt jou de eigenaar, maar brengt diverse kosten met zich mee, zoals MRB, verzekering en onderhoud.
  • Bij leasen zijn de meeste kosten in een vaste maandprijs inbegrepen, en je hebt vaak meer keuze in luxe en nieuwe modellen.
  • Private lease is een langetermijn huuroptie zonder autobezit; bij zakelijk leasen krijg je een auto van de zaak, maar betaal je bijtelling.
  • Nadelen van leasen zijn onder meer contractuele beperkingen, mogelijke BKR-registratie en soms duurdere autoverzekering.
  • Private lease kan voordelig zijn voor wie vaste routes rijdt en zorgeloos wil rijden.

Een auto kopen heeft één simpel voordeel: jij bent de bezitter! Je kunt ermee doen wat je wilt (binnen de wetgeving) en er desnoods mee naar China rijden. Als je een auto gekocht hebt, begint het betalen pas. Je moet motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen aan de overheid, verplicht een WA-verzekering afsluiten, periodiek een APK-keuring laten uitvoeren en de auto schrijft af in waarde. En dat zijn slechts de periodieke kosten, los van brandstof en onderhoud.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De voordelen van leasen

Dan komen we bij hét grote voordeel van leasen: de meeste kosten zijn bij de vaste maandprijs inbegrepen. Dat is dan wel een fiks bedrag, maar telkens hetzelfde, dus je weet waar je aan toe bent. Leasemaatschappijen laten je ook in (zo goed als) nieuwe auto's rijden, waardoor je veel meer keuze in luxe hebt dan als je als particulier een auto zou kopen.

Een gemiddelde lease-auto heeft de volgende kosten in zijn maandprijs inbegrepen:

  • Onderhoudsbeurten en vervanging van onderdelen

  • Allrisk-verzekering voor schadeherstel, voor jou en de tegenpartij

  • Motorrijtuigenbelasting

  • Pechhulp en vervangend vervoer

  • Waardeafschrijving

Alleen verkeersboetes worden via de leasemaatschappij direct met je verrekend en ook brandstof moet je nog zelf tanken. Wel zit bij 'een auto van de zaak' soms een tankpas inbegrepen, maar dat is op rekening van de werkgever. Er is namelijk een verschil tussen zakelijk leasen en private lease.

©Prostock-studio - stock.adobe.co

Het verschil tussen zakelijk leasen en private lease

Bij private lease ben jij degene die het leasecontract aangaat en dus niet namens jouw onderneming of werkgever. In zekere zin gaat het om een langetermijn huurauto, wat steeds populairder wordt in Nederland, omdat je alleen betaalt voor je mobiliteit en niet het autobezit.

Dat doe je wél met een zakelijke leaseauto. Veel werkgevers bieden een auto van de zaak aan hun werknemers, als een extra arbeidsvoorwaarde boven op het salaris. Een slimme regeling en dat vindt de Belastingdienst ook! Daarom is het concept bijtelling in het leven geroepen.

🚘Meer weten? Lees hier verder: Wat zijn de verschillen tussen zakelijke lease en private lease?

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Zo werkt bijtelling

Als je een zakelijk leasecontract aangaat, wordt 22 procent van de cataloguswaarde van de auto gerekend boven op jouw jaarinkomen. Je betaalt hier dus inkomstenbelasting over. Volledig elektrische auto's hebben een lager bijtellingstarief over een deel van hun cataloguswaarde, maar dit voordeel wordt de komende jaren snel afgebouwd

Bij een zakelijke lease wordt een deel van de auto dus bij jouw inkomen opgeteld als verkapt loon.

Leestip: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

©Alexander Filon

Andere nadelen van leasen

Leasen heeft nog meer nadelen waar je rekening mee moet houden voor je volgende autoaanschaf:

Je bepaalt van tevoren hoeveel kilometers je rijdt

Als je te weinig rijdt, wordt private leasen duur. En als je over de maximale jaarkilometrage gaat, kunnen de extra kosten snel toenemen.

Het contract vroegtijdig stopzetten kan duur zijn

Doordat de leasemaatschappij inkomsten misloopt bij het vroegtijdig stopzetten, staat er meestal een boete tegenover. Sommige maatschappijen bieden uitzonderingen op de boete, zoals een echtscheiding of plotseling overlijden.

Je autoverzekering kan veel duurder worden

De no-claim korting die je opbouwt met schadevrije jaren voor je auto, kan na een tijdje verdwijnen bij een lease, omdat de verzekering dan op naam van de leasemaatschappij staat. Daardoor kun je plots veel meer gaan betalen.

Een private lease staat in je BKR-registratie

Wie private leaset, krijgt mogelijk een notering in het BKR-register. Dit betekent dat je bij een hypotheekaanvraag waarschijnlijk veel minder geld kunt lenen.

Deze aandachtspunten zijn per leasemaatschappij anders geregeld, dus bespreek ze eerst met jouw contactpersoon voor je een handtekening zet.

Ook interessant: Private leasen, wat zijn de financiële gevolgen?

Wanneer is leasen beter dan kopen?

De standaard in Nederland lijkt te zijn: een nieuwe auto lease je, een gebruikte auto koop je. Nieuwe auto's zijn erg duur en verliezen veel waarde in hun eerste jaren. Dat kan een leasemaatschappij mooi dekken voor je.

Het goedkoopst is een occasion kopen, al rijd je dan wel vaak in een minder mooie auto. Je bent dan de bezitter en kunt zelf bepalen of je de reguliere onderhoudsbeurten doet en of je er 10.000 of 500.000 kilometer mee door blijft rijden. Als je geluk hebt, hoef je weinig onderdelen te vervangen.

Heb je geen zin in al die zorgen en keuzes, maar moet je toch regelmatig de auto pakken? Dan is private lease het voordeligst voor je, zeker als je vaste routes rijdt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Je rijdt vaak in de nieuwste auto, hebt geen bijtelling, en weet precies wat je iedere maand kwijt bent aan de kosten. Daardoor kun je makkelijk een rekensom maken van het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt tegenover de leasekosten. De kans is groot dat je verrassend voordelig uitkomt en dus het meeste waar voor je geld krijgt.

Je kunt ook een gebruikte auto leasen voor een vaste maandprijs. Lees hier meer over occasionlease.


▼ Volgende artikel
Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)
Gezond leven

Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)

Het klinkt misschien gek, maar met een stijltang kun je prima krullen maken. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan een stijltang, omdat het resultaat natuurlijker is. Maar hoe doe je dat dan: krullen maken met een stijltang? En welk type stijltang werkt hiervoor het best?

In dit artikel lees je:

  • Waarom je je haar zou willen krullen met een stijltang in plaats van met een gewone krultang
  • Welk type stijltang het meest geschikt is om krullen mee te maken
  • Hoe dat precies werkt: krullen maken met een stijltang
  • Wat de nadelen zijn van je haar krullen met een stijltang

Leestip: Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Misschien heb je alleen een stijltang in huis en heb je geen zin om geld uit te geven aan een gloednieuwe krultang. Of wil je dit keer voor een nonchalante 'net van het strand'-look gaan in plaats van voor een klassieke, veerkrachtige krul. Wat je reden ook is om krullen te willen maken met een stijltang: wij vertellen je hoe je dit doet én welk type stijltang daarvoor het handigst is.

Wat voor stijltang?

Dat je je haar ook met een stijltang kunt krullen, betekent helaas niet dat dit met iedere stijltang zo één, twee, drie gaat. Zo glijden sommige stijltangen niet lekker door het haar, waardoor je krul ongelijkmatig wordt of je zelfs het risico loopt dat je je lokken verbrandt. Een stijltang die je gebruikt om krullen te maken, moet dus ten eerste over gladde platen beschikken die óók goed heet kunnen worden. Voor dun of breekbaar haar is een temperatuur rond de 180 graden Celsius meestal voldoende, maar heb je dik en/of stug haar, dan zijn temperaturen boven de 200 graden Celsius nodig om een mooie krul te creëren.

De gladheid van een stijltang wordt bepaald door het materiaal. Stijltangen van keramiek, titanium of een combinatie met toermalijn glijden over het algemeen soepel door het haar. Titanium is nog net wat gladder dan keramiek en is daarmee vooral geschikt voor stuggere haartypes. Toermalijn is ideaal voor pluizig of statisch haar, omdat dit materiaal helpt de haarschubben te sluiten.

🪮Check zeker dit ook: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore

©ID.nl

Ook belangrijk is de vorm van je stijltang. Platen met (enigszins) afgeronde hoeken zijn een must, zodat je geen rare knikken in je krullen krijgt. Verder zijn smalle platen geschikter om krullen mee te maken dan brede platen, omdat je daarmee gemakkelijker en gecontroleerder kunt krullen. Er zijn ook stijltangen waarbij niet alleen de platen, maar ook de buitenkanten van de platen warm worden. Superhandig als je krullen maakt, want op die manier wordt de lok aan alle kanten goed heet. Een stijltang waarvan je het puntje kunt vasthouden zonder je vingers te verbranden, geeft je meer controle tijdens het krullen.

Hoe maak je krullen met een stijltang?

Je haren krullen begint met een goede voorbereiding. Haar dat net gewassen is met een goede shampoo en conditioner glijdt beter door een stijltang dan haar dat erg droog of vettig is. Ook belangrijk is het aanbrengen van een heat protector, anders is de kans groot dat je haar beschadigd raakt tijdens het krullen. Vervolgens verdeel je je haar in secties, waarbij je met de onderste plukken begint. Hoe groter de pluk, hoe groter de krul uiteindelijk wordt.

Dan de techniek. Krullen maken met een stijltang is niet moeilijk, maar je moet het trucje wel even doorhebben. De bekendste techniek is de draaitechniek. Bij deze techniek plaats je een lok in de stijltang, draai je de tang vervolgens weg van je gezicht en beweeg je hem langzaam naar beneden. Daarna kam je je haren nog even door met een grove kam of borstel. Het resultaat: een speelse, nonchalante slag in je haar. Op het internet vind je nog veel meer technieken om krullen te maken met een stijltang, variërend van strak en gedefinieerd tot losse, nonchalante looks.

Nadelen van krullen met een stijltang

Natuurlijk kent krullen met een stijltang ook een paar nadelen - anders zou niemand nog een krultang kopen. Zo ligt het krulproces met een krultang voor de hand: je zet een lok vast in de tang, draait hem in een krul en klaar is kees. Krullen maken met een stijltang vereist wat meer oefening, en daarnaast is niet elke stijltang even geschikt om mooie krullen mee te maken. Ook is het met een stijltang wat lastiger om volumineuze en gedefinieerde krullen te creëren (maar onmogelijk is het niet!). Wil je het jezelf niet al te ingewikkeld maken, dan is een traditionele krultang waarschijnlijk de betere keuze voor jou.


Weinig tijd en snel aan de slag met styling?

Droog je haar dan met een speciale haarhanddoek