Overstappen van Windows naar Mac of van Mac naar Windows doe je zó
Wanneer je een nieuwe laptop of computer koopt waarop hetzelfde besturingssysteem draait als op je oude, dan kun je meestal lekker snel weer aan het werk. Maar stap je over op een ander OS, dan moet je vaak wat meer doen. In dit artikel lees je kort uitgelegd wat je moet doen wanneer je van Windows naar Mac overstapt of vice versa.
⏱ Dit artikel in het kort: We leggen uit wat er moet doen wanneer je wisselt tussen de besturingssystemen van Microsoft en van Apple: Overstappen van Windows naar Mac Overstappen van Mac naar Windows We kijken daarbij naar data overzetten, software en applicaties en naar het opnieuw configureren van licenties en accounts.
Lees ook: Je nieuwe laptop: Windows, MacOS of ChromeOS?
Overstappen van Windows naar Mac
Overstappen, want: • gebruiksvriendelijke interface • naadloze integratie met andere Apple-apparaten • betere beveiliging • stabiel en goed presterend.
✅ Data overzetten
1. Back-up maken
Voordat je overstapt, maak een volledige back-up van je huidige Windows-machine. Gebruik een externe harde schijf of een cloudopslagdienst zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox. Dit zorgt ervoor dat je altijd een kopie van je data hebt mocht er iets misgaan tijdens de migratie.
2. Data migreren
Apple heeft de tool Migratie-assistent waarmee je eenvoudig je bestanden, apps en instellingen van je Windows-pc naar je nieuwe Mac kunt overzetten. Verbind beide apparaten via hetzelfde netwerk of gebruik een externe harde schijf. Open de Migratie-assistent op je Mac, kies Van een Windows-pc en volg de instructies op het scherm.
✅ Software en applicaties
1. Compatibiliteit controleren
Sommige Windows-programma's hebben geen directe Mac-tegenhanger. Zoek naar alternatieven in de Mac App Store of op het internet. Microsoft Office is bijvoorbeeld beschikbaar voor macOS. Er is ook een Mac-eigen alternatief: de iWork suite, bestaande uit Pages, Numbers en Keynote. Deze bieden vergelijkbare functies als Word, Excel en PowerPoint.
2. Nieuwe apps installeren
Installeer de benodigde applicaties op je Mac. Denk aan browsers zoals Safari of Chrome, productiviteitstools zoals iWork of Microsoft Office, en specifieke software die je regelmatig gebruikt. Open de Mac App Store, zoek naar de apps die je nodig hebt, en klik op Download of Koop.
Overstappen van Mac naar Windows
Overstappen, want: • brede compatibiliteit met hardware en software • betere gaming-ondersteuning • lagere aanschafkosten • meer aanpassingsmogelijkheden.
✅ Data overzetten
1. Back-up maken
Gebruik Time Machine of een andere back-upoplossing om een volledige back-up van je Mac te maken. Let op: Windows heeft geen directe manier om een Time Machine back-up te herstellen. Zorg daarom dat je belangrijke bestanden handmatig kopieert of een cloudservice zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox gebruikt om je data over te zetten.
2. Bestanden overzetten
Kopieer je bestanden naar een externe harde schijf of gebruik een cloudservice zoals Google Drive of OneDrive om je data naar je nieuwe Windows-pc te migreren. Sluit de externe opslag aan op je Windows-pc en sleep de bestanden naar de gewenste locatie.
✅ Software en applicaties
1. Alternatieven vinden
Zoek naar Windows-versies van je favoriete Mac-apps. Veel software, zoals Adobe Creative Suite en Microsoft Office, is beschikbaar voor beide platforms. Controleer de website van de softwareleverancier of de Microsoft Store voor beschikbare alternatieven.
2. Installatie
Installeer je nieuwe Windows-pc en zet de benodigde applicaties en tools erop. Open de Microsoft Store of bezoek de website van de software die je nodig hebt, download en installeer de apps. Vergeet niet om je licenties en accounts opnieuw te configureren. Hoe je dat doet, voor zowel een Mac als voor een Windows-laptop, lees je hieronder. Als je bijvoorbeeld iCloud gebruikte op je Mac, kun je de iCloud-app voor Windows installeren om je contacten, agenda en foto's te synchroniseren.
💡 Printerinstellingen Vergeet niet je printerinstellingen aan te passen. Op een Mac kun je printers instellen via Systeemvoorkeuren > Printers en scanners. Op een Windows-pc ga je naar Instellingen > Apparaten > Printers en scanners om je printer toe te voegen.
Windows én Mac: licenties en accounts opnieuw configureren
Of je nu overstapt van Windows naar Mac of van Mac naar Windows, het proces voor het opnieuw configureren van licenties en accounts is grotendeels hetzelfde. Hier zijn de stappen die je moet volgen, met waar nodig specifieke aandachtspunten voor elk platform.
✅ Licenties opnieuw configureren
Softwarelicenties overdragen
Bij sommige software kun je de licentie overdragen van je oude apparaat naar je nieuwe apparaat. Ga naar de website van de softwareleverancier en log in op je account. Zoek naar de optie om je licentie te deactiveren op je oude apparaat en activeer deze vervolgens op je nieuwe apparaat. (Voorbeeld: Bij zowel Microsoft Office als Adobe Creative Cloud kun je de licentie deactiveren op je oude apparaat en activeren op je nieuwe apparaat, ongeacht of je overstapt naar Mac of Windows.)
Serienummers en activatiecodes
Zorg dat je de serienummers en activatiecodes van je software bij de hand hebt. Bij de installatie op je nieuwe apparaat zul je deze opnieuw moeten invoeren om de software te activeren. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.
Accountinstellingen controleren
Voor software die gebruikmaakt van een account (bijvoorbeeld Adobe Creative Suite) log je in op je account op het nieuwe apparaat en controleer je of de licentie correct is toegepast. Dit vind je vaak onder Mijn Account of Licenties op de website van de softwareleverancier. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.
✅ Accounts opnieuw configureren
E-mailaccounts instellen
Open je e-mailclient en voeg je e-mailaccount(s) toe. Voer je e-mailadres en wachtwoord in, en volg de instructies om je e-mail te synchroniseren. Voor Windows kun je Outlook gebruiken, terwijl je op een Mac de Mail-app kunt gebruiken.
Cloudaccounts synchroniseren
Installeer de benodigde cloudopslagsoftware op je nieuwe apparaat. Log in met je accountgegevens en selecteer welke mappen je wilt synchroniseren. Hierdoor heb je toegang tot al je bestanden zoals op je vorige apparaat. Voor Windows gebruik je bijvoorbeeld OneDrive, terwijl je op een Mac vaak iCloud gebruikt. Google Drive en Dropbox werken op beide platforms.
Browsergegevens importeren
Als je Google Chrome gebruikt, log dan in met je Google-account om je bladwijzers, wachtwoorden en geschiedenis te synchroniseren. Voor andere browsers zoals Safari (Mac) of Edge (Windows), log je in met je account of importeer je de gegevens handmatig.
💡 Browsergegevens migreren Wil je je browsergeschiedenis, bladwijzers en wachtwoorden meenemen? Gebruik een browser zoals Google Chrome op beide apparaten. Log in op je Google-account om alle gegevens te synchroniseren.
Social media en andere online diensten
Log in op je social media accounts en andere online diensten op je nieuwe apparaat. Controleer of alle instellingen en voorkeuren correct zijn overgenomen. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.
Voorbeeld: Microsoft Office 365 Licentie 1. Deactivatie op oude apparaat Ga naar office.com/myaccount en log in met je Microsoft-account. Klik op Installaties beheren en selecteer het apparaat dat je wilt deactiveren. Klik vervolgens op Deactiveren. Dit geldt zowel voor Mac als Windows. 2. Activatie op nieuwe apparaat Download en installeer Office 365 op je nieuwe apparaat. Open een Office-applicatie (bijv. Word), log in met je Microsoft-account, en voer de activatiecode in als daarom wordt gevraagd. Dit geldt zowel voor Mac als Windows.