Help! De spatiebalk blijft hangen – en nog 6 computerergernissen
Leuk hoor, werken met computers, maar ze kunnen voor flink wat frustratie zorgen. Dat zit ‘m vaak in kleine dingen. Een spatiebalk die blijft hangen, haperende wifi, je muis die niet meer reageert. Soms is er écht iets aan de hand en moet je richting reparateur of winkel, maar meestal kun je het probleem zelf snel verhelpen!
In dit artikel kijken we naar 7 computerergernissen die je met een beetje geluk snel zelf kunt oplossen: Spatiebalk blijft hangen | Geen of slechte wifi | Trage externe harde schijf | Vastzittend cd/dvd-station | Slecht reagerende computermuis | Usb-apparaten die niet goed werken | Koppelen via bluetooth lukt niet
Lees ook: Computerproblemen? Met deze vijftien tools heb je de oplossing bij de hand
Wie heeft er níet weleens op het punt gestaan om zijn laptop, muis of koptelefoon het raam uit te smijten omdat het ding niet deed wat het moet doen? Kleine computerproblemen kunnen zorgen voor grote frustraties. En dat moeten we niet hebben natuurlijk. Met onderstaande tips los je kleine ergernissen in de meeste gevallen snel weer op!
🤯 Spatiebalk blijft hangen
Een spatiebalk die blijft hangen, of een beppppppppppppppppaalde letter: voor wie veel tekst moet tikken of data nauwkeurig moet invoeren zijn er weinig dingen erger.
😀 Oplossen!
Begin met het schoonmaken van de spatiebalk of de toets. Verwijder met een wattenstaafje of perslucht alle kruimels of vuil weg die de spatiebalk of toets kunnen blokkeren. Zit er niks (meer)? Druk dan een aantal keer snel achter elkaar hard op de spatiebalk of toets. Met wat geluk schiet het mechanisme hierdoor weer terug. Gaat het om een los toetsenbord? Sluit het dan even aan op een andere computer of laptop en kijk of het daar wél werkt. Als dat zo is, weet je dat het om een softwarematig probleem gaat. Verbind het toetsenbord weer met de eerste laptop of computer en ga naar Apparaatbeheer om het stuurprogramma van het toetsenbord te updaten.
😒 Toch niet gelukt?
Als schoonmaken en losmaken niet helpt, moet de spatiebalk of de toets waarschijnlijk vervangen worden. Heb je een los toetsenbord, dan kun je een toets of spatiebalk vaak online bestellen en zelf proberen of je het toetsenbord gerepareerd krijgt. Bij een laptop is dit lastiger. Is je laptop nog relatief nieuw, neem dan contact op met de verkoper en kijk of je nog garantie hebt. Niet? Kijk dan op de website van de fabrikant voor een handleiding of informatie over repareren.
🤯 Geen of slechte wifi
Zit je net lekker Netflix te kijken (of midden in een belangrijke Zoom-meeting), valt het geluid weg, stottert het beeld of knalt de verbinding er helemaal uit. Balen!
😀 Oplossen!
Vaak is het probleem opgelost door simpelweg de router te herstarten. Zet hem uit en wacht een minuutje voordat je hem weer aanzet. Controleer of de wifi-instellingen correct zijn en update je routerfirmware. Check ook of er geen apparaten in de buurt zijn die het signaal kunnen storen. De magnetron is een berucht voorbeeld, maar ook babyfoons, draadloze beveiligingscamera’s en bluetooth-apparaten (zoals bijvoorbeeld je koptelefoon) kunnen zorgen voor interferentie.
😒 Toch niet gelukt?
Zet de router op een andere plek. Het kan zijn dat het signaal geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld omdat de router achter een bank staat of dat er tussen de router en het apparaat waar je verbindingsproblemen mee ervaart bijvoorbeeld een betonnen muur staat. Helpt verplaatsen niet (genoeg), gebruik dan een wifi-versterker of -repeater.
🤯 Trage externe harde schijf
Even een paar bestandjes back-uppen kan soms eindeloos lang duren. Ook als het om kleine bestandjes gaat. Frustrerend …
😀 Oplossen!
Zorg dat je de externe harde schijf direct op de computer aansluit in plaats van op een usb-hub. Kijk of de kabel niet beschadigd is en vervang hem eventueel door een snellere usb-kabel (3.0). Over snelheid gesproken: veel laptops en computers hebben meerdere usb-poorten, die niet allemaal even snel hoeven te zijn. Zorg dat je de harde schijf aan de snelste poort hangt. Update de stuurprogramma's voor de externe harde schijf via Apparaatbeheer.
😒 Toch niet gelukt?
Gaat het om een externe harddisk (dus niet om een externe ssd) dan kun je hem eventueel nog defragmenteren. Als allerlaatste redmiddel kun je de schijf opnieuw formatteren. Dat betekent wel dat je alles wat erop staat, kwijt bent: dat wordt gewist.
USB-snelheden Dit is een overzicht van meest voorkomende usb-poorten op laptops en computers, gerangschikt van langzaam naar snel: ‣ USB 2.0 - Overdrachtssnelheid tot 480 Mbps ‣ USB 3.0 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.1 Gen 1 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.1 Gen 2 - Overdrachtssnelheid tot 10 Gbps ‣ USB 3.2 Gen 1 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.2 Gen 2 - Overdrachtssnelheid tot 10 Gbps ‣ USB 4 - Overdrachtssnelheid tot 40 Gbps De nummers bij USB (2.0, 3.0, enzovoorts.) verwijzen naar de versie en dus de snelheid. Hogere versies ondersteunen ook lagere versies. USB 3.2 Gen 1 is bijvoorbeeld even snel als USB 3.0.
🤯 Vastzittend cd/dvd-station
Heel vaak gebruik je hem waarschijnlijk niet meer, maar je zult altijd zien: moet je toch nog een keer een schijfje uitlezen, gaat de lade van het cd/dvd-station niet meer open. Wat nu?
😀 Oplossen!
De meeste stations hebben een klein gaatje waarin je een paperclip kunt steken om het station handmatig te openen. Lukt dat niet? Herstart dan de computer. De kans is groot dat de lade het daarna wel weer gewoon doet. Kijk ook of de stuurprogramma’s geüpdatet moeten worden en of er misschien iets met de lade aan de hand is waardoor hij kan klemmen.
😒 Toch niet gelukt?
Krijg je het station met geen mogelijkheid meer open en moet je toch een schijfje lezen? Koppel dan een extern cd/dvd-station aan je laptop of computer.
©AK | ID.nl
🤯 Slecht reagerende computermuis
Klik. Niks. Scrol. Niks. Hallo, doe je nog wat? Een weigerende muis kan een vervelend staartje hebben …
😀 Oplossen!
Heel vaak is de oplossing simpelweg de batterij vervangen of de muis aan de oplader leggen. Heb je een bluetooth muis, dan kun je door het bluetooth-icoon te klikken en te kiezen voor bluetooth-apparaten weergeven de batterijstatus bekijken. Is de batterij nog vol? Dan weigert je muis misschien omdat hij vies is. Maak de onderzijde goed schoon. Dat doe je bij voorkeur met een wattenstaafje en alcohol. Heb je een muis met een balletje? Vaak kun je dat balletje er helemaal uit halen. Doen, en goed schoonmaken. Droog wel grondig af voordat je het weer terugstopt.
😒 Toch niet gelukt?
Het kan ook aan de ondergrond liggen. Een optische muis en een glazen tafel: dat is geen gelukkige combi. Dat geldt ook voor zeer gladde oppervlakken (lastig voor zowel optische als lasermuizen). En computeren op een tafel waar een gezellig kleedje op ligt, daar wordt geen enkele muis blij van. Gebruik een muismat om dit soort problemen uit te sluiten. Werkt een muis dan nog steeds niet en biedt het updaten van het stuurprogramma ook geen soelaas? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe muis aanschaffen.
🤯 Usb-apparaten die niet goed werken
Een usb-stick die niet herkend wordt, een usb-koptelefoon die oorverdovend stil blijft … Geen Uniformal Serial Bus dus, maar Useless Serial Bus. Of Universally Stubborn Bus …
😀 Oplossen!
Vaak is het gewoon een gevalletje zit-niet-goed-vast. Controleer de usb-poorten op eventuele viezigheid of verbogen pinnetjes. Check ook de usb-kabel op breuken of andere beschadigingen. Ziet dat er allemaal goed uit? Als het usb-apparaat nog steeds niet werkt, kun je het ook nog in een andere poort prikken. Grote kans dat je probleem opgelost is!
😒 Toch niet gelukt?
Herstart de computer en pas de machinistentruc toe: een apparaat volledig uitschakelen en dan weer aanzetten. Je computer start als het ware op met een schone lei: door de computer uit te zetten, worden problemen als geheugenlekken, softwarefouten en vastgelopen processen in de meeste gevallen verholpen. Nog steeds problemen? Hang het usb-apparaat aan een andere computer. Werkt het daar ook niet? Dan is het kapot en ligt het dus niet aan je computer. Werkt het daar wel? Update dan de usb-drivers en probeer het nog een keer.
Probleem hieronder opgelost? 👇
Draadloze koptelefoons:
🤯 Koppelen via bluetooth lukt niet
Veel randapparatuur kun je via bluetooth aan je laptop of computer koppelen. Werkt meestal probleemloos. Meestal …
😀 Oplossen!
Het klinkt als een open deur, maar: controleer of bluetooth überhaupt is ingeschakeld, zowel op je laptop als op het apparaat dat je wilt koppelen en of de bluetooth-versies van beide apparaten compatibel zijn met elkaar. Is dat allemaal het geval, zorg er dan voor dat beide apparaten dicht bij elkaar in de buurt zijn, zodat ze binnen elkaars bereik vallen. De minst krachtige bluetooth-apparaten hebben een bereik van ongeveer 1 meter. Zien ze elkaar nog steeds niet? Schakel bluetooth uit en weer aan op beide apparaten. Zijn ze gekoppeld maar werkt het nog steeds niet? Ga naar de bluetooth-instellingen, verwijder het apparaat en probeer het opnieuw te koppelen.
😒 Toch niet gelukt?
Andere draadloze apparaten kunnen interfereren met bluetooth-signalen. Probeer ze uit te schakelen of weg te zetten. Start daarna de computer als het bluetooth-apparaat opnieuw op en update eventuele drivers. Hierna zou je geen verbindingsproblemen meer moeten ervaren.
Lees ook: Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!
Er zit vast iets voor jou tussen
De populairste laptops van het moment
Powered by Kieskeurig.nl