ID.nl logo
Help! De spatiebalk blijft hangen – en nog 6 computerergernissen
© Brian Jackson - stock.adobe.com
Huis

Help! De spatiebalk blijft hangen – en nog 6 computerergernissen

Leuk hoor, werken met computers, maar ze kunnen voor flink wat frustratie zorgen. Dat zit ‘m vaak in kleine dingen. Een spatiebalk die blijft hangen, haperende wifi, je muis die niet meer reageert. Soms is er écht iets aan de hand en moet je richting reparateur of winkel, maar meestal kun je het probleem zelf snel verhelpen!

In dit artikel kijken we naar 7 computerergernissen die je met een beetje geluk snel zelf kunt oplossen: Spatiebalk blijft hangen | Geen of slechte wifi | Trage externe harde schijf | Vastzittend cd/dvd-station | Slecht reagerende computermuis | Usb-apparaten die niet goed werken | Koppelen via bluetooth lukt niet

Lees ook: Computerproblemen? Met deze vijftien tools heb je de oplossing bij de hand

Wie heeft er níet weleens  op het punt gestaan om zijn laptop, muis of koptelefoon het raam uit te smijten omdat het ding niet deed wat het moet doen? Kleine computerproblemen kunnen zorgen voor grote frustraties. En dat moeten we niet hebben natuurlijk. Met onderstaande tips los je kleine ergernissen in de meeste gevallen snel weer op!

🤯 Spatiebalk blijft hangen

Een spatiebalk die blijft hangen, of een beppppppppppppppppaalde letter: voor wie veel tekst moet tikken of data nauwkeurig moet invoeren zijn er weinig dingen erger.

😀 Oplossen!

Begin met het schoonmaken van de spatiebalk of de toets. Verwijder met een wattenstaafje of perslucht alle kruimels of vuil weg die de spatiebalk of toets kunnen blokkeren. Zit er niks (meer)? Druk dan een aantal keer snel achter elkaar hard op de spatiebalk of toets. Met wat geluk schiet het mechanisme hierdoor weer terug. Gaat het om een los toetsenbord? Sluit het dan even aan op een andere computer of laptop en kijk of het daar wél werkt. Als dat zo is, weet je dat het om een softwarematig probleem gaat. Verbind het toetsenbord weer met de eerste laptop of computer en ga naar Apparaatbeheer om het stuurprogramma van het toetsenbord te updaten.

😒 Toch niet gelukt?

Als schoonmaken en losmaken niet helpt, moet de spatiebalk of de toets waarschijnlijk vervangen worden. Heb je een los toetsenbord, dan kun je een toets of spatiebalk vaak online bestellen en zelf proberen of je het toetsenbord gerepareerd krijgt. Bij een laptop is dit lastiger. Is je laptop nog relatief nieuw, neem dan contact op met de verkoper en kijk of je nog garantie hebt. Niet? Kijk dan op de website van de fabrikant voor een handleiding of informatie over repareren.

🤯 Geen of slechte wifi

Zit je net lekker Netflix te kijken (of midden in een belangrijke Zoom-meeting), valt het geluid weg, stottert het beeld of knalt de verbinding er helemaal uit. Balen!

😀 Oplossen!

Vaak is het probleem opgelost door simpelweg de router te herstarten. Zet hem uit en wacht een minuutje voordat je hem weer aanzet. Controleer of de wifi-instellingen correct zijn en update je routerfirmware. Check ook of er geen apparaten in de buurt zijn die het signaal kunnen storen. De magnetron is een berucht voorbeeld, maar ook babyfoons, draadloze beveiligingscamera’s en bluetooth-apparaten (zoals bijvoorbeeld je koptelefoon) kunnen zorgen voor interferentie.

😒 Toch niet gelukt?

Zet de router op een andere plek. Het kan zijn dat het signaal geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld omdat de router achter een bank staat of dat er tussen de router en het apparaat waar je verbindingsproblemen mee ervaart bijvoorbeeld een betonnen muur staat. Helpt verplaatsen niet (genoeg), gebruik dan een wifi-versterker of -repeater.

🤯 Trage externe harde schijf

Even een paar bestandjes back-uppen kan soms eindeloos lang duren. Ook als het om kleine bestandjes gaat. Frustrerend …

😀 Oplossen!

Zorg dat je de externe harde schijf direct op de computer aansluit in plaats van op een usb-hub. Kijk of de kabel niet beschadigd is en vervang hem eventueel door een snellere usb-kabel (3.0). Over snelheid gesproken: veel laptops en computers hebben meerdere usb-poorten, die niet allemaal even snel hoeven te zijn. Zorg dat je de harde schijf aan de snelste poort hangt. Update de stuurprogramma's voor de externe harde schijf via Apparaatbeheer.

😒 Toch niet gelukt?

Gaat het om een externe harddisk (dus niet om een externe ssd) dan kun je hem eventueel nog defragmenteren. Als allerlaatste redmiddel kun je de schijf opnieuw formatteren. Dat betekent wel dat je alles wat erop staat, kwijt bent: dat wordt gewist. 

USB-snelheden Dit is een overzicht van meest voorkomende usb-poorten op laptops en computers, gerangschikt van langzaam naar snel:  ‣ USB 2.0 - Overdrachtssnelheid tot 480 Mbps ‣ USB 3.0 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.1 Gen 1 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.1 Gen 2 - Overdrachtssnelheid tot 10 Gbps ‣ USB 3.2 Gen 1 - Overdrachtssnelheid tot 5 Gbps ‣ USB 3.2 Gen 2 - Overdrachtssnelheid tot 10 Gbps ‣ USB 4 - Overdrachtssnelheid tot 40 Gbps De nummers bij USB (2.0, 3.0, enzovoorts.) verwijzen naar de versie en dus de snelheid. Hogere versies ondersteunen ook lagere versies. USB 3.2 Gen 1 is bijvoorbeeld even snel als USB 3.0.

🤯 Vastzittend cd/dvd-station

Heel vaak gebruik je hem waarschijnlijk niet meer, maar je zult altijd zien: moet je toch nog een keer een schijfje uitlezen, gaat de lade van het cd/dvd-station niet meer open. Wat nu?

😀 Oplossen!

De meeste stations hebben een klein gaatje waarin je een paperclip kunt steken om het station handmatig te openen. Lukt dat niet? Herstart dan de computer. De kans is groot dat de lade het daarna wel weer gewoon doet. Kijk ook of de stuurprogramma’s geüpdatet moeten worden en of er misschien iets met de lade aan de hand is waardoor hij kan klemmen.

😒 Toch niet gelukt?

Krijg je het station met geen mogelijkheid meer open en moet je toch een schijfje lezen? Koppel dan een extern cd/dvd-station aan je laptop of computer.

©AK | ID.nl

🤯 Slecht reagerende computermuis

Klik. Niks. Scrol. Niks. Hallo, doe je nog wat? Een weigerende muis kan een vervelend staartje hebben …

😀 Oplossen!

Heel vaak is de oplossing simpelweg de batterij vervangen of de muis aan de oplader leggen. Heb je een bluetooth muis, dan kun je door het bluetooth-icoon te klikken en te kiezen voor bluetooth-apparaten weergeven de batterijstatus bekijken. Is de batterij nog vol? Dan weigert je muis misschien omdat hij vies is. Maak de onderzijde goed schoon. Dat doe je bij voorkeur met een wattenstaafje en alcohol. Heb je een muis met een balletje? Vaak kun je dat balletje er helemaal uit halen. Doen, en goed schoonmaken. Droog wel grondig af voordat je het weer terugstopt.

😒 Toch niet gelukt?

Het kan ook aan de ondergrond liggen. Een optische muis en een glazen tafel: dat is geen gelukkige combi. Dat geldt ook voor zeer gladde oppervlakken (lastig voor zowel optische als lasermuizen). En computeren op een tafel waar een gezellig kleedje op ligt, daar wordt geen enkele muis blij van. Gebruik een muismat om dit soort problemen uit te sluiten. Werkt een muis dan nog steeds niet en biedt het updaten van het stuurprogramma ook geen soelaas? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe muis aanschaffen.

🤯 Usb-apparaten die niet goed werken

Een usb-stick die niet herkend wordt, een usb-koptelefoon die oorverdovend stil blijft … Geen Uniformal Serial Bus dus, maar Useless Serial Bus. Of Universally Stubborn Bus …

😀 Oplossen!

Vaak is het gewoon een gevalletje zit-niet-goed-vast. Controleer de usb-poorten op eventuele viezigheid of verbogen pinnetjes. Check ook de usb-kabel op breuken of andere beschadigingen. Ziet dat er allemaal goed uit? Als het usb-apparaat nog steeds niet werkt, kun je het ook nog in een andere poort prikken. Grote kans dat je probleem opgelost is!

😒 Toch niet gelukt?

Herstart de computer en pas de machinistentruc toe: een apparaat volledig uitschakelen en dan weer aanzetten. Je computer start als het ware op met een schone lei: door de computer uit te zetten, worden problemen als geheugenlekken, softwarefouten en vastgelopen processen in de meeste gevallen verholpen. Nog steeds problemen? Hang het usb-apparaat aan een andere computer. Werkt het daar ook niet? Dan is het kapot en ligt het dus niet aan je computer. Werkt het daar wel? Update dan de usb-drivers en probeer het nog een keer.  

Probleem hieronder opgelost? 👇

Draadloze koptelefoons:

🤯 Koppelen via bluetooth lukt niet

Veel randapparatuur kun je via bluetooth aan je laptop of computer koppelen. Werkt meestal probleemloos. Meestal …

😀 Oplossen!

Het klinkt als een open deur, maar: controleer of bluetooth überhaupt is ingeschakeld, zowel op je laptop als op het apparaat dat je wilt koppelen en of de bluetooth-versies van beide apparaten compatibel zijn met elkaar. Is dat allemaal het geval, zorg er dan voor dat beide apparaten dicht bij elkaar in de buurt zijn, zodat ze binnen elkaars bereik vallen. De minst krachtige bluetooth-apparaten hebben een bereik van ongeveer 1 meter. Zien ze elkaar nog steeds niet? Schakel bluetooth uit en weer aan op beide apparaten. Zijn ze gekoppeld maar werkt het nog steeds niet? Ga naar de bluetooth-instellingen, verwijder het apparaat en probeer het opnieuw te koppelen.

😒 Toch niet gelukt?

Andere draadloze apparaten kunnen interfereren met bluetooth-signalen. Probeer ze uit te schakelen of weg te zetten. Start daarna de computer als het bluetooth-apparaat opnieuw op en update eventuele drivers. Hierna zou je geen verbindingsproblemen meer moeten ervaren.

Lees ook: Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!

Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste laptops van het moment

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.