Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!

© CIDimport

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!

Geplaatst: 29 september 2022 - 14:27

Aangepast: 28 november 2022 - 09:20

Dirk Schoofs

Bluetooth heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Dankzij deze techniek hebben we een headset waarmee we zonder handen kunnen telefoneren, maken we draadloos verbinding met onze geluidsinstallatie en nog veel meer. Soms lijkt deze draadloze verbinding echter een eigen leven te leiden. Terwijl het gisteren nog perfect werkte, krijg je vandaag schele hoofdpijn omdat bluetooth het vertikt zijn werk te doen. Beter dan aspirine zijn deze tips.

Bluetooth heeft een decennium lang zijn sporen verdiend en boekte enorme vooruitgang, tot een reeks veiligheidsincidenten spaken in de wielen stak. Het is een van de oplossingen waardoor pc’s en apparaten verbinding met elkaar maken en bestanden uitwisselen zonder dat er een kabeltje aan te pas komt dat altijd in de weg zit, of dat een stekkertje verslijt.

Toch heeft iedereen weleens kennisgemaakt met het probleem van achterblijvende en wegvallende verbindingen. Want bluetooth heeft nogal wat beperkingen, zoals het korte bereik, de gevoeligheid voor interferentie, de soms lage snelheid en het maximumaantal toestellen dat je kunt bedienen. Daarbij is de werking afhankelijk van Windows-instellingen die soms worden verstoord.

Buiten bereik en interferentie

De meest voorkomende oorzaak waardoor een bluetooth-apparaat geen verbinding met een ander toestel kan maken, is dat de apparaten te ver van elkaar verwijderd zijn. Het bereik van bluetooth is afhankelijk van zijn klasse. De meeste bluetooth-headsets en hoofdtelefoons zijn van klasse 2. Ze verbruiken 2,5 milliwatt tijdens een actieve verbinding en hebben een bereik tot 10 meter. Bij slecht bereik helpt het om beide toestellen dichter bij elkaar te plaatsen. Bovendien, hoe groter de afstand die het signaal moet afleggen, hoe groter de kans op interferentie.

Er bestaan ook allerlei usb-dongles voor bluetooth. Zo voeg je bluetooth-functionaliteit toe aan apparaten die dat eigenlijk niet bezitten. Shop hier voor bluetooth-adapters bij Bol.com.

De bluetooth-technologie werkt op 2,45 GHz. Wanneer de computer een andere draadloze technologie gebruikt met dezelfde frequentie, kun je interferentieproblemen krijgen en wordt de bluetooth-verbinding verbroken. Bovendien worden de radiogolven belemmerd door obstakels. Om een snelle verbinding te maken, zorg je dat er geen bakstenen of betonnen muren, metalen bureaus en archiefkasten tussen beide toestellen staan.

Uitgeschakeld door energiebesparing

Het lijkt een open deur, maar controleer toch even of de bluetooth-functie op je computer wel degelijk is ingeschakeld. De knop om bluetooth in en uit te schakelen vind je in de instellingen van Windows 10/11. Het is bekend dat je - wanneer pc uit een energiebesparende modus of slaapstand komt - de bluetooth-functie opnieuw moet inschakelen. Dit probleem treedt soms op door het energiebesparend mechanisme in Windows, waarbij bluetooth automatisch wordt uitgeschakeld om stroom te besparen.

Om dit te verhelpen, klik je met rechts op het Windows-pictogram en open je Apparaatbeheer / Bluetooth. Dubbelklik op het bijbehorende bluetooth-stuurprogramma en klik op Eigenschappen. Daar open je het tabblad Energiebeheer. Hier deselecteer je de optie De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410275

Zorg dat bluetooth niet vastzit in de slaapstand of in de energiebesparende modus.

Check de vliegtuigmodus

Wanneer je de vliegtuigstand inschakelt, worden alle draadloze verbindingen op het Windows-apparaat uitgeschakeld. Deze modus is de snelle manier om alle draadloze verbindingen in één keer te verbinden, dus ook bluetooth. Controleer dus of je niet per ongeluk de vliegtuigmodus hebt ingeschakeld. Als dat het geval is, zet je die uit. Sommige laptops hebben een speciale functietoets om de vliegtuigmodus in te schakelen en misschien heb je die per ongeluk geactiveerd.

Als je laptop zo’n functietoets niet heeft, kun je de vliegtuigstand bereiken via het Actiecentrum (Windows 10) of bij de Snelle instellingen (Windows 11). Het paneel Snelle instellingen van Windows 11 vervangt het Actiecentrum van Windows 10. Klik aan de rechterkant van de taakbalk waar je de statuspictogrammen voor wifi, batterij en datum vindt of druk gewoon op Windows-toets+A.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410287

In de vliegtuigstand is bluetooth meestal uitgeschakeld.

Check het bluetooth-apparaat

Soms zit het probleem niet bij de Windows-computer, maar bij het bluetooth-apparaat. Zorg dat de batterij van het apparaat is opgeladen. Om na te gaan of het apparaat werkt, sluit je het aan op een andere computer. Als het bluetooth-apparaat verbinding maakt met de andere computer maar niet met die van jou, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de bluetooth-stuurprogramma’s op jouw systeem. Daar komen we dadelijk op terug.

Is het onmogelijk om het bluetooth-apparaat verbinding te laten maken met de computer van je vriend, dan moet je contact opnemen met de fabrikant. Valt het apparaat nog onder garantie, dan kun je het beter vervangen.

Interferentie met usb 3.0 en wifi

Als je Bluetooth-apparaat niet of heel traag reageert, ga dan na of het zich niet te dicht bij een ander usb-apparaat bevindt dat op een usb3.0-poort is aangesloten. Als een usb-apparaat niet is afgeschermd, kan dat interferentie op bluetooth-verbindingen veroorzaken. Usb3.0-kabels hebben de neiging om radiofrequenties uit te zenden die bluetooth-apparaten kunnen storen.

De oplossing is om simpelweg het bluetooth-apparaat uit de buurt van de usb3.0-poort te houden. Zelfs wifi kan interfereren met bluetooth. Wifi-signalen werken op 2,4 en 5 GHz. Als jouw wifi 2,4 GHz gebruikt, kan ook dat problemen met bluetooth veroorzaken. Om van dit probleem af te komen, wijzig je de frequentie van het wifi-signaal van 2,4 GHz in 5 GHz.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410291

Houd het bluetooth-apparaat uit de buurt van usb 3.0.

Verwijder en voeg toe

Als het bluetooth-apparaat eerder wel verbinding maakte met je pc, terwijl je nu verbindingsproblemen ondervindt, dan is het apparaat wel al toegevoegd aan je computer. In dit geval is een beproefde oplossing om het bluetooth-apparaat eerst te verwijderen van de computer en daarna opnieuw toe te voegen. Open het venster Bluetooth en apparaten van de Windows 11/10-instellingen. Selecteer het bluetoothapparaat in kwestie en klik op Apparaat verwijderen.

Nadat je het apparaat op de pc hebt verwijderd; zet je het daadwerkelijk uit. Daarna start je de computer opnieuw op en vervolgens zet je het bluetooth-apparaat opnieuw aan. Ga opnieuw naar de instellingen en klik op de knop Apparaat toevoegen om dit apparaat opnieuw met de pc te verbinden.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410293

Verwijder het apparaat op de pc en voeg het daarna weer toe.

Voer de juiste probleemoplosser uit

Windows-apparaten beschikken over een set ingebouwde hulpprogramma’s om problemen op te lossen. Het kan helpen om de juiste probleemoplosser uit te voeren. In Windows 11 open je de app Instellingen daar ga je naar Systeem / Problemen oplossen / Andere probleemoplossers. Klik dan op de knop Uitvoeren naast Bluetooth.

In Windows 10 open je ook Instellingen en dan ga je naar Bijwerken en beveiliging / Problemen oplossen / Extra probleemoplossers. Selecteer in de rij van de linkerkolom de optie Bluetooth en klik op de knop Uitvoeren.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410294

De probleemoplossers van Windows 10 en 11 trachten het verbindingsprobleem te verhelpen.

Stuurprogramma’s bijwerken

Wanneer al het vorige niet werkt, zoek je de oorzaak bij verouderde of beschadigde bluetooth-stuurprogramma’s. Een stuurprogramma of een driver is software die aan het Windows-systeem vertelt welk apparaat is aangesloten. Om de gebruiker het zoekwerk naar de stuurprogramma’s uit handen te nemen, is Windows uitgerust met een enorme database van tienduizenden hardware drivers. Normaal zal de functie Windows-update in de Instellingen ook de stuurprogramma’s up-to-date houden, maar je kunt dit ook meer gericht doen.

In Apparaatbeheer dat je opent door met de rechtermuisknop op Start te klikken, staan de drivers die Windows inmiddels heeft geïnstalleerd. Je kunt Apparaatbeheer ook openen door Windows-toets+X in te drukken op Windows 10 en 11. Open het onderdeel Bluetooth en selecteer apparaat dat je wil bijwerken. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Stuurprogramma bijwerken. Als dat geen soelaas brengt, raden we aan om het huidige geïnstalleerde bluetooth-stuurprogramma met de rechtermuisknop in Apparaatbeheer te verwijderen. Vervolgens bezoek je de officiële website van de fabrikant van het bluetooth-apparaat. Daar download je de nieuwste driver van het apparaat zodat je het handmatig kunt installeren. Na de installatie herstart je de computer. Soms kennen fabrikanten het probleem en hebben een oplossing op hun website geplaatst.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410297

Update het stuurprogramma handmatig.

Draai het stuurprogramma terug

Wanneer het probleem zich plots voordoet na een Windows-update, dan is het bluetooth-stuurprogramma waarschijnlijk ook bijgewerkt tijdens de update. In dat geval kun je de nieuwste versie van het stuurprogramma verwijderen en teruggaan naar de vorige versie van de driver. Hiervoor moet je weer naar Apparaatbeheer en daar zoek je het stuurprogramma van het bluetooth-apparaat. Klik er met de rechtermuisknop op en open de Eigenschappen. In het tabblad Stuurprogramma zie je of de optie Vorig stuurprogramma beschikbaar is. Zo ja, klik op die knop. Met dit proces zal het systeem de nieuwste driver-update verwijderen en de vorige versie van het stuurprogramma van je bluetooth-apparaat installeren.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410299

Na een systeemupdate kun je het oude stuurprogramma opnieuw bovenhalen.

Herstart de bluetooth-ondersteuningsservice

Controleer of de services van bluetooth actief zijn. De Bluetooth Support Service is verantwoordelijk voor de goede werking van alle apparaten die aangesloten zijn op een Windows-computer. Wanneer die service niet actief is of per ongeluk is gestopt, ondervind je verschillende problemen met je bluetooth-apparaten. Controleer dus de status van deze service. Start de app Uitvoeren door de combinatie Windows-toets+R in te drukken en typ services.msc. Hierdoor opent de lijst met services. Zoek het item Bluetooth Support Service. Wanneer de status Wordt uitgevoerd te zien is, klik je er met de rechtermuisknop op en je kiest Opnieuw opstarten. Is de status van deze service niet actief, dan selecteer je hem met de rechtermuisknop en je kiest Starten. Daarna dubbelklik je op deze service om de Eigenschappen te openen. Bij Opstarttype kies je in de vervolgkeuzelijst Automatisch. Klik op Toepassen.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410343

Laat de Bluetooth Support Service automatisch opstarten.

Configureer de Bluetooth Support Service

Wanneer het opstarten van de Bluetooth-ondersteuningsservice geen zoden aan de dijk zet, configureer je de service opnieuw. Ga weer naar het venster Services waar je dubbelklikt op Bluetooth Support Service om de Eigenschappen te openen. Ga naar het tabblad Aanmelden en selecteer bij Dit account de optie Local Service in het vereiste veld. Verwijder nu de wachtwoorden in het vak Wachtwoord en in het vakje Bevestig wachtwoord. Klik op Toepassen en op OK.

Device Associaton Service

In de lijst services zie je ook Device Association Services. Dit is een proces dat verantwoordelijk is om draadloze en bedrade apparaten met elkaar te verbinden in Windows. Wanneer deze service niet actief is, krijgt je verbindingsproblemen met de draadloze apparaten. En wanneer deze service niet werkt, kun je een gekoppeld apparaat ook niet verwijderen. Controleer dus de status van Device Association Service in de Services-app. Als de status niet ingesteld is op Wordt uitgevoerd, klik je er met de rechtermuisknop en je selecteert Start. Probeer daarna het bluetooth-apparaat via de app Instellingen.

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!-22410329

Controleer de status van Device Association Services.

Bluetooth-latentie

Hierboven hadden we het alleen over verbindingsproblemen met bluetooth. Ten slotte nog iets over de vertraging die kan optreden wanneer je bestanden overdraagt via deze weg. Bluetooth-latentie komt vooral voor als je veel bestanden in één keer verzendt. Uiteraard plaats je de toestellen dicht bij elkaar en vermijd je obstakels. Probeer dus de bestanden één voor één te verzenden, op die manier zal de totale overdrachtstijd korter zijn. Het kan ook helpen om onnodige apps die in de achtergrond draaien uit te zetten om de maximale overdrachtssnelheid te bereiken. Als je merkt dat de snelheid niet voldoet aan je verwachtingen, probeer om andere toestellen die verbinding maken via bluetooth los te koppelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000