ID.nl logo
Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!
© CIDimport
Huis

Bluetooth werkt niet? Probeer deze oplossingen!

Bluetooth heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Dankzij deze techniek hebben we een headset waarmee we zonder handen kunnen telefoneren, maken we draadloos verbinding met onze geluidsinstallatie en nog veel meer. Soms lijkt deze draadloze verbinding echter een eigen leven te leiden. Terwijl het gisteren nog perfect werkte, krijg je vandaag schele hoofdpijn omdat bluetooth het vertikt zijn werk te doen. Beter dan aspirine zijn deze tips.

Bluetooth heeft een decennium lang zijn sporen verdiend en boekte enorme vooruitgang, tot een reeks veiligheidsincidenten spaken in de wielen stak. Het is een van de oplossingen waardoor pc’s en apparaten verbinding met elkaar maken en bestanden uitwisselen zonder dat er een kabeltje aan te pas komt dat altijd in de weg zit, of dat een stekkertje verslijt.

Toch heeft iedereen weleens kennisgemaakt met het probleem van achterblijvende en wegvallende verbindingen. Want bluetooth heeft nogal wat beperkingen, zoals het korte bereik, de gevoeligheid voor interferentie, de soms lage snelheid en het maximumaantal toestellen dat je kunt bedienen. Daarbij is de werking afhankelijk van Windows-instellingen die soms worden verstoord.

Buiten bereik en interferentie

De meest voorkomende oorzaak waardoor een bluetooth-apparaat geen verbinding met een ander toestel kan maken, is dat de apparaten te ver van elkaar verwijderd zijn. Het bereik van bluetooth is afhankelijk van zijn klasse. De meeste bluetooth-headsets en hoofdtelefoons zijn van klasse 2. Ze verbruiken 2,5 milliwatt tijdens een actieve verbinding en hebben een bereik tot 10 meter. Bij slecht bereik helpt het om beide toestellen dichter bij elkaar te plaatsen. Bovendien, hoe groter de afstand die het signaal moet afleggen, hoe groter de kans op interferentie.

Er bestaan ook allerlei usb-dongles voor bluetooth. Zo voeg je bluetooth-functionaliteit toe aan apparaten die dat eigenlijk niet bezitten. Shop hier voor bluetooth-adapters bij Bol.com.

De bluetooth-technologie werkt op 2,45 GHz. Wanneer de computer een andere draadloze technologie gebruikt met dezelfde frequentie, kun je interferentieproblemen krijgen en wordt de bluetooth-verbinding verbroken. Bovendien worden de radiogolven belemmerd door obstakels. Om een snelle verbinding te maken, zorg je dat er geen bakstenen of betonnen muren, metalen bureaus en archiefkasten tussen beide toestellen staan.

Uitgeschakeld door energiebesparing

Het lijkt een open deur, maar controleer toch even of de bluetooth-functie op je computer wel degelijk is ingeschakeld. De knop om bluetooth in en uit te schakelen vind je in de instellingen van Windows 10/11. Het is bekend dat je - wanneer pc uit een energiebesparende modus of slaapstand komt - de bluetooth-functie opnieuw moet inschakelen. Dit probleem treedt soms op door het energiebesparend mechanisme in Windows, waarbij bluetooth automatisch wordt uitgeschakeld om stroom te besparen.

Om dit te verhelpen, klik je met rechts op het Windows-pictogram en open je Apparaatbeheer / Bluetooth. Dubbelklik op het bijbehorende bluetooth-stuurprogramma en klik op Eigenschappen. Daar open je het tabblad Energiebeheer. Hier deselecteer je de optie De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen.

Check de vliegtuigmodus

Wanneer je de vliegtuigstand inschakelt, worden alle draadloze verbindingen op het Windows-apparaat uitgeschakeld. Deze modus is de snelle manier om alle draadloze verbindingen in één keer te verbinden, dus ook bluetooth. Controleer dus of je niet per ongeluk de vliegtuigmodus hebt ingeschakeld. Als dat het geval is, zet je die uit. Sommige laptops hebben een speciale functietoets om de vliegtuigmodus in te schakelen en misschien heb je die per ongeluk geactiveerd.

Als je laptop zo’n functietoets niet heeft, kun je de vliegtuigstand bereiken via het Actiecentrum (Windows 10) of bij de Snelle instellingen (Windows 11). Het paneel Snelle instellingen van Windows 11 vervangt het Actiecentrum van Windows 10. Klik aan de rechterkant van de taakbalk waar je de statuspictogrammen voor wifi, batterij en datum vindt of druk gewoon op Windows-toets+A.

Check het bluetooth-apparaat

Soms zit het probleem niet bij de Windows-computer, maar bij het bluetooth-apparaat. Zorg dat de batterij van het apparaat is opgeladen. Om na te gaan of het apparaat werkt, sluit je het aan op een andere computer. Als het bluetooth-apparaat verbinding maakt met de andere computer maar niet met die van jou, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de bluetooth-stuurprogramma’s op jouw systeem. Daar komen we dadelijk op terug.

Is het onmogelijk om het bluetooth-apparaat verbinding te laten maken met de computer van je vriend, dan moet je contact opnemen met de fabrikant. Valt het apparaat nog onder garantie, dan kun je het beter vervangen.

'HAVE YOU TRIED TO TURN IT OFF AND ON?' Dan komt het riedeltje uit de hilarische serie The IT-Crowd: “Heb je geprobeerd om het uit en weer aan te zetten?” Een simpele maar vaak effectieve manier om problemen op te lossen is het externe bluetooth-apparaat en de pc gewoon opnieuw op te starten. Schakel beide uit en wacht enkele minuten. Daarna schakel je het apparaat en de pc opnieuw in en kijk je of je de computer kunt aansluiten. Als dat niet kan, probeer dan de andere oplossingen.

Interferentie met usb 3.0 en wifi

Als je Bluetooth-apparaat niet of heel traag reageert, ga dan na of het zich niet te dicht bij een ander usb-apparaat bevindt dat op een usb3.0-poort is aangesloten. Als een usb-apparaat niet is afgeschermd, kan dat interferentie op bluetooth-verbindingen veroorzaken. Usb3.0-kabels hebben de neiging om radiofrequenties uit te zenden die bluetooth-apparaten kunnen storen.

De oplossing is om simpelweg het bluetooth-apparaat uit de buurt van de usb3.0-poort te houden. Zelfs wifi kan interfereren met bluetooth. Wifi-signalen werken op 2,4 en 5 GHz. Als jouw wifi 2,4 GHz gebruikt, kan ook dat problemen met bluetooth veroorzaken. Om van dit probleem af te komen, wijzig je de frequentie van het wifi-signaal van 2,4 GHz in 5 GHz.

Verwijder en voeg toe

Als het bluetooth-apparaat eerder wel verbinding maakte met je pc, terwijl je nu verbindingsproblemen ondervindt, dan is het apparaat wel al toegevoegd aan je computer. In dit geval is een beproefde oplossing om het bluetooth-apparaat eerst te verwijderen van de computer en daarna opnieuw toe te voegen. Open het venster Bluetooth en apparaten van de Windows 11/10-instellingen. Selecteer het bluetoothapparaat in kwestie en klik op Apparaat verwijderen.

Nadat je het apparaat op de pc hebt verwijderd; zet je het daadwerkelijk uit. Daarna start je de computer opnieuw op en vervolgens zet je het bluetooth-apparaat opnieuw aan. Ga opnieuw naar de instellingen en klik op de knop Apparaat toevoegen om dit apparaat opnieuw met de pc te verbinden.

Voer de juiste probleemoplosser uit

Windows-apparaten beschikken over een set ingebouwde hulpprogramma’s om problemen op te lossen. Het kan helpen om de juiste probleemoplosser uit te voeren. In Windows 11 open je de app Instellingen daar ga je naar Systeem / Problemen oplossen / Andere probleemoplossers. Klik dan op de knop Uitvoeren naast Bluetooth.

In Windows 10 open je ook Instellingen en dan ga je naar Bijwerken en beveiliging / Problemen oplossen / Extra probleemoplossers. Selecteer in de rij van de linkerkolom de optie Bluetooth en klik op de knop Uitvoeren.

Stuurprogramma’s bijwerken

Wanneer al het vorige niet werkt, zoek je de oorzaak bij verouderde of beschadigde bluetooth-stuurprogramma’s. Een stuurprogramma of een driver is software die aan het Windows-systeem vertelt welk apparaat is aangesloten. Om de gebruiker het zoekwerk naar de stuurprogramma’s uit handen te nemen, is Windows uitgerust met een enorme database van tienduizenden hardware drivers. Normaal zal de functie Windows-update in de Instellingen ook de stuurprogramma’s up-to-date houden, maar je kunt dit ook meer gericht doen.

In Apparaatbeheer dat je opent door met de rechtermuisknop op Start te klikken, staan de drivers die Windows inmiddels heeft geïnstalleerd. Je kunt Apparaatbeheer ook openen door Windows-toets+X in te drukken op Windows 10 en 11. Open het onderdeel Bluetooth en selecteer apparaat dat je wil bijwerken. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Stuurprogramma bijwerken. Als dat geen soelaas brengt, raden we aan om het huidige geïnstalleerde bluetooth-stuurprogramma met de rechtermuisknop in Apparaatbeheer te verwijderen. Vervolgens bezoek je de officiële website van de fabrikant van het bluetooth-apparaat. Daar download je de nieuwste driver van het apparaat zodat je het handmatig kunt installeren. Na de installatie herstart je de computer. Soms kennen fabrikanten het probleem en hebben een oplossing op hun website geplaatst.

Draai het stuurprogramma terug

Wanneer het probleem zich plots voordoet na een Windows-update, dan is het bluetooth-stuurprogramma waarschijnlijk ook bijgewerkt tijdens de update. In dat geval kun je de nieuwste versie van het stuurprogramma verwijderen en teruggaan naar de vorige versie van de driver. Hiervoor moet je weer naar Apparaatbeheer en daar zoek je het stuurprogramma van het bluetooth-apparaat. Klik er met de rechtermuisknop op en open de Eigenschappen. In het tabblad Stuurprogramma zie je of de optie Vorig stuurprogramma beschikbaar is. Zo ja, klik op die knop. Met dit proces zal het systeem de nieuwste driver-update verwijderen en de vorige versie van het stuurprogramma van je bluetooth-apparaat installeren.

Een Bluetooth-router of Bluetooth Range Extender is een relatief goedkoop apparaat waarmee je de werkafstand van deze technologie behoorlijk vergroot. Terwijl je met bluetooth maximaal zeven apparaten kunt verbinden, zorgt zo’n extender dat je met meer apparaten verbinding kunt maken. De bluetooth-extender van klasse 1 maakt ook het signaal sterker en dat levert een meer stabiele en hogere overdrachtssnelheid op.

Herstart de bluetooth-ondersteuningsservice

Controleer of de services van bluetooth actief zijn. De Bluetooth Support Service is verantwoordelijk voor de goede werking van alle apparaten die aangesloten zijn op een Windows-computer. Wanneer die service niet actief is of per ongeluk is gestopt, ondervind je verschillende problemen met je bluetooth-apparaten. Controleer dus de status van deze service. Start de app Uitvoeren door de combinatie Windows-toets+R in te drukken en typ services.msc. Hierdoor opent de lijst met services. Zoek het item Bluetooth Support Service. Wanneer de status Wordt uitgevoerd te zien is, klik je er met de rechtermuisknop op en je kiest Opnieuw opstarten. Is de status van deze service niet actief, dan selecteer je hem met de rechtermuisknop en je kiest Starten. Daarna dubbelklik je op deze service om de Eigenschappen te openen. Bij Opstarttype kies je in de vervolgkeuzelijst Automatisch. Klik op Toepassen.

Configureer de Bluetooth Support Service

Wanneer het opstarten van de Bluetooth-ondersteuningsservice geen zoden aan de dijk zet, configureer je de service opnieuw. Ga weer naar het venster Services waar je dubbelklikt op Bluetooth Support Service om de Eigenschappen te openen. Ga naar het tabblad Aanmelden en selecteer bij Dit account de optie Local Service in het vereiste veld. Verwijder nu de wachtwoorden in het vak Wachtwoord en in het vakje Bevestig wachtwoord. Klik op Toepassen en op OK.

Device Associaton Service

In de lijst services zie je ook Device Association Services. Dit is een proces dat verantwoordelijk is om draadloze en bedrade apparaten met elkaar te verbinden in Windows. Wanneer deze service niet actief is, krijgt je verbindingsproblemen met de draadloze apparaten. En wanneer deze service niet werkt, kun je een gekoppeld apparaat ook niet verwijderen. Controleer dus de status van Device Association Service in de Services-app. Als de status niet ingesteld is op Wordt uitgevoerd, klik je er met de rechtermuisknop en je selecteert Start. Probeer daarna het bluetooth-apparaat via de app Instellingen.

BLUETOOTH NETWORK SCANNER 1.4.0 Om zicht te krijgen op jouw bluetooth-configuratie is er de Bluetooth Network Scanner van ontwikkelaar Medieval Software (www.kwikr.nl/bluescan). De tool is gratis, vrij van reclame en vindt alle externe en lokale Bluetooth-apparaten waaronder mobiele telefoons, dongles, laptops, hoofdtelefoons. Hij toont ze allemaal in een toegankelijk overzicht. Van ieder toestel kun je de details opvragen zoals wanneer het laatst gezien is, of het ondertussen verbonden is, of het bestemd is voor audio, telefonie, of opnemen van geluid of beeld…

Bluetooth-latentie

Hierboven hadden we het alleen over verbindingsproblemen met bluetooth. Ten slotte nog iets over de vertraging die kan optreden wanneer je bestanden overdraagt via deze weg. Bluetooth-latentie komt vooral voor als je veel bestanden in één keer verzendt. Uiteraard plaats je de toestellen dicht bij elkaar en vermijd je obstakels. Probeer dus de bestanden één voor één te verzenden, op die manier zal de totale overdrachtstijd korter zijn. Het kan ook helpen om onnodige apps die in de achtergrond draaien uit te zetten om de maximale overdrachtssnelheid te bereiken. Als je merkt dat de snelheid niet voldoet aan je verwachtingen, probeer om andere toestellen die verbinding maken via bluetooth los te koppelen.

▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!

▼ Volgende artikel
Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)
© sebra
Huis

Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)

De feestdagen draaien om gezellig samen zijn en uitgebreid tafelen. Maar na het kerstdiner blijft er vaak (veel) eten over. Weggooien? Zonde! Met wat slimme ideeën en eenvoudige recepten maak je van wat over is snel iets verrassends en smakelijks.

🎄🥘 Kerstkliekjes? Dit kun je ermee doen:

  • Geen kookstress de dag erna
  • Gebruiken om een nieuw gerecht te maken
  • Nieuwe traditie: de kerstpizza!
  • Wecken
  • Invriezen
  • Weggeven

Lees ook: 8 slimme manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Handig: de dag erna geen kookstress

Begin met het meest voor de hand liggende: zet de maaltijd nog een keer op tafel! Sommige gerechten, zoals stoofvlees of ragout, smaken de volgende dag zelfs beter, omdat de smaken dan volledig zijn ingetrokken. En wie weet heb je tijdens het kerstdiner niet eens alles kunnen proberen, simpelweg omdat je al vol zat. Bonus is natuurlijk dat je eens een dag níet hoeft na te denken over wat je moet koken!

Maak er iets nieuws van

Het hangt er natuurlijk vanaf wát je precies over hebt, maar vaak kun je van restjes iets heel nieuws maken. Heb je bijvoorbeeld brood (en stoofpeertjes) over? Maak er wentelteefjes van in de koekenpan en je hebt een prima Derde Kerstdag-ontbijt. Vlees dat over is kun je verwerken in een hartige taart of smakelijke pasta. Groenten kun je gebruiken in een omelet, lekkere soep of salade. Veel kaasjes over van de borrelplank? Gebruik ze om een ovenschotel te gratineren, of misschien kun je er wel kaasfondue van maken.

🎄🍕 Nieuwe traditie: de kerstpizza!

Heb je een vriezer, dan heb je daar vast wel een aantal basispizza's in liggen. Beleg die met overgebleven groenten zoals champignons, broccoli en tomaat, met restjes kalkoen of ham én met wat er aan kaas is overgebleven voor je eigen unieke 'derde kerstdagpizza'. Wat ons betreft een nieuwe traditie!

©Nataliya Korchmar

Wecken

Een traditionele methode om eten langer te bewaren is wecken. Hierbij maak je voedsel in glazen potten in, zodat het lang houdbaar blijft. Dit werkt uitstekend voor soepen, sauzen en sommige groentegerechten. Tijdens het proces verwarm je de gevulde potten, waardoor bacteriën worden gedood en een vacuüm ontstaat. Het resultaat: het blijft weken en soms zelfs maanden goed. Meer weten over geschikte potten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Invriezen voor later

Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.

✅ Wel invriezen

  • Soepen zonder zuivel (zoals pompoen- of tomatensoep)

  • Stoofgerechten (zoals rundvleesstoof of coq au vin)

  • Sauzen zonder room (zoals tomatensaus of jus)

  • Gebraden vlees (bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensrollade, in plakken gesneden)

  • Aardappelpuree (zonder room of boter, die kun je later toevoegen)

  • Groentegerechten (zoals geroosterde groenten, mits niet te vochtig)

  • Quiches en hartige taarten

  • Brood en broodjes (zoals kerststol of bijgerechtenbrood)

  • Desserts (zoals brownies, cakes zonder glazuur of crumble-toppings)

❌ Niet invriezen

  • Gerechten met veel room (zoals roomsoepen, roomsaus of gerechten met slagroom, die kunnen schiften)

  • Bladsalades (zoals veldsla of rucola, wordt slap en waterig)

  • Verse rauwe groenten (zoals komkommer of tomaat, die verliezen hun structuur)

  • Gerechten met aardappelen in schijfjes (zoals aardappelgratin, wordt korrelig en waterig)

  • Pasta met saus gemengd (de pasta kan papperig worden)

  • Gefrituurde gerechten (zoals kroketten of loempia's, worden slap)

  • Gebak met glazuur of decoratie (zoals slagroomtaarten, de decoratie smelt of wordt vochtig)

Weggeven

Kerst draait om delen en geven, dus waarom wat over is niet delen met vrienden, buren en familie? Of breng het naar een plaatselijk daklozencentrum en geef het aan mensen die het kunnen waarderen. Lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen zijn ook blij met verse voedseldonaties. Maak eventueel zelfs een paar extra porties om uit te delen. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?

©Ольга Симонова

Haal alles uit je kerstdiner

Je ziet: er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen met alles wat er over is van je kerstdiner. Een snufje creativiteit, een mespuntje inspiratie, een flinke dosis kerstgevoel: fijne kerstdagen!