BabelMap 13.0 - Van A tot Z en nog meer karakters

© PXimport

BabelMap 13.0 - Van A tot Z en nog meer karakters

Geplaatst: 8 maart 2021 - 07:03

Aangepast: 28 september 2023 - 11:36

Dirk Schoofs

Wanneer je een document schrijft in bijvoorbeeld Microsoft Word, dan kun je speciale tekens invoegen met het werkbalkpictogram Symbool. Maar hoe Word ook zijn best doet, het freewareprogramma Babelmap toont altijd veel meer karakters in alle schriftsystemen die de wereld rijk is.

BabelMap is een klein draagbaar programma dat het volledige repertoire van de Unicode-tekens weergeeft. Unicode is de internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen in binaire codes. Zeg maar de manier hoe de computer alle tekens ter wereld in beeld brengt. In 1991 werd de eerste versie vastgelegd en in de loop der jaren kwamen er voortdurend schrifttekens van exotische en antieke talen bij. De meest recente editie, versie 13.0, werd in maart 2020 nog eens uitgebreid met vier schriften en 55 emoji.

Zoekfunctie

De Unicode-standaard kent aan elk teken een nummer toe, dat we een codepunt noemen. Zo’n codepunt wordt geschreven als U+xxxx. Het apenstaartje is bijvoorbeeld U+0040. Op dit ogenblik is er geen enkel programma dat alle 137.000 bestaande tekens kan weergeven. BabelMap kijkt de geïnstalleerde lettertypes na en kiest degene die de meeste tekens bevat voor de geselecteerde tekencodetabel. Het programma beschikt over een zoekfunctie om snel bepaalde tekens te vinden. Speciale tekens die je vaak gebruikt, kun je opslaan in de bladwijzerlijst die 32 tekens kan bevatten.

 

© PXimport

Hiërogliefen en emoji

In het vak Select Unicode Block blader je door de verschillende schriften. Wil je Transport and Map Symbols, Emoticons, Hebreeuws of Egyptische hiërogliefen? De karakters die je hier vindt, kun je naar het klembord exporteren om ze vandaar over te brengen naar je eigen tekst. De tool kan zelfs decimale of hexadecimale karaktercodes exporteren, zodat je ze kunt gebruiken in xml- of html-documenten.

Unicode-blokken

Het hoofdvenster heeft speciale knoppen om snel door Unicode-blokken te scrollen. Als je met de rechtermuisknop op een karakter klikt, kun je inzoomen en het in een pop-up venster bekijken. Via het menu bovenaan gebruik je eventueel kleurcodering om tekens op verschillende manieren te filteren. Zo kun je bijvoorbeeld een kleurcode toekennen per Unicode-versie. Dan zie je hoe verschillende tekens mettertijd aan de standaard werden toegevoegd.

 

© PXimport

Conclusie

Heb je regelmatig speciale tekens nodig, dan is dit een aanrader. Behalve het weergeven van de tekens, kun je hiermee ook de tekens of een reeks tekens naar het klembord kopiëren om deze te gebruiken in elk programma dat klaar is voor Unicode, zoals Notepad ++.

6,0

Ons oordeel

BabelMap 13.0

Pluspunten

Omvat de volledige collectie Unicode-tekens

Minpunten

Complex

Interface is behoorlijk basic

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows **Website** [www.tiny.cc/babmap](https://www.babelstone.co.uk/Software/BabelMap.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten