ID.nl logo
Terug naar toen met een ‘mini’ of tv-game
Huis

Terug naar toen met een ‘mini’ of tv-game

Er zijn tegenwoordig flink wat mini retro-gameconsoles en zelfs complete moderne varianten van roemruchte homecomputers verkrijgbaar. Betaalbaar en veelal goed voor vele uren plezier. En daarmee ook een ideaal cadeau of lekker voor mee op vakantie!

 

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat games uit de jaren 80 uniek maakt
  • Waarom retro-gaming hipper is dan ooit
  • Welke moderne hardware (en software) je kunt gebruiken om tijden van weleer te herbeleven
  • Welke soort moderne retro-consoles (en meer) er zijn

Ook interessant: Steam Deck - heeft ons hart veroverd

Back to the eighties

De jaren tachtig van de vorige eeuw worden ook wel de gouden jaren van computergames genoemd. Helemaal onterecht is dat niet. De jeugd spendeerde z’n tijd in arcade-hallen, de eerste gameconsoles voor thuis verschenen en de homecomputer brak op grote schaal door. Het was ook de tijd van klinkende namen als Pac-Man, Donkey Kong, Jungle Hunt en vele, vele andere.

Tip: Klassieke games Duik eens in de wereld van de klassieke games, grote kans dat je enthousiast wordt van de gameplay en alles wat erbij hoort.

Retro-gaming is in en makkelijker dan ooit

Retro is in, meer dan ooit. En dus ook retro-games. Er zijn diverse manieren om de spellen van weleer te spelen. Heb je kennis van zaken, dan regel je alles zelf via een emulator die je zo optimaal mogelijk op je pc of laptop instelt. Maar dat is wellicht net een brug te ver voor een flink deel van de mensen. Gelukkig is er – alweer een tijdje – het fenomeen van de ‘mini’s’. 

Tip: SpeelPLEZIER 3D in 4K is levensecht en mooi, maar ‘even snel een spelletje spelen’ is er op de moderne gameconsoles vaak nauwelijks nog bij.

Moderne mini’s met games van toen

Mini’s zijn vaak letterlijk verkleinde versies van gameconsoles van vroeger. Denk aan iets als PlayStation Mini, of een Megadrive Mini. Met een groot verschil: er is al een scala aan games ingebouwd, selecteerbaar via een menu dat verschijnt na het inschakelen van de console. Ook nieuw is, dat de mini’s vaak via een HDMI-aansluiting aan elke moderne tv of projector gekoppeld kunnen worden.

Softwarematig worden de oude games in de console zelf al aangepast aan de hogere resoluties waar de huidige generatie tv’s mee overweg kan. De hardware waarop de mini’s draaien is goedkoop te produceren, vaak draait onder de motorkap een emulator. Heeft als extra voordeel dat mini’s – indien nodig – via software-updates verbeterd of van nieuwe games voorzien kunnen worden.

Lang niet iedere fabrikant doet dat, vaak koop je een mini die gewoon uit de verpakking werkt en waar je verder nooit meer omkijken naar hebt. Wat dat betreft net als vroeger dus: plug & play. Bekende namen als Ninteno, Sony en Sega hebben inmiddels allemaal mini’s uitgebracht met hun hits van weleer. Welke je kiest, is een kwestie van smaak. De prijs van de verschillende modellen die je tegenkomt zijn zeer vergelijkbaar. 

Tip: Veel meer op retro-vlak verkrijgbaar Wat we hier aan mini’s noemen is maar een fractie van wat er verkrijgbaar is. Kijk maar eens bij de grote webwinkels, of snuffel eens op eBay.

Evercade: de universele retro-console

Ook zijn er meer universele retro-gaming consoles verkrijgbaar. Een bekende speler op dit vlak is Evercade. De Evercade is zowel in een handheld als ‘echte’ console-versie verkrijgbaar. Opvallend aan dit systeem is dat het – net als vroeger – met game-cartridges werkt. Elke cartridge bevat meerdere thematisch geordende games. Het is tevens het businessmodel van Evercade, want op die manier kunnen ze geld blijven verdienen aan de verkoop van spelcartridges en het systeem verder ontwikkelen. Het geeft jou als gebruiker ook meer keuzemogelijkheden in vergelijking tot een mini met een vast aantal ingebouwde spellen. Maar zorgt tegelijkertijd ook voor doorlopende kosten als je álles wilt verzamelen aan Evercade-games.

Tip: Blijvertje Evercade lijkt vooralsnog een blijvertje, inmiddels is van hun handheld-console zelfs alweer een nieuwere versie verschenen met meer mogelijkheden. Een Evercade als cadeautje kan zomaar een heel aardig idee zijn.

Commodore 64 in moderne uitvoering

Een aparte vermelding verdienen hier de Commodore 64 en Amiga. Met name de Commodore 64 – de meest verkochte computer ooit die meer dan tien jaar nagenoeg ongewijzigd verkocht werd – is zonder meer beeldbepalend voor de jaren tachtig en de vroege negentiger jaren geweest.

Voor de pc is er de officiële emulator C64 Forever . Eenvoudig in gebruik, met een berg aan vooraf geïnstalleerde games en andere software. Maar wil je écht dat gevoel van vroeger, dan is er de The C64. Gaat het je alleen om spelen van C64-games, dan zit je al goed met de betaalbare The C64 Mini, een verkleinde versie van het origineel zonder werkend toetsenbord (de games worden gespeeld met de meegeleverde joystick).

De The C64 Maxi gaat een stap verder. Dit is een 1:1-schaal van het origineel, inclusief werkend toetsenbord. Beide varianten zijn voorzien van een HDMI-uitgang en USB-aansluitingen. Op een van die USB-aansluitingen kun je een usb-geheugenstick inprikken, waardoor ook – naast de al ingebouwde software – eigen C64-programmatuur kunt draaien. Online is meer dan genoeg aan software voor de C64 te vinden, inclusief kleurrijke en muzikale demo’s. Kortom: een echte, veelzijdig inzetbare homecomputer. Zelfs zelf programmeren in Basic – dé programmeertaal van de eighties – is geen enkel probleem.

Tip: Legende De Commodore 64 is zonder meer een legende, die als laatste der mohikanen van de homecomputergeneratie overeind is gebleven. En van de begindagen tot het einde heeft meegedraaid. Een bijzondere prestatie.

Commodore Amiga

Hoewel Commodore nooit meer het succes van de C64 evenaarde, brachten ze – ook in de jaren tachtig – een voor die tijd revolutionaire computer uit: de Amiga. Een computer voorzien van een grafisch besturingssysteem dat bediend werd met een muis. Voorzien van indrukwekkende grafische mogelijkheden en geluid. Via een andere emulator van Cloanto (het bedrijf dat de officiële software-rechten van Commodore in handen heeft) in de vorm van Amiga Forever draai je alle Amiga-software moeiteloos op je pc. Maar ook is er een The Amiga, vooralsnog alleen in mini-uitvoering zonder werkend toetsenbord. Maar zoals gezegd is dat voor gamen geen probleem; bovendien kun je altijd een usb-toetsenbord inprikken als je wilt. Plug-and-play wederom, met een berg aan vooraf geïnstalleerde games. En de optie om via een usb-stick te draaien wat je wilt aan software. 

Tip: Meer dan games Hoewel de Amiga voornamelijk als spelcomputer de geschiedenisboeken in is gegaan, is dat onterecht. Feitelijk hoort het apparaat thuis in de categorie van Apple’s computers uit die dagen, denk aan de McIntosh. Wat ze in ieder geval gemeen hebben is dat ze dezelfde processor (een 68000) als basis gebruikten.

Tv-games, alweer wat ouder

Af en toe duikt ook nog een vorige generatie van de ‘mini’s’ op, de ‘tv-game’. Er is onder andere een mini-Sega Megadrive maar ook een serie arcade-spellen als Pac-Man. Aardige aan die apparaatjes – vaak nog wel te vinden op veilingsites en soms in rommelbakken van winkels – is dat ze vaak een compleet op een chip nagebouwde originele hardware bevatten. Maar een HDMI-aansluiting ontbreekt, dus je moet ze aansluiten op een tv die nog over een analoge video-ingang beschikt, of een HDMI-converter daarvoor gebruiken. Daardoor zit hun ‘beleving’ wel vaak dichter op de originelen, wat zonder meer z’n charme heeft! Deze categorie games werkt meestal op een setje batterijen, wat weer gedoe met een adapter en een extra kabel scheelt.

Tip: beeldverhouding Wat het nadeel van de tv-games is, is dat moderne televisies een beeldverhouding van 16:9 hebben en oude tv’s eentje van 4:3. Dat leidt dus tot uitgerekt beeld. Vaak kun je in de settings van je tv (tijdelijk) schakelen naar een 4:3-beeldverhouding. Dat levert zwarte balken aan de zijkanten op, maar tegelijk ook een onvervormd beeld.

Enthousiast geworden en zin om te gamen?

Online is alles te vinden voor scherpe prijzen

Mini-arcadekasten

Ook alleraardigst zijn de mini-arcade-kasten. Met name de kleintjes zijn goed betaalbaar en gewapend met klinkende games van weleer. Minder geschikt voor serieus gamen, want aan deze apparaatjes is álles mini, inclusief een mini-joystick, mini-knoppen en mini-beeldscherm. Maar wel erg leuk om neer te zetten, al dan niet ingeschakeld. Veelal voorzien van tenminste een klassiek spel, vaak wat meer. Er zijn ook grotere – beter speelbare – varianten van deze arcade-kasten beschikbaar, maar die kosten meteen een stuk meer. En wil je echt uitpakken in je woman-/mancave, dan zijn er ook - dure - 1:1 arcadekasten verkrijgbaar. Je kunt het dus zo gek maken als je wilt.

Tip: iPad Er bestaan arcade-kasten waar je een iPad in kunt plaatsen. Niet permanent, maar het oogt aardig als je daarmee gaat gamen dankzij het grote en kwalitatief goede scherm.

Welke retro-game-oplossing kiezen?

Een eensluidend antwoord op de vraag welke retrogame-oplossing je ‘moet’ kiezen is er niet echt. Gaat het je vooral om games van toen, afkomstig van verschillende platformen? Dan is de Evercade een uitstekende keuze! Had je vroeger een Nintendo SNES en wil je oude tijden beleven, dan is een Nintendo Mini de meest voor de hand liggende optie. En een C64-fanaat gaat vanzelfsprekend voor The C64. Waar je beter je handen vanaf kunt houden zijn merkloze - veelal Chinese - retro-consoles en handhelds. Vaak vallen kwaliteit en speelgenot daarvan tegen. Bovendien - voor zover dat bij jou een rol speelt - is veelal niets officieel geregeld aan rechten en games. De oudere tv-games tot slot zijn leuke meepakkertjes, en doen ‘vroeger’ helemaal herleven als je ze aansluit op een antieke beeldbuis-tv.

Tip: Pac-Man online Google eens op pacman, dan is je eerste resultaat een link naar een Google doodle in de vorm van een speelbare Pac-Man-game!

Liever een snelle, moderne game? Met deze consoles kom je tijd te kort!👇🏻
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube