ID.nl logo
Rainbow Six Extraction - Shooter staat zichzelf in de weg
© PXimport
Huis

Rainbow Six Extraction - Shooter staat zichzelf in de weg

Soms maken games meteen een goede indruk, soms moet je je door tig menu’s en een saai begin worstelen terwijl je nog niet eens het gevoel hebt dat je bent begonnen. Rainbow Six Extraction valt in die tweede categorie.

Rainbow Six Extraction verknalt de inleiding behoorlijk. Er is nul opbouw van de spelwereld of het verhaal. De game gooit je na een kort filmpje zomaar in een eerste missie, zonder echte kennismaking met de Operators of de vijanden. Er is opeens een virusuitbraak en jij bent lid van een team dat naar de uitbraak moet om ‘onderzoek te doen’ (lees: de verschillende levels te spelen). Hier zijn trouwens opeens ruimtewezens. Succes hé! 

Die missie, een vr-simulatie, dropt je bovendien in een van de meest inspiratieloze omgevingen van het spel. Natuurlijk, de tutorial is redelijk effectief. Maar jeetje, het had wel met iets meer opsmuk gemogen. Voor een game die op Game Pass staat, en die door veel mensen ‘gewoon maar even gedownload’ gaat worden, gaat Extraction wel héél nonchalant om met het begeleiden en verleiden van nieuwe spelers.

©PXimport

Traditionele co-op-game

Het ironische is dat de game dit wel min of meer goedmaakt, alleen moet je dan wel eventjes doorzetten. De gunplay is net als in Rainbow Six Siege heel erg goed en de missiestructuur telt vrij veel lagen, waardoor je dezelfde levels in principe best lang kunt blijven herspelen. Het is enkel de vraag of mensen zover komen, want zoals gezegd doet Extraction er weinig aan om je vanaf het eerste moment van die potentie te overtuigen.

De opzet is op papier simpel. In Extraction doorloop je uiteenlopende levels, vaak gebouwen, die overwoekerd zijn door een soort buitenaardse schimmel en verschillende soorten ruimtewezens. De levels zijn ruim en verticaal gelaagd en zul je meermaals doorlopen op verschillende moeilijkheidsgraden, natuurlijk voor betere beloningen zoals betere gear en andere Operators.

Je kunt de game spelen met maximaal twee andere spelers, al kun je ook in je eentje door de levels heen. Dat laatste raden we niet aan. Rainbow Six Extraction is duidelijk een co-op-game die het moet hebben van tactisch samenspel. Daar ligt ook de kracht en een groot deel van de fun. Je kunt doelwitten markeren en dient samen punten te verdedigen, dan wel aan te vallen. In dat opzicht lijkt de game af en toe op de Terrorist Hunt-modi uit oude Rainbow Six-games.

Rainbow Six Extraction is duidelijk een co-op-game die het moet hebben van tactisch samenspel. 

-

Rainbow Six Extraction kent een zeer vermakelijk twist. Zo bepaal je per level - dat bestaat uit drie doelen die oplopen in moeilijkheidsgraad - zelf hoeveel doelen je wilt behalen. Als je na twee doelen (en de daarmee verweven segmenten van een level) bijna geen levensbalk meer over hebt, kun je beslissen om een helikopter in te roepen en te ontsnappen. Je behoudt dan je ervaringspunten. Ga je verder, dan kun je exponentieel meer ervaringspunten verdienen.

Die balans is leuk en dat blijft-ie ook. De mogelijkheden om je leven (tijdelijk) aan te vullen in de levels zijn zeer beperkt, en de rush van nipt een missie behalen terwijl je nauwelijks nog leven over hebt, is erg lekker. Bovendien zijn de doelen, die triviaal zijn en dus per level rouleren, behoorlijk verschillend. Zo moet je soms een wetenschapper redden, een aantal bommen planten of een biopt nemen van een vijand of de schimmel. Het is best knap dat de game gevarieerd aanvoelt.

©PXimport

Keuzes

Extraction dwingt je ook steeds andere Operators te kiezen. Na een missie zijn Operators meestal eventjes uitgeput. Sterker nog, als je Operator tijdens een missie ‘het loodje legt’ (lees: opgeslokt wordt door de schimmel), dien je later terug te gaan naar het level om die Operator te redden. Pas dan kun je hem of haar weer gebruiken. Dit is een effectieve manier om je bezig te houden, al is het soms ook balen. Af en toe wil je immers gewoon met je favoriete Operator spelen.

Rainbow Six Extraction bevat wel meer van zulke keuzes. Keuzes waarvan we snappen waarom ze zijn geïmplementeerd, maar of de game er ook daadwerkelijk leuker van wordt, is een tweede.

De levels zijn zeker na een fiks vuurgevecht bijvoorbeeld bezaaid met een soort zwarte smurrie die je loopsnelheid drastisch verlaagt. De drab dwingt je traag te zijn, maar soms ben je vooral op de grond aan het schieten en slaan om de smurrie weg te schieten. Dat is net zo ‘leuk’ als ‘t klinkt. Over vertragen gesproken: ook de progressie in het spel gaat redelijk langzaam. Het duurt meerdere uren voordat je echt het gevoel hebt dat je Operator beter wordt. Op zich niet erg, maar aangezien het begin al niet sterk is, werkt een traag progressiesysteem dan bepaald niet mee.

De buitenaardse tegenstanders zijn behoorlijk slim. Dat is vermakelijk, want ze flanken graag en komen soms uit het niets op je af rennen. Wel zetten we vraagtekens bij hun uiterlijk. Dat doen we niet snel, maar het voelt bijna alsof Ubisoft zelf ook niet meer wist hoe ze parasitaire ruimtewezens vorm moesten geven. Dat resulteert in een paar tegenstanders die ontploffen, een paar aliens die kunnen kruipen en verder vooral Humanoids die uit een sciencefictionepos naar keuze lijken te zijn weggelopen.

Het verhaal van de game is bovendien non-existent, terwijl de game je toch tussenfilmpjes laat zien die de levels aan elkaar rijgen. Iemand kijkt dan moeilijk in de camera, waarschijnlijk terwijl diegene in een helikopter zit, onderweg naar een andere uitbraak. Het zal wel. De game bevat overigens een uitgebreide index met lore, maar het universum van Extraction is veel te oppervlakkig om het lezen van zoveel tekst te verantwoorden.

©PXimport

Flow

De negatieve ondertoon van deze recensie komt vooral omdat we steeds het gevoel kregen dat Rainbow Six Extraction zichzelf in de weg zit. Verder hebben we ons wel degelijk met de unieke opzet vermaakt. Er zit meer potentie in het missiesysteem dan we na een paar uur spelen hadden verwacht. En ook de gameplay is daadwerkelijk vermakelijk, ook op de lange termijn.

Als je deze game in co-op speelt, dien je echt samen te werken. De omgevingen zijn lekker destructief en het behalen van missiedoelen is bij vlagen oprecht spannend. Bovendien zijn de potjes lekker kort, waardoor je er vlot meerdere achter elkaar kunt spelen. Verder leunt de actie op alles wat Siege goed maakt, dus als je wilt experimenteren met gadgets en geweren, kun je met Extraction prima de diepte in.

Toch pakt niet ieder concept even goed uit. Dat is jammer, want als je eenmaal in de flow van Extraction zit, betreft het hier een vermakelijke en tot op zekere hoogte frisse co-op-shooter. We vragen ons alleen af hoeveel mensen dat mee gaan krijgen, want een matig begin en een slepend progressiesysteem helpen naast een generiek uiterlijk niet bepaald mee om de gemiddelde speler daarvan te overtuigen.

Conclusie

Rainbow Six Extraction combineert goede ideeën met slechte ideeën. De actie is zeer vermakelijk en de potjes zijn lekker behapbaar. Daar staat tegenover dat het design van de game zeer wisselvallig is en alles in de eerste uren enorm traag op gang komt. Als je op zoek bent naar een leuke coöperatieve shooter zijn er betere alternatieven - ook op Xbox Game Pass.

Rainbow Six Extraction is nu uit op pc, Google Stadia, Xbox Series X en S, Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4. De game staat ook op Xbox Game Pass.

Oké
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Kortje potjes, spannende missiedoelen, in principe lang herspeelbaar
  • Generiek design, matige introductie, het progressiesysteem
▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube