ID.nl logo
De 10 beste games voor de Nintendo 3DS
© PXimport
Huis

De 10 beste games voor de Nintendo 3DS

Er valt veel op te merken over de Nintendo 3DS en de keuzes die Nintendo de afgelopen jaren gemaakt heeft omtrent de hardware en firmware van de handheld. Je zult echter niemand horen klagen over de softwarebibliotheek die Nintendo sinds de lancering van de 3DS in 2011 heeft opgebouwd.

Meer dan bij elke andere console is er voor ieder wat wils. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke game voor je 3DS, dan kan onderstaande lijst daarbij helpen.

Animal Crossing New Leaf

Telkens lukt het Nintendo weer: ons over de streep te halen om een nieuwe hypotheek af te sluiten met Tom Nook. Animal Crossing: New Leaf maakte het echter wel heel makkelijk. De doorvoering van veel subtiele veranderingen aan de inmiddels welbekende formule zorgt ervoor dat we weer honderden uren spenderen aan het vangen van vissen, schudden aan kokosbomen en afbetalen van schulden. Je speelt niet alleen dorpsbewoner, maar ook burgemeester, waardoor het aanpassen van de stad net zo gemakkelijk gaat als het omgooien van je interieur.

©PXimport

Met nieuwe activiteiten en kleine subtiele wijzigingen aan het basisconcept biedt New Leaf een ontzettend verslavend bosavontuur dat uitstijgt boven zijn voorgangers.

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan

Het kostte Atlus slechts vier delen om de formule van Etrian Odyssey te perfectioneren; met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan stuit de ontwikkelaar op de gouden balans tussen uitdaging en toegankelijkheid. Na het samenstellen van je eigen party verken je het land van Tharsis per luchtschip. Zodra de kerkers gesignaleerd zijn, daal je af voor het klassieke dungeon crawlen. Ook al bestaat je party uit zelfgemaakte personages, de ontwikkeling die ze meemaken als

©PXimport

Het meest toegankelijke deel in de reeks van traditionele first-person dungeoncrawlers, maar biedt genoeg weerstand aan zowel doorgewinterde fans als geïnteresseerde nieuwkomers.

Fallblox

In tegenstelling tot de andere titels in dit rijtje kost Fallblox, net als voorganger Pullblox, slechts enkele euro's in de eShop van de 3DS. Voor dat geld krijg je een onwijs leuke puzzelgame waarin je met het bolle personage Mallo een wand probeert te beklimmen. Je kunt oppervlaktes van dezelfde kleur uit de muur trekken en met behulp van zwaartekracht een trap maken om bij een aangewezen blokje te komen. Een simpel concept, maar door de briljante uitvoering en hoge moeilijkheidsgraad spelen wij het charmante Fallblox nog steeds.

©PXimport

Fallblox is een fantastisch puzzelspelletje dat voor een paar euro in de eShop kan worden aangeschaft.

Fire Emblem: Awakening

Het is bijzonder dat zoveel 3DS-bezitters Fire Emblem: Awakening spelen. Als de game namelijk niet het doorslaand succes zou zijn geworden dat het nu is, dan was het de laatste Fire Emblem geweest. Gelukkig zette ontwikkelaar Intelligent Systems alles op alles. Ze brachten voor Awakening de meest succesvolle ideeën uit twintig jaar Fire Emblem samen en gaven de personages zoveel persoonlijkheid, dat ze niet alleen verliefd op elkaar werden, maar wij ook op hen.

©PXimport

Fire Emblem: Awakening doet zijn voorgangers eer aan en plaatst zichzelf er zonder twijfel naast.

Luigi's Mansion 2

Nintendo's Jaar van Luigi betekende onder meer een langverwacht vervolg op Luigi's Mansion, een van de launchtitels voor de GameCube. In Luigi's Mansion 2 stuurt Professor E. Gadd de besnorde angsthaas op pad om meerdere panden spookvrij te maken. Nog altijd gewapend met een stofzuiger en een zaklantaarn trok Luigi weer ten strijde. Afgezien van een multiplayermodus lijkt Luigi's Mansion 2 vooral veel op zijn voorganger, maar dat is alweer zo lang geleden dat we wel weer eens toe waren aan een potje ouderwets griezelen.

©PXimport

De komische sfeer druipt er vanaf, waardoor de combinatie van verkennen, puzzelen en knokken met spoken gedurende de verrassend lange speelduur constant fris blijft.

Monster Hunter 4 Ultimate

Het succes van Monster Hunter in Japan is ongeëvenaard, maar Capcom geeft niet op om de Westerse wereld ook te overtuigen van het jagen op gigantische monsters. Monster Hunter 4 Ultimate mag dan misschien wel het meest toegankelijke deel van de reeks zijn, de daadwerkelijke jacht op de monsters blijft een adrenalinekick geven. Als je na tientallen uren voldoende vertrouwen hebt in je vaardigheden, kun je met een gerust hart online verder spelen. Niets evenaart het gevoel van een gigantisch reptiel neerhalen door goed teamwork.

©PXimport

De essentie van de serie is nog volledig in tact in Monster Hunter 4 Ultimate, maar de makers doen hun best om deze essentie ook voor beginners toegankelijk te maken.

Pokémon X en Y

Sommige dingen veranderen nooit. Ook wij niet als we weer getrakteerd worden op onverkende regio boordevol nieuwe Pokémon. Met Pokémon X en Y ruilt ontwikkelaar Game Freak de sprites eindelijk om voor driedimensionale modellen, waardoor de Pokémon echter dan ooit voelen. Ook wordt de gameplay verrijkt met Mega Evolutions, waardoor bepaalde Pokémon verder kunnen evolueren dan voorheen. Sommige Pokémon hebben zelfs twee Mega Evolutions, zodat het debat of Charizard de coolste Pokémon is verandert in welke Mega Charizard de beste is.

©PXimport

Met Pokémon X en Y maakt GameFreak eindelijk de belofte waar: een Pokémon-game waarin de zakmonsters écht tot leven komen.

Shin Megami Tensei 4

Ondanks het mateloze succes van Persona op PlayStation-platforms keert Atlus terug naar de Nintendo 3DS voor een nieuw deel in de serie waar het ooit mee begonnen is. In Shin Megami Tensei 4 speel je een samoerai uit een fictieve middeleeuwse samenleving die zich plotseling bevindt in een post-apocalyptische versie van het hedendaagse Tokio. Daar vecht hij zij aan zij met demonen. Zonder in te leveren op de moeilijkheidsgraad biedt de game een toegankelijke introductie in een serie waar jouw keuzes het lot van de wereld bepalen.

©PXimport

Het langverwachte Shin Megami Tensei IV is helaas niet zo progressief als zijn voorganger, maar biedt desondanks een gedenkwaardig avontuur in een vervallen Tokyo.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Wat ons betreft maakt The Legend of Zelda: A Link Between Worlds korte metten met de eeuwige discussie welke Zelda de beste is. Wat op het eerste gezicht oogt als een ongeïnspireerd vervolg in de stijl van de SNES-klassieker A Link To The Past, ontpopt zich tot een fantastisch avontuur waarin je zelf bepaalt in welke volgorde je de briljant ontworpen kerkers speelt. Het transformeren in een muurschildering zorgt letterlijk voor een nieuwe dimensie van gameplay. Fantastische soundtrack? Check. Meeslepend verhaal? Check. Deze Zelda heeft het allemaal.

©PXimport

A Link Between Worlds is een van de, zo niet dé beste Zelda-game tot nu toe.

Virtue's Last Reward

Ondanks dat Virtue's Last Reward niet de populariteit van bovengenoemde games geniet, kunnen we de game net zo erg aanbevelen. Voordat je je 3DS erbij pakt en naar de eShop surft, weet wel wat je kunt verwachten. Net als voorganger Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, trakteert Virtue's Last Reward je op een angstaanjagende roman waarin je probeert te ontsnappen aan de sadistische spelletjes van een konijn dat je via een monitor toespreekt. Het verhaal ontvouwt zich langzaam en weet als geen ander het gevoel van angst in je op te wekken.

©PXimport

Virtue's Last Reward is zo obscuur als de titel al doet vermoeden.

Eervolle vermeldingen

Het samenstellen van een top tien betekent altijd dat er een aantal favorieten buiten de boot vallen. Deze willen we echter niet onbenoemd laten, zoals de fantastische platformers Super Mario 3D Land en Kirby Triple Deluxe. Ook hebben we ervoor gekozen om remakes als The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Majora's Mask 3D, Xenoblade Chronicles 3D en Donkey Kong Country Returns 3D buiten beschouwing te laten om nieuwe games in de spotlight te zetten.

Ook liefhebbers van role-playing games zullen zich meer dan thuis voelen op 3DS met games als Bravely Default, Tales of the Abyss, Shin Megami Tensei: Devil Summoner Soul Hackers, Persona Q: Shadow of the Labyrinth en Rune Factory 4. Ook is de actie van Kid Icarus Uprising en het speurwerk in Phoenix Wright: Dual Destinies van harte aan te bevelen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gamer.nl

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.