De 10 beste games voor de Nintendo 3DS

© PXimport

De 10 beste games voor de Nintendo 3DS

Game accessoires

Geplaatst: 16 januari 2016 - 07:59

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie Gamer.nl

Er valt veel op te merken over de Nintendo 3DS en de keuzes die Nintendo de afgelopen jaren gemaakt heeft omtrent de hardware en firmware van de handheld. Je zult echter niemand horen klagen over de softwarebibliotheek die Nintendo sinds de lancering van de 3DS in 2011 heeft opgebouwd.

Meer dan bij elke andere console is er voor ieder wat wils. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke game voor je 3DS, dan kan onderstaande lijst daarbij helpen.

Animal Crossing New Leaf

Telkens lukt het Nintendo weer: ons over de streep te halen om een nieuwe hypotheek af te sluiten met Tom Nook. Animal Crossing: New Leaf maakte het echter wel heel makkelijk. De doorvoering van veel subtiele veranderingen aan de inmiddels welbekende formule zorgt ervoor dat we weer honderden uren spenderen aan het vangen van vissen, schudden aan kokosbomen en afbetalen van schulden. Je speelt niet alleen dorpsbewoner, maar ook burgemeester, waardoor het aanpassen van de stad net zo gemakkelijk gaat als het omgooien van je interieur.

© CIDimport

Met nieuwe activiteiten en kleine subtiele wijzigingen aan het basisconcept biedt New Leaf een ontzettend verslavend bosavontuur dat uitstijgt boven zijn voorgangers.

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan

Het kostte Atlus slechts vier delen om de formule van Etrian Odyssey te perfectioneren; met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan stuit de ontwikkelaar op de gouden balans tussen uitdaging en toegankelijkheid. Na het samenstellen van je eigen party verken je het land van Tharsis per luchtschip. Zodra de kerkers gesignaleerd zijn, daal je af voor het klassieke dungeon crawlen. Ook al bestaat je party uit zelfgemaakte personages, de ontwikkeling die ze meemaken als

© CIDimport

Het meest toegankelijke deel in de reeks van traditionele first-person dungeoncrawlers, maar biedt genoeg weerstand aan zowel doorgewinterde fans als geïnteresseerde nieuwkomers.

Fallblox

In tegenstelling tot de andere titels in dit rijtje kost Fallblox, net als voorganger Pullblox, slechts enkele euro's in de eShop van de 3DS. Voor dat geld krijg je een onwijs leuke puzzelgame waarin je met het bolle personage Mallo een wand probeert te beklimmen. Je kunt oppervlaktes van dezelfde kleur uit de muur trekken en met behulp van zwaartekracht een trap maken om bij een aangewezen blokje te komen. Een simpel concept, maar door de briljante uitvoering en hoge moeilijkheidsgraad spelen wij het charmante Fallblox nog steeds.

© CIDimport

Fallblox is een fantastisch puzzelspelletje dat voor een paar euro in de eShop kan worden aangeschaft.

Fire Emblem: Awakening

Het is bijzonder dat zoveel 3DS-bezitters Fire Emblem: Awakening spelen. Als de game namelijk niet het doorslaand succes zou zijn geworden dat het nu is, dan was het de laatste Fire Emblem geweest. Gelukkig zette ontwikkelaar Intelligent Systems alles op alles. Ze brachten voor Awakening de meest succesvolle ideeën uit twintig jaar Fire Emblem samen en gaven de personages zoveel persoonlijkheid, dat ze niet alleen verliefd op elkaar werden, maar wij ook op hen.

© CIDimport

Fire Emblem: Awakening doet zijn voorgangers eer aan en plaatst zichzelf er zonder twijfel naast.

Luigi's Mansion 2

Nintendo's Jaar van Luigi betekende onder meer een langverwacht vervolg op Luigi's Mansion, een van de launchtitels voor de GameCube. In Luigi's Mansion 2 stuurt Professor E. Gadd de besnorde angsthaas op pad om meerdere panden spookvrij te maken. Nog altijd gewapend met een stofzuiger en een zaklantaarn trok Luigi weer ten strijde. Afgezien van een multiplayermodus lijkt Luigi's Mansion 2 vooral veel op zijn voorganger, maar dat is alweer zo lang geleden dat we wel weer eens toe waren aan een potje ouderwets griezelen.

© CIDimport

De komische sfeer druipt er vanaf, waardoor de combinatie van verkennen, puzzelen en knokken met spoken gedurende de verrassend lange speelduur constant fris blijft.

Monster Hunter 4 Ultimate

Het succes van Monster Hunter in Japan is ongeëvenaard, maar Capcom geeft niet op om de Westerse wereld ook te overtuigen van het jagen op gigantische monsters. Monster Hunter 4 Ultimate mag dan misschien wel het meest toegankelijke deel van de reeks zijn, de daadwerkelijke jacht op de monsters blijft een adrenalinekick geven. Als je na tientallen uren voldoende vertrouwen hebt in je vaardigheden, kun je met een gerust hart online verder spelen. Niets evenaart het gevoel van een gigantisch reptiel neerhalen door goed teamwork.

© CIDimport

De essentie van de serie is nog volledig in tact in Monster Hunter 4 Ultimate, maar de makers doen hun best om deze essentie ook voor beginners toegankelijk te maken.

Pokémon X en Y

Sommige dingen veranderen nooit. Ook wij niet als we weer getrakteerd worden op onverkende regio boordevol nieuwe Pokémon. Met Pokémon X en Y ruilt ontwikkelaar Game Freak de sprites eindelijk om voor driedimensionale modellen, waardoor de Pokémon echter dan ooit voelen. Ook wordt de gameplay verrijkt met Mega Evolutions, waardoor bepaalde Pokémon verder kunnen evolueren dan voorheen. Sommige Pokémon hebben zelfs twee Mega Evolutions, zodat het debat of Charizard de coolste Pokémon is verandert in welke Mega Charizard de beste is.

© CIDimport

Met Pokémon X en Y maakt GameFreak eindelijk de belofte waar: een Pokémon-game waarin de zakmonsters écht tot leven komen.

Shin Megami Tensei 4

Ondanks het mateloze succes van Persona op PlayStation-platforms keert Atlus terug naar de Nintendo 3DS voor een nieuw deel in de serie waar het ooit mee begonnen is. In Shin Megami Tensei 4 speel je een samoerai uit een fictieve middeleeuwse samenleving die zich plotseling bevindt in een post-apocalyptische versie van het hedendaagse Tokio. Daar vecht hij zij aan zij met demonen. Zonder in te leveren op de moeilijkheidsgraad biedt de game een toegankelijke introductie in een serie waar jouw keuzes het lot van de wereld bepalen.

© CIDimport

Het langverwachte Shin Megami Tensei IV is helaas niet zo progressief als zijn voorganger, maar biedt desondanks een gedenkwaardig avontuur in een vervallen Tokyo.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Wat ons betreft maakt The Legend of Zelda: A Link Between Worlds korte metten met de eeuwige discussie welke Zelda de beste is. Wat op het eerste gezicht oogt als een ongeïnspireerd vervolg in de stijl van de SNES-klassieker A Link To The Past, ontpopt zich tot een fantastisch avontuur waarin je zelf bepaalt in welke volgorde je de briljant ontworpen kerkers speelt. Het transformeren in een muurschildering zorgt letterlijk voor een nieuwe dimensie van gameplay. Fantastische soundtrack? Check. Meeslepend verhaal? Check. Deze Zelda heeft het allemaal.

© CIDimport

A Link Between Worlds is een van de, zo niet dé beste Zelda-game tot nu toe.

Virtue's Last Reward

Ondanks dat Virtue's Last Reward niet de populariteit van bovengenoemde games geniet, kunnen we de game net zo erg aanbevelen. Voordat je je 3DS erbij pakt en naar de eShop surft, weet wel wat je kunt verwachten. Net als voorganger Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, trakteert Virtue's Last Reward je op een angstaanjagende roman waarin je probeert te ontsnappen aan de sadistische spelletjes van een konijn dat je via een monitor toespreekt. Het verhaal ontvouwt zich langzaam en weet als geen ander het gevoel van angst in je op te wekken.

© CIDimport

Virtue's Last Reward is zo obscuur als de titel al doet vermoeden.

Eervolle vermeldingen

Het samenstellen van een top tien betekent altijd dat er een aantal favorieten buiten de boot vallen. Deze willen we echter niet onbenoemd laten, zoals de fantastische platformers Super Mario 3D Land en Kirby Triple Deluxe. Ook hebben we ervoor gekozen om remakes als The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Majora's Mask 3D, Xenoblade Chronicles 3D en Donkey Kong Country Returns 3D buiten beschouwing te laten om nieuwe games in de spotlight te zetten.

Ook liefhebbers van role-playing games zullen zich meer dan thuis voelen op 3DS met games als Bravely Default, Tales of the Abyss, Shin Megami Tensei: Devil Summoner Soul Hackers, Persona Q: Shadow of the Labyrinth en Rune Factory 4. Ook is de actie van Kid Icarus Uprising en het speurwerk in Phoenix Wright: Dual Destinies van harte aan te bevelen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gamer.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000