ID.nl logo
De 10 beste games voor de Nintendo 3DS
© PXimport
Huis

De 10 beste games voor de Nintendo 3DS

Er valt veel op te merken over de Nintendo 3DS en de keuzes die Nintendo de afgelopen jaren gemaakt heeft omtrent de hardware en firmware van de handheld. Je zult echter niemand horen klagen over de softwarebibliotheek die Nintendo sinds de lancering van de 3DS in 2011 heeft opgebouwd.

Meer dan bij elke andere console is er voor ieder wat wils. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke game voor je 3DS, dan kan onderstaande lijst daarbij helpen.

Animal Crossing New Leaf

Telkens lukt het Nintendo weer: ons over de streep te halen om een nieuwe hypotheek af te sluiten met Tom Nook. Animal Crossing: New Leaf maakte het echter wel heel makkelijk. De doorvoering van veel subtiele veranderingen aan de inmiddels welbekende formule zorgt ervoor dat we weer honderden uren spenderen aan het vangen van vissen, schudden aan kokosbomen en afbetalen van schulden. Je speelt niet alleen dorpsbewoner, maar ook burgemeester, waardoor het aanpassen van de stad net zo gemakkelijk gaat als het omgooien van je interieur.

©PXimport

Met nieuwe activiteiten en kleine subtiele wijzigingen aan het basisconcept biedt New Leaf een ontzettend verslavend bosavontuur dat uitstijgt boven zijn voorgangers.

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan

Het kostte Atlus slechts vier delen om de formule van Etrian Odyssey te perfectioneren; met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan stuit de ontwikkelaar op de gouden balans tussen uitdaging en toegankelijkheid. Na het samenstellen van je eigen party verken je het land van Tharsis per luchtschip. Zodra de kerkers gesignaleerd zijn, daal je af voor het klassieke dungeon crawlen. Ook al bestaat je party uit zelfgemaakte personages, de ontwikkeling die ze meemaken als

©PXimport

Het meest toegankelijke deel in de reeks van traditionele first-person dungeoncrawlers, maar biedt genoeg weerstand aan zowel doorgewinterde fans als geïnteresseerde nieuwkomers.

Fallblox

In tegenstelling tot de andere titels in dit rijtje kost Fallblox, net als voorganger Pullblox, slechts enkele euro's in de eShop van de 3DS. Voor dat geld krijg je een onwijs leuke puzzelgame waarin je met het bolle personage Mallo een wand probeert te beklimmen. Je kunt oppervlaktes van dezelfde kleur uit de muur trekken en met behulp van zwaartekracht een trap maken om bij een aangewezen blokje te komen. Een simpel concept, maar door de briljante uitvoering en hoge moeilijkheidsgraad spelen wij het charmante Fallblox nog steeds.

©PXimport

Fallblox is een fantastisch puzzelspelletje dat voor een paar euro in de eShop kan worden aangeschaft.

Fire Emblem: Awakening

Het is bijzonder dat zoveel 3DS-bezitters Fire Emblem: Awakening spelen. Als de game namelijk niet het doorslaand succes zou zijn geworden dat het nu is, dan was het de laatste Fire Emblem geweest. Gelukkig zette ontwikkelaar Intelligent Systems alles op alles. Ze brachten voor Awakening de meest succesvolle ideeën uit twintig jaar Fire Emblem samen en gaven de personages zoveel persoonlijkheid, dat ze niet alleen verliefd op elkaar werden, maar wij ook op hen.

©PXimport

Fire Emblem: Awakening doet zijn voorgangers eer aan en plaatst zichzelf er zonder twijfel naast.

Luigi's Mansion 2

Nintendo's Jaar van Luigi betekende onder meer een langverwacht vervolg op Luigi's Mansion, een van de launchtitels voor de GameCube. In Luigi's Mansion 2 stuurt Professor E. Gadd de besnorde angsthaas op pad om meerdere panden spookvrij te maken. Nog altijd gewapend met een stofzuiger en een zaklantaarn trok Luigi weer ten strijde. Afgezien van een multiplayermodus lijkt Luigi's Mansion 2 vooral veel op zijn voorganger, maar dat is alweer zo lang geleden dat we wel weer eens toe waren aan een potje ouderwets griezelen.

©PXimport

De komische sfeer druipt er vanaf, waardoor de combinatie van verkennen, puzzelen en knokken met spoken gedurende de verrassend lange speelduur constant fris blijft.

Monster Hunter 4 Ultimate

Het succes van Monster Hunter in Japan is ongeëvenaard, maar Capcom geeft niet op om de Westerse wereld ook te overtuigen van het jagen op gigantische monsters. Monster Hunter 4 Ultimate mag dan misschien wel het meest toegankelijke deel van de reeks zijn, de daadwerkelijke jacht op de monsters blijft een adrenalinekick geven. Als je na tientallen uren voldoende vertrouwen hebt in je vaardigheden, kun je met een gerust hart online verder spelen. Niets evenaart het gevoel van een gigantisch reptiel neerhalen door goed teamwork.

©PXimport

De essentie van de serie is nog volledig in tact in Monster Hunter 4 Ultimate, maar de makers doen hun best om deze essentie ook voor beginners toegankelijk te maken.

Pokémon X en Y

Sommige dingen veranderen nooit. Ook wij niet als we weer getrakteerd worden op onverkende regio boordevol nieuwe Pokémon. Met Pokémon X en Y ruilt ontwikkelaar Game Freak de sprites eindelijk om voor driedimensionale modellen, waardoor de Pokémon echter dan ooit voelen. Ook wordt de gameplay verrijkt met Mega Evolutions, waardoor bepaalde Pokémon verder kunnen evolueren dan voorheen. Sommige Pokémon hebben zelfs twee Mega Evolutions, zodat het debat of Charizard de coolste Pokémon is verandert in welke Mega Charizard de beste is.

©PXimport

Met Pokémon X en Y maakt GameFreak eindelijk de belofte waar: een Pokémon-game waarin de zakmonsters écht tot leven komen.

Shin Megami Tensei 4

Ondanks het mateloze succes van Persona op PlayStation-platforms keert Atlus terug naar de Nintendo 3DS voor een nieuw deel in de serie waar het ooit mee begonnen is. In Shin Megami Tensei 4 speel je een samoerai uit een fictieve middeleeuwse samenleving die zich plotseling bevindt in een post-apocalyptische versie van het hedendaagse Tokio. Daar vecht hij zij aan zij met demonen. Zonder in te leveren op de moeilijkheidsgraad biedt de game een toegankelijke introductie in een serie waar jouw keuzes het lot van de wereld bepalen.

©PXimport

Het langverwachte Shin Megami Tensei IV is helaas niet zo progressief als zijn voorganger, maar biedt desondanks een gedenkwaardig avontuur in een vervallen Tokyo.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Wat ons betreft maakt The Legend of Zelda: A Link Between Worlds korte metten met de eeuwige discussie welke Zelda de beste is. Wat op het eerste gezicht oogt als een ongeïnspireerd vervolg in de stijl van de SNES-klassieker A Link To The Past, ontpopt zich tot een fantastisch avontuur waarin je zelf bepaalt in welke volgorde je de briljant ontworpen kerkers speelt. Het transformeren in een muurschildering zorgt letterlijk voor een nieuwe dimensie van gameplay. Fantastische soundtrack? Check. Meeslepend verhaal? Check. Deze Zelda heeft het allemaal.

©PXimport

A Link Between Worlds is een van de, zo niet dé beste Zelda-game tot nu toe.

Virtue's Last Reward

Ondanks dat Virtue's Last Reward niet de populariteit van bovengenoemde games geniet, kunnen we de game net zo erg aanbevelen. Voordat je je 3DS erbij pakt en naar de eShop surft, weet wel wat je kunt verwachten. Net als voorganger Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, trakteert Virtue's Last Reward je op een angstaanjagende roman waarin je probeert te ontsnappen aan de sadistische spelletjes van een konijn dat je via een monitor toespreekt. Het verhaal ontvouwt zich langzaam en weet als geen ander het gevoel van angst in je op te wekken.

©PXimport

Virtue's Last Reward is zo obscuur als de titel al doet vermoeden.

Eervolle vermeldingen

Het samenstellen van een top tien betekent altijd dat er een aantal favorieten buiten de boot vallen. Deze willen we echter niet onbenoemd laten, zoals de fantastische platformers Super Mario 3D Land en Kirby Triple Deluxe. Ook hebben we ervoor gekozen om remakes als The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Majora's Mask 3D, Xenoblade Chronicles 3D en Donkey Kong Country Returns 3D buiten beschouwing te laten om nieuwe games in de spotlight te zetten.

Ook liefhebbers van role-playing games zullen zich meer dan thuis voelen op 3DS met games als Bravely Default, Tales of the Abyss, Shin Megami Tensei: Devil Summoner Soul Hackers, Persona Q: Shadow of the Labyrinth en Rune Factory 4. Ook is de actie van Kid Icarus Uprising en het speurwerk in Phoenix Wright: Dual Destinies van harte aan te bevelen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gamer.nl

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.