Zo scoor je een domeinnaam die scoort

© CIDimport

Zo scoor je een domeinnaam die scoort

Geplaatst: 28 april 2015 - 09:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:40

Redactie ID.nl

Gevonden of niet gevonden worden, dat is de vraag. De kans om gevonden te worden verhoog je door een goede domeinnaam te kiezen. De volgende tips helpen je op weg.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Mijndomein.nl. De redactie van Computer Idee was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

Tip 1: Kijk naar de extensie

Moet je echt een .nl of een .com kiezen? De noodzaak is wat minder dan een paar jaar terug. Bovendien: een .com (commercial) is eigenlijk alleen voor bedrijven die internationale ambities hebben. Woon je in Friesland? Dan hebben we goed nieuws. Het namelijk sinds kort mogelijk om een domeinnaam met de extensie .frl te reserveren. En er is meer nieuws: er verschijnen de komende tijd tal van nieuwe extensies die nieuwe mogelijkheden creëren. Zie ook Tip 9.

Zo scoor je een domeinnaam die scoort-15810401

© CIDimport




















 

Tip 2: Kies een naam

Veel verenigingen, clubs, zzp’ers en bedrijven willen graag hun eigen naam als domeinnaam, zoals bijvoorbeeld computeridee.nl of voornaamachternaam.nl. De kans is echter groot dat deze al door iemand anders is gereserveerd. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een koppelstreepje op te nemen (voornaam-achternaam.nl) of door je typebedrijf of doel van je stichting toe te voegen, zoals bijvoorbeeld stichtingmijnnaam.nl of schildersbedrijfmijnnaam.nl. Wanneer je nog een naam moet bedenken voor je bedrijf, stichting of vereniging dan is het slim om van te voren te checken welke goede en passende domeinnaam beschikbaar is. Er wordt dan direct gecheckt of de jou gewenste domeinnaam ook met een andere extensie beschikbaar is.

Zo scoor je een domeinnaam die scoort-15810403

© CIDimport


 










Tip 3: Leer van de zoekmachines

Wat zou je intypen bij Google als je op zoek bent naar een nieuwe auto? Misschien: “voordelige auto kopen”, “voordelige auto’s”, “beste auto”, “auto kopen in Arnhem” of iets soortgelijk. Deze zoektermen doen het dan ook prima als domeinnaam. Veel bedrijven doen daarom eerst uitgebreid onderzoek naar welke aan hun product verwante zoekwoorden vaak worden ingetypt, voordat ze een domeinnaam claimen. Waarom? Omdat zoekmachines dit soort domeinnamen vrijwel bovenaan de lijst toont wanneer mensen zo’n zoekopdracht.

Zo scoor je een domeinnaam die scoort-15810403

© CIDimport












 

Tip 4: Zoek naar alternatieve woorden

In je zoektocht naar een goede domeinnaam kan het voorkomen dat 99% van wat je intypt toch al bezet is. Hou vol en zoek verder door bijvoorbeeld woorden in het meervoud te zetten (topschildersinamsterdam.nl) of door alternatieve woorden te gebruiken. Met name de site synoniemen.net is zo’n geval een handig hulpmiddel.

Zo scoor je een domeinnaam die scoort-15810406

© CIDimport












 

Tip 5: Hoe korter, hoe beter

Hoe korter je domein, hoe beter. Maar probeer afkortingen te vermijden. De toevoeging bv achter de domeinnaam van je bedrijf lijkt handig, maar wat als over een paar jaar de bedrijfsvorm verandert in een eenmanszaak of nv? Denk je een goede domeinnaam te hebben gevonden? Doe de fonetische test en vraag of iemand jouw domeinnaam wil opschrijven nadat je deze hebt opgezegd. Gebeurt dit zonder spelfouten? Dan zit je goed.

Tip 6: Wees creatief met letters

Naast koppelstreepjes mag in een domeinnaam ook cijfers opnemen. Met name 2 en 4 komen vaak voor. Love2you.nl, xs4all.nl, etc. Maar je kunt natuurlijk ook het netnummer gebruiken, zoals bijvoorbeeld de ondernemersclub die te vinden is op netwerk023.nl. Let op want het is niet toegestaan om vreemde tekens (%#$@) in domeinnamen op te nemen.

Tip 7: Pas op met woorden combineren

Bij het kiezen van een domeinnaam, gaat het soms wel eens mis. Een naam die uit meerdere woorden bestaat, blijkt wanneer deze wordt gereserveerd ook anders leesbaar. Check dan ook van te voren of jouw domeinnaam niet voor verwarring zorgt, voordat je deze reserveert. Hilarische voorbeelden van waar het mis ging: zijn het Zwitserse bedrijf Swissbit (swissbit.ch), webwinkel Pen Island (penisland.net) en hoveniersbedrijf Les Bocages (lesbocages.com). Vaak zijn dit soort problemen op te lossen door een koppelstreepje (-) in de domeinnaam op te nemen.

Tip 8: Check de alternatieven

Naast .nl of .com zijn er nog een aantal andere extensies die mogelijkheden bieden. Zoek je een domeinnaam voor je stichting of een andere non-profit organisatie, dan is een .org een interessant alternatief. Domeinnamen die eindigen op .eu mogen gebruikt worden door alle organisaties en personen die binnen de Europese Unie zijn gevestigd. En de domeinextensie .net die oorspronkelijk bedoeld voor overkoepelende sites kan eventueel ook.

Tip 9: Kijk ook eens naar nieuwe domeinnamen

Zoals reeds eerder vermeld: met name veel domeinnamen die op de extensie .com of .nl eindigen, zijn al weg. Maar de komende tijd komen er honderden extensies bij, zoals .shop, , .amsterdam, .studio en .cafe. De kans is vrij groot dat de door jouw gewenste domeinnaam in combinatie met één van deze extensies wel beschikbaar is. Je kunt zelfs al voorregistreren zodat je er straks als eerste bovenop zit.

Tip 10. Gevonden? Claim ‘m direct!

Voor een domeinnaam met een veel voorkomende extensie als .nl of .com betaal je vaak maar zo’n 10 euro per jaar. Heb je eindelijk een vrije domein gevonden maar twijfel je, dan kan het toch verstandig zijn om deze te reserveren. Dit kan ook zonder hostingaccount en wanneer je een domeinnaam toch niet langer wilt hebben, kun je deze gewoon opzeggen. Voorkom in ieder geval dat iemand anders met jouw mooie domeinnaam er van doorgaat omdat jij ‘m zelf bent vergeten te claimen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten