ID.nl logo
Waarom de zelfrijdende Apple auto nog een lange weg te gaan heeft
© PXimport
Huis

Waarom de zelfrijdende Apple auto nog een lange weg te gaan heeft

Met je iPhone in je hand naar je zelfrijdende Apple auto wandelen, instappen en je naar je opdrachtgever laten vervoeren. Waar een iMac op je staat te wachten om je werk op te doen. Is dit een toekomst die Apple voor zich ziet? We zetten geruchten over Apple's entree in de auto-industrie op een rij.

Bron afbeelding: LetsGoDigital / Jermaine Smit (concept)

Sinds we ter ore zijn gekomen dat Apple zelfrijdende auto’s wil maken, gonst het van de geruchten. Zo zou autofabrikant Hyundai zijn benaderd om voor de iPhone-fabrikant een autonome, elektrische auto te maken. Hyundai zou dan de hardware doen, dus de auto, terwijl Apple verantwoordelijk is voor de software, dus de technische kant. Echter zijn deze geruchten inmiddels ontkracht door Hyundai zelf, dat aangeeft niet meer met Apple om tafel te zijn.

De Apple-auto wordt waarschijnlijk een zelfrijdende auto, maar niet eentje voor een taxibedrijf. Het gaat waarschijnlijk om een auto voor consumenten, die dankzij lidar-scanners de omgeving kan scannen, lijkend op de lidar-scanners uit de iPad Pro. Er zijn echter ook geruchten dat het juist wel om een ‘werk’-auto zou gaan, maar dan eentje die pakketten bezorgt. Er wordt ook beweerd dat het om robottaxi’s gaat. Het moge duidelijk zijn, de roddels schieten alle kanten op.

Alles in eigen hand

Tegelijkertijd zou Apple volgens bronnen in een bericht van Reuters wel zelf ook de hardware willen maken. Sowieso heeft de techgigant de laatste tijd al meer naar zich toegetrokken qua fabricage, waardoor dat een logische weg lijkt om te gaan. Bovendien heeft Apple recentelijk Porsch-ingenieur Manfred Harrer ingehuurd, die bij Porsche chassis-ontwerpen maakte. Het blijft echter alle kanten opgaan wat de verhalen rondom Apple’s Project Titan betreft.

Apple zou ongeveer 55 autonome testauto’s hebben en ook echt volop testen. Deze autonome auto’s zouden al door de lokale verkeersdienst in Californië zijn goedgekeurd. Daarnaast zouden er duizenden Apple-medewerkers aan Project Titan werken. 

Hierover houdt Apple over het algemeen de lippen stijf op elkaar, al heeft Tim Cook gezegd dat het bedrijf wel interesse heeft in “slimme toevoegingen binnen zelfrijdende auto’s”. 

Het echte paradepaardje in de Apple-auto zou de lithium-ijzer-fosfaat-accu zijn met monocell. Dit schijnt een revolutionaire accu te zijn die een hogere capaciteit aankan waardoor de auto verder kan rijden. 

Geen interesse in Tesla

Dit terwijl Tesla ook volop werkt aan een betere accu voor zijn auto’s. Volgens Elon Musk heeft hij jaren geleden geprobeerd om Tesla aan Apple te verkopen voor 60 miljard dollar (een tiende van de waarde van nu). Toen wilde Tim Cook niet eens een afspraak inplannen, aldus Musk.

Kort door de bocht genomen kun je stellen dat Apple blijkbaar geen interesse heeft om zelf autofabrikant te worden. Aan de andere kant kan het ook simpelweg betekenen dat Apple geen interesse heeft in specifiek Tesla, of dat het om andere redenen niet is gelukt om een afspraak te maken om een eventuele overname te bespreken. Immers weten we niet hoe Musk het allemaal heeft aangepakt.

Juist de grote mate van vaagheid impliceert dat Apple nog niet heel ver is met zijn plannen rondom zo’n auto. Hoewel het al jaren bezig is met Project Titan, lijkt het alsof daar maar weinig schot in zit. Wat Apple ook doet, de auto-industrie kijkt reikhalzend uit naar de komst van een Apple-auto. Apple kan een frisse wind blazen door de verder wat vastgeroeste auto-industrie, niet alleen met creativiteit en design, maar ook met innovatie en veel geld.

Op zijn vroegst in 2025

Echter is daar nog wel veel voor nodig, ook buiten Apple om. Er wordt over de hele wereld wel volop getest met zelfrijdende auto’s, maar zowel de auto’s als de infrastructuur is er nog lang niet klaar voor om volledig zelfrijdende trajecten te creëren. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland is dat een grote uitdaging. Aan de andere kant zou de zelfrijdende auto van Apple er ook op zijn vroegst pas in 2025 zijn, wat zeker door de pandemie eerder later zal zijn dan eerder.

Zo zijn er veel berichten dat chipfabrikanten in de problemen zijn, waardoor er onvoldoende chips kunnen worden gemaakt. Tegelijkertijd wordt 5G de komende jaren wereldwijd uitgerold, wat de implementatie van zelfrijdende auto’s makkelijker moet maken. Kortom, waarschijnlijk is 2025 helemaal geen slecht richtjaar voor de techgigant en mogelijk wannabe autofabrikant.

▼ Volgende artikel
Helemaal zomerklaar: je zonnescherm schoonmaken doe je zo
© Darius Turek
Huis

Helemaal zomerklaar: je zonnescherm schoonmaken doe je zo

Nu de lente echt begonnen is, schijnt de zon steeds vaker én feller. Het perfecte moment om je zonnescherm of markies een flinke opfrisbeurt te geven. Groene aanslag, vogelpoep of schimmel? Dat wil je allemaal niet zien als je straks lekker in de schaduw zit. Schoonmaken is niet moeilijk: dit stappenplan zorgt ervoor dat alle vlekken verdwijnen als uhm... sneeuw voor de zon! ☀️

Dit artikel in het kort: ☀ Check het weerbericht ☀ Droog vuil verwijderen ☀ Maak het frame en de cassette schoon ☀ Het doek van het zonnescherm schoonmaken ☀ Spoel het sop van het doek ☀ Laat het doek drogen en impregneer het ☀ Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Lees ook: Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon

Stap 1: Wat zegt het weerbericht?

Schoonmaken in het zonnetje klinkt misschien aantrekkelijk, maar voor je zonnescherm is dat niet de beste keuze. Door de felle zon droogt het sop namelijk razendsnel op, en dat kan lelijke strepen of vlekken achterlaten. Wacht liever op een bewolkte, droge dag – dan heb je alle tijd om het doek rustig schoon te maken.

Stap 2: Droog vuil verwijderen

Begin met een zachte borstel of bezem om los vuil zoals bladeren, vogelpoep en takjes van het doek te vegen. Werk rustig en met lichte druk, zodat je het doek niet beschadigt of vlekken dieper in het materiaal wrijft. Vergeet ook de bovenkant niet mee te nemen als dat lukt. Soms is dit al genoeg om je zonnescherm weer netjes te krijgen. Blijven er vlekken achter? Dan kun je met de volgende stappen wat grondiger te werk gaan.

Stap 3: Het frame en de cassette schoonmaken

Start met het schoonmaken van het frame en de cassette van je zonnescherm – de onderdelen die het doek dragen en oprollen. Gebruik een spons, lauwwarm water en eventueel een beetje mild schoonmaakmiddel. Neem alles goed af en spoel daarna na met schoon water, zodat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven. Dat voorkomt strepen en aantasting van het materiaal.

Een beetje extra aandacht Het is belangrijk om het frame en de cassette grondig schoon te maken, omdat vuil, stof en ander vuil zich hier vaak in ophopen. Een schoon frame en cassette zien er niet alleen beter uit, maar zorgen er ook voor dat het doek soepel kan oprollen en uitrollen. Besteed extra aandacht aan de hoeken en kieren van het frame en de cassette. Gebruik zo nodig een oude tandenborstel of doekje om deze lastig bereikbare plekken goed schoon te maken.

©Picasa | Patryssia

Stap 4: Het doek schoonmaken

Maak eerst de bovenkant van het doek schoon en daarna de onderkant. Gebruik daarvoor een zachte borstel of spons met lauwwarm water. Kom je hardnekkig vuil tegen? Voeg dan een geschikt schoonmaakmiddel toe en laat dit ongeveer een kwartier intrekken. Onderaan dit stappenplan vind je een overzicht van middelen die goed werken tegen specifieke soorten vlekken.

Stap 5: Goed afspoelen met water

Pak de tuinslang en spoel de zeepresten van het doek. Richt de straal omhoog, zodat het water als een zachte regen op het doek neerdaalt. Zo voorkom je dat je het materiaal beschadigt of dat vuil dieper het doek in spoelt. Geen tuinslang bij de hand? Gebruik dan een emmer en giet rustig water over het doek om de zeepresten te verwijderen. Laat de hogedrukreiniger in ieder geval staan – die is veel te krachtig en kan het doek beschadigen of de vezels uit elkaar drukken.

Stap 6: Laten drogen en eventueel impregneren

Is het doek schoon? Laat het dan goed drogen voordat je het oprolt. Doe je dat te vroeg, dan loop je het risico op schimmelvorming. Wacht dus echt tot het doek helemaal droog is. Wil je het extra goed aanpakken? Dan kun je het doek impregneren met een waterafstotende textielspray. Zo maak je het beter bestand tegen vuil en schimmel. Breng eerst een dunne laag aan en laat het goed drogen voordat je eventueel een tweede laag spuit. Ook daarna geldt: pas oprollen als alles volledig droog is.

©ronstik

Tip: jaarlijks impregneren Impregneer het doek van de zonnewering één keer per jaar, zodat je het goed beschermt tegen water en vuil. Daardoor ben je tijdens de jaarlijkse schoonmaakbeurt sneller klaar. En nu je toch bezig bent: smeer ook na de schoonmaaksessie alle scharnieren in, zodat het scherm makkelijk omhoog en omlaag gaat.

Voor elke vlek een oplossing

Welk schoonmaakmiddel je het beste gebruikt om het zonnescherm schoon te maken, hangt af van de vlekken. In deze tabel zie je wat je waarvoor gebruikt.

Soort vlekSchoonmaakmiddelWerkwijze
Normale vlekkenBaking soda, groene zeep of BiotexMeng een beetje van het middel met lauwwarm water in een emmer. Reinig het doek met een zachte borstel of spons volgens de hierboven uitgelegde stappen.
Verkleurd of verbleekt AzijnMeng azijn en lauwwarm water in gelijke delen. Wrijf met een zachte doek of spons over het doek. Door azijn te gebruiken, zorg je dat de kleuren van het scherm weer terugkeren.
Schimmels / hardnekkige vuilAzijnMeng azijn en lauwwarm water in gelijke delen. Reinig het doek met een spons of doek en spoel tussendoor uit met schoon water om verspreiding van vuil te voorkomen.

Groene aanslag? Voor groene aanslag, weerplekken en schimmel gebruik je een speciaal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld HG zonneschermreiniger (link). Spuit het middel op het doek, nadat je het doek met water vochtig hebt gemaakt. Vervolgens wrijf je met een zachte bezem of borstel over het doek. Laat het daarna vijf minuten inwerken. Borstel nog een keer over het doek, zodat het vuil dat is losgeweekt er ook af gaat.

▼ Volgende artikel
Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad
© danielkosh - stock.adobe.com
Huis

Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad

Je hebt een systeemklokje in de rechterbenedenhoek van je computerscherm, maar leuker is je bureaublad een persoonlijke toets te geven met een stijlvolle klok en eventueel de datum. En wie nog verder wil gaan, vindt in dezelfde oplossing nog meer widgets en mini-toepassingen.

In drie snelle stappen laten we zien hoe je een stijlvolle klok aan je bureaublad toevoegt met Rainmeter:

  • Download en installeer Rainmeter
  • Voeg een skin toe
  • Configureer de positie, transparantie van de klok naar jouw smaak.

Lees ook: Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer

Stap 1: Installeren

Om je bureaublad te pimpen is Rainmeter een van de beste oplossingen zowel voor Windows 10 en 11. Rainmeter is een gratis programma om je bureaublad aan te passen. Download de laatste release, versie 4.5.20, via www.rainmeter.net. Je kunt een standaard of draagbare versie installeren. Wij gaan voor de standaardversie. Geef bij de set-up aan dat Rainmeter mag draaien nadat de computer is opgestart. Voltooi de installatie. Wanneer je nu naar het bureaublad gaat, met Windows-toets+D, zul je merken dat er al een aantal technische widgets op het bureaublad zijn geplaatst. Die zijn misschien wel nuttig, maar verre van mooi. Wat je hier ziet, is de skin Illustro, het allereerste basispakket van Rainmeter.

De standaardversie van Rainmeter is misschien wel nuttig, maar niet mooi.

Stap 2: Skin toevoegen

Open de internetbrowser en surf naar https://visualskins.com. Daar kun je door de verschillende thema’s bladeren. Wij vinden bijvoorbeeld ClockWorld, NeoClock en Elegant Clock erg stijlvol. Selecteer een klokwidget die je mooi vindt en scrol naar beneden tot je de blauwe download-knop ziet. Het is telkens een heel klein bestand. Het rmskin-bestand vind je in de map Downloads. Open deze map en dubbelklik op dit bestand. Hierdoor opent de Rainmeter Skin Installer. Klik dan op de knop Install.

Er is een ruime keuze aan klok-widgets.

Liever een fysieke klok op je bureau?

De keuze is reuze!

Stap 3: Parameters

Vervolgens open je het systeemvak, rechts van de taakbalk. Daar vind je het pictogram om Rainmeter te beheren. In het eerste vak kun je de skins selecteren. Als je bijvoorbeeld de skin Elegant Clock selecteert en dan op de knop Laden klikt, zal die op het bureaublad verschijnen. Heb je genoeg van een skin, dan selecteer je hem in het linkervak en klik je op Uitladen. Onderaan kies je het beeldscherm waarop de widget te zien moet zijn. Dit is handig als je met meerdere beeldschermen werkt. Bovendien kun je een aantal parameters instellen. Je kunt de widget sleepbaar maken, de positie opslaan, de transparantie instellen en het is mogelijk om aan te geven wat er met de skin gebeurt wanneer je hem aanwijst. Wil je hem bijvoorbeeld laten infaden, uitfaden of verbergen?

Je kunt de parameters van iedere widget aanpassen.

Watch on YouTube