Philips Moda 279C9 – Scherm met dockingstation
Steeds meer laptops maken gebruik van usb-c-poorten voor zowel het aansluiten van een voeding en als beelduitgang. Hierdoor kun je met een usb-c-dockingstation je laptop met één kabel aansluiten op al je randapparatuur. Je kunt zo’n dockingstation natuurlijk ook direct in het scherm inbouwen en dat is precies wat Philips bij de Moda 279C9 heeft gedaan.
Philips zet met de Moda 279C9 een handig scherm voor de moderne thuiswerker neer die naast een eigen pc ook een laptop gebruikt. Een vaste pc of spelcomputer sluit je aan via DisplayPort of hdmi terwijl je een laptop met één kabel dankzij vier ingebouwde usb-poorten op al je randapparatuur aansluit. Je betaalt wel voor het gemak van docken, want een vergelijkbaar scherm zonder ingebouwd usb-c-dockingstation heb je voor zo’n 300 euro in huis. De beeldkwaliteit van het scherm is prima. Een nadeel kan zijn dat het scherm niet is voorzien van ingebouwde speakers.
- Ingebouwd dockingstation en lader
- Flexibele voet
- Veel aansluitingen
- 4K-beeldweergave
- Geen luidsprekers
- Relatief duur door dockingstation
Philips heeft de Moda 279C9 ingetogen vormgegeven, het scherm heeft aan de voorkant nauwelijks een rand. De dunne zwarte rand om het beeld heen is onderdeel van het paneel en zit onder de ‘glasplaat’ die de gehele voorkant bestrijkt. Storende knopjes zijn niet zichtbaar, het menu wordt bediend met een joystickje dat op de onderkant geplaatst is. Het is even uitproberen welke richting wat doet, maar daarna is het Nederlandstalige menu eenvoudig in te stellen.
Met de Philips Moda 279C9 haal je een scherm in huis waarop je ergonomisch kunt werken. Een stapel boeken is niet nodig, het scherm is op een voet geplaatst die in hoogte verstelbaar is en het scherm laat zich ook kantelen en roteren. Het veranderen van de positie gaat soepel. Behalve horizontaal, kun je het scherm ook verticaal gebruiken. Het draaien is wel een beetje lastig omdat dit niet in één keer kan. Je zult het scherm eerst even naar voren moeten kantelen, anders kun je de draaihoek niet maken. Roteren kan dus wel, maar is met dit scherm niet iets dat je meerdere keren per dag moet willen doen.
Aansluitingen
Alle aansluitingen zijn op de achterkant aangebracht. Naast een usb-c-aansluiting is het scherm voorzien van DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0. Ook is er een usb-hub in het scherm ingebouwd voorzien van vier usb 3.2-poorten. Twee van die poorten zijn geel in plaats van blauw, die leveren extra energie om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Naast zowel een hdmi- als DisplayPort-kabel levert Philips ook een usb-c-kabel mee die aan één uiteinde zowel in combinatie met usb-c als usb-a te gebruiken is. Zo kun je als je geen laptop met usb-c hebt de ingebouwde usb-hub toch gebruiken in combinatie met een desktop-pc. Alle kabels kun je door een clip op de achterkant van de voet laten lopen zodat ze netjes zijn weggewerkt.
Lees ook: Usb-c en Thunderbolt, dit zijn de verschillen
Dockingstation
De reden om voor dit scherm te kiezen is uiteraard het ingebouwde dockingstation waarmee je een moderne laptop aansluit op de beeldweergave van het scherm, de usb-hub en de ingebouwde lader. De ingebouwde lader voldoet aan USB PD versie 3.0 en is geschikt voor het laden met een maximaal vermogen van 65 watt. Dat is genoeg voor de doorsnee 14inch-laptop zoals die tegenwoordig zowel thuis als zakelijk veel gebruikt worden. Je betaal wel voor het gemak van een dockingstation, want waar dit scherm zo’n 450 euro kost heb je een vergelijkbaar scherm zonder dockingstation voor 300 euro in huis. Daar staat tegenover dat lang niet ieder los dockingstation in combinatie met een lader verkocht wordt, soms moet je die nog apart aanschaffen.
Na het aansluiten van het scherm via usb-c op een laptop is het scherm in Windows te kiezen voor geluidsweergave. Geluid komt er echter niet uit, het scherm blijkt geen ingebouwde luidsprekers te hebben. Er is wel voorzien in een 3,5mm-geluidsuitgang waar je luidsprekers of eventueel een koptelefoon op kunt aansluiten. Die uitgang zit wel achterop, dus voor een koptelefoon is dat niet heel handig.
Usb-snelheid instellen
We hebben de monitor getest in combinatie met twee laptops voorzien van een usb-c-aansluiting met ondersteuning voor DisplayPort en laden. Op beide laptops kregen we wel een netjes beeld op 4K-resolutie, maar wel met een storende verversingssnelheid van slechts 30 Hertz. Een dergelijke lage verversingssnelheid is zelfs voor simpel tikwerk al snel onwerkbaar. Gelukkig is er wel een oplossing, want het probleem blijkt te komen omdat veel laptops nog gebruik maken van DisplayPort 1.2 en dan is er niet genoeg bandbreedte voor zowel een 4K-videosignaal op 60 Hertz als usb-poorten die werken op usb3.0-snelheid. Om een verversingssnelheid van 60 Hertz via DisplayPort 1.2 toch mogelijk te maken, kun je in het menu de snelheid van de ingebouwde usb-hub wijzigen van usb 3.2 naar usb 2.0. Hierdoor wordt de usb-hub significant langzamer, maar is het wel mogelijk om een 4K-beeld weer te geven met een verversingssnelheid van 60 Hertz. Wanneer je een laptop hebt die DisplayPort 1.4 ondersteunt via usb-c heb je dit probleem niet.
Als je de ingebouwde usb-hub gebruikt voor het aansluiten van een toetsenbord of muis, dan heb je geen last van de langzamere snelheid. Als je echter gebruik wilt maken van externe opslag of een gigabit-netwerkadapter, dan merk je dit wel. We hebben de snelheid van de usb-hub gemeten in combinatie met een externe ssd. In de usb3.2-modus halen we een lees- en schrijfsnelheid van 415,1 en 430,3 MB/s. Stellen we de usb-hub echter in op usb2.0-snelheid, dan halen we slechts een lees- en schrijfsnelheid van 38,2 en 38,9 MB/s. Dat is veel te langzaam voor externe opslag en ook niet genoeg om een gigabit-netwerkadapter voluit te gebruiken.
Beeldkwaliteit
De Philips Moda 279C9 maakt gebruik van een 27inch-paneel met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het scherm is voorzien van een IPS-paneel dat voor normaal thuis- en kantoorgebruik een uitstekende beeldkwaliteit biedt. Het scherm kan bovendien overweg met HDR-signalen dankzij een DisplayHDR 400-certificering vanwege de maximale helderheid van 400 nits. Dat is de laagst mogelijke certificering en dit scherm tovert dan ook geen spetterende HDR-beelden tevoorschijn in bijvoorbeeld games, maar kan HDR-signalen wel op de juiste manier verwerken zodat je beeld er in ieder geval altijd goed uitziet. Het scherm ondersteunt ook FreeSync om beelden vloeiend weer te geven. De FreeSync-range is wel beperkt (23 tot 75 Hertz via DisplayPort), maar is het is een leuke extra voor gamers.
Conclusie
Philips zet met de Moda 279C9 een handig scherm voor de moderne thuiswerker neer die naast een eigen pc ook een laptop gebruikt. Een vaste pc of spelcomputer sluit je aan via DisplayPort of hdmi terwijl je een laptop met één kabel dankzij vier ingebouwde usb-poorten op al je randapparatuur aansluit. Je betaalt wel voor het gemak van docken, want een vergelijkbaar scherm zonder ingebouwd usb-c-dockingstation heb je voor zo’n 300 euro in huis. De beeldkwaliteit van het scherm is prima. Een nadeel kan zijn dat het scherm niet is voorzien van ingebouwde speakers. Dat zou als er geen behoefte is aan een heel goede geluidskwaliteit een handige toevoeging zijn. Je kunt natuurlijk wel losse luidsprekers aansluiten.