ID.nl logo
Partitie(s) kopiëren naar nieuwe harde schijf
© CIDimport
Huis

Partitie(s) kopiëren naar nieuwe harde schijf

Alles opnieuw installeren op een nieuwe harde schijf ... het is en blijft een tijdrovende klus. Hebt u er wat voor over om die tijd anders te kunnen besteden? Lees dan vooral deze workshop. Het is logisch dat u eerst gaat proefdraaien met Windows Vista en daarvoor gebruikt u vermoedelijk een wat oudere pc. Hoewel?

Alles opnieuw installeren op een nieuwe harde schijf ... het is en blijft een tijdrovende klus. Hebt u er wat voor over om die tijd anders te kunnen besteden? Lees dan vooral deze workshop. Het is logisch dat u eerst gaat proefdraaien met Windows Vista en daarvoor gebruikt u vermoedelijk een wat oudere pc. Hoewel? Een bestaande pc is sowieso verouderd als u er een fonkelnieuw besturingssysteem op installeert, dat is een ongeschreven wet ... Als Windows Vista u na verloop van tijd prima bevalt, kunt u twee dingen doen: een nieuwe pc kopen of uw bestaande pc opwaarderen. Als u een bestaande pc geschikt gaat maken voor Vista, doet u dat met (1) extra ram-geheugen, (2) een voldoende krachtige videokaart en (3) een grotere en rappere harde schijf. In deze workshop gaat het om het inbouwen en vooral het in gebruik nemen van een nieuwe harde schijf. Dus het overzetten van de gegevens van uw oude naar die nieuwe harde schijf. Met als bijkomend extra dat u Windows Vista plus alle reeds geïnstalleerde programma's niet opnieuw hoeft te installeren.

Stap 1

[afbeelding0]Bij het begin beginnen ... De Bios Setup vermeldt dat één harde schijf is geplaatst (SATA Port-0). Als u verder kijkt, ziet u dat het gaat om een harde schijf van 80 GB, genoeg om Windows Vista te kunnen installeren en daarmee te experimenteren. Verderop in deze workshop gaat u een grotere en  snellere harddisk in gebruik nemen.

Stap 2

[afbeelding0]U installeert Windows Vista op de inmiddels gebruikelijke manier. U kiest voor Aangepast installatie omdat u - om het wat ingewikkelder te maken - de  harde schijf in twee partities gaat opdelen. In het volgende venster, als Windows Vista de harde schijf heeft opgepikt, klikt u rechtsonder op de knop Stationsopties (geavanceerd) om de Eigenschappen van de gedetecteerde harde schijf te wijzigen.

Stap 3

[afbeelding0]Een van de geavanceerde opties is de knop Nieuw, waarmee u een nieuwe partitie op de geselecteerde harde schijf aanbrengt. In het veld Grootte reserveert u 40000 MB oftewel een kleine 40 GB voor de primaire C:-partitie waarop u zodadelijk Windows Vista installeert. Meteen nadat u het genoemde getal hebt ingevuld, klikt u op Toepassen om deze toekenning door te voeren. Enkele ogenblikken later is de harde schijf in twee partities verdeeld: (1) de primaire 'Partitie 1' van ongeveer 40 GB en (2) een gedeelte met 'niet-toegewezen ruimte' van ongeveer 35 GB. Klik op Volgende om de installatie van Windows Vista daadwerkelijk in gang te zetten.

Stap 4

[afbeelding0]U doorloopt vervolgens de installatieprocedure van Windows Vista en dat is inclusief het toekennen van een gebruikersaccount, het gelijk zetten van de   systeemklok en het instellen van de diverse veiligheidsopties. U doet steeds wat nodig is en een druk op de knop Volgende helpt u telkens verder, met als resultaat een voltooide installatie. U kunt uiteindelijk op de knop Starten klikken om Windows Vista voor de eerste keer te activeren. Toegegeven, het duurt dan even voordat u uiteindelijk op het Bureaublad van Windows Vista terechtkomt. Even geduld graag ...

Stap 5

[afbeelding0]Via Start, Configuratiescherm (graag in Klassieke weergave), Systeembeheer en Computerbeheer klikt u bij Opslag - links in beeld - op de knop Schijfbeheer. U ziet vervolgens een primaire partitie van ruim 39 GB en nog een stuk Niet-toegewezen opslagruimte. Klik deze laatste opslagruimte aan met de rechtermuisknop en kies voor de contextmenuoptie Nieuw eenvoudig volume. De wizard Nieuw eenvoudig volume maken gaat van start; u kunt direct op Volgende klikken.

Stap 6

[afbeelding0]U kunt de Volumegrootte opgeven en u vertelt de wizard dat u de volledige grootte van deze partitie wilt benutten. Klik op Volgende. Nu wijst u een stationsletter toe aan de nieuwe partitie. Klik op de pijl naast de letter die de wizard voor u heeft verzonnen om zelf een letter te kiezen. Of ga akkoord met de wizard. Klik op Volgende.

Stap 7

[afbeelding0]De fase van het formatteren is aangebroken. U kiest uiteraard voor het NTFS-bestandssysteem en de clustergrootte laat u daarbij op Standaard staan. Verder geeft u de nieuwe partitie nog een handige volumenaam waardoor die - los van de stationsletter - straks voor u herkenbaar is binnen Windows Vista. Op Volgende klikken graag. Tot slot toont de wizard een samenvatting van uw keuzes en instellingen. Als u akkoord gaat, klikt u op Voltooien om de partitie te laten formatteren, waarna deze zichtbaar wordt in Schijfbeheer en het Windows Verkenner-venster Computer.

Stap 8

[afbeelding0]Controle van uw werk in het Windows Verkenner-venster Computer, waarbij u inderdaad twee partities aantreft. Hierbij even opgelet, want we vragen u om te kijken naar de exacte cijfers voor wat betreft de grootte van de partities en hun vrije opslagruimte. Gaarne deze cijfers even onthouden, want u ziet ze straks dubbel terug ...

Stap 9

[afbeelding0]Nu kunt u wennen aan Vista, zien of uw hardware ermee uit de voeten kan. We nemen aan dat Vista en uw systeem het goed met elkaar kunnen vinden, met uitzondering van de kleine en trage harde schijf. Dat weet u, daarom hebt u een nieuwe harde schijf gekocht en die volgens plan keurig ingebouwd. In deze stap hebt u de pc na de inbouw gestart en bent u gaan kijken in de Bios Setup, alwaar u constateert dat uw computer deze hardware op Port-1 netjes herkent. Als u de Eigenschappen van deze nieuwe harde schijf opvraagt, ziet u dat de opslagcapaciteit maar liefst 300 GB is! Zodadelijk gaat u de inhoud van de oude 80GB-harde schijf overzetten naar deze nieuwe.

Stap 10

[afbeelding0]De software die u daarvoor nodig hebt, is Ultimate Boot CD. Surf naar Ultimatebootcd.com. In de downloadsectie vindt u een iso-imagebestand dat u downloadt en met behulp van uw brandprogramma op een cd/dvd brandt. Dit wordt dus een een bootable cd-rom, die u laat starten als ware het de Windows Vista installatie-dvd zélf.

Stap 11

[afbeelding0]Als Ultimate Boot CD is geboot en doorgestart, krijgt u een menu te zien dat de diverse mogelijkheden toont. In dit geval kiest u Hard Disk Tools. (Blader trouwens gerust eens rond op de veelzijdige Ultimate Boot CD, dan vindt u een groot aantal handige hulpprogramma's die mogelijk van pas komen als uw pc is vastgelopen of als u gegevens van een (zwaar) beschadigd opslagapparaat wilt veiligstellen; een schijf om goed te bewaren!). In het tweede keuzemenu kiest u Cloning Tools. Dat ligt eigenlijk voor de hand, want in feite gaat u de oude harde schijf 'klonen' naar de nieuwe harde schijf. In het derde keuzemenu selecteert u de tool HDClone Free Edition.

Stap 12

[afbeelding0]HDClone Free Edition is een grafisch programma, dat u met de muis kunt aansturen. De Copy Mode (= de kopieermethode) is natuurlijk Drive to Drive, want u gaat de complete inhoud van de oude harde schijf overzetten naar de nieuwe harde schijf. Met een druk op Next gaat u verder.

Stap 13

[afbeelding0]De Source Drive (= de bronharddisk) is natuurlijk de oude harde schijf (circa 80 GB). U selecteert deze harde schijf met een klik van de linkermuisknop. Klik op Next, waarna u merkt dat de nieuwe schijf automatisch als Target Drive (= de doelharddisk) wordt geselecteerd. Klik op Next. Bij Options zult u merken dat FastCopy, SafeRescue en Verifying niet actief zijn: dat zijn ze alleen bij de commerciële versie. Als de harde schijven die u gebruikt niet zijn beschadigd, dan hebt u deze drie opties overigens niet nodig ... Laat de andere vinkjes staan en klik op Next.

Stap 14

[afbeelding0]Pal voordat HDClone voor u aan de slag gaat, controleert u - linksboven in beeld - de instellingen van het programma. Als ze kloppen, klikt u op Start, waarna u de komende uren geen gebruik meer kunt maken van uw pc. Die wachttijd is zeer de moeite waard, want het opnieuw installeren van Windows Vista en alle programma's duurt natuurlijk véél langer dan een paar uur en de kans op fouten is navenant groter. In dit specifieke geval geldt dan ook dat geduld echt een schone zaak is! Als HDClone klaar is met het kopiëren klikt u op de knop Quit HDClone. Nu kunt u de computer opnieuw laten booten, waarbij u doorstart naar Windows Vista.

Stap 15

[afbeelding0]In Windows Vista opent u het Windows Verkenner-venster Computer. Hier ziet u dat er twee nieuwe partities zijn gevonden: (F en G) die, zoals verwacht , twee exacte 1-op-1 kopieën zijn van de twee oude partities (C en E). Als u kijkt bij Schijfbeheer, onderdeel van de systeemtool Computerbeheer, ziet u ook dat de partities C en E 1-op-1 zijn gekloond naar F en G. Bovendien ziet u dat de tweede harde schijf nog ruim 200 GB aan 'Niet-toegewezen' opslagruimte in reserve heeft!

Stap 16

[afbeelding0]Schakel nu de pc uit. Maak hem open en verwijder de oude harde schijf. Let op: onthoud goed in welke aansluiting de ide-stekker van deze schijf zat. Want in diezelfde aansluiting prikt u vervolgens de ide-stekker van de nieuwe schijf. Klaar? Dan in elkaar zetten, starten en naar de Bios Setup gaan om daar te zien dat uw systeem over nog maar één harde schijf beschikt: de nieuwe van 300 GB, nu op Port-0. De oude harde schijf is helemaal van het toneel verdwenen. Verlaat de Bios Setup en probeer Vista te starten.

Stap 17

[afbeelding0]Als u vervolgens probeert te booten van uw nieuwe harde schijf, zal dat jammerlijk mislukken. De boodschap die u te zien krijgt, kan per geval verschillen, maar het lukt niet om Windows Vista door te starten. Geen nood, u neemt de Windows Vista installatie-dvd erbij en plaatst die in de dvd-speler. Daarna de pc opnieuw starten en booten vanaf deze dvd. Als Windows Vista laat zien dat u het besturingssysteem nu kunt installeren, kiest u voor de optie linksonder Uw computer herstellen. Er start dan een speciaal hulpprogramma dat gaat kijken wat er mankeert aan de huidige Vista-installatie.

Stap 18

[afbeelding0]Het hulpprogramma Opties voor Systeemherstel heeft de fout al snel gevonden. Als u op de knop Herstellen en opnieuw opstarten klikt, wordt Windows Vista gerepareerd en opnieuw gestart. U zult merken dat dit in één keer goed gaat! U reist direct door naar Schijfbeheer van de systeemtool Computerbeheer. Klik de E:-partitie (meteen links van de Niet-toegewezen opslagruimte) daarbij aan met de rechtermuisknop en kies de  contextmenuoptie Volume uitbreiden.

Stap 19

[afbeelding0]De wizard Volume uitbreiden start en weet te vertellen dat u bestaande partities groter kunt maken. In geval van onze nieuwe harde schijf verwachten we geen problemen, want de bestaande E:-partitie en de Niet-toegewezen opslagruimte liggen direct naast elkaar. Klik op Volgende. Binnen Windows Vista kunt u bestaande volumes op allerlei manieren uitbreiden; in ons geval blijft de uitbreiding beperkt tot het kunnen selecteren van de circa 200 GB aan Niet-toegewezen opslagruimte. Maak de selectie en klik op Volgende, controleer de samenvatting en kies dan Voltooien.

Stap 20

[afbeelding0]Met als resultaat een nieuwe, grote én rappe harde schijf die in z'n geheel is toegekend aan Windows Vista! Het hier gepresenteerde stappenplan kan u veel tijd en ergernis besparen, want wat is prettiger dan het 1-op-1 kunnen upgraden van een bestaand besturingssysteem? We hebben u laten zien hoe u de inhoud van een oude harde schijf kunt meenemen naar een nieuwe harde schijf. Bijvoorbeeld vanwege het upgraden van uw hardware, of als u begint te vermoeden dat uw bestaande primaire harddisk aan het einde van z'n levensduur is gekomen. Trouwens, HD Clone kunt u ook gebruiken voor tussentijdse spiegel-backups van harde schijven.

N.b. Oplettende lezers zullen zich realiseren dat de oude harddisk een geactiveerde Vista bevat. Zou deze draaien in een ander systeem? Dat is niet te garanderen: driver-kwestie ....

▼ Volgende artikel
Laat je laptop langer leven
© Denys Prykhodov
Huis

Laat je laptop langer leven

Met je laptop wil je zo lang mogelijk werken, ook als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hoe maak je optimaal gebruik van de accucapaciteit? En als je batterij bijna leeg is: welke stappen kun je dan nemen om de laatste energie uit je laptop te persen?

In dit artikel laten we zien hoe je de accuduur van je laptop maximaliseert en de levensduur van je batterij verlengt:

  • Schakel energiebesparing in
  • Laat het scherm automatisch uitschakelen bij inactiviteit
  • Pas schermhelderheid aan of automatiseer deze op basis van omgevingslicht
  • Gebruik de slaapstand strategisch om energie te besparen
  • Analyseer je batterijgezondheid met het verborgen Windows-hulpprogramma
  • Pas energiebeheerschema’s aan en maak gebruik van fabrikantspecifieke tools
  • Maak gebruik van de optimalisaties in Edge en Chrome

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Met een paar slimme ingrepen haal je meer plezier uit de accu van je laptop. Daardoor kun je langer met je computer doorwerken en verleng je ook nog eens de technische levensduur van je laptop. In dit artikel nemen we je mee langs de stappen voor het beste resultaat. Deze gelden voor zowel Windows 10 als Windows 11. Waar de instellingen tussen de Windows-versies onderling afwijken, vermelden we dit.

De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober 2025, dus vergeet niet op tijd over te stappen naar Windows 11: Windows upgraden of herstellen? Zo maak je een installatiestick

Besparing inschakelen

In Windows kun je de nodige stappen nemen om de accu van de laptop optimaal te gebruiken en de levensduur ervan te verlengen. Ben je draadloos aan het werk en raakt de batterij bijna leeg? Dan kun je Windows automatisch niet-essentiële onderdelen laten uitschakelen, zodat je langer met de accu kunt doorwerken.

In Windows 10 open je hiervoor het instellingenvenster en kies je voor Systeem / Batterij. Zet de schuif op Aan bij Batterijbesparing. Geef eronder aan vanaf welk batterijpercentage de functie moet activeren. Wij kiezen voor 20%. Plaats ook een vinkje bij De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld.

Voor Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Energiebesparing uit. Zet een vinkje bij Altijd energiebesparing gebruiken en geef in het vak eronder aan bij welk batterijpercentage dit gebeurt, bijvoorbeeld 20%. Activeer ook de optie Helderheid van het scherm verlagen bij het gebruik van energiebesparing.

Wanneer mag de besparing van jou actief worden?

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voor je laptop biedt uitkomst

Scherm onder controle

Gebruik je de laptop enige tijd niet, dan bespaar je relatief veel energie door het ingebouwde scherm uit te schakelen. Bij Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en slaapstand. Kies een korte duur (bijvoorbeeld 2 minuten) bij Batterijvoeding, uitschakelen na.

In Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand open. Het gaat ons om de sectie Op batterijstroom. Kies bij Mijn scherm uitschakelen na de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten.

Usb-apparaten

Je kunt usb-apparaten ook laten slapen zodra het scherm uitschakelt. Hiermee bespaar je eveneens de nodige energie. In het instellingenvenster van Windows 11 kies je Bluetooth en apparaten / USB / USB-batterijbesparing.

Je kunt ook je usb-apparaten laten slapen en zo energie besparen.

Slaapstand vervroegen

Door de computer bij inactiviteit sneller in de slaapstand te zetten, bespaar je ook kostbare energie. In Windows 10 kies je voor Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Bij Slaapstand selecteer je de gewenste tijd onder Bij gebruik van batterijstroom slaapstand van pc inschakelen na.

In Windows 11 kies je in het venster Aan/uit en Accu wederom voor Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand. In de sectie Op batterijstroom bepaal je hoelang Windows inactief mag zijn bij Mijn apparaat in slaapstand laten gaan na.

Gezondheid

Wil je weten hoe het is gesteld met de gezondheid van je batterij? In Windows vind je een verborgen hulpje dat een gezondheidsrapport van de accu opstelt. Open het startmenu en typ Opdrachtprompt. Typ vervolgens op de opdrachtregel: Powercfg /batteryreport. Druk op Enter. Windows maakt een rapport en plaatst dit in de map C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>. Het bestand heet Battery-report.html en je opent het in de browser.

Bovenin lees je met welke capaciteit de batterij uit de fabriek kwam (bij Design Capacity). Bij Full Charge Capacity lees je hoeveel capaciteit de batterij nu maximaal aanbiedt. Dit getal neemt af naarmate je de accu langer in gebruik hebt. De blokken erna geven informatie over de details van de batterij. Bij Recent Usage lees je hoe de batterij de afgelopen drie dagen heeft gefunctioneerd.

De grafiek en de tabel eronder tonen hoe de batterijlading is afgenomen in de afgelopen zeven dagen. In de tabel Usage History lees je de verhouding af tussen het gebruik van de accu en het gebruik van het stroomnet.

Ook de rubriek Battery Capacity History is interessant. Hier zie je hoe de beschikbare capaciteit zich in de loop van de maanden en jaren ontwikkelt. Bij Battery Life Estimates lees je een inschatting van de tijd die de accu het volhoudt. In het laatste blok van het rapport zie je een inschatting van de batterijduur op basis van alle verzamelde gegevens. Je kunt het rapport uiteraard meerdere keren laten opmaken, bijvoorbeeld elk half jaar. Zo houd je een goed overzicht van de gezondheid van je accu.

Het gezondheidsrapport geeft je meer inzicht.

Helderheid aanpassen

De schermhelderheid heeft een relatief grote invloed op het uithoudingsvermogen van je accu. Wil je meer tijd halen uit de laptopaccu, dan verlaag je de schermhelderheid. Gebruik hiervoor de toetsen op het toetsenbord (als je laptop die heeft) of pas het aan via Windows. Of klik op het batterijpictogram in de Windows Taakbalk. Verschuif de schuif bij de optie Helderheid (herkenbaar aan het pictogram van de zon).

In Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Beeldscherm / Helderheid automatisch wijzigen wanneer verlichting verandert. In Windows 11 kies je Systeem / Beeldscherm. Klap de sectie Helderheid uit en activeer Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert. In Windows 11 heb je bovendien de optie om de helderheid te optimaliseren op basis van wat er wordt getoond: kies Helderheid wijzigen op basis van inhoud.

De schermhelderheid heeft grote invloed op je batterij.

Hulp van buitenaf

Afhankelijk van het merk en model laptop, kun je mogelijk gebruikmaken van externe hulp. Sommige fabrikanten bieden apps aan waarmee je nog meer controle over de accu houdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Power Manager van Dell en de Power Manager van HP. Via deze apps kun je aangeven hoe je de laptop gebruikt.

Op basis van het gebruikersprofiel past de app de batterij-instellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de laptop grotendeels met stekker gebruikt. De app stelt de accu dan in dat deze niet boven de 80 procent of 85 procent wordt opgeladen. Heb je juist altijd alle capaciteit nodig, dan kies je ervoor om de accu altijd voor de volle 100 procent op te laden.

Sommige fabrikanten leveren aanvullende batterijhulpjes mee.

Achtergronden

Sommige instellingen zijn eenvoudig te veranderen, maar hebben een flinke impact op de batterijduur. Zo bespaar je energie door gebruik te maken van een donkere bureaubladachtergrond. Klik met rechts op het bureaublad, kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en selecteer een donkere achtergrond. Voor het beste resultaat kies je ook een donker thema. Je verandert deze instellingen in de sectie Thema’s.

Vliegtuigstand

Mogelijk ken je de truc van de telefoon, maar deze werkt ook op de laptop: het inschakelen van de vliegtuigstand om energie te besparen. Als je geen gebruik hoeft te maken van draadloze verbindingen (zoals wifi en bluetooth), dan activeer je deze modus. Klik in de taakbalk op de knop van de batterij, zodat het actiecentrum verschijnt en klik op Vliegtuigstand.

Energiebeheerschema

Met een energiebeheerschema bepaal je hoe Windows omgaat met de accu. Een bekend energiebeheerschema is het besparingsschema. Klik in Windows Taakbalk op de batterij en kies voor Energiebesparing. Er bestaan meerdere standaardschema’s. In de Windows-instellingen kies je Systeem Aan/uit en accu. Kies het schema bij Energiemodus: Windows maakt onderscheid tussen Aangesloten op netstroom en Op batterijstroom. Voor het beste uithoudingsvermogen kies je voor Beste energie-efficiëntie.

Je kunt de energiebeheerschema’s ook aanpassen. Open het startmenu en typ Energiebeheerschema. Kies Energiebeheerschema bewerken. Kies Geavanceerde energie-instellingen bewerken.

Een energiebeheerschema bepaalt hoe Windows omgaat met de accu.

Apps optimaliseren

Welke apps je gebruikt, heeft eveneens invloed op het energieverbruik van je laptop. In Windows 11 heb je hierover verregaande controle. In het instellingenvenster kies je voor Systeem / Aan/uit en accu / Accuverbruik. Een overzicht verschijnt van het batterijverbruik per app. Via het zoekvenster kun je bovendien op zoek gaan naar specifieke apps, als je wilt weten wat hiervan het verbruik is.

Rechtsboven vind je het filter Sorteren op. Standaard toont Windows het totale gebruik, maar interessanter is de optie Op achtergrond. Hiermee zie je welke apps op de achtergrond energie verbruiken.

Klik op Meer opties bij een app en kies Activiteit op de achtergrond beheren. Bij Machtigingen voor achtergrond-app kies je voor Stroom geoptimaliseerd. Hierbij beperkt Windows zoveel mogelijk het energieverbruik van de app, maar kan de app nog steeds functioneren. Kies voor Nooit als je energie wilt besparen: de app wordt flink beperkt en mag niet meer op de achtergrond draaien en energie verbruiken.

Optimaliseer het gedrag van de apps en bespaar hiermee kostbare energie.

Nog meer inzicht

Via taakbeheer in Windows 11 heb je ook inzicht in het energieverbruik van verschillende programma’s. Open Windows Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl+Alt+Esc. Klik op de tab Processen. In de kolom Status zie je een groen blaadje bij apps die zich in de efficiëntiemodus bevinden, daarover heb je in de vorige stap gelezen.  Klik op Status om alle programma’s in de efficiëntiemodus in één keer te zien.

Via taakbeheer kun je de efficiëntiemodus ook afdwingen voor een programma. Klik op het betreffende programma. De knop Efficiëntiemodus rechtsboven verschijnt: klik hierop en kies OK in het bevestigingsvenster.

Taakbeheer toont voor welke apps de energiemodus is ingeschakeld.

Extra aanbevelingen

We hebben de belangrijkste stappen uitgevoerd. Kies in Windows 11 in het venster Aan/uit en accu voor Aanbevelingen voor energie. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om nog meer energie te besparen. Er zijn tien stappen en een balk geeft aan hoeveel stappen je al hebt uitgevoerd. Klik op de suggesties die je wilt doorvoeren.

Energiezuinig met Edge

Maak je gebruik van Edge, dan kun je deze browser ook laten helpen met het behoud van de accu. Zo kan de browser ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen, zodat ze minder beslag op het systeem leggen. Klik op de knop Instellingen en meer (rechtsboven in het Edge-venster) en kies Instellingen / Systeem en prestaties. In de sectie Prestaties optimaliseren zorg je dat de optie Efficiëntiemodus ingeschakeld is.

Standaard gebruikt Edge de modus Gebalanceerde besparingen. Wil je voor maximaal resultaat gaan, dan kies je voor Maximale besparingen. De modus wordt alleen gebruikt wanneer de laptop gebruikmaakt van een accu, maar je kunt de modus ook gebruiken als je een stekker gebruikt: kies De efficiëntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Je kunt ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen.

Meer Edge-optimalisaties

In Edge heb je controle over het in slaap brengen van ongebruikte tabbladen. In het instellingenvenster kun je de slaapstand volledig uitschakelen, als je dit niet op prijs stelt. Zet de schuif op Uit bij Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Maak je wel gebruik van de slaapstand voor de tabbladen, dan kun je bepalen na hoeveel tijd een tab in slaap moet worden gebracht. Kies de gewenste tijd bij Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. Heb je tabbladen die je nooit in een slaapstand wilt brengen? Sluit deze uit. Klik op Toevoegen bij Deze sites nooit in slaapstand zetten.

Optimalisaties in Chrome

In Googles browser Chrome kun je ook een paar slimme instellingen wijzigen om het maximale uit je batterij te halen. Open de instellingen via de knop met de drie puntjes, rechtsboven in het venster en ga naar Instellingen / Prestaties. Bij Voeding zorgt de optie Energiebesparing voor de batterijbesparing. Schakel deze in als dat nog niet is gebeurd.

Kies vervolgens voor Alleen aanzetten als je batterijlading 20% of minder is of voor Aanzetten als je computer niet is aangesloten. Die tweede optie gaat daarmee nóg zuiniger om met de batterij. Wil je dat niet-gebruikte tabbladen niet meer geheugen gebruiken, dan zet je de schuif op Aan bij Geheugenbesparing. Pas wanneer je de tab weer opent, kent Chrome opnieuw geheugen toe.

Het gevolg is soms een stroperige browser, zo los je het op: Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Laat Chrome je ook helpen bij het besparen van energie.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.