Google SafeSearch inschakelen of uitzetten doe je zo
Met Google SafeSearch stel je automatisch filters in die voor een veilige zoekomgeving op het internet zorgen. De optie staat standaard ingesteld voor accounts van gebruikers die jonger zijn dan dertien jaar. Maar wat nou als je de functie handmatig wil activeren?
Onthoud dat Google SafeSearch alleen werkt in combinatie met de Google-zoekmachine. Daarnaast is het zo dat wanneer je de functie inschakelt, die op elk apparaat ingeschakeld wordt waar het Google-account in kwestie op actief is. De optie (de)activeren werkt als volgt.
Google SafeSearch op desktop
Open een browser op je computer (met Windows, macOS of Linux) en ga naar de Google-zoekmachine. Log in met je account (door rechts op de blauwe knop te drukken) of maak een nieuw account aan (dat kan via dezelfde knop). Ga nu naar de instellingen, die je rechts onderin vindt. Ga naar Zoekinstellingen; bovenaan vind je nu de koptekst SafeSearch-filters. Daar staat de volgende tekst bij:
Als je SafeSearch aanzet, kun je expliciete content zoals pornografie verbergen. De voorkeuren voor SafeSearch kunnen worden ingesteld door je apparaat- of netwerkbeheerder. Als je de functie niet kunt uitzetten, kun je dit navragen bij de beheerder van je netwerk of apparaat.
Zet nu een vinkje in het vakje naast SafeSearch aanzetten. Wil je de optie uitschakelen? Haal dan dat vinkje weer weg.
©PXimport
Google SafeSearch op smartphone
Open de Google-app op je smartphone, met Android of iOS aan boord. Als het goed is, ben je reeds ingelogd. Is dat nog niet het geval, of heb je geen account, dan kun je dat meteen regelen nadat je de app opende. Google begeleidt langs alle stappen.
Tik na het inloggen op je profielfoto of initialen, die je rechts bovenin aantreft. Kies nu Instellingen en vervolgens op Expliciete zoekresultaten verbergen. Op de volgende pagina schuif je de regelaar van links naar rechts. Als de regelaar blauw is, dan is het filter actief. Wil je SafeSearch juist uitschakelen, dan schuif je hem weer naar links.
©PXimport
Waarom SafeSearch gebruiken?
Zoals je ziet is het dus behoorlijk gemakkelijk om SafeSearch in- en uit te schakelen, ongeacht het platform dat je dagelijks gebruikt. Deze optie kan met name handig zijn voor wanneer je bijvoorbeeld je kinderen een eigen smartphone of tablet geeft waar ze op kunnen spelen. Of waar ze YouTube-filmpjes op bekijken.
Het kan zijn dat er nog wel eens iets door de filters heen komt, want het is geen waterdicht systeem – maar je bespaart hiermee je kinderen wel een hoop ellende. Het is sowieso het proberen waard wanneer je je zorgen maakt over expliciete content op het internet.