Google-oprichter Sergey Brin steunt Nederlands kweekvlees
Sergey Brin, mede-oprichter van Google, heeft 250.000 euro geïnvesteerd aan het Cultured Beef-project aan de Universiteit van Maastricht. Cultured Beef is kweekvlees dat een dier- en milievriendelijk alternatief vormt voor traditioneel vlees. Vandaag gaf de Nederlandse wetenschapper Mark Post, vasculair bioloog, een demonstratie in Londen van een hamburger die volledig was gemaakt van kweekvlees.
Sergey Brin ziet de productie van cultured beef kweekvlees of in vitrovlees) als een technologie die onze kijk op de wereld kan doen veranderen. Hoewel kweekvlees al wel voor medische toepassingen wordt gebruikt, is dergelijk vlees voor consumptie nog nieuw.
Volgens Brin kunnen we niet doorgaan met de vleesindustrie op de huidige voet en indien we het probleem niet negeren, zijn er slechts twee opties mogelijk:
Iedereen moet vegetariër worden
Er moet iets nieuws gebeuren
©CIDimport
Nederlander kweekt vlees
Optie 1 ziet Brin nog niet gebeuren en aan optie twee werkt de Nederlandse wetenschapper Mark Post. Eind 2009 was Mark Post al te gast in De Wereld Draait Door (start: 20 ste minuut) om over zijn bevindingen te praten. Met 2 miljoen subsidie is het gelukt om eetbaar kweekvlees te produceren. Dit vlees is echter nog niet productie-klaar en nu nog veel te duur om op grote schaal te produceren.
De onderzoekers nemen stamcellen van bijvoorbeeld een varken en die vermenigvuldigen ze. Deze cellen maken vervolgens zelf spiercellen aan dat uiteindelijk tot een lap vlees kan worden verwerkt. 20.000 slierten van synthetisch vlees zijn nodig om een hamburger samen te stellen. De stamcellen van een enkele koe zouden goed zijn voor het kweken van 175 miljoen quarter pounders. Het vlees wordt gekweekt uit stamcellen en in principe maakt het niet veel uit van welk dier die stamcellen zijn. Een pinguïnburger zou daardoor ook eenvoudig op de menukaart kunnen.
©CIDimport
Demonstratie in Londen
Vandaag was Mark Post in London voor een demonstratie van het synthetische vlees aan de pers dat live via internet werd gestreamd. De journalisten die aanwezig waren om vragen te stellen, kregen zelf geen stukje om te proeven maar vernamen van voedselwetenschapper Hanni Rutzler en auteur Josh Schonwald, die het wel hadden geproefd, dat het een beetje als een 'dierlijke proteïnecake' doet denken.
Kweekvlees de toekomst
Volgens onderzoek van de VN zal de vraag naar vlees in de nabije toekomst met 66% stijgen. Mark Post verwacht dan ook dat de prijs van vlees over zo’n 25 jaar zal verviervoudigen. Hij verwacht dat vlees uiteindelijk met waarschuwingsstickers over dierenwelzijn in de supermarkt zal liggen en er een eco-belasting op wordt geheven. Aan echt vlees hangen allerlei nadelen die het synthetische vlees niet hebben.
Sergey Brin ziet door zijn Google Glasses ook potentie in deze ontwikkelingen en besloot dus 250.000 euro te investeren in de verdere ontwikkeling van synthetisch vlees. Volgens sommige consumenten klinkt het hele synthetisch vleesverhaal nog allemaal als ‘science-fiction’ en volgens Sergey Brin is dat goed omdat het betekent dat deze technologie echt baanbrekend is.
Meer informatie vind je op http://culturedbeef.net/