ID.nl logo
Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11
Huis

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11

Je wilt je laptop instellen als mobiele hotspot of je moet op een meeting de inhoud van je scherm projecteren … Geen probleem, maar wáár zat het ook alweer? Voor je het weet zit je eindeloos te zoeken naar de menu’s en knoppen om deze functies te activeren. Om je dergelijke ergernissen te besparen, komt Windows 11 met de Snelle instellingen.

Snelle instellingen geven toegang tot handige functies bij dagelijks gebruik van je computer. In dit artikel lees je:

  • Welke instellingen tot Snelle instellingen behoren
  • Hoe je extra knoppen kunt toevoegen
  • Hoe je Snelle instellingen kunt blokkeren en resetten

Lees ook: Geheimen van Windows Verkenner ontrafeld

Vooral op een laptop moet je regelmatig een instelling wijzigen. In plaats van door de menu’s en opties van de app Instellingen te graven, zit er in Windows 11 het paneel Snelle instellingen. Het vervangt de functionaliteit van Action Center in Windows 10. De naam van deze functie verraadt het belangrijkste voordeel: je krijgt sneller toegang tot de belangrijkste instellingen bij dagelijks gebruik.

Drie pictogrammen

Je opent Snelle instellingen door in de rechterbenedenhoek van het scherm op het bureaublad op een van de drie statuspictogrammen te klikken: Wifi, Luidspreker en Batterij. Het bevindt zich links van de datum en tijd op de taakbalk. Op een aanraakscherm veeg je met de vinger van de rechterbenedenhoek van de taakbalk omhoog. Veeg terug naar beneden om Snelle instellingen weer te sluiten. Nog sneller gaat het via de sneltoets Windows-toets+A, dat was trouwens ook de snelkoppeling van zijn voorganger, het Action Center in Windows 10.

Schuifregelaars en knoppen

Er verschijnt een paneel met afgeronde hoeken waarop al een aantal knoppen staan. De eerste dient om een wifi-verbinding te maken, om wifi uit te schakelen of om een andere wifi-verbinding te selecteren. Op dezelfde manier kun je ook een bluetooth-connectie activeren en de bluetooth-verbindingen beheren. Er staan standaard ook knoppen bij voor de vliegtuigstand, batterijbesparing, toegankelijkheid en projecteren. De knoppen en de schuifjes die je op deze plek aantreft, zijn afhankelijk van het apparaat.

Zo vind je er ook een of twee schuifregelaars. De schuifregelaar voor de helderheid van het beeldscherm staat er alleen bij laptops en tablets. Is de batterij bijna leeg of vind je de lichtintensiteit te hoog om comfortabel naar het scherm te kijken, dan kun je de helderheid hier naar beneden bijstellen. De tweede schuifregelaar dient om het geluidsniveau aan te passen. Dit lukt trouwens nog beter als je met de muisaanwijzer op het volume-pictogram in het systeemvak staat en dan het muiswieltje gebruikt. Helemaal onderaan in de Snelle instellingen vind je de indicator om de geschatte resterende batterijduur af te lezen.

Ten slotte is er een snelkoppeling naar de app Instellingen in de vorm van een tandwieltje. Die komt van pas als je een van de instellingen wilt aanpassen die niet via de Snelle instellingen beschikbaar zijn. Om het menu Snelle instellingen te sluiten, klik je buiten het paneel op het bureaublad of je drukt op Escape. Je kunt ook gewoon nog een keer Windows-toets+A indrukken.

Secundaire opties Sommige knoppen in Snelle instellingen hebben secundaire opties. Je herkent ze aan het pijltje naast zo’n knop. De knoppen zonder pijltje zijn eenvoudige aan/uit-schakelaars. Als je op zo’n pijltje klikt, verandert het menu Snelle instellingen in een paneel met nieuwe opties. Als je bijvoorbeeld op het pijltje naast de wifi-knop klikt dan verandert dit paneel in het menu Wifi-verbindingen beheren, dat je gebruikt om een ander wifi-signaal aan te spreken. Klik je op de knop Projecteren dan kom je in het secundaire scherm waar je aanduidt wat je wilt projecteren: alleen het pc-scherm, dupliceren, uitbreiden, of alleen het tweede scherm. En bij Toegankelijkheid zitten onder meer Vergrootglas, de schermlezer Verteller en de optie Liveondertitels. Om terug te keren naar de basisweergave gebruik je de terugknop (het pijltje) in de linkerbovenhoek.

Geluid en audioapparaten

Naast de schuifregelaar voor het volume staat ook een klein pijltje. Dat is de knop Audioapparaten beheren. Hiermee schakel je snel naar een andere geluidsuitgang, bijvoorbeeld van de koptelefoon naar de luidsprekers. Wanneer je met rechts klikt op het speakerpictogram in het systeemvak onder de Snelle instellingen zie je drie opties: Problemen met geluid oplossen, Volumemixer openen en Geluidsinstellingen.

De eerste optie brengt je bij de Probleemoplosser voor audioapparaten. Volumemixer is een tool om het volume van afzonderlijke geluidskanalen aan te passen. Hier regel je het volume van het systeemgeluid en het geluid van apps zoals mediaplayer. De optie Geluidsinstellingen brengt je bij het venster Instellingen / Systeem / Geluid waar je nog meer instellingen voor het geluid aantreft.

Snelle instellingen aanpassen

Je kunt de schakelaars verbergen die je niet wilt zien, je kunt nieuwe toevoegen en je kunt het volledige paneel naar eigen voorkeur reorganiseren. Op die manier behoud je wat je denkt echt nodig te hebben.

Om de inhoud van het paneel Snelle instellingen te wijzigen, gebruik je het kleine potloodpictogram in de rechterbenedenhoek van het paneel. Als je daarop klikt, worden alle pictogrammen in het menu grijs; dat betekent dat je de inhoud kunt aanpassen. Zo is het mogelijk om de volgorde van de knoppen te wijzigen. Je selecteert een pictogram en sleept het naar een andere plaats in het paneel. Wil je elementen verwijderen, dan klik je op het losmaken-pictogram bij de bedoelde knop. Dat losmaken-pictogram herken je aan het symbool van een doorgestreepte punaise.

Extra knoppen toevoegen

Het is ook mogelijk om knoppen toe te voegen. Daarvoor ga je eerst naar de bewerkingsmodus door op het potloodje te klikken en daarna de knop +Toevoegen te gebruiken. Het aantal beschikbare opties is afhankelijk van het apparaat waarop je werkt. Op onze laptop kregen we vier mogelijkheden.

Met Casten kun je de inhoud van de pc casten naar een andere computer of een smart-tv. Delen in directe omgeving is een handige functie om via wifi bestanden en websitelinks snel te delen met een pc of smartphone in de buurt. Met Mobiele hotspot stel je de computer in als wifi-hotspot, zodat je met een ander apparaat het wifi-signaal kunt aanspreken. En dan is er nog de functie Nachtlamp die ‘s avonds de kleurtemperatuur van het scherm aanpast waardoor het prettiger aanvoelt voor de ogen.

Wanneer je ze allemaal toevoegt, wordt het menu Snelle instellingen verticaal uitgevouwen, zodat de nieuwe knoppen erin passen. Gebruik de knop Gereed wanneer je klaar bent om op te slaan en af te sluiten.

Vermoeide ogen?

Deze lamp doseert het licht

Rechtsklikken op een knop

Je kunt ook met de rechtermuisknop op een schakelaar klikken, waarna een contextmenu verschijnt met de opties Ga naar instellingen en Snelle instellingen bewerken. Kies je de laatste optie, dan gebeurt hetzelfde als wanneer je op het potloodje zou klikken: je kunt het paneel met de knoppen aanpassen. Kies je Ga naar instellingen, dan opent het specifieke venster in de app Instellingen dat betrekking heeft op die bepaalde functie. Wanneer je dit bijvoorbeeld voor Nachtlamp doet, dan ga je rechtstreeks naar Instellingen / Systeem / Weergave. Dit is de plaats waar je de sterkte en de planning van deze functie aanpast.

Bewust beperkt Snelle instellingen is slechts een snelmenu. Dat betekent dat alles wat je met deze schakelaars kunt doen ook elders in Windows te vinden is. Dat impliceert ook dat de mogelijkheden van dit menu bewust beperkt zijn gehouden. De ontwerpers zijn afgegaan op wat de gebruikers regelmatig nodig hebben. Je vindt bijvoorbeeld geen knop om het besturingssysteem te updaten of om een printer toe te voegen.

Snelle instellingen blokkeren

Wil je vermijden dat andere gebruikers van dezelfde pc zomaar kunnen rommelen in de Snelle instellingen? Dan is het via een sluipweggetje mogelijk om te verhinderen dat ze dit paneel kunnen aanpassen. Hiervoor moet je iets aanpassen in het Windows-register.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop, typ Uitvoeren in het zoekvak en open deze app. In Uitvoeren typ je regedit.exe. Hierdoor wordt het Windows-register geopend. Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\. Klik met de rechtermuisknop op Windows en klik daarna op Nieuw \ Sleutel. Geef deze nieuwe sleutel de naam Explorer. Klik met de rechtermuisknop op de Explorer-sleutel en selecteer Nieuw en daarna DWORD (32-bit waarde). Deze waarde geef je de naam DisableControlCenter. Dubbelklik vervolgens op DisableControlCenter en wijzig de waarde naar 1 om de Snelle instellingen te blokkeren. Hierdoor is het overigens ook niet meer mogelijk om de snelle instellingen te openen via de toetscombinatie Windows-toets+A en moet je dus de knoppen in de taakbalk gebruiken. Wil je later de Snelle instellingen weer deblokkeren, dan zet je hier de waarde weer op 0.

Snelle instellingen resetten

Wanneer je problemen ondervindt met de Snelle instellingen, dan kun je deze Windows 11-functie het best gewoon resetten. Hiervoor moet je eerst het programma Kladblok openen en daarna typ of plak je de volgende regels in Kladblok (zie afbeelding).

Via het menu Bestand kom je bij de opdracht Bewaar als. Geef dit bestand een naam als ResetQuickSettings en geef het de batch-extensie: .bat. Het wordt dus ResetQuickSettings.bat. In het veld Opslaan als, waar je de bestandsindeling ingeeft, hou je het bij: Tekstdocument (*txt). Sla dit bestand bijvoorbeeld op het bureaublad op. Om de Snelle instellingen te resetten, klik je met rechts op dit batch-bestand en selecteer je de optie Als administrator uitvoeren. Dat is alles, nu hoef je alleen nog de pc opnieuw op te starten om de wijzigingen toe te passen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen
© Zonneplan
Mobiliteit

Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen

Je elektrische auto opladen kan vanaf nu net een stukje makkelijker en efficiënter. Zonneplan lanceert namelijk de Charge 2, een nieuw laadpaalsysteem waarmee je je elektrische auto nog slimmer oplaadt. Dat scheelt niet alleen in het algehele enegieverbruik van het elektrische wagenpark in Nederland, je merkt het ook meteen zelf in je portemonnee.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Zonneplan.

Dagtarief

Elektrische auto's worden doorgaans aan het begin van de avond opgeladen. Dat is niet zo gek, want dan weet je zeker dat je de volgende dag met een volle accu weer de weg op kunt. Maar waar lang niet iedereen bij stilstaat, is dat dat helemaal niet elke avond nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de EV-rijders wekelijks minder dan 400 kilometer rijdt. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde actieradius van een elektrische auto. Je hoeft dus helemaal niet iedere avond tijdens piektijden je batterij op te laden, maar veel mensen doen dat wel, en dan dus ook meteen tegen het hoge dagtarief. Met een elektrische laadpaal van Zonneplan, zoals de nieuwe Charge 2, hoef jij daar in ieder geval niet meer aan mee te doen.

Powerplay

Wat maakt de Zonneplan Charge 2 dan zo revolutionair ten opzichte van andere laadpalen? Dat komt voor een groot deel door Powerplay. Powerplay is een slim algoritme dat ervoor zorgt dat je elektrische auto altijd op de meest zuinige en efficiënte manier wordt opgeladen. Stroom kost niet op elk moment van de dag even veel, en het Powerplay-algoritme zoekt precies uit wanneer de batterij van je auto het best kan worden opgeladen.

Als je auto is ingeplugd, wordt de accu zoveel mogelijk opgeladen tijdens daluren. Dat scheelt sowieso al flink in de kosten ten opzichte van het normale dagtarief van je energieleverancier. En daar hoef je zelf bijna niets voor te doen: je stelt alleen een eindtijd in waarop je wil vertrekken, en het slimme algoritme zorgt ervoor dat je batterij zo goedkoop mogelijk wordt opgeladen zodat je de volgende dag weer met een volle accu de weg op kunt.

Watch on YouTube

Gratis laden

Met de Zonneplan Charge 2 laad je op bepaalde momenten zelfs helemaal gratis. Het kan gebeuren dat het stroomnet tijdelijk een overschot aan energie heeft. Op die momenten kost stroom helemaal niets. De Charge 2 herkent die momenten en zorgt ervoor dat je elektrische auto juist dan wordt opgeladen.

En dat kan behoorlijk aantikken. Op sommige momenten krijg je zelfs geld toe, omdat de landelijke netbeheerder TenneT vergoedingen betaalt voor het flexibel afnemen van energie. Een gemiddelde gebruiker kan op die manier tot wel 2000 kilometer per jaar gratis rijden. Dat komt voor tweederde van de EV-rijders dus neer op meer dan vijf weken per jaar gratis de weg op. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is je auto zoveel mogelijk ingeplugd laten, en Powerplay doet de rest.

©Zonneplan

Lage kosten

Maar ook zonder stroomoverschotten ben je met de laadpalen van Zonneplan stukken goedkoper uit. Zelfs elektrische rijders met een gewoon dynamisch energiecontract betalen zo'n 25 procent meer voor het opladen van hun accu, terwijl gebruikers met een vast energiecontract bijna het dubbele kwijt zijn.

Ben je aangewezen op een openbare laadpaal, dan betaal je ruim twee keer zoveel als met een laadpaal van Zonneplan. Snelladen langs de weg kost zelfs vier tot vijf keer zoveel. Met een laadpaal van Zonneplan en Powerplay rijd je gemiddeld voor slechts 2,89 euro per honderd kilometer, terwijl snelladen bij FastNed doorgaans meer dan 11 euro per honderd kilometer kost.

Charge 2

En dat alles wordt dus nog een stukje beter met de nieuwe laadpaal van Zonneplan. De Charge 2 is nóg uitgebreider dan zijn voorganger. Door het slimme Powerplay-algoritme bespaar je dus al een kwart van de kosten die je maakt met een normaal dynamisch energiecontract.

De laadpaal zelf is ook nog een stukje beter geworden. Allereerst is hij in een nieuw jasje gestoken, zodat hij er nog wat beter uitziet. Bovendien krijgt de Charge 2 zijn software-updates draadloos, dus daar hoef je zelf ook amper meer iets voor te doen.

Je bestelt de Charge 2 bovendien gewoon online, tegen een scherpe prijs. Een professionele installateur zorgt ervoor dat de laadpaal komt te staan waar je hem wil hebben en dat alles naar behoren werkt. Alles bij elkaar heb je de Zonneplan Charge 2 in minder dan 3 jaar volledig terugverdiend.

©Zonneplan

Conclusie

Met de nieuwe Charge 2-laadpaal van Zonneplan laad je altijd op de goedkoopst mogelijke manier op. Het slimme Powerplay-algoritme berekent precies wanneer stroom het goedkoopst is, en alleen op die momenten wordt je elektrische auto opgeladen. Zo betaal je nooit het volle stroomtarief, laad je zelfs een kwart goedkoper op dan met een normaal dynamisch energiecontract, en rijd je gemiddeld 2000 kilometer per jaar zonder ook maar een cent te betalen.

De Zonneplan Charge 2 is vanaf nu online te bestellen.

▼ Volgende artikel
Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst
© Alexandra Surkova
Huis

Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst

De feestdagen hebben iets bijzonders. Kerstmis is het perfecte moment om fijne momenten vast te leggen met je camera of smartphone. Zo kun je ze later altijd weer terughalen. We helpen je graag op weg met tips en ideeën om deze kerst de mooiste foto's te maken.

Ga jij de verlichte kerstboom, de rijkelijk gedekte tafel, het samenzijn met je dierbaren of de verlichte stad fotograferen? Met de juiste tips en fotografietechnieken maak je schitterende foto’s. Houd je camera deze kerst dus binnen handbereik! We geven inspiratie en tips voor de volgende onderwerpen:

🎄 Kerstboom

🥂 Kerstdiner (of -ontbijt, of -lunch)

👪 Portretten van vrienden en familie

🌃 Lichtjes in de stad

Lees ook: Slimme kerstverlichting: haal de kerstsfeer in huis

🎄Kerstboom: van close-up tot licht-effecten

Ongeveer 90 procent van de huishoudens in Nederlanders heeft een kerstboom staan, grote kans dus dat ook jij er weer flink werk van hebt gemaakt. Je wilt je boom natuurlijk mooi vastleggen, maar hoe doe je dat het best?

Begin met de basis. Zorg dat er genoeg licht in de kamer is, maar niet te fel, zodat de warme gloed van de kerstlampjes zichtbaar blijft. Gebruik een statief om te voorkomen dat je foto onscherp wordt. Kies daarna een goede compositie. Speel met hoeken en afstanden tot de boom: maak bijvoorbeeld een close-up van een ornament, waarbij de rest van de boom zacht vervaagt op de achtergrond. Of probeer de hele boom in beeld te krijgen. Of dat laatste lukt, hangt af van de ruimte die je in de kamer hebt.

©Jordi Prat Puig | jordieasy

BOKEH

Ken je die foto's waarin de (kerst)lichtjes veranderen in zachte, gloeiende vlekjes? Dat heet bokeh, en je kunt dit heel makkelijk zelf creëren met je kerstboom. Het enige wat je nodig hebt, is een ander hoofdonderwerp dat je iets voor de boom plaatst.

Zet de iso-waarde van je camera laag, bijvoorbeeld ISO 100. Gebruik een groot diafragma (een klein F-getal) en stel scherp op een voorwerp dicht bij de camera, zoals een kaars of een kerststukje. Zorg ervoor dat de lichtjes van de boom wat verder weg staan. Die zullen dan vervagen tot die mooie bokeh-effecten. Probeer te spelen met de afstand en waar je scherpstelt om het effect precies goed te krijgen. Dit werkt trouwens niet alleen met een camera, maar ook met de portretmodus op veel smartphones.

©holdstillandclick

Kerstdiner: sfeer en smaak

Kerst draait om samenzijn en … eten! Die feestelijke eettafel vráágt er gewoon om door jou vastgelegd te worden.

Begin met een foto van de hele gedekte tafel. Als je de tafel al vroeg dekt, kun je foto's maken bij daglicht, wat zorgt voor een frisse sfeer. Fotografeer je vlak voor het diner, dan geeft het warme, zachte licht juist een romantisch effect. Een statief kan handig zijn, maar tijdens het eten zelf kan dat onpraktisch zijn. Wees dan niet bang je iso-waarde te verhogen. Moderne camera’s hebben minder last van ruis, en eventuele ruis kun je eenvoudig wegwerken tijdens het nabewerken.

Varieer met je standpunt om je foto interessant te maken. Een lage hoek vanaf de rand van de tafel geeft veel diepte. Wil je liever een overzichtsfoto van bovenaf? Gebruik dan een keukentrapje.

Als je de hele tafel hebt gefotografeerd, zoom dan in op de details. Denk aan het zilveren bestek, het kerstservies en de glinsterende kristallen glazen. Kies een klein F-getal om je onderwerp scherp te maken en de achtergrond subtiel te vervagen. Zo voeg je een professioneel tintje toe aan je foto’s en laat je jouw oog voor detail zien.

Lees ook: Handige tip (bijvoorbeeld voor kerst): zo krijg je wijn snel gekoeld

GRATIS Minicursus: Fotograferen tijdens de feestdagen

Gratis minicursus op Zoom Academy

Je wilt natuurlijk niet de hele avond met een camera rondlopen, maar een foto van die prachtig opgemaakte borden kun je best even maken, toch? Probeer eens recht van boven te fotograferen voor een leuk perspectief op het gerecht. Dat kan prima en snel met je smartphone.

Vergeet ook niet om de sfeer en interactie vast te leggen. Denk aan het aansnijden van het hoofdgerecht of de twinkelende ogen van een kind bij het zien van het toetje. Juist die spontane momenten maken je foto's extra bijzonder.

©Suzi Media

Kerstportretten: van spontaan tot geposeerd

Hoe maak je warme en intieme portretten tijdens kerstbijeenkomsten? Het geheim zit in het vastleggen van spontane momenten. Die vertellen vaak het beste verhaal en zijn het leukst om later terug te zien.

Denk aan kinderen die spelen met hun neefjes en nichtjes, familieleden die lachen om een oude anekdote, of een verraste blik bij het uitpakken van een cadeau. Om zulke momenten vast te leggen, is het belangrijk om alert te blijven en je camera binnen handbereik te houden. Laat hem gerust aanstaan en gebruik autofocus voor snelheid.

Kies een korte sluitertijd om bewogen beelden te voorkomen. Je kunt ook auto-iso inschakelen en fotograferen in de S/Tv-stand (sluitertijdvoorkeuze). Zo regelt de camera de rest van de instellingen, en kun jij je volledig richten op het vastleggen van die mooie momenten.

©rimmdream

Naast spontane foto’s kunnen geposeerde portretfoto’s ook een mooie toevoeging zijn aan je fotoalbum. Kies een plek met goed licht en een mooie achtergrond, zoals de kerstboom of een feestelijk versierde haard. Veel mensen voelen zich wat meer op hun gemak met iets in hun handen, zoals een glas of een cadeau. Zorg dat iedereen goed zichtbaar is en gebruik een grotere scherptediepte (een hoger F-getal) om te zorgen dat iedereen scherp op de foto staat. Zo creëer je een sfeervol groepsportret dat een mooie herinnering vormt.

Lichtjes in de stad

Even een frisse neus halen na het diner? Neem je camera mee, want tijdens de feestdagen zijn de meeste dorpen en steden prachtig verlicht. In het centrum hangen sfeervolle lichtjes in de winkelstraten, etalages zijn feestelijk versierd, en overal zie je kerstverlichting.

Kijk eens naar composities waarin de verlichting de hoofdrol speelt. Denk aan reflecties in het water of op natte klinkers, een silhouet van een opvallend gebouw met kerstverlichting op de voorgrond, of een rustige zijstraat waar de lichtjes een intieme sfeer geven.

Zoek je meer levendigheid? Bezoek een kerstmarkt of fotografeer mensen die genieten van de feestelijke sfeer in de straten. Deze momenten geven je foto's extra dynamiek en maken ze nog specialer.

©dimbar76

⭐ LICHTSTERRETJES ⭐

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van 'lichtsterretjes'. Dit doe je door een klein diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld F 14 of hoger. Hoe hoger het getal, hoe sterker het ster-effect wordt. Speel met de instellingen om te ontdekken wat je het mooiste vindt.

Let op: bij een klein diafragma heb je een langere sluitertijd nodig om voldoende licht op te vangen. Een statief is daarom onmisbaar om scherpe foto's te maken zonder bewegingsonscherpte. Zo geef je de kerstverlichting een extra feestelijke uitstraling in je foto's.

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van ‘lichtsterretjes’. Die kun je maken door een klein diafragma te gebruiken (een hoog F-getal dus, bijvoorbeeld F 14). Speel met de precieze waarde om te zien hoe het ster-effect zich vormt. Je hebt hierbij wel een statief nodig, omdat je bij een klein diafragma een langere sluitertijd nodig hebt om nog goed te belichten.