Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11

Geplaatst: 14 november 2023 - 08:33

Dirk Schoofs

Je wilt je laptop instellen als mobiele hotspot of je moet op een meeting de inhoud van je scherm projecteren … Geen probleem, maar wáár zat het ook alweer? Voor je het weet zit je eindeloos te zoeken naar de menu’s en knoppen om deze functies te activeren. Om je dergelijke ergernissen te besparen, komt Windows 11 met de Snelle instellingen.

Vooral op een laptop moet je regelmatig een instelling wijzigen. In plaats van door de menu’s en opties van de app Instellingen te graven, zit er in Windows 11 het paneel Snelle instellingen. Het vervangt de functionaliteit van Action Center in Windows 10. De naam van deze functie verraadt het belangrijkste voordeel: je krijgt sneller toegang tot de belangrijkste instellingen bij dagelijks gebruik.

Drie pictogrammen

Je opent Snelle instellingen door in de rechterbenedenhoek van het scherm op het bureaublad op een van de drie statuspictogrammen te klikken: Wifi, Luidspreker en Batterij. Het bevindt zich links van de datum en tijd op de taakbalk. Op een aanraakscherm veeg je met de vinger van de rechterbenedenhoek van de taakbalk omhoog. Veeg terug naar beneden om Snelle instellingen weer te sluiten. Nog sneller gaat het via de sneltoets Windows-toets+A, dat was trouwens ook de snelkoppeling van zijn voorganger, het Action Center in Windows 10.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734547

Door op een van deze drie pictogrammen te klikken, open je de Snelle instellingen.

Schuifregelaars en knoppen

Er verschijnt een paneel met afgeronde hoeken waarop al een aantal knoppen staan. De eerste dient om een wifi-verbinding te maken, om wifi uit te schakelen of om een andere wifi-verbinding te selecteren. Op dezelfde manier kun je ook een bluetooth-connectie activeren en de bluetooth-verbindingen beheren. Er staan standaard ook knoppen bij voor de vliegtuigstand, batterijbesparing, toegankelijkheid en projecteren. De knoppen en de schuifjes die je op deze plek aantreft, zijn afhankelijk van het apparaat.

Zo vind je er ook een of twee schuifregelaars. De schuifregelaar voor de helderheid van het beeldscherm staat er alleen bij laptops en tablets. Is de batterij bijna leeg of vind je de lichtintensiteit te hoog om comfortabel naar het scherm te kijken, dan kun je de helderheid hier naar beneden bijstellen. De tweede schuifregelaar dient om het geluidsniveau aan te passen. Dit lukt trouwens nog beter als je met de muisaanwijzer op het volume-pictogram in het systeemvak staat en dan het muiswieltje gebruikt. Helemaal onderaan in de Snelle instellingen vind je de indicator om de geschatte resterende batterijduur af te lezen.

0

Powered by

logo

Ten slotte is er een snelkoppeling naar de app Instellingen in de vorm van een tandwieltje. Die komt van pas als je een van de instellingen wilt aanpassen die niet via de Snelle instellingen beschikbaar zijn. Om het menu Snelle instellingen te sluiten, klik je buiten het paneel op het bureaublad of je drukt op Escape. Je kunt ook gewoon nog een keer Windows-toets+A indrukken.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734546

Snelle instellingen bestaat uit een set veelgebruikte knoppen en regelaars.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734543

Een secundaire optie opent zich als een nieuw venster in Snelle instellingen.

Geluid en audioapparaten

Naast de schuifregelaar voor het volume staat ook een klein pijltje. Dat is de knop Audioapparaten beheren. Hiermee schakel je snel naar een andere geluidsuitgang, bijvoorbeeld van de koptelefoon naar de luidsprekers. Wanneer je met rechts klikt op het speakerpictogram in het systeemvak onder de Snelle instellingen zie je drie opties: Problemen met geluid oplossen, Volumemixer openen en Geluidsinstellingen.

De eerste optie brengt je bij de Probleemoplosser voor audioapparaten. Volumemixer is een tool om het volume van afzonderlijke geluidskanalen aan te passen. Hier regel je het volume van het systeemgeluid en het geluid van apps zoals mediaplayer. De optie Geluidsinstellingen brengt je bij het venster Instellingen / Systeem / Geluid waar je nog meer instellingen voor het geluid aantreft.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734545

Schakel snel tussen verschillende audioapparaten.

Snelle instellingen aanpassen

Je kunt de schakelaars verbergen die je niet wilt zien, je kunt nieuwe toevoegen en je kunt het volledige paneel naar eigen voorkeur reorganiseren. Op die manier behoud je wat je denkt echt nodig te hebben.

Om de inhoud van het paneel Snelle instellingen te wijzigen, gebruik je het kleine potloodpictogram in de rechterbenedenhoek van het paneel. Als je daarop klikt, worden alle pictogrammen in het menu grijs; dat betekent dat je de inhoud kunt aanpassen. Zo is het mogelijk om de volgorde van de knoppen te wijzigen. Je selecteert een pictogram en sleept het naar een andere plaats in het paneel. Wil je elementen verwijderen, dan klik je op het losmaken-pictogram bij de bedoelde knop. Dat losmaken-pictogram herken je aan het symbool van een doorgestreepte punaise.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734544

De doorstreepte punaise is het pictogram om een knop te verwijderen.

Extra knoppen toevoegen

Het is ook mogelijk om knoppen toe te voegen. Daarvoor ga je eerst naar de bewerkingsmodus door op het potloodje te klikken en daarna de knop +Toevoegen te gebruiken. Het aantal beschikbare opties is afhankelijk van het apparaat waarop je werkt. Op onze laptop kregen we vier mogelijkheden.

Met Casten kun je de inhoud van de pc casten naar een andere computer of een smart-tv. Delen in directe omgeving is een handige functie om via wifi bestanden en websitelinks snel te delen met een pc of smartphone in de buurt. Met Mobiele hotspot stel je de computer in als wifi-hotspot, zodat je met een ander apparaat het wifi-signaal kunt aanspreken. En dan is er nog de functie Nachtlamp die ‘s avonds de kleurtemperatuur van het scherm aanpast waardoor het prettiger aanvoelt voor de ogen.

Wanneer je ze allemaal toevoegt, wordt het menu Snelle instellingen verticaal uitgevouwen, zodat de nieuwe knoppen erin passen. Gebruik de knop Gereed wanneer je klaar bent om op te slaan en af te sluiten.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734541

Hier kunnen we vier extra knoppen toevoegen.

Vermoeide ogen?

Deze lamp doseert het licht

Rechtsklikken op een knop

Je kunt ook met de rechtermuisknop op een schakelaar klikken, waarna een contextmenu verschijnt met de opties Ga naar instellingen en Snelle instellingen bewerken. Kies je de laatste optie, dan gebeurt hetzelfde als wanneer je op het potloodje zou klikken: je kunt het paneel met de knoppen aanpassen. Kies je Ga naar instellingen, dan opent het specifieke venster in de app Instellingen dat betrekking heeft op die bepaalde functie. Wanneer je dit bijvoorbeeld voor Nachtlamp doet, dan ga je rechtstreeks naar Instellingen / Systeem / Weergave. Dit is de plaats waar je de sterkte en de planning van deze functie aanpast.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734538

Door met rechts te klikken op de knop kun je naar de betreffende functie in de app Instellingen.

Snelle instellingen blokkeren

Wil je vermijden dat andere gebruikers van dezelfde pc zomaar kunnen rommelen in de Snelle instellingen? Dan is het via een sluipweggetje mogelijk om te verhinderen dat ze dit paneel kunnen aanpassen. Hiervoor moet je iets aanpassen in het Windows-register.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop, typ Uitvoeren in het zoekvak en open deze app. In Uitvoeren typ je regedit.exe. Hierdoor wordt het Windows-register geopend. Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\. Klik met de rechtermuisknop op Windows en klik daarna op Nieuw \ Sleutel. Geef deze nieuwe sleutel de naam Explorer. Klik met de rechtermuisknop op de Explorer-sleutel en selecteer Nieuw en daarna DWORD (32-bit waarde). Deze waarde geef je de naam DisableControlCenter. Dubbelklik vervolgens op DisableControlCenter en wijzig de waarde naar 1 om de Snelle instellingen te blokkeren. Hierdoor is het overigens ook niet meer mogelijk om de snelle instellingen te openen via de toetscombinatie Windows-toets+A en moet je dus de knoppen in de taakbalk gebruiken. Wil je later de Snelle instellingen weer deblokkeren, dan zet je hier de waarde weer op 0.

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734537

Wijzig de waarde in 1 om de Snelle instellingen te blokkeren.

Snelle instellingen resetten

Wanneer je problemen ondervindt met de Snelle instellingen, dan kun je deze Windows 11-functie het best gewoon resetten. Hiervoor moet je eerst het programma Kladblok openen en daarna typ of plak je de volgende regels in Kladblok (zie afbeelding).

Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11-72734536

Maak eerst een batch-bestand in Kladblok.

Via het menu Bestand kom je bij de opdracht Bewaar als. Geef dit bestand een naam als ResetQuickSettings en geef het de batch-extensie: .bat. Het wordt dus ResetQuickSettings.bat. In het veld Opslaan als, waar je de bestandsindeling ingeeft, hou je het bij: Tekstdocument (*txt). Sla dit bestand bijvoorbeeld op het bureaublad op. Om de Snelle instellingen te resetten, klik je met rechts op dit batch-bestand en selecteer je de optie Als administrator uitvoeren. Dat is alles, nu hoef je alleen nog de pc opnieuw op te starten om de wijzigingen toe te passen.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten