ID.nl logo
Computerloos leven: tablet of smartphone als pc
© PXimport
Huis

Computerloos leven: tablet of smartphone als pc

Is je laptop of desktop aan vervanging toe? Haast je nog niet meteen naar de plaatselijke elektronicawinkel. Wie weet is het namelijk helemaal niet nodig om een nieuw systeem te kopen. De huidige generatie smartphones en tablets biedt namelijk voldoende power om allerlei pc-taken uit te voeren, zoals foto’s bewerken, documenten tikken en draadloos afdrukken.

Sinds de opkomst van mobiele toestellen heeft je smartphone of tablet vermoedelijk al allerlei taken van de computer overgenomen. Je zoekt bijvoorbeeld even snel iets online op, beantwoordt een mailtje of doet een vlugge aankoop in een webshop. Voor dit soort zaken zet je niet (meer) de pc of laptop aan. Veel mensen gebruiken een Windows-machine of Mac nog wel voor uitgebreidere taken. Denk bijvoorbeeld aan beeldbewerking, teksten tikken, documenten afdrukken en het organiseren van mediabestanden.

Maar is het gebruik van een traditionele computer vandaag de dag nog wel echt nodig? Vanwege snellere chips, grotere schermen en een brede connectiviteit doen mobiele toestellen op het gebied van functionaliteit nauwelijks meer onder voor een klassiek systeem. We bespreken in deze basiscursus diverse gebruikersscenario’s, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Thuiswerkers

Wie vanwege de coronacrisis overwegend thuis werkt, heeft eigenlijk geen keuze. Deze groep heeft beslist een pc of laptop met een groot scherm nodig. Voor wat betreft de functionaliteit zou thuiswerken met een smartphone of tablet misschien nog wel kunnen, maar voor urenlange werksessies biedt een mobiel apparaat te weinig comfort. Met een desktop, scherm op ooghoogte, goede bureaustoel en flexibel bureau kun je thuis ergonomisch verantwoord werken. Veel bedrijven gebruiken bovendien specifieke software die alleen onder Windows werkt, waardoor je veelal aan een pc of laptop gebonden bent.

01 Mobiel bankieren

Bezitters van een moderne smartphone weten niet beter. Met het mobiele apparaat betaal je vlot draadloos bij een pinautomaat. Iedere Nederlandse bank heeft dan ook een veilige app voor Android en iOS ontwikkeld. Hiermee check je onder meer het saldo, doe je bankoverschrijvingen en verhoog of verlaag je betaallimieten. Toch gebeurt het incidenteel dat de bank-app niet voldoet, omdat de benodigde functie alleen bij internetbankieren via het web voorhanden is. Zo biedt lang niet iedere bank-app de mogelijkheid om bankafschriften, creditcardtransacties of jaaroverzichten te downloaden. Misschien wil je bovendien een bestand met bankmutaties van een bepaalde maand of het afgelopen jaar ophalen. Gelukkig is er voor dergelijke zaken wel een alternatieve route, zodat je hiervoor geen computer nodig hebt. Open de browser op het mobiele apparaat en ga naar de website van de bank om internetbankieren te openen. Op die manier kun je bijvoorbeeld alsnog downloads bij een bank ophalen.

02 Browsegegevens synchroniseren

Dat je met een smartphone of tablet prima op het web kunt surfen, daarmee vertellen we je natuurlijk niets nieuws. Ben je van plan om binnenkort daadwerkelijk computerloos door het leven te gaan? Vanzelfsprekend heb je op het mobiele toestel graag al je bladwijzers, wachtwoorden, bezochte webpagina’s en overige browsegegevens bij de hand.

Verstandig is om vooraf de synchronisatiefunctie van de browser op de computer te activeren, waarna je hetzelfde programma in de vorm van een app op de smartphone of tablet installeert. De browsers Chrome, Firefox en Edge bieden hiervoor prima mogelijkheden. Gebruik je Chrome en staat de synchronisatiefunctie uit? Klik binnen de desktopversie van het programma dan rechtsboven op het grijze poppetje en kies Synchronisatie inschakelen. Na opgave van de Google-inloggegevens bevestig je met Ja, inschakelen. Benieuwd naar welke gegevens Chrome allemaal synchroniseert? Klik rechtsboven op de drie puntjes en ga achtereenvolgens naar Instellingen / Synchronisatie en Google-services / Beheren wat je synchroniseert.

Wanneer je bepaalde zaken niet met andere apparaten wilt uitwisselen, markeer je de optie Synchronisatie aanpassen. Deactiveer daarna achter de betreffende onderdelen de schakelaars. 

©PXimport

Zodra je de Chrome-app op een mobiel toestel installeert, log je met je Google-account in. Je hebt nu toegang tot alle persoonlijke browsegegevens. Firefox en Edge bieden aan de hand van een gebruikersaccount ook een gebruiksvriendelijke optie om browsegegevens te synchroniseren.

03 Foto’s bewerken

©PXimport

Toegegeven, fotobewerking op een mobiel toestel is niet ideaal. Voor simpele correcties is het nog wel te doen, zoals het wijzigen van de contrastwaarden of het toepassen van een fraai filter. Wil je op pixelniveau aanpassingen doen, dan mis je de nauwkeurigheid van een muis. Bovendien kan geen foto-app tegen veelzijdige programma’s als GIMP en Photoshop Elements op. Als je graag foto’s bewerkt, gebruik je dus bij voorkeur een computer.

Wil je slechts af en toe een simpele correctie toepassen, dan kan dat eventueel ook op een smartphone of tablet. Vanwege het schermformaat heeft een tablet de voorkeur. Een app installeren is niet per se nodig. Android en iOS hebben binnen hun standaardtoepassingen namelijk al diverse gereedschappen aan boord. Pas bijvoorbeeld de helderheid of het contrast aan. Verder kun je de foto bijsnijden, roteren en rechtzetten.

Wens je een uitgebreidere fotobewerker waarmee je een grote verzameling kiekjes kunt ordenen? 

De app Adobe Lightroom bevat voor mobiele begrippen erg veel gereedschappen. De gratis versie biedt al veel mogelijkheden en voldoet voor de meeste amateurfotografen prima. Voor gebruik van alle functies heb je een Premium-lidmaatschap nodig. Dat kost 54,99 euro per jaar.

04 Video’s monteren

Dankzij de smartphone hebben we altijd een goede videocamera op zak. Die gebruiken we dan ook veelvuldig. Binnen Android en iOS zijn er verrassend veel mogelijkheden om filmpjes naar je hand te zetten. Vaak is maar een kort fragment van een video interessant, waardoor de bestanden onnodig veel ruimte op het mobiele toestel innemen. In bewerkmodus van iOS bevindt zich onder de opname een tijdlijn waarmee je het filmpje kunt inkorten.

Stel verder de belichting bij, pas het formaat aan of voeg een mooi filter toe. De videobewerker van Android gaat nog een stapje verder. Zo voeg je hiermee achtergrondmuziek toe, stel je een vertraging in en gebruik je titels. Als je meerdere clips achter elkaar wilt zetten en meer montagegereedschappen wenst, ben je aangewezen op alternatieve apps. Voor Apple-gebruikers is iMovie een aanrader.

Verder is GoPro Quik een prima mobiele videobewerker. Bezitters van een Android- of iOS-apparaat downloaden deze app gratis. Film je met een losse videocamera en wil je van de opnames een gelikte 4K-film maken? Dan ben je beter af met een videobewerkingsprogramma op een krachtige pc of laptop.

05 Documenten bewerken

Voor kantoordoeleinden is een smartphone of tablet van oudsher minder geschikt. Een compact aanraakscherm met virtueel toetsenbord is tenslotte niet bevorderlijk voor de productiviteit. Wie daarentegen slechts sporadisch een mailtje of tekstdocument tikt, kan prima uit de voeten met een mobiel toestel. In de Play Store en de App Store is Microsoft Office gratis beschikbaar. Vanuit een enkele app heb je daarmee rechtstreeks toegang tot de bekende toepassingen Word, Excel en PowerPoint. Werk samen met bekenden aan een document en sla het resultaat online op. Handig is dat je van documenten en foto’s direct pdf’jes kunt maken.

Bezit je een Microsoft 365-account, dan heb je toegang tot meer functies. Denk onder meer aan het aanpassen van voetteksten op verschillende pagina’s en het toevoegen van WordArt-elementen. Als je niet het volledige Office-pakket nodig hebt, kun je Word, Excel en PowerPoint ook afzonderlijk installeren. Op Android-toestellen zijn doorgaans de apps Google Documenten, Sheets en Presentaties al voorgeïnstalleerd. Bovendien zijn deze apps ook beschikbaar in de applicatiewinkels van Android en iOS.

©PXimport

Tablet als laptopvervanger

Met de juiste hulpmiddelen fungeert een tablet moeiteloos als laptopvervanger. Er bestaan namelijk allerlei fysieke toetsenborden die je op de tablet kunt aansluiten. Plaats de aanraakcomputer in de houder, zet het scherm rechtop en tik lange lappen tekst. Apple ontwikkelt voor de meeste iPads toetsenborden. Samsung doet voor zijn Galaxy-tablets hetzelfde. Daarnaast fabriceren ook andere technologiebedrijven geschikte toetsenbordhoesjes die je via bluetooth kunt verbinden. Controleer in de specificaties wel altijd even of jouw mobiele toestel ermee compatibel is. Let verder op of het beoogde product een qwerty-toetsenbordje bevat. Een doorsnee laptop heeft een 15,6inch-scherm en dat zal je met een tablet natuurlijk niet halen. Toch zijn er wel modellen die daarbij enigszins in de buurt komen. Zo hebben de iPad Pro en Samsung Galaxy Tab S7 Plus schermen van respectievelijk 12,9 en 12,4 inch. Houd er rekening mee dat dergelijke krachtige tablets stevig aan de prijs zijn.

©PXimport

06 Documenten afdrukken

Nog niet zo gek lang geleden waren de meeste consumentenprinters enkel via een usb-kabel op een pc of laptop aangesloten. Voor enkele tientjes schaf je tegenwoordig al een printer met wifi aan, zodat je overal binnen het thuisnetwerk kunt afdrukken. Het merendeel van de machines is compatibel met Android en iOS, waardoor je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit een foto- of documentenapp afdruktaken verstuurt.

Open op een iPhone of iPad maar eens een bestand en tik op het deelmenu (vierkant met pijltje). Veeg daarna zo nodig het menu een stukje omhoog en kies Druk af. Je wijst daarna de juiste printer aan en selecteert de gewenste afdrukinstellingen, waarna je bevestigt met Druk af.

In Android zit een soortgelijke functie ingebakken. Open een bestand, tik op de drie puntjes en kies Afdrukken. Selecteer vervolgens de juiste afdrukmachine en tik op de printknop.

Als alternatief ontwikkelen bekende merken als Canon, Epson, HP en Brother eigen print-apps waarmee je eveneens gemakkelijk afdruktaken uitvoert. Daarnaast ondersteunen veel printers bluetooth en/of wifi direct. Hiermee kun je zonder tussenkomst van een netwerk vanaf een mobiel apparaat afdrukken. Kortom, voor afdrukzaken heb je al lang geen traditionele computer meer nodig.

©CIDimport

Ouderwetse printer

Heb je een ouderwetse usb-printer die nog uitstekend werkt? Er bestaan verschillende opties om dit apparaat alsnog aan het thuisnetwerk te koppelen. Een belangrijk vraagstuk is alleen in hoeverre smartphones en tablets deze machines in het netwerk herkennen, maar proberen kan natuurlijk altijd. De gemakkelijkste methode is door de ingebouwde printserver van een capabele router aan te spreken. Als de router een vrije usb-poort heeft, sluit je de usb-printer daarop rechtstreeks aan. Verder kun je een nas eveneens als printserver inzetten, mits dit netwerkapparaat een vrije usb-ingang heeft. Tot slot zijn er ook losse printservers te koop, al is dat niet zo’n interessante optie. Deze apparaten zijn namelijk net zo duur als een nieuwe printer met wifi.

07 Back-ups maken

Net als van gegevens op een pc maak je ook van mobiel opgeslagen data eenvoudig een back-up. De mogelijkheden om een externe harde schijf aan te sluiten, zijn bij de meeste smartphones en tablets natuurlijk uiterst beperkt. Gelukkig hebben zowel Android als iOS een functie om de belangrijkste gegevens in de cloud op te slaan.

Navigeer op een Android-apparaat van Samsung maar eens achtereenvolgens naar Instellingen / Accounts en back-up / Back-up en herstel / Back-up van mijn gegevens, waarbij je de schakelaar activeert. Geef in de back-upinstellingen aan welke gegevens je veilig wilt opbergen, zoals foto’s.

Je kunt ook besluiten om uitsluitend foto’s en video’s te back-uppen. Open in dat geval de app Google Foto’s, tik rechtsboven op je profiel en kies Instellingen voor Foto’s. Zet de functie Back-up en synchronisatie aan. In iOS is het maken van back-ups eveneens een fluitje van een cent. Tik op Instellingen en vervolgens op je naam. Onder iCloud geef je aan van welke gegevens je een online back-up wilt bewaren.

©CIDimport

08 Media afspelen

Media afspelen is op een smartphone of tablet natuurlijk geen enkel probleem. Films en series van je favoriete streamingdienst download je bijvoorbeeld naar het toestel, zodat je op iedere locatie de beelden kunt afspelen. Onder meer Netflix, Amazon Prime Video en Videoland ondersteunen offline kijken.

Heb je een omvangrijke collectie met mediabestanden op een nas staan? De bekende nas-fabrikanten Synology en QNAP ontwikkelen diverse apps waarmee je mediabestanden op een mobiel apparaat kunt weergeven. Je kunt daarnaast de VLC-app gebruiken om video- en audiobestanden vanaf een nas-mediaserver te plukken. Voor de weergave van eigen mediabestanden is een computer dus overbodig.

©CIDimport

Vind je het scherm van de smartphone of tablet te klein? Sluit een los verkrijgbare Google Chromecast op een pc-monitor of televisie aan en cast de beelden naar het grote scherm. Voor iOS- en Android-toestellen bestaan er overigens ook verloopkabels om een externe monitor aan te sluiten. Handig voor het geval je het kleine scherm tijdelijk zat bent!

Microsoft Surface Go 2

Door een gedateerde desktop van de hand te doen maak je thuis ruimte vrij. Veel mensen zien ertegenop om daarmee óók afstand te nemen van het vertrouwde besturingssysteem Windows 10. Geen zorgen, want er bestaan genoeg Windows-tablets. Die fabriceert Microsoft zelf onder de Surface-paraplu, maar er zijn ook andere fabrikanten met geschikte producten. Microsoft richt zich met name op gebruikers die een hoge productiviteit wensen. De Surface Go 2 is met een prijs vanaf 459 euro het goedkoopste model. Deze tablet bevat een 10,5inch-scherm. De processor, het werkgeheugen en de opslagcapaciteit zijn afhankelijk van welke configuratie je kiest. Verder ontwikkelt Microsoft voor zijn Surface-lijn toetsenbordhoesjes, styluspennen en muizen, zodat je Windows 10 naar eigen wens kunt bedienen. Tot slot zijn er ook diverse adapters en dockingstations verkrijgbaar, zodat je een extern scherm op de tablet kunt aansluiten.

©CIDimport

Conclusie

Is een leven zonder computer of laptop in de praktijk reëel? In principe wel, want voor vrijwel alle typische desktoptaken bestaat er wel een mobiele oplossing. Of de besproken oplossingen voor iedere lezer even comfortabel zijn, is weer een ander verhaal. Een compact aanraakscherm zonder Windows levert nou eenmaal een aantal beperkingen op. Surf je elke dag een uurtje op het web, tik je soms eens een mailtje en bewerk je heel af en toe een foto? In dat geval voldoet een tablet prima. Voor thuiswerkers en hobbyisten die dagelijks een aantal uren met de computer bezig zijn, blijft een pc of laptop op het gebied van functionaliteit, productiviteit en ergonomie de beste keuze.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger