Alle ins en outs van Microsofts tweede datacenter in Middenmeer
Microsoft heeft in Nederland een datacenter en daar komt er binnenkort een bij. Ernaast zelfs. Het bedrijf heeft toestemming gekregen om in Middenmeer een tweede datacenter te bouwen. Dat ging niet zonder slag of stoot.
Er moest een bestemmingsplan voor worden aangepast, maar dat is inmiddels voor elkaar. Een gedeelte aan de A7 dat eigenlijk agrarisch gebied was, wordt nu industriegebied. Een stuk land tegenover het huidige datacenter van Microsoft. Voor de techgigant is het ideaal om twee datacenters zo dichtbij elkaar te bouwen, maar de provincie Noord-Holland was er minder blij mee. Het vroeg zich af of dit niet iets is waar de provincie iets in zou moeten bepalen.
Andere partijen kunnen zich niet vinden in de hoeveelheid ruimte die zo’n datacenter nodig heeft, namelijk 10 hectare voor die van Microsoft, maar er zouden er meer bijkomen. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de duurzaamheid van het datacenter.
Restwarmte voor de glastuinbouw
Dat leek namelijk bij het eerste datacenter een geweldig idee, de restwarmte in te zetten voor de glastuinbouw. Het staat er echter inmiddels al jaren en nog steeds is dat niet voor elkaar. De kans is klein dat dat met het nieuwe datacenter wel gaat gebeuren, want het gebied rond de snelweg is helemaal niet geschikt voor het hergebruik van restwarmte.
Google vond de grote discussies rondom het gebied reden om niet nog meer datacenters aldaar te bouwen, maar Microsoft zet de plannen gewoon door, wat de zorgen om duurzaamheid juist groter maakt.
De reden dat Microsoft voor Nederland kiest om datacenters te bouwen, heeft meerdere redenen. De grondprijzen zijn hoger in Noord-Holland lager, het milde klimaat is ideaal voor de verdampingskoeling die datacenters gebruiken en er is een glasvezelverbinding mogelijk naar de AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange).
Wat specifiek deze locatie in Agriport Middenmeer interessant maakt, is dat de warmte van de broeikassen aldaar kan helpen energie te genereren voor het datacenter. Dat is ook wel nodig: een datacenter van 120 megawatt heeft net zoveel stroom nodig in een jaar als 400.000 huishoudens.
©PXimport
Bovendien weet Microsoft veel over de wet- en regelgeving in ons land, doordat het eerder al een datacenter heeft neergezet. Nederland kent een grote (lucht)haven en is sowieso internationaal ingesteld: veel Nederlanders spreken een goed woordje Engels. We hebben in ons land bovendien geen last van grote aardbevingen, tsunami’s en orkanen, waardoor een datacenter neerzetten minder risicovol is in ons land dan elders.
Het eerste Microsoft-datacenter in Middenmeer kostte 2 miljard euro, dus dit zijn grote beslissingen voor het bedrijf achter Microsoft Office, Teams en Windows. Het zijn ook de clouddiensten zoals Microsoft Office die de uitbreiding van de datacenters drijven.
Eén van vele
Er is vanuit de omgeving Middenmeer veel kritiek op Microsoft. Van de bovenstaande problemen tot subsidies die worden toegekend tot zelfs de kleur van het pand. Dat laatste wil Microsoft veranderen, zodat het wit niet zo afsteekt tegen het groene landschap. De werkgelegenheid gaat er overigens ook door omhoog. Voor zo’n datacenter zijn 100 tot 150 medewerkers nodig.
Waar er in Nederland veel heisa is door slechts één datacenter, heeft Microsoft meer aan zijn hoofd. Het denkt 50 tot 100 datacenters te kunnen bouwen per jaar. Het is dan ook van plan om het aantal datacenters enorm op te schroeven. Het had vorig jaar nog schaarste in de keten voor server-onderdelen, maar dat ziet er in de toekomst waarschijnlijk rooskleurig uit.
Op dit moment zijn er 200 Microsoft-datacenters in 34 landen. In Europa zijn dat de regio’s: Oslo, Stavanger, Genève, Zürich, Berlijn, Maagdenburg, Frankfurt, Cardiff, Londen, Marseille, Parijs, Ierland en dus Middenmeer.
Nieuwsgierig hoe een datacenter van Microsoft eruitziet? Kijk dan op deze pagina van Microsoft, waarin je een virtuele tour krijgt in een gemiddeld Microsoft-datacenter.
Update 27-07-21: Het is de vraag of Microsoft de plannen echt kan doorzetten. Inmiddels heeft de provincie Noord-Holland namelijk toch een uitspraak gedaan over de komst van een tweede datacenter. Dat is niet positief. Het gaat namelijk niet akkoord. Eén van de redenen is dat de toegangsweg naar het datacenter niet geschikt is voor meer verkeer. De gemeente deed niets met deze informatie, waardoor de provincie mede hierdoor heeft besloten om het project af te blazen. Hiermee is de kous niet af. Hollands Kroon kan in beroep gaan bij de Raad van State.