4 manieren om Windows 11 te personaliseren
Ben je recent overgestapt van Windows 10 naar Windows 11, dan zal het je direct opvallen dat het nieuwe besturingssysteem er net even wat anders uitziet. Vooral aan de taakbalk moeten veel Windows-gebruikers wennen. Ben je toch niet helemaal tevreden over hoe Windows 11 eruitziet, dan kun je het besturingssysteem personaliseren. Wij geven vier tips.
1. Taakbalkinstellingen
Door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken, kun je naar de Taakbalkinstellingen gaan. Je komt dan in een menu waarin je diverse persoonlijke instellingen kunt aanpassen. Interessant is vooral de optie Gedrag van de taakbalk. In het dropdownmenu dat verschijnt als je op de optie klikt, kun je de uitlijning van de taakbalk aanpassen.
In Windows 11 staan alle programma-icoontjes, inclusief die van het startmenu, in het midden van de taakbalk, terwijl je als Windows 10-gebruiker gewend bent dat alles links staat. Door niet te kiezen voor Centreren maar voor Links kun je alle icoontjes zoals vanouds links in de taakbalk krijgen.
Wil je meer aan de taakbalk veranderen, dan kun je ook de tool TaskBar11 proberen. Daarmee kun je onder meer de taakbalk naar boven slepen en de grootte van de taakbalk aanpassen.
©PXimport
2. PowerToys
Windows PowerToys is een collectie van handige tools voor Windows 10 en 11, die door Microsoft zelf ontwikkeld zijn. Kleine programma's met uiteenlopende mogelijkheden. Een van die handige functies is PowerToys Run, waarmee je direct een zoekvenster kunt oproepen.
Typ de naam van hetgeen je zoekt en selecteer de software of het bestand met de pijltjestoetsen of met je muis. Download PowerToys hier. Na installatie kun je met de toetscombinatie Alt + spatiebalk (of een toetsencombinatie die je zelf hebt ingesteld) het zoekveld openen. Lees hier meer tips over PowerToys.
3. Contextmenu
Het contextmenu van Windows is erg handig om via de rechtermuisknop snel bepaalde functies op te roepen die kunnen worden toegepast op bestanden of mappen. In Windows 11 is dit menu gestroomlijnd en zie je veel minder opties dan in de vorige versie van het besturingssysteem.
Wil je toch weer terug naar het oude contextmenu, dan is dit in principe mogelijk via de Register-Editor-app in Windows 11. Lees hier hoe je het klassieke contextmenu terugkrijgt.
Zit je er niet op te wachten om in het register allerlei aanpassingen te doen, dan kan het ook makkelijker door de tool Classic Context Menu te downloaden. Bedenk wel dat deze tool niet van Microsoft zelf is, dus de vraag is of je alle moeite wilt doen om een wat uitgebreider contextmenu te krijgen.
©PXimport
4. Fences
Wil je je bureaublad wat beter ordenen, dan kun je Fences eens proberen. Met de tool kun je desktopicoontjes in een mapje op je bureaublad ordenen. Je kunt bijvoorbeeld al je Office-apps in een mapje stoppen, zodat je alle apps netjes geordend op je scherm hebt staan.
De mapjes kun je ook opvouwen of minimaliseren, waardoor je bureaublad nooit te druk wordt. Fences downloaden kan hier, maar kost na een proefperiode van 30 dagen wel eenmalig 11,99 euro.