Compatibiliteitsmodus gebruiken in Windows 10

© PXimport

Compatibiliteitsmodus gebruiken in Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 27 maart 2017 - 04:17

Aangepast: 24 november 2022 - 12:27

Chwhynny Overbeeke

Het kan gebeuren dat een bepaald programma helemaal niet of niet zo goed draait onder Windows 10. In dergelijke gevallen kan de compatibiliteitsmodus uitkomst bieden. Hier leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken in Windows 10.

De compatibiliteitsmodus bootst eigenschappen van andere besturingssystemen na, zodat compatibiliteitsproblemen kunnen worden verholpen. Hier laten we zien hoe je in Windows 10-programma's in deze modus kunt draaien.

Automatisch oplossen

Je kunt Windows zelf naar programma's laten zoeken door de probleemoplosser Programmacompatibiliteit uit te voeren. Typ programma's uitvoeren in het zoekvak naast de startknop. Selecteer vervolgens Programma's uitvoeren die zijn gemaakt voor vorige versies van Windows en klik op Volgende.

je krijgt nu een lijst met programma's te zien. Kies het programma dat je wilt repareren. Staat het programma dat problemen geeft er niet bij? Kies dan Niet weergegeven. Klik op Volgende en volg de instructies op het scherm.

Werkt deze manier niet, dan kun je de volgende twee manieren proberen.

Programma's snel opstarten in de compatibiliteitsmodus

Als je met een bepaald programma problemen ondervindt, kun je hiervoor extra snel de compatibiliteitsmodus inschakelen door met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar het programma te klikken en de optie Compatibiliteitsproblemen oplossen te kiezen.

Je krijgt dan een aantal vragen over het al dan niet functioneren van het programma, en op basis van je antwoorden wordt de meest geschikte compatibiliteitsmodus toegepast.

Handmatig de compatibiliteitsinstellingen aanpassen

Je kunt ook met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar het programma klikken en Eigenschappen > Compatibiliteit kiezen. In dit venster kun je zelf aangeven welk besturingssysteem nagebootst moet worden, en kun je allerlei weergave-instellingen uittesten. Je kunt tevens onder Bevoegdheidsniveau het programma als administrator laten uitvoeren zodat eventuele problemen met beheerrechten vermeden worden.

Wanneer niet gebruiken?

Als beveiligingsprogramma's zoals bijvoorbeeld je antivirusprogramma of firewall niet goed werken onder Windows 10, moet je deze niet proberen te draaien met behulp van de compatibiliteitsmodus. Dit kan namelijk voor beveiligingproblemen zorgen.

Als beveiligingssoftware niet goed werkt op je huidige Windows-versie, kies dan een alternatief product dat wel geschikt is voor je besturingssysteem. Zorg dat Windows en je beveiligingssoftware altijd up-to-date zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000