ID.nl logo
Zo kun je besparen op het tv-kijken!
Huis

Zo kun je besparen op het tv-kijken!

Van de meeste televisiezenders die je in Nederland via je tv-provider ontvangt, zijn ook streamingdiensten beschikbaar. Daarmee kun je live-televisie kijken, maar ook on-demand oudere programma’s terugzien. Als je je op al die streamingdiensten zou abonneren, kun je dan van je tv-abonnement af? En wat bespaar je daarmee? ID.nl zocht het voor je uit.

Televisiekijken is allang niet meer wat het ooit was. Er wordt steeds minder zogeheten lineaire televisie gekeken, oftewel kijken naar een programma dat op dat moment wordt uitgezonden. Sinds de komst van het digitaal opnemen van programma’s kijken mensen steeds vaker op een later tijdstip een bepaald item terug. En nu de streamingdiensten van televisieproviders als KPN en Ziggo, maar ook die van omroepen als RTL en NPO zelf steeds meer content aanbieden, lijkt ook die route de meest vanzelfsprekende om tv-programma’s (terug) te zien. Voordeel van die apps is dat je overal televisie kunt kijken, mits de voorwaarden van je abonnement dat toestaan.

Besparen of niet? In dit artikel kijken we naar de gemiddelde kosten van een tv-abonnement van internetproviders en de prijzen van on-demand televisiestreamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn. Voor apps die Nederlandse of Europese tv-programma’s aanbieden moet je – als je toegang tot de gehele catalogus wilt – een betaald abonnement nemen.

Let wel: we hebben het in dit artikel alleen over tv-streamingdiensten die Nederlandse of Europese televisieprogramma’s aanbieden en dus niet over de algemene streaming-apps zoals Netflix, HBO Max en Prime Video.

Besparen op je tv-abonnement

Als je bij je internetprovider ook een standaard televisieabonnement afneemt, is het niet mogelijk om dat abonnement te ‘downsizen’. Je kunt je televisiepakket vaak alleen maar uitbreiden met extra zenders, zoals sport, erotiek of filmzenders. Er zijn geen providers die een à la carte-abonnement aanbieden, waarbij de consument zelf losse tv-zenders kan aan- of uitzetten. Bij alle tv-providers zitten sowieso standaard alle Nederlandse publieke en commerciële zenders in het pakket, maar verschilt bijvoorbeeld wel het aantal regionale tv-zenders dat je krijgt. We bekeken de tv-abonnementen bij alle grote internetproviders en zien daarbij weinig verschil in het aanbod van zenders en de abonnementskosten.

Zou je een televisie-abonnement lostrekken van een alles-in-één-abonnement (internet, tv en vaste telefonie), dan betaal je bij de meeste providers gemiddeld 12,50 euro per maand voor een los televisie-abonnement. Uitzondering is de glasvezelprovider Jonaz. Deze provider (die nog niet overal opereert) biedt van alle bekeken providers het goedkoopste tv-abonnement aan (4,95 euro per maand). Grote verschil met de andere providers is het beperktere tv-aanbod: Duitse en Vlaamse zenders zitten niet in het standaardpakket en verder ontbreken ook Discovery, TLC, BBC One en BBC Two.

We bekeken de prijs die je betaalt voor een televisieabonnement als onderdeel van een alles-in-één-pakket bij een internetprovider en de prijzen van losse internetabonnementen, waarbij we het goedkoopste en duurste internetabonnement hebben opgevraagd. Ga je via je internetabonnement streamen, dan is een minimale internetverbinding van 100 Mbit/s up en down aan te raden, afhankelijk van de grootte van je huishouden en het aantal personen dat tegelijkertijd streamt.

Tv-abonnementen bij internetproviders

Tarieven tv-abonnementen en losse internetabonnementen: check het in onze tabel!

Waar vind je tv-apps? Beschik je over een smart-tv en ben je benieuwd welke apps er voor jouw televisie beschikbaar zijn? Hieronder vind je de links naar een aantal fabrikantenpagina’s met het overzicht van apps voor jouw televisie of streaming-apparaat:

LG WebOS: https://us.lgappstv.com/main/tvapp Samsung Tizen: https://www.samsung.com/nl/explore/entertainment/smart-tv-apps/ Google TV: https://play.google.com/store/apps?device=tv&hl=nl&gl=NL

Opgenomen tv-programma's

Bij vrijwel alle internetaanbieders waar je ook een tv-abonnement kunt afnemen, is het mogelijk om tv-programma’s op te nemen. Tot enkele jaren geleden nam je programma’s bij de kabelproviders nog op via de digitale decoder en werden die programma’s op de ingebouwde harde schijf opgeslagen. Tegenwoordig gebeurt dat opslaan niet meer fysiek op je eigen apparatuur, maar worden je opgenomen programma’s in de cloud opgeslagen.

Een nadeel ten opzichte van het lokaal opslaan is dat je nu minder makkelijk door je programma vooruit of terug kunt spoelen. Daar zit nu vertraging in omdat al die videodata steeds vanuit de cloud naar je apparaat worden gestuurd. Bovendien zijn de opnames niet meer van jezelf en kun je ze – in tegenstelling tot wat op een fysieke digitale recorder wel mogelijk was – niet ergens anders opslaan of de videobestanden permanent bewaren. Bovendien betaal je nu bij je tv-provider in vrijwel alle gevallen ook extra voor het kunnen opnemen van tv-programma’s. Dat bedrag ligt bij alle providers rond de 5 euro per maand. Soms is dat bedrag al inbegrepen in de prijs van het tv-abonnement en kun je de opnamefunctionaliteit niet uitzetten.

Televisieabonnement alleen in combinatie met internetabonnement Wanneer je op zoek gaat naar een los televisieabonnement bij een internetprovider, dan kom je van een koude kermis thuis. Je kunt namelijk geen los tv-abonnement nemen via een internetprovider. Dat komt omdat het digitale tv-signaal via het iptv-protocol wordt verstuurd, en dat werkt alleen via een internetverbinding.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om bijvoorbeeld van de ene internetprovider een tv-abonnement te nemen en bij een ander een internetabonnement: je kunt alleen maar een tv-abonnement afnemen als je bij diezelfde provider ook een internetabonnement afneemt. Je komt in al die gevallen dan uit bij een alles-in-één-pakket.

Het is overigens nog wel mogelijk om bij kabelaar Ziggo een los televisie-abonnement af te sluiten, want die mogelijkheid wordt nog steeds geboden. Dat signaal loopt dan via de 'ouderwetse' coaxkabel. Kies je hiervoor, dan heb je geen internetverbinding nodig, of kun je alsnog besluiten een aparte glasvezel- of adsl-aansluiting te nemen. Let wel: het losse Ziggo-tv-abonnement is met 20,95 wel aardig aan de prijs.

Een ander nadeel van het opslaan van je tv-programma’s in de cloud is dat je – wanneer je overstapt naar een andere tv-aanbieder of tv-streamingdienst – je de opnames kwijt bent. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Geld besparen met losse tv-apps

Sommige providers bieden een losse tv-app, waarmee je bijvoorbeeld op een smartphone of tablet naar je favoriete tv-programma’s kunt kijken en een elektronische gids kunt raadplegen. Die app kun je echter alleen maar gebruiken als je ook een tv-abonnement afneemt.

Bij twee providers die we hebben bekeken, kun je in plaats van een volwaardig televisie-abonnement een iets goedkoper app-only-abonnement afnemen. Hierdoor kun je dan alleen televisie kijken via de app of een webbrowser. Ten tijde van schrijven werd deze vorm van abonnement aangeboden door Online.nl en T-Mobile, en betaal je respectievelijk 9,50 en 10 euro per maand. Dat is voor beide providers 2,50 euro goedkoper dan hun goedkoopste tv-abonnement.

Welke on-demand tv-diensten zijn er? In Nederland bieden de publieke en commerciële omroepen apps waarmee je tv-programma’s kunt terugkijken en live-televisie kunt zien. Voor de publieke omroepen is er NPO Start. Voor de zenders van RTL was tot eind 2022 RTL XL de aangewezen keuze. Sinds 2023 is RTL XL echter opgegaan in de streamingdienst van Videoland, waarbij je naast alle RTL-programma’s ook toegang hebt tot series en films die onder de Videoland-vlag zijn uitgebracht.

De NLZiet-app is een omroep- en zenderonafhankelijke app. Het voordeel van NLZiet is dat je hierin zowel programma’s van de publieke als commerciële zenders kunt terugkijken. En met een iets duurder abonnement heb je zelfs toegang tot een aantal buitenlandse zenders. Tot welke zenders je met de tv-streaming-apps toegang hebt, zie je terug in de tabel bij dit artikel.

Tv-streamingdiensten

Afhankelijk van je behoefte kan het qua maandbedrag lonen als je bij een internetprovider alléén kiest voor internet en daar bovenop gebruikmaakt van extra apps om televisie te kijken. De prijs die je uiteindelijk betaalt, is vooral afhankelijk van welke zenders je precies wilt kunnen zien en welke app of dienst je daarvoor gebruikt.

Ook speelt mee of je reclamevrij wilt kunnen kijken en toegang wilt tot alle programma’s en series. Niet elke dienst biedt namelijk dezelfde kijk- en afspeelvoorwaarden, en ook dat laatste is afhankelijk van welke zender je een programma wil (terug)kijken.

Via NPO Start kun je bijvoorbeeld – zonder betaling – alle NPO-zenders live kijken of terugkijken, maar heb je geen toegang tot sommige series en krijg je bij de start van en soms tijdens een programma reclame te zien die je niet kunt doorspoelen. Ga je voor NPO Plus, dan kun je meer zien, voor een langere periode terugkijken en heb je géén reclameonderbrekingen. NPO Start of Plus bieden – zoals de naam al zegt – alleen NPO-programma’s en geen commerciële zenders. Wel kun je met NPO Start of Plus een aantal buitenlandse series kijken die ook eerder al op een van de NPO-zenders zijn uitgezonden, bijvoorbeeld detectiveseries.

Heb je niks met de publieke omroep, dan kun je bij Videoland terecht voor alle programma’s en zenders van de commerciële zender RTL en hun zelfgemaakte series. Je kunt daar live kijken, tv-programma’s terugzien (tot één jaar terug) en programma’s downloaden, zodat je ze kunt kijken zonder dat je online hoeft te zijn. Videoland is alleen maar af te nemen als een betaald abonnement, maar je kunt het wel 14 dagen gratis uitproberen.

KIJK is de streamingdienst van Talpa en is net als NPO Start gratis te gebruiken, maar kent geen betaalde versie zonder reclame. Je kunt je wel registreren, zodat je bijvoorbeeld favorieten kunt maken van programma’s die je graag (terug)kijkt, maar reclames krijg je altijd te zien, ook tussen de programma’s door. Leuke bijkomstigheid is dat KIJK ook een aantal vrij recente films in de catalogus heeft staan, die je zonder te betalen kunt kijken – maar dan wel met regelmatige intervallen met commercials die je niet kunt overslaan.

NLZiet is veel completer en bevat naast de publieke en commerciële  zenders ook de Vlaamse zenders Canvas, Eén en Ketnet. Bovendien heb je met het 2 euro duurdere NLZiet Extra-abonnement toegang tot onder meer het Britse BBC, History Channel, E! Entertainment en Euronews.

Britse zenders in Nederland Wanneer je je in Nederland of België bevindt is het al een stuk lastiger om naar streamingdiensten van buitenlandse zenders te kijken. Zo werkt de streamingdienst iPlayer van BBC niet zonder allerlei trucjes te moeten uithalen en zijn ook de diensten van andere Britse commerciële zenders niet zomaar te gebruiken.

Wel kun je (semi-legaal) via TV Mucho (vanaf 5,99 euro per maand bij een jaarabonnement) naar alle Britse free-to-air-zenders kijken en is het (tegen extra betaling) ook mogelijk om programma’s op te nemen en langer te bewaren. Leuk extraatje is dat de TV Mucho-app ook werkt op een Android- en Google TV, waardoor je op groot formaat van alles van BBC, ITV, Channel 4 en alle Britse themazenders kunt kijken.

Tabel tv-streamingdiensten

Tv-programma's streamen zonder tv-abonnement? Download dit overzicht van alle tv-streamingdiensten voor alle mogelijkheden!

Documentaires

Kijk je graag naar informatieve zenders en documentaires, dan kun je terecht bij de streamingdiensten van bijvoorbeeld Discovery Plus en Disney +, waarin bij die laatste ook National Geographic is inbegrepen. Deze apps kosten respectievelijk 3,99 en 9,99 euro per maand voor het goedkoopste abonnement. Om voor 9,99 euro per maand Disney + alleen maar te nemen vanwege National Geographic, is misschien wat te veel van het goede. In dat geval zou je dan beter de streamingdienst van Canal Digitaal kunnen nemen, waar National Geographic ook bij is inbegrepen.

Tot slot

Het kan de moeite lonen om je televisie-abonnement op te zeggen en alleen tv te kijken via streaming-apps. Maar dat geldt voornamelijk als je alleen Nederlandse zenders kijkt. Wil je ook buitenlandse zenders en tv-programma’s streamen, dan kom je al snel boven het gemiddelde tv-abonnementsbedrag van 12,50 euro per maand uit. Voordeel is dan wel dat je televisieabonnement is losgekoppeld van je internetabonnement en je makkelijker kunt rondshoppen voor een goedkopere internetaanbieder.

Lastig wordt het wel wanneer je je eerder opgenomen (buitenlandse) tv-programma’s wilt kunnen blijven kijken. Als je daar waarde aan hecht, ben je ze bij een overstap of downgrade van een alles-in-één-pakket wel voorgoed kwijt, want legaal downloaden van je opnames om ze veilig te stellen is niet mogelijk.

Twee streamingdiensten delen wat ons betreft de eerste plaats: Canal Digitaal en NLZiet Extra. Canal Digitaal heeft met ruim 65 zenders het meest complete aanbod, maar BBC One en BBC Two ontbreken. Ook is het met 14,95 euro per maand het duurst van alle tv-streamingdiensten en is daarmee ook gemiddeld duurder dan een de prijs van een televisie-abonnement bij een internetprovider. Voor 5 euro per maand minder (9,95 euro per maand) is NLZiet Extra een goede keuze voor wie niet alle buitenlandse zender wil hebben, maar wel BBC wil kunnen behouden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit
© TheVisualsYouNeed
Huis

Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit

Tegenwoordig bestaan er een hoop muziekstreamingdiensten, die allemaal net even een ander aanbod hebben of andere prijzen hanteren. Hoe bepaal je nou welke dienst de beste voor jou is? Met de tips in dit artikel moet dat een stuk gemakkelijker worden.

Hier moet je op letten om jouw ideale muziekstreamingdienst te vinden:

  1. De kosten
  2. Exclusieve muziek of artiesten
  3. Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?
  4. De audiokwaliteit
  5. Apps op verschillende platformen
  6. Andersoortige content beschikbaar?

Lees ook: Zo vind je de ideale Spotify-playlist voor elke gelegenheid

Aangezien je maandelijks moet betalen voor een muziekstreamingdienst is het handig om zeker te weten dat je achter je keuze staat. Bij de meeste diensten kun je meestal een proefabonnement afnemen, maar mogelijk is dat niet genoeg tijd om te bepalen of dit dé dienst voor jou is. En je wilt ook niet 'gewoon voor Spotify' gaan, omdat iedereen dat doet – je wilt een dienst hebben die voldoet aan jouw verwachtingen. Met de tips in dit artikel kun je een gedegen keuze maken. Dat begint natuurlijk bij de maandelijkse kosten van een abonnement.

De kosten

Met een muziekstreamingdienst is het mogelijk naar miljoenen nummers te luisteren. Soms kun je dat doen met een abonnement dat met advertenties ondersteund wordt en waar je verder dus niet voor hoeft te betalen, maar in de meeste gevallen moet je rekenen op maandelijkse kosten van tussen de 10 en 15 euro. Let ook eventueel op gezinsabonnementen: die zijn iets duurder, maar die kun je wellicht delen met familie of vrienden. Sommige abonnementen bieden allerlei extra's aan. Met YouTube Music krijg je toegang tot YouTube Premium (en andersom) en ook Amazon heeft een optie waar Prime bij inbegrepen zit.

©StockPhotoPro

Exclusieve muziek of artiesten

Wat je betaalt is belangrijk, maar waar je naar luistert is van groter belang. Met exclusieve artiesten en nummers kunnen muziekstreamingdiensten zich onderscheiden. Probeer daarom eerst te achterhalen of de muziek van jouw favoriete artiesten wel aanwezig is bij de dienst die je op het oog hebt. Daarnaast speelt de grootte van de catalogus een rol. Spotify heeft bijvoorbeeld meer dan 100 miljoen nummers in de catalogus, terwijl Tidal opschept met meer dan 110 miljoen liedjes. De kans is groot dat daar iets tussen zit waar je graag naar luistert.

Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?

Natuurlijk is luisteren naar je favoriete artiesten prima, maar zo nu en dan iets nieuws ontdekken kan ontzettend waardevol zijn. De grootte van een catalogus is bovendien ook alleen belangrijk als je daar iets mee kunt. Biedt een dienst persoonlijke aanbevelingen aan? Maakt het afspeellijsten op basis van je luistergedrag? En is de interface wel intuïtief en toegankelijk genoeg voor het ontdekken van nieuwe muziek? Iets om mee te nemen in je keuze dus!

De audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet voor iedereen even belangrijk. Voor sommigen klinkt Spotify prima, terwijl anderen de voorkeur geven aan diensten als Tidal of Qobuz. Wil je hierop letten, kijk dan naar het aantal kbit/s: hoe hoger dat getal, hoe beter de kwaliteit. Ook de resolutie speelt een belangrijke rol. 16-bit en 44.1 kHz staat gelijk aan cd-kwaliteit, wat vaak als minimale standaard wordt beschouwd. Voor hogere kwaliteit kun je kijken naar resoluties zoals 24-bit en 96 kHz of 192 kHz, die meer detail en dynamiek bieden. Zorg wel dat je audioapparatuur hebt die deze hogere resoluties en bandbreedtes aankan.

©Proxima Studio

Apps op verschillende platformen

Voordat je ergens een abonnement afsluit, kan het handig zijn te kijken naar het appaanbod. Biedt de muziekstreamingdienst die jij wilt uitproberen wel een app aan op het platform dat je wilt gebruiken? Dan bedoelen we niet alleen op systemen als Android en iOS, maar ook op verschillende mediaspelers, home cinema-systemen of je soundbar. Meestal tref je die informatie aan op de website van een fabrikant, en anders staat het op de doos.

Andersoortige content beschikbaar?

Bedenk ook hoeveel waarde je hecht aan extra content op een muziekstreamingdienst. Misschien wil je gewoon muziek luisteren, afspeellijsten maken en af en toe wat nieuws horen – en dat is helemaal prima. Maar sommige gebruikers willen ook podcasts beluisteren in dezelfde app, of audioboeken. Dan kun je tijdens een lange autorit bijvoorbeeld luisteren naar de epische gevechten van Lord of the Rings.