ID.nl logo
Review Samsung QE65Q74C - Bescheiden middenklasser
© YKvisual
Huis

Review Samsung QE65Q74C - Bescheiden middenklasser

Op zoek naar een grote middenklasse tv met QLED-technologie? De QE65Q74C is een QLED die op een breed publiek mikt. Voor een mooie prijs wil hij degelijke prestaties leveren, met quantum dot-kleuren en een 120Hz-paneel. Maar er zijn best wel stevige concurrenten in dit segment. Heeft de Samsung genoeg in huis om die concurrentie voor te blijven?

Uitstekend
Conclusie

De Samsung QE65Q74C is een designvariant van de Q70C die verder identiek is. Het is een goed uitgeruste tv, iets wat hij vooral dankt aan de Tizen Smart Hub die een ruim assortiment apps en extra functionaliteit biedt. Zelfs voor wie zijn huis wil ombouwen naar een Smart Home zijn de ingebouwde Zigbee Hub en Matter/Thread-ondersteuning een knap extraatje. In de woonkamer valt hij op door zijn slanke figuur. Maar wat beeldkwaliteit betreft, kan hij zich moeilijker onderscheiden. Contrast, beeldverwerking en kalibratie zijn goed, maar voor impactvolle HDR-beelden zijn de prestaties maar erg nipt, zeker aangezien de tv geen Dolby Vision ondersteunt. Ook de audiokwaliteit kon ons niet overtuigen, aan een extra soundbar heb je meer. Gamers zullen de vier HDMI 2.1-aansluitingen en zeer lage input-lag op prijs stellen. Voor een middenklasser zouden noch de prestaties noch de prijs misstaan, ware het niet dat je bij TCL en Hisense voor deze prijs een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt.

Plus- en minpunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Ingebouwde Zigbee hub en Matter-ondersteuning
  • 4 HDMI-aansluitingen met veel gaming features
  • Prima kalibratie in Filmmaker Mode
  • Matige geluidskwaliteit
  • Beperkt HDR-potentieel
  • Matige bewegingsscherpte

Samsung QE65Q74C

  • Adviesprijs: 1.299 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120 Hz QLED LCD-tv
  • Schermformaat: 65 inch (164 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration
  • Afmetingen: 1.452 x 900 x 286 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 24,3 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 100 (F) / HDR 229 watt (G)

Er valt niets aan te merken op het design, zeker als we rekening houden met het feit dat dit een rasechte middenklasser is. Hij is superslank, met een dun grijs kader dat nauwelijks opvalt. Je zou bijna denken dat het om een duurder model gaat, alleen de eenvoudige rechthoekige voetplaat laat zien dat deze tv niet in het hogere segment valt. Die is relatief klein, en alhoewel stabiliteit geen probleem is, lijkt 'ie soms maar nét groot genoeg om voor een 65 inch model door te gaan. De rug, perfect vlak, is gedecoreerd met een horizontaal streeppatroon.

Aansluitingen

Ook de aansluitingen zijn een aangename verrassing, want vier HDMI 2.1-poorten blijven een uitzonderlijk aanbod. Ze ondersteunen 4K120 dankzij hun 40Gbps bandbreedte, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD FreeSync) en ARC/eARC. In de game-modus meten we 12,5ms input-lag in 4K60 en 7,1ms in 2K120, topcijfers. Verder vinden we twee usb-poorten en een optisch digitale audio-uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth (voor gamepad of hoofdtelefoon).

Goed contrast maar geen local dimming

Het VA-paneel van de Q74C is goed voor een ANSI-contrast van ongeveer 4.280:1. Dat is voldoende om het beeld de vereiste diepte te geven, maar natuurlijk niet genoeg om te concurreren met andere toestellen in deze categorie die naast een goed VA-paneel ook nog local dimming bieden. Het scherm toonde een beetje wolkvorming in donkere beelden die af en toe zichtbaar was. Bij heldere beelden is de uniformiteit beter al zagen we ook daar wat kleine uniformiteitsproblemen.

VA-panelen hebben nog steeds een beperkte kijkhoek. Kleuren bleven vrij goed bewaard op dit toestel, maar het contrast daalt snel wanneer je niet meer precies in het midden van het beeld zit. In SDR-beelden levert deze tv prima beelden, weliswaar beter bij een beetje omgevingslicht, zodat de perceptie van het contrast wat beter is. In heel donkere beelden heeft hij ook de neiging om lichtaccenten te dimmen. De kalibratie is goed, de grijsschaal is neutraal, er is veel schaduwdetail en kleurweergave is natuurlijk. Rode tinten zijn wat flets, maar dat is geen ernstig probleem. We vonden het beeld met ‘Contrastverbetering’ geactiveerd (in de laagste stand), iets beter. Je wint dan zowel wat wit- als zwartdetail.

HDR

Omdat deze Samsung Q74C niet over local dimming beschikt, is de piekhelderheid ook wat lager. Op al onze testvensters, zowel klein als groot, haalt hij in Filmmaker Mode 459 nits en een kleurbereik van 87% P3. Daarmee zit hij voor beide metingen net onder de grens van wat we nodig achten voor HDR (500 nits en 90% P3), maar het gemis is wel klein. Filmmaker Mode is ook hier prima gekalibreerd, zodat je bij HDR-beelden - die maximaal 1.000 nits halen - mooie resultaten ziet. Er is erg veel zwartdetail, de tv brengt dat iets helderder dan normaal, maar bij wat omgevingslicht helpt dat bij moeilijke, donkere HDR-beelden. Er kan wat witdetail ontbreken en net als in SDR is vooral rood iets minder intens dan gewenst.

©YKvisual

Bij helderdere HDR-beelden verliest hij meer witdetail, en wordt dynamische tonemapping belangrijker. Die schakel je in door ‘HDR toontoewijzing’ te activeren. Dat levert goede resultaten, met wat betere diepte en contrast, en wint ook wat witdetail terug. In de helderste wittinten kan dan helaas een fijne roze tint zichtbaar zijn. Toch laten we de dynamische tonemapping geactiveerd, het beeld vaart er over het algemeen wel bij. De Samsung ondersteunt HDR10+, maar helaas geen Dolby Vision, terwijl dat juist op dit model een enorme toevoeging zou zijn. Door zijn beperkte piekhelderheid moet hij immers meer tonemappen en Dolby Vision begeleidt de tv daarin beter. Bovendien is er veel meer Dolby Vision-content dan HDR10+-content.

Prima beeldbewerking

De Q74C erft de beeldverwerking van de hogere modellen, zodat zijn prestaties opmerkelijk goed zijn. Je vindt iets minder mogelijkheden om de beeldverwerking bij te sturen vergeleken bij andere merken. Maar daartegenover staat dat je kan vertrouwen op prima prestaties op basis van de beslissingen die Samsung neemt. Zeker voor deinterlacing (het omzetten van 1080i-beelden zoals die van live tv), ruisonderdrukking en upscaling zijn de resultaten zeer goed. Alleen wanneer er duidelijk zichtbare kleurstroken zijn in zachte gradiënten, kan de ruisonderdrukking ze niet wegwerken.

De bewegingsscherpte scoort eerder matig. Dat is vooral te wijten aan een dubbele of vage rand omheen bewegende voorwerpen. Dat verbergt een deel detail in snelle actiescènes, en kan zelfs storend zichtbaar zijn wanneer de achtergrond egaal is van kleur. We activeren “Led Clear motion” maar dat maakt de zaak alleen erger, vermits het beeld dan zichtbaar flikkert aan 60Hz. De processor is wel prima in staat om filmbeelden mooi vloeiend te maken. Ga daarvoor in de beeldscherpte instellingen en verhoog trilvermindering minstens tot zes.

Middelmatige audio

Het mag geen verrassing zijn dat je met 20W vermogen en een superslank chassis geen overtuigende audio kunt neerzetten. De klank is vrij neutraal, heeft een heel beperkt volume en van bas is nauwelijks sprake. Voor dialogen is dat geen probleem, maar voor muziek of soundtracks is het erg mager. De QE74C mag dan Dolby Atmos ondersteunen, voor een echte surround-ervaring met krachtige audio ben je op een soundbar aangewezen.

Tizen 7: vlot in gebruik, rijk aan functies

Zoek je een tv met tal van functies en een uitgebreid app-aanbod dan zit je goed bij Samsung. De Tizen Smart Hub heeft niet alleen bijna alle streaming-apps in huis, ook voor gamers zijn er apps. Cloudgaming, waarbij je geen spelconsole of pc nodig hebt, is mogelijk via de apps Utomik en Xbox. Bij de andere functies vind je onder andere Workspace (thuiswerkfunctionaliteit), MultiView (waarbij je ook de camera van je smartphone kunt gebruiken) of Smart Things. Dankzij een ingebouwde Zigbee-hub, en ondersteuning voor Matter/Thread beheer je nu nog meer slimme apparaten centraal.

De Smart Hub is ook weer flink sneller dan vorig jaar, een pluspunt voor het gebruiksgemak. Het minpunt dat blijft, is de wat gebrekkige lay-out. Het Home-scherm is duidelijk genoeg, maar zodra je daar weg navigeert, is de organisatie niet altijd even logisch. De kleine afstandsbediening is dan weer wel een voorbeeld van moderne organisatie, al zagen we voor de volledigheid wel graag een extra toets om de ingang te selecteren. Batterijen heb je niet meer nodig, de remote heeft een ingebouwde oplaadbare batterij en opladen doe je via het fotovoltaïsch paneel achterop de tv of de USB-C-poort.

Conclusie

De Samsung QE65Q74C is een designvariant van de Q70C die verder identiek is. Het is een goed uitgeruste tv, iets wat hij vooral heeft te danken aan de Tizen Smart Hub die een ruim assortiment apps en extra functionaliteit biedt. Zelfs voor wie zijn huis wil ombouwen naar een Smart Home, zijn de ingebouwde Zigbee Hub en Matter/Thread-ondersteuning een leuk extraatje. In de woonkamer valt de tv op door zijn slanke figuur. Maar wat beeldkwaliteit betreft, kan hij zich moeilijker onderscheiden.

Contrast, beeldverwerking en kalibratie zijn goed, maar voor impactvolle HDR-beelden zijn de prestaties maar erg nipt, zeker aangezien de tv geen Dolby Vision ondersteunt. Ook de audiokwaliteit kon ons niet overtuigen, aan een extra soundbar heb je meer. Gamers zullen de vier HDMI 2.1-aansluitingen en zeer lage input-lag op prijs stellen. Voor een middenklasser zouden noch de prestaties noch de prijs misstaan, ware het niet dat je bij TCL en Hisense voor deze prijs een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: