ID.nl logo
Review Samsung QE65Q74C - Bescheiden middenklasser
Huis

Review Samsung QE65Q74C - Bescheiden middenklasser

Op zoek naar een grote middenklasse tv met QLED-technologie? De QE65Q74C is een QLED die op een breed publiek mikt. Voor een mooie prijs wil hij degelijke prestaties leveren, met quantum dot-kleuren en een 120Hz-paneel. Maar er zijn best wel stevige concurrenten in dit segment. Heeft de Samsung genoeg in huis om die concurrentie voor te blijven?

Uitstekend
Conclusie

De Samsung QE65Q74C is een designvariant van de Q70C die verder identiek is. Het is een goed uitgeruste tv, iets wat hij vooral dankt aan de Tizen Smart Hub die een ruim assortiment apps en extra functionaliteit biedt. Zelfs voor wie zijn huis wil ombouwen naar een Smart Home zijn de ingebouwde Zigbee Hub en Matter/Thread-ondersteuning een knap extraatje. In de woonkamer valt hij op door zijn slanke figuur. Maar wat beeldkwaliteit betreft, kan hij zich moeilijker onderscheiden. Contrast, beeldverwerking en kalibratie zijn goed, maar voor impactvolle HDR-beelden zijn de prestaties maar erg nipt, zeker aangezien de tv geen Dolby Vision ondersteunt. Ook de audiokwaliteit kon ons niet overtuigen, aan een extra soundbar heb je meer. Gamers zullen de vier HDMI 2.1-aansluitingen en zeer lage input-lag op prijs stellen. Voor een middenklasser zouden noch de prestaties noch de prijs misstaan, ware het niet dat je bij TCL en Hisense voor deze prijs een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt.

Plus- en minpunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Ingebouwde Zigbee hub en Matter-ondersteuning
  • 4 HDMI-aansluitingen met veel gaming features
  • Prima kalibratie in Filmmaker Mode
  • Matige geluidskwaliteit
  • Beperkt HDR-potentieel
  • Matige bewegingsscherpte

Er valt niets aan te merken op het design, zeker als we rekening houden met het feit dat dit een rasechte middenklasser is. Hij is superslank, met een dun grijs kader dat nauwelijks opvalt. Je zou bijna denken dat het om een duurder model gaat, alleen de eenvoudige rechthoekige voetplaat laat zien dat deze tv niet in het hogere segment valt. Die is relatief klein, en alhoewel stabiliteit geen probleem is, lijkt 'ie soms maar nét groot genoeg om voor een 65 inch model door te gaan. De rug, perfect vlak, is gedecoreerd met een horizontaal streeppatroon.

Aansluitingen

Ook de aansluitingen zijn een aangename verrassing, want vier HDMI 2.1-poorten blijven een uitzonderlijk aanbod. Ze ondersteunen 4K120 dankzij hun 40Gbps bandbreedte, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD FreeSync) en ARC/eARC. In de game-modus meten we 12,5ms input-lag in 4K60 en 7,1ms in 2K120, topcijfers. Verder vinden we twee usb-poorten en een optisch digitale audio-uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth (voor gamepad of hoofdtelefoon).

Goed contrast maar geen local dimming

Het VA-paneel van de Q74C is goed voor een ANSI-contrast van ongeveer 4.280:1. Dat is voldoende om het beeld de vereiste diepte te geven, maar natuurlijk niet genoeg om te concurreren met andere toestellen in deze categorie die naast een goed VA-paneel ook nog local dimming bieden. Het scherm toonde een beetje wolkvorming in donkere beelden die af en toe zichtbaar was. Bij heldere beelden is de uniformiteit beter al zagen we ook daar wat kleine uniformiteitsproblemen.

VA-panelen hebben nog steeds een beperkte kijkhoek. Kleuren bleven vrij goed bewaard op dit toestel, maar het contrast daalt snel wanneer je niet meer precies in het midden van het beeld zit. In SDR-beelden levert deze tv prima beelden, weliswaar beter bij een beetje omgevingslicht, zodat de perceptie van het contrast wat beter is. In heel donkere beelden heeft hij ook de neiging om lichtaccenten te dimmen. De kalibratie is goed, de grijsschaal is neutraal, er is veel schaduwdetail en kleurweergave is natuurlijk. Rode tinten zijn wat flets, maar dat is geen ernstig probleem. We vonden het beeld met ‘Contrastverbetering’ geactiveerd (in de laagste stand), iets beter. Je wint dan zowel wat wit- als zwartdetail.

HDR

Omdat deze Samsung Q74C niet over local dimming beschikt, is de piekhelderheid ook wat lager. Op al onze testvensters, zowel klein als groot, haalt hij in Filmmaker Mode 459 nits en een kleurbereik van 87% P3. Daarmee zit hij voor beide metingen net onder de grens van wat we nodig achten voor HDR (500 nits en 90% P3), maar het gemis is wel klein. Filmmaker Mode is ook hier prima gekalibreerd, zodat je bij HDR-beelden - die maximaal 1.000 nits halen - mooie resultaten ziet. Er is erg veel zwartdetail, de tv brengt dat iets helderder dan normaal, maar bij wat omgevingslicht helpt dat bij moeilijke, donkere HDR-beelden. Er kan wat witdetail ontbreken en net als in SDR is vooral rood iets minder intens dan gewenst.

©YKvisual

Bij helderdere HDR-beelden verliest hij meer witdetail, en wordt dynamische tonemapping belangrijker. Die schakel je in door ‘HDR toontoewijzing’ te activeren. Dat levert goede resultaten, met wat betere diepte en contrast, en wint ook wat witdetail terug. In de helderste wittinten kan dan helaas een fijne roze tint zichtbaar zijn. Toch laten we de dynamische tonemapping geactiveerd, het beeld vaart er over het algemeen wel bij. De Samsung ondersteunt HDR10+, maar helaas geen Dolby Vision, terwijl dat juist op dit model een enorme toevoeging zou zijn. Door zijn beperkte piekhelderheid moet hij immers meer tonemappen en Dolby Vision begeleidt de tv daarin beter. Bovendien is er veel meer Dolby Vision-content dan HDR10+-content.

Prima beeldbewerking

De Q74C erft de beeldverwerking van de hogere modellen, zodat zijn prestaties opmerkelijk goed zijn. Je vindt iets minder mogelijkheden om de beeldverwerking bij te sturen vergeleken bij andere merken. Maar daartegenover staat dat je kan vertrouwen op prima prestaties op basis van de beslissingen die Samsung neemt. Zeker voor deinterlacing (het omzetten van 1080i-beelden zoals die van live tv), ruisonderdrukking en upscaling zijn de resultaten zeer goed. Alleen wanneer er duidelijk zichtbare kleurstroken zijn in zachte gradiënten, kan de ruisonderdrukking ze niet wegwerken.

De bewegingsscherpte scoort eerder matig. Dat is vooral te wijten aan een dubbele of vage rand omheen bewegende voorwerpen. Dat verbergt een deel detail in snelle actiescènes, en kan zelfs storend zichtbaar zijn wanneer de achtergrond egaal is van kleur. We activeren “Led Clear motion” maar dat maakt de zaak alleen erger, vermits het beeld dan zichtbaar flikkert aan 60Hz. De processor is wel prima in staat om filmbeelden mooi vloeiend te maken. Ga daarvoor in de beeldscherpte instellingen en verhoog trilvermindering minstens tot zes.

Middelmatige audio

Het mag geen verrassing zijn dat je met 20W vermogen en een superslank chassis geen overtuigende audio kunt neerzetten. De klank is vrij neutraal, heeft een heel beperkt volume en van bas is nauwelijks sprake. Voor dialogen is dat geen probleem, maar voor muziek of soundtracks is het erg mager. De QE74C mag dan Dolby Atmos ondersteunen, voor een echte surround-ervaring met krachtige audio ben je op een soundbar aangewezen.

Tizen 7: vlot in gebruik, rijk aan functies

Zoek je een tv met tal van functies en een uitgebreid app-aanbod dan zit je goed bij Samsung. De Tizen Smart Hub heeft niet alleen bijna alle streaming-apps in huis, ook voor gamers zijn er apps. Cloudgaming, waarbij je geen spelconsole of pc nodig hebt, is mogelijk via de apps Utomik en Xbox. Bij de andere functies vind je onder andere Workspace (thuiswerkfunctionaliteit), MultiView (waarbij je ook de camera van je smartphone kunt gebruiken) of Smart Things. Dankzij een ingebouwde Zigbee-hub, en ondersteuning voor Matter/Thread beheer je nu nog meer slimme apparaten centraal.

De Smart Hub is ook weer flink sneller dan vorig jaar, een pluspunt voor het gebruiksgemak. Het minpunt dat blijft, is de wat gebrekkige lay-out. Het Home-scherm is duidelijk genoeg, maar zodra je daar weg navigeert, is de organisatie niet altijd even logisch. De kleine afstandsbediening is dan weer wel een voorbeeld van moderne organisatie, al zagen we voor de volledigheid wel graag een extra toets om de ingang te selecteren. Batterijen heb je niet meer nodig, de remote heeft een ingebouwde oplaadbare batterij en opladen doe je via het fotovoltaïsch paneel achterop de tv of de USB-C-poort.

Conclusie

De Samsung QE65Q74C is een designvariant van de Q70C die verder identiek is. Het is een goed uitgeruste tv, iets wat hij vooral heeft te danken aan de Tizen Smart Hub die een ruim assortiment apps en extra functionaliteit biedt. Zelfs voor wie zijn huis wil ombouwen naar een Smart Home, zijn de ingebouwde Zigbee Hub en Matter/Thread-ondersteuning een leuk extraatje. In de woonkamer valt de tv op door zijn slanke figuur. Maar wat beeldkwaliteit betreft, kan hij zich moeilijker onderscheiden.

Contrast, beeldverwerking en kalibratie zijn goed, maar voor impactvolle HDR-beelden zijn de prestaties maar erg nipt, zeker aangezien de tv geen Dolby Vision ondersteunt. Ook de audiokwaliteit kon ons niet overtuigen, aan een extra soundbar heb je meer. Gamers zullen de vier HDMI 2.1-aansluitingen en zeer lage input-lag op prijs stellen. Voor een middenklasser zouden noch de prestaties noch de prijs misstaan, ware het niet dat je bij TCL en Hisense voor deze prijs een aanzienlijk hogere beeldkwaliteit krijgt.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube