Review Hisense 65U79KQ - Stap vooruit in hogere middenklasse
Als we kijken naar wat er op dit moment beschikbaar is aan televisies in de middenklasse, dan zien we dat er in 2023 flinke vooruitgang is geboekt in dit segment. De 65 inch Hisense 65U79KQ is daar een goed voorbeeld van: hij gebruikt een miniLED-achtergrondverlichting met quantum dots en een lcd-paneel met hoog contrast. Hoe presteert deze smart-tv?
Een televisie met gemiddelde tot vrij goede prestaties, zo kunnen we deze Hisense 65U79KQ het best categoriseren. Hij levert goede beeldkwaliteit, al zit er volgens ons meer in. Uit die 384 segmenten tellende achtergrondverlichting kun je vermoedelijk meer contrast, en minder halovorming halen. En ook aan de tonemapping kan er wat gesleuteld worden, evenals het bewaren van het contrast. Maar met Dolby Vision IQ, HDR10+Adaptive, een goede piekhelderheid en contrast, knappe kleuren en degelijke beeldverwerking, inclusief een 240Hz-mode, is deze tv een goede aanwinst in elke woonkamer. Film, sport of games, hij voldoet voor al die scenario’s. VIDAA U7 is een vlot werkende smart tv-omgeving met een goed app-aanbod, tenzij je op zoek bent naar Belgische streamingdiensten. De prijs lijkt ons net iets te hoog, maar als er iets van die prijs af zou gaan is hij zeker de moeite waard.
- Prima contrast en veel schaduwdetail
- Voldoende piekhelderheid
- Veel bewegingsscherpte en 240Hz-mode
- Degelijke kalibratie uit de doos
- Dolby Vision IQ en HDR10+
- HDR tonemapping resulteert soms in lager contrast
- Lokaal dimmen is niet vrij van halos
- Ontbreken van Belgische streaming-apps in VIDAA U
**Hisense 65U79KQ **
- Adviesprijs: 1.399 euro
- Wat: Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 32x12 zones, Quantum Dot)
- Schermformaat: 65 inch (164 cm)
- Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
- Extra’s: Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U7 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
- Afmetingen: 1.449 x 894 x 306 mm (incl. voet)
- Gewicht: 20,6 kg (incl. voet)
- Verbruik: SDR 100 watt (F) / HDR 210 watt (G)
De vormgeving van de 65U79KQ is eenvoudig; verwacht bij deze Hisense geen luxueuze afwerking maar eerder een degelijke, relatief neutrale stijl. De televisie is is net geen acht centimeter diep, en en profil accentueert de wat geblokte vormgeving dat. De rug heeft wat schuine verstevigingsribben en de behuizing van de elektronica is voorzien van een horizontaal streeppatroon. De voorkant is gelukkig een stuk eleganter met zijn smalle donkerzilveren kader, en de open lintvormige voet centraal onder het scherm. Afgezien van de eenvoudige stijl hebben we maar een enkele opmerking: de verbinding tussen scherm en voet mag steviger, want hij wiebelt wel een beetje.
Goede keuze bij aansluitingen
Wat betreft de aansluitingen op deze televisie sluit de Hisense aan bij de meeste concurrenten. Je vindt vier HDMI-aansluitingen, twee daarvan bieden 48Gbps bandbreedte en laten bieden dus gaming aan in 4K op 120fps. Er is ondersteuning voor ALLM, HDMI VRR, AMD FreeSync, en NVIDIA G-Sync. Die laatste vonden we overigens niet in de specificaties, maar werkte wel bij de test. Met een input-lag van 7,8 ms in 2K120 en 15,7 ms in 4K60 ben je verzekerd van een responsieve speelervaring.
PC-gamers kunnen met behulp van een aan te passen resolutie zelfs tot 144Hz gamen. ARC/eARC wordt ook ondersteund op een van deze twee aansluitingen. Verder krijg je nog twee HDMI 2.0-aansluitingen, twee USB-poorten, een composiet video en stereo cinch ingang, hoofdtelefoonaansluiting en optisch digitale audio-uitgang, ethernet, wifi en Bluetooth. Alle aansluitingen wijzen naar de zijkant, behalve één USB-poort, de ethernetpoort en de optisch digitale audio-uitgang. Die zijn licht verzonken in het chassis, maar zijn toch een aandachtspunt als je een strakke wandmontage wilt. Met externe USB-opslag is het mogelijk live tv te pauzeren of opnemen, de tv heeft een enkelvoudige DVB-T/T2/C-tuner, een DVB-S/S2-tuner en een CI+-slot.
Helderder en contrastrijker
Waar de U7-reeks het vorig jaar nog moest doen met een ADS-paneel met zeer beperkt contrast, is de 65U7KQ dit jaar uitgerust met een uitstekend VA-paneel (het 75-inch-model heeft overigens nog wel een ADS-paneel). Dat levert een knap contrast van 5.000:1 en heeft bovendien een vrij goede kijkhoek, zeker wat kleur betreft. Het contrast daalt nog steeds wat wanneer je niet centraal voor het beeld zit, maar het is niet meer dramatisch zoals bij oudere VA-panelen. Bovendien is de achtergrondverlichting nu opgebouwd met miniLEDs en opgedeeld in 32x12 (384) zones, en dat is een enorme verbetering. Daarmee trekt de processor het resultaat op naar ongeveer 7.500:1 en alhoewel dat zeer goed is, is het toch iets minder dan we gehoopt hadden gezien de ruime hoeveelheid zones. De tv slaagt er ook niet in om kleine lichte voorwerpen echt vrij van een halo te houden. Om zichtbare zonegrenzen te vermijden stuurt hij vermoedelijk iets te veel zones aan. Daar tegenover staat dat de snel en correct is, je ziet geen zones even nalichten of foutief oplichten.
De miniLED-achtergrondverlichting geeft ook een goede helderheid, die piekt op in Filmmaker mode op 586 nits op het 10% testvenster maar haalt zelfs 734 nits op een groter 25% venster. Het volledig wit scherm meet een zeer ruime 549 nits. Ook dat is een duidelijke verbetering tegenover vorig jaar, maar er zijn concurrenten die beter doen. De kalibratie in Filmmaker mode was goed, al heeft de grijsschaal iets te veel rode tint en dat is licht zichtbaar in huidtinten, maar niet in andere kleuren. Er is veel schaduwnuance zichtbaar, en je kunt het contrast nog wat verbeteren door ‘lokaal dimmen’ op de medium-stand te zetten. In HDR is de Filmmaker Mode iets beter gekalibreerd, met knappe, natuurlijke kleuren als gevolg.
De processor lijkt HDR10-metadata te negeren, en daardoor verlies je onvermijdelijk wat witdetail. Normaal gezien verhelpen we dat met de ‘HDR-tonemapping’ instelling, maar die resultaten vielen ons tegen. Bij heel helder gemasterde beelden, tilt de processor de middentinten te veel op, waardoor het beeld pit verliest, en wat valer lijkt. Laat deze instelling uitgeschakeld, het verlies van witdetail valt enkel op bij zeer heldere beelden, en dat is toch eerder uitzonderlijk. Hisense ondersteunt bovendien HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ, dus als die HDR-versies beschikbaar zijn, geniet je sowieso van beter beeld.
Beeldbewerking met extra bewegingsscherpte
De beeldprocessor van Hisense heeft wat beperkte verbeteringen gekregen. Zo is de ruisonderdrukking voor willekeurige ruis iets effectiever. Helaas, blokvorming door MPEG-compressie blijft moeilijk weg te werken, dus video’s van lage kwaliteit mijd je beter. Hisense heeft wel een nieuwe instelling die kleurstroken in zachte kleurovergangen kan maskeren. Wanneer de strookvorming niet te expliciet is, werkt dat prima.
Zwaardere gevallen, zeer in donkere scènes, blijven lastig. Net als vorig jaar zijn deinterlacing en upscaling goed. Het beeld is vrij zacht, en kan een tikje extra scherpte gebruiken. Ook de ‘adaptief contrast’-instelling kan het beeld wat extra diepte en contrast geven, en verbetert zo ook de scherpte wat.
Het paneel heeft een prima bewegingsscherpte, snel bewegende objecten hebben een lichte vage rand en je verliest een beetje detail. Maar je kunt deze Hisense ook in een 240Hz-mode schakelen. Dat werkt voor full-hd-beelden, maar ook voor 4K-beelden zij het dan met verlies van verticale resolutie. Dat verliest valt niet heel erg op, tenzij de beelden echt gedetailleerd zijn en je dicht genoeg bij het scherm zit.
Wat we wel hinderlijk vonden is dat bewegende voorwerpen soms een sleepspoor hebben. Als alternatief kun je een Black Frame Insertion activeren (met de ‘Clear Motion’-instelling). Die werkt op 120Hz, levert wat extra bewegingsscherpte op, en - tenzij je er heel gevoelig voor bent - is het flikkeren niet zichtbaar. Donkere scènes werden er wel veel te helder door. Voor film laat je dat allemaal best uitgeschakeld, voor sport geniet Clear Motion onze voorkeur. Als je snelle camerabewegingen in de film zonder gestotter wil zien, gebruik dan Ultra Smooth Motion. De processor aarzelt soms wat, zodat er soms toch wat gestotter merkbaar blijft.
Degelijke audio
De U7-reeks van vorig jaar moest het stellen met 2x 10W en Hisense heeft blijkbaar begrepen dat dat toch wat licht is. De 65U79KQ is voorzien van 2x 10W plus een extra woofer van 20W. Die combinatie levert een aardig resultaat, met goed volume en hoorbare baslijn. Ja, het diepe, verre gedonder van een onweer in de Dolby Atmos trailer blijft buiten zijn capaciteiten, maar met deze audio kunnen we tevreden zijn. De tv ondersteunt bovendien naast Dolby Atmos ook DTS:X en we hoorden voldoende surround in onze filmfragmenten. Waar het vorige model eigenlijk echt een soundbar nodig had, zullen deze prestaties voor heel wat mensen volstaan.
VIDAA U7: beperkte upgrade
Hisense gebruikt de VIDAA smart tv-interface. Die werkt bijzonder vlot en reageert snel, dat blijft een belangrijke factor in gebruiksgemak, en is dus zeker een pluspunt voor Hisense. De interface vult het volledige scherm, waarvan de helft toebedeeld is aan gesponsorde content. Dat is helaas een trend die in bijna elk smart tv-systeem ingang gevonden heeft. Verder zitten er bijzonder weinig wijzigingen in deze nieuwe versie. De pictogrammen bovenaan zijn verhuisd naar de linkerzijde van het scherm. Je kunt inloggen met een account, en binnen dat account meerdere gezinsleden aanmaken. En het Home-scherm wordt nu ook beschouwd als een input. Daarmee wil VIDAA de streamers tegemoetkomen, maar we zien het nut er niet goed van in. Een druk op de Home-toets volstaat immers om dat scherm op te roepen. Vooralsnog ontbreekt een aantal Belgische streamingdiensten.
Hisense levert dit jaar opnieuw de wat meer luxueuze, lichtmetalen afstandsbediening mee. Ze heeft een erg compacte layout, maar omdat de toetsen een duidelijk profiel hebben, is het niet zo waarschijnlijk dat je vinger op de foute toets landt.
Conclusie
Een televisie met gemiddelde tot vrij goede prestaties, zo kunnen we deze Hisense 65U79KQ het best categoriseren. Hij levert goede beeldkwaliteit, al zit er volgens ons meer in. Uit die 384 segmenten tellende achtergrondverlichting kun je vermoedelijk meer contrast, en minder halovorming halen. En ook aan de tonemapping kan er wat gesleuteld worden, evenals het bewaren van het contrast. Maar met Dolby Vision IQ, HDR10+Adaptive, een goede piekhelderheid en contrast, knappe kleuren en degelijke beeldverwerking, inclusief een 240Hz-mode, is deze tv een goede aanwinst in elke woonkamer. Film, sport of games, hij voldoet voor al die scenario’s. VIDAA U7 is een vlot werkende smart tv-omgeving met een goed app-aanbod, tenzij je op zoek bent naar Belgische streamingdiensten. De prijs lijkt ons net iets te hoog. maar met een kleine korting is hij zeker de moeite waard.