Review Hisense VIDAA 2023 - Weinig nieuws onder de zon
Het VIDAA smart tv-platform wordt gebruikt door Hisense, maar vind je ook terug in tv's van merken als Loewe en Toshiba. Zoals alle andere platformen worden er jaar na jaar extra features ontwikkeld of krijgt het een nieuwe lay-out. Wat is er nieuw in de 2023-versie van VIDAA?
Wanneer je de VIDAA-interface bekijkt op een 2023-model van een Hisense-tv, zul je waarschijnlijk weinig veranderingen ontdekken als je ervaring hebt met de vorige versie. En dat klopt: er is weliswaar wat gesleuteld aan bepaalde aspecten, maar de ervaring blijft grotendeels hetzelfde. Hoe de 2022-versie van VIDAA eruit ziet, lees je hier.
Aanpassingen op Home-scherm
Op het Home-scherm is de belangrijkste wijziging dat de pictogrammen, die vorig jaar nog bovenaan het scherm stonden, nu naar de linkerzijde verhuisd zijn. Zodra je een pictogram selecteert, klapt het linkerpaneel uit, wat de functie van de pictogrammen duidelijk maakt. Die reorganisatie heeft een doel, ze creëert meer verticale schermruimte waardoor de aanbevelingen onderaan beter in beeld komen.
Verder is er op het Home-scherm niets veranderd. De app-rij bevat nog maximaal 25 stuks, waarvan er 12 gelijktijdig zichtbaar zijn. De volgorde en welke apps dat zijn bepaal je zelf. Zodra je een app selecteert, verschijnen er aanbevelingen uit die app op het scherm. Die aanbevelingen zijn overigens gebaseerd op het land, maar zouden tegen eind 2023 gebaseerd worden op de gebruiker.
Powered by
Gebruikersprofielen
Profielen zijn een handige manier om andere aanbevelingen te krijgen. Vanaf dit jaar kun je ook meerdere profielen maken binnen één account. Dat is een stuk handiger dan wanneer je voor elk profiel een aparte account moet maken.
Home als ingang
We kijken steeds meer streaming content en sommige gebruikers kijken zelfs uitsluitend streaming. Om tegemoet te komen aan die kijkers behandelt VIDAA het “Home” scherm nu als een aparte ingang. Die verschijnt bovenaan de lijst als je de ingangen-toets gebruikt. Handig ja, maar gezien het “Home” scherm een eigen toets heeft op de afstandsbediening is dat eigenlijk overbodig.
Nieuw toegevoegde apps
Het app-aanbod, dat was een van de onderdelen waar VIDAA nog wat had in te halen. Bij de internationale diensten inden we naast YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV nu ook Viaplay. HBO Max zal binnen de Discovery Plus-app vallen, en wordt tegen eind 2023 verwacht. In Nederland is naast NPO Start, KIJK en NL Ziet nu ook Videoland (en dus RTL XL) beschikbaar. In België blijft het wachten op lokale apps, Streamz en VTM worden ook tegen eind 2023 verwacht, maar er is helaas helaas geen nieuws over VRT Max of Telenet TV.
VIDAA TV
VIDAA Art en VIDAA free kennen we al van vorig jaar, dit jaar komt er mogelijk VIDAA TV bij. Dat zijn streaming tv-kanalen die volledig geïntegreerd worden in de live-tv ervaring. Ze zullen dus in de elektronische programmagids staan. Het concept kennen we bijvoorbeeld van Samsung TV Plus. VIDAA tv claimt meer dan 800 kanalen te bieden, al hangt dat af van gebied tot gebied. Voorlopig is VIDAA tv nog niet beschikbaar bij ons, maar dat zou kunnen veranderen.
Aanpasbare screensaver
Nog een kleine verbetering, je kan binnen de screensaver nu gebruik maken van eigen beelden. Naast de ingebouwde beelden en wat je als favoriet markeert binnen VIDAA art, kan je via de VIDAA smartphone-app nu zelf beelden uploaden en als screensaver gebruiken.
Tot slot
Aan onze algemene indruk is weinig veranderd. VIDAA blijft een bijzonder vlot werkend smart tv-platform, dat snel reageert. Het Home-scherm is, ondanks de kleine reorganisatie, niet wezenlijk veranderd. Het blijft overzichtelijk, met een aanpasbare rij apps en wat aanbevelingen. Het feit dat “Home” nu de lijst met ingangen aanvoert, lijkt ons onbelangrijk. De personaliseerbare screensaver is een leuk detail. Wie meerdere profielen wil gebruiken kan dat nu met één account, en dat is wel een prima verandering. Bij Hisense heb je inmiddels ook Airplay-functionaliteit, maar multiview ontbreekt vooralsnog. We zien de lijst met apps weliswaar groeien, al gaat dat trager dan we gehoopt hadden. Vooral in België ontbreekt het aan lokale content.
Powered by