ID.nl logo
Philips introduceert nieuwe tv-line-up en technieken voor 2025
Huis

Philips introduceert nieuwe tv-line-up en technieken voor 2025

Philips nodigde ons uit in Barcelona om alle tv-nieuws uit de doeken te doen. We zagen de nieuwe line-up, en kregen extra info over de nieuwste technologie. Maar ook de verdere groei van Titan OS werd toegelicht.

Vorig jaar introduceerde TP Vision op het grootste deel van zijn tv-toestellen een nieuw smart tv-systeem, Titan OS. Die introductie kwam met flinke beloftes over gebruiksgemak maar onze eerste indruk van Titan OS liet zien dat het systeem nog moest groeien. En dat doet het ook. Zo is het app-aanbod sinds die review al uitgebreid met HBO Max. Viaplay en Apple TV zouden snel volgen, en ook het lokale app-aanbod zal verder groeien. Casting blijft een belangrijk alternatief, je zal daarvoor geen app meer moeten starten vanaf 2025-modellen. Ook Apple AirPlay 2 staat op de wenslijst, maar het is niet zeker dat dit er komt.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De zoekfunctie, die in onze test nog behoorlijk de bal missloeg, is flink verbeterd. De zoekopdracht per genre werkt nu correct, en geeft aan hoeveel films en/of tv-series gevonden zijn. Klik je een resultaat aan, dan geeft Titan OS aan in welke streamingdiensten je het kan vinden. Later wordt het ook mogelijk om Alexa te kunnen gebruiken, en zoekopdrachten in verschillende stappen kunnen verfijnen.

©Eric Beeckmans | ID.nl

In de nieuwe Games-tab vind je het cloudgaming-aanbod van de cloudgamingdiensten Blacknut en Boosteroid. Ook het aanbod van FAST-kanalen zou verbeteren, maar aangezien er lokaal veel verschillen kunnen zijn, is het nog even afwachten of dat ook voor ons het geval zal zijn.

Line-up

Alle toestellen krijgen een nieuwe versie. Voor The One, Philips’ populaire qled-model. is dat de 9000-reeks. Voor The Xtra, Philips top miniled model, is dat de MLED950. Er komt ook een MLED910 die tussen The One en The Xtra gepositioneerd is.

Beeld: Line-up (Bron: TP Vision)

Bij de oled-modellen wordt de top aangevoerd door de OLED+950 die zijn status dankt aan de 9e gen P5 Dual AI-processor. De OLED+910 gebruikt een 9e gen P5 AI-processor maar heeft een Bowers en Wilkins audio-oplossing. De OLED810-reeks is het meest populaire oled-model en de OLED760 geldt als instap oled-tv.

Nieuwe en verbeterde oled-panelen

In de topmodellen, OLED+950 en OLED+910, gebruikt Philips een gloednieuw META 3 oled-paneel. Dat gebruikt niet langer microlenzen, maar heeft nieuwe oled-materialen die de piekhelderheid aanzienlijk verbeteren. Op een klein schermoppervlak (10%) kan het paneel tot 3700 nits leveren en op een volledig scherm zelfs 350 nits. Dat zijn aanzienlijke verbeteringen tegenover vorig jaar (3000/250). Bovendien zouden deze panelen energiezuiniger zijn.

Bron: TV Vision / Eric Beeckmans

De OLED810 (55, 65 en 77 inch) ziet een kleine verbetering, het piekwit gaat naar 1500 nits (1300 nits vorig jaar), maar het volledig wit beeld blijft steken op 200 nits (onveranderd). De 42 en 48 inch versies van de OLED810, en de volledige OLED760-reeks zien geen verbeteringen (1000/150 nits).

Nieuwe features

Dit jaar lijken er vooral verfijningen van bestaande functies te zijn doorgevoerd, maar er zijn ook een aantal nieuwe mogelijkheden te vinden.

Op alle OLED-modellen en de ML950:

Adaptive Intelligence: AI wordt al langer gebruikt voor onder andere scène-herkenning, upscaling en scherpteverbetering. TP Vision combineert dit met extra gegevens zoals real-time analyse van elk frame, metadata die de videobron aanreikt, het type content (HDMI of streaming bijvoorbeeld), de lichtsensor en allerlei informatie die het leert uit big data-analyse van zijn toestellen. Zo kan het de beeldkwaliteit nog gerichter verbeteren.

TP Vision / Eric Beeckmans

AI Adaptive Gamut: Uit de gegevens waarover TP Vision beschikt, blijkt dat ongeveer 95% van de kijkers naar SDR-bronmateriaal kijkt. Het ruimere kleurbereik van deze tv’s wordt daarbij niet benut. AO Adaptive Gamut maakt de kleuren van SDR-beelden rijker en intenser, maar beschermt de huidskleuren die anders erg onnatuurlijk zouden zijn. Zo benut je toch de volledige capaciteit van je toestel. Bovendien kan je via de instellingen zelf aanpassen hoe sterk het effect is.

Op de OLED810, OLED+910 en OLED950:

AI Auto Game detectie: Het was al mogelijk om profielinstellingen te maken van beeldinstellingen per spel, maar deze functie herkent games nu automatisch en past de beeldweergave hierop aan. TP Vision gaf geen details, welke games het herkent of hoe het dat doet.

HDR10+ Gaming: een optimale HDR-ervaring voor de games die het ondersteunen op NVIDIA en Intel GPU’s.

De OLED+950 is als enige uitgerust met een 9e generatie dual P5 AI-processor. Naast de features hierboven kreeg deze nog extra nieuwigheden:

Specular Enhancer: een beeldverwerkingstechniek die de helderste (spiegelende) details in HDR-beelden benadrukt.

Minimap zoom: gamers kunnen een deel van het beeld, zoals de minimap, vergroten en eventueel zelfs verplaatsen en de transparantie aanpassen.

De Schaduwverbeteraar, waarmee je donker tinten helderder maakt, heeft een groter bereik gekregen. Bovendien kan je het beeld inverteren, al geven we toe dat we niet goed zien wat daar de zin van is.

Ambilight, nu met een eigen interface

TP Vision nam de opvallende beslissing om Ambilight Plus, de nieuwe versie die 2D-patronen kan creëren, alleen nog maar aan te bieden op de MLED950, The Extra. Dat toestel mikt op gamers, zij krijgen de meest meeslepende ervaring. Vorig jaar werd Ambilight Plus op de OLED+959 geïntroduceerd. De opvolgers, OLED+950 en OLED+910 krijgen een vierzijdige Ambilight.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Wat wel op alle modellen beschikbaar zal zijn, is de nieuwe interface voor Ambilight, Ambilight Suite. Daar kan je alle instellingen aanpassen en snel opties zoals Lounge, Sleep of Sunrise activeren. Alle Ambilight tv’s krijgen ook toegang tot een exclusieve Moments app. In die app maak je digitale foto-albums op basis van aangeboden sjablonen, eventueel tekst en muziek. Dat fotoalbum stuur je dan met een klik naar je Ambilight tv.

▼ Volgende artikel
Review TP-Link Tapo RV30 Max Plus – Altijd lekker leeg
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review TP-Link Tapo RV30 Max Plus – Altijd lekker leeg

De Tapo RV30 Max Plus is een robotstofzuiger die een scherpe prijs combineert met behoorlijk wat functionaliteit. Niet alleen is deze robotstofzuiger voorzien van een LIDAR-scanner en dweilfunctie, maar wordt de stofbak ook nog eens automatisch geleegd. Neemt dat je echt werk uit handen? Je leest het in deze review.

Goed
Conclusie

Met de Tapo RV30 max Plus haal je voor een relatief scherpe prijs een hoop functionaliteit in huis. Want voor 269 euro (adviesprijs) krijg je niet alleen een robotstofzuiger voorzien van LIDAR-navigatie met ruimteherkenning, maar ook een basisstation met stofzak voor automatische leging van de stofbak. Dat scheelt je toch weer wat dagelijks onderhoud. Stofzuigen doet de Tapo verder gewoon goed; het dweilen is hooguit een leuk extraatje. Aan zaken zoals spraak die niet altijd even goed te verstaan is, merk je wel dat dit geen topmodel robotstofzuiger is.

Plus- en minpunten
  • Automatisch legen stofbak
  • Systematisch schoonmaken
  • Kaarten van ruimten
  • Prima zuigresultaat
  • Kaarten bewerken voor zones en tapijt
  • Spraak soms onverstaanbaar
  • Hoekjes soms wat slordig
  • Dweilen erg basaal
  • Basisstation luidruchtig
  • Wil soms niet laden als je hem handmatig neerzet

De RV30 Max Plus is de nieuwste robotstofzuiger in het assortiment van Tapo, het merk waaronder netwerkfabrikant TP-Link smarthome-apparatuur verkoopt. Alle Tapo-apparaten kun je bedienen vanuit dezelfde Tapo-app. Met 'Max' geeft Tapo aan dat de robotstofzuiger een goede zuigkracht heeft terwijl 'Plus' voor een bijgeleverd leegstation staat.

In de verpakking vinden we naast de robotstofzuiger dus ook een relatief groot basisstation waarin plek is voor een stofzak. Het basisstation is puur bedoeld voor de stofzak en het legen van de stofbak. Het basisstation doet niks met bijvoorbeeld dweilwater, iets dat duurdere robotstofzuigers tegenwoordig wel kunnen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Tapo RV30 Max Plus heeft een relatief groot basisstation omdat daar een stofzak in is verwerkt.

De RV30 Max Plus wijkt qua ontwerp niet af van de typische robotstofzuiger. Boven op de ronde behuizing vind je een klein torentje waarin de LIDAR-navigatie is verwerkt. Verder heeft de robot naast de borstel aan de onderkant ook een zijborstel. Opmerkelijk is dat we in de verpakking een extra borstelafdekking vonden. Dit is het kapje dat je aan de onderkant over de borstel heen klikt om de borstel in de stofzuiger te installeren. We hebben geen idee waarom Tapo dit meelevert, want voor zover wij weten is dat geen onderdeel dat normaal gesproken vervangen moet worden. Extra slijtageonderdelen als een borstel, HEPA-filter of dweil levert Tapo dan weer niet mee.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Tapo RV30 Max Plus volgt qua vormgeving de typische robotstofzuiger.

Prima app

De Tapo-app zit helder in elkaar en het koppelen van de stofzuiger is snel gebeurd. Het zit een beetje verstopt, maar je kunt de zuigkracht en de hoeveelheid gebruikt water voor dweilen instellen door het hoofdscherm van de stofzuiger omhoog te swipen. Je kunt zo ook instellen dat de robot de ruimte twee of drie keer achter elkaar schoonmaakt voor een extra schoon resultaat. Uiteraard kun je via de app kaarten beheren – daarover verderop meer.

Ook kun je de robot via de app programmeren om automatisch op een gewenst moment te gaan stofzuigen. Verder is opvallend dat je kunt kiezen uit veel verschillende stemmen, waaronder twee Nederlandse stemmen. De robot meldt ook netjes via spraak waar hij mee bezig is of als er een probleem is. Er is alleen één probleem: het speakertje is niet zo best, waardoor de spraakmelding soms niet te verstaan is. Je hoort niettemin dat de robot iets van je wil en in de app krijg je eveneens een melding van de status of het probleem.

In de app kun je de zuigkracht instellen door te swipen. Ook heb je de keuze uit vele stemmen.

LIDAR-navigatie

Met een prijs van nog geen 270 euro is de Tapo RV30 Max Plus geen hele dure robotstofzuiger, zeker als je bedenkt dat je er een basisstation met leegmaakfunctie bijkrijgt. Het is dan ook logisch dat je daarnaast niet de meest geavanceerde functionaliteit krijgt. Zo ontbreekt bijvoorbeeld objectherkenning met behulp van AI. De Tapo kan zich dus best verslikken in een laadkabel die je onbedoeld op de vloer laat liggen. Op zich is dat niet heel erg als je hier een beetje rekening mee houdt, maar voor minder opgeruimde huizen kan dat een nadeel zijn.

Dat is eigenlijk het enige dat je zou kunnen missen, want verder is de Tapo behoorlijk slim. Zo is de RV30 Max Plus uitgerust met een LIDAR-scanner waardoor de robotstofzuiger een kaart van de ruimte maakt voordat er gestofzuigd wordt. Hierdoor kan ook een schoonmaakplan worden gemaakt waardoor er geen plekjes worden overgeslagen. Uiteraard is de stofzuiger ook voorzien van bots- en valsensoren, waardoor hij objecten kan vermijden en niet van de trap valt.

Meerdere verdiepingen

We hebben de robot getest in een splitlevel-appartement waarbij behalve de bovenverdieping ook de woonkamer alleen via een trapje te bereiken is. Hierdoor hebben we drie verdiepingen die we regelmatig willen stofzuigen. Het leegstation hebben we in de woonkamer staan, maar om de robot de rest van het huis schoon te laten maken moeten we hem naar de juiste ruimte brengen en een schoonmaakactie laten starten.

Dat gaat het snelst door simpelweg op de startknop te drukken. De Tapo kan drie kaarten opslaan; daar hebben wij met drie verdiepingen genoeg aan. Meestal lukt het de Tapo om de ruimte te herkennen en automatisch de juiste kaart te laden. Mocht dat niet lukken, dan schakelt de robot over naar een tijdelijke kaart om de ruimte in beeld te brengen en alsnog schoon te maken. Je kunt dus drie kaarten opslaan, maar op zich lukt het dankzij de tijdelijke kaart ook wel om meer dan drie verdiepingen schoon te maken.

Het nadeel is dan dat het dan iets langer kan duren om schoon te maken, omdat de kaart nog moet worden gemaakt. Je kunt hem dan na het schoonmaken terugbrengen naar het basisstation om hem weer op te laden. Onhandig is wel dat het laadstation dan soms niet herkend wordt, waardoor de robot ondanks contact met de laadcontacten zichzelf niet oplaadt. Je moet er echt op letten dat de robot daadwerkelijk meldt dat er geladen wordt of dat even in de app controleren. In de app kun je dan het laadstation laten zoeken, waarna er wel geladen wordt.

De Tapo slaat drie bewerkbare kaarten op, waardoor de robot de kamers systematisch schoonmaakt.

Netjes schoonmaken

Het gaat bij een robotstofzuiger om het resultaat, en dat is in ons huis (waar grotendeels laminaat ligt) gewoon prima. Met de standaardinstellingen wordt vuil zoals kruimels, grotere stukjes chips en stof netjes opgezogen. Omdat de robot een kaart van de kamer maakt en deze vervolgens systematisch afwerkt, worden er geen plekjes overgeslagen.

Hij heeft wel wat moeite met hoekjes; er zijn robots die dat beter doen. Ook valt op dat de robot zichzelf soms verslikt onder onze eettafel met daar omheen stoelen. Hij heeft dan moeite om zichzelf tussen de stoelpoten weer onder de tafel vandaan te navigeren. Uiteindelijk lukt het altijd wel, maar andere robotstofzuigers doen dat net wat slimmer.

Stofzuigen duurt ongeveer 1 minuut per vierkante meter, en dat is vergelijkbaar met andere stofzuigers. Op een kaart kun je aangeven waar in een kamer tapijt ligt; daar zal de robot vervolgens wat krachtiger zuigen. Wij gebruiken dat voor de deurmat. Je kunt op een kaart ook aangeven waar de stofzuiger niet mag komen door een virtuele muur of verboden zone te tekenen.

Een beetje dweilen

Zoals veel robotstofzuigers kun je de Tapo ook gebruiken om te dweilen, al omhelst dweilen niet veel meer dan een nat lapje over de vloer trekken. De vloer wordt door het gebrek aan druk ook niet echt schoon: ingedroogde spatten van bijvoorbeeld geknoeid eten krijgt de Tapo niet weg. En dat is toch voornamelijk de reden waarom we onze vloer dweilen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Bij het dweilen trekt de robot natte strepen over de vloer, maar ingedroogde spatten krijgt de robot niet weg gedweild.

Voor het dweilen klik je een houder op de onderkant waar de dweil aan bevestigd wordt. Vervolgens vul je het reservoir met water. Er mag geen schoonmaakmiddel in de tank worden gegoten: dweilen kan alleen met water!

©Jeroen Boer - ID.nl

De stofbak is ook voorzien van een waterreservoir met rubberen vulopening.

Tap levert helaas geen plastic mat mee die aan het basisstation kan worden bevestigd. Zo'n mat beschermt de vloer na het dweilen tegen een langdurig natte dweil als je bijvoorbeeld laminaat hebt. Je zult de dweil na gebruik zo snel mogelijk moeten verwijderen, waarna je hem kunt schoonmaken en laten drogen. Dat is ook wat Tapo in de handleiding aanraadt. Dweilen is dan ook zoals op veel robotstofzuigers geen heel praktische functie en vergt nogal wat planning en onderhoud.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de onderkant kun je een dweil bevestigen.

Automatisch legen

Het grote voordeel van de RV30 Max Plus is dat de stofbak automatisch geleegd wordt. Leegmaken gebeurt elke keer als de robot terug naar het basisstation gaat en er 30 minuten is schoongemaakt. Je kunt instellen hoe krachtig dat leegzuigen gebeurt.

Je kunt het legen ook handmatig starten via de app of door op een knop op de stofzuiger te drukken. En mocht je dat prettig vinden, dan kun je automatisch leegmaken ook helemaal uitschakelen en het altijd handmatig met de knop doen. Een nadeel van deze automatische leging is dat het erg veel herrie maakt.

De benodigde stofzakken met een inhoud van 3 liter hebben als typenummer RVA202 en kosten 24,90 euro voor vijf stuks. Het hangt natuurlijk van je huis af hoelang zo'n zak meegaat, maar volgens Tapo is dat gemiddeld zo'n twee maanden. Overigens kun je ook goedkopere alternatieve stofzakken vinden.

©Jeroen Boer - ID.nl

In het basisstation vind je de stofzak en een mesje om haren te verwijderen.

De stofbak legen hoeft dus niet en dat is best handig, want op mijn eigen robotstofzuiger vergeet ik dat soms, waardoor het zuigresultaat opeens tegenvalt. Toch betekent deze handige functie niet dat je af en toe toch wat onderhoud hebt. Zo zul je de borstel regelmatig moeten controleren op opgerolde haren. Om die te verwijderen, levert Tapo een mesje mee dat je onder het deksel van het basisstation vindt. Ook zul je het HEPA-filter soms moeten reinigen, zodat het filter niet verstopt raakt.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je zult de borstel af en toe zelf moeten ontdoen van haren met het meegeleverde mesje.

Conclusie

Met de Tapo RV30 max Plus haal je voor een relatief scherpe prijs een hoop functionaliteit in huis. Want voor 269 euro krijg je niet alleen een robotstofzuiger voorzien van LIDAR-navigatie met ruimteherkenning, maar ook een basisstation met stofzak voor automatische leging van de stofbak. Dat scheelt je toch weer wat dagelijks onderhoud. Stofzuigen doet de Tapo verder gewoon goed; het dweilen is hooguit een leuk extraatje. Aan zaken zoals spraak, die niet altijd even goed te verstaan is, merk je wel dat dit geen topmodel robotstofzuiger is.

▼ Volgende artikel
Tips om dialogen in films en series beter te verstaan
© Asier
Huis

Tips om dialogen in films en series beter te verstaan

Erger jij je ook aan dialogen in series en films die amper tot helemaal niet te verstaan zijn? Acteurs fluisteren, praten onduidelijk of er is zo veel achtergrondgeluid dat je gewoonweg niet kunt horen wat ze zeggen. Hoe zorg je ervoor dat je geen woord mist?

Waar stemmen in talkshows, het nieuws en documentaires over het algemeen wel goed te verstaan zijn, kun je dialogen in films of series lang niet altijd haarfijn volgen. In dit artikel lees je wat je zelf kunt doen om dat te verbeteren. Je leest over: • Waarom dialogen in films en series zo slecht te verstaan zijn • Geluidsinstellingen die de verstaanbaarheid verbeteren • Wat je verder kunt doen om dialogen beter te verstaan

Lees ook: Zo verbeter je het geluid van je televisie

Waarom stemmen zo slecht verstaanbaar zijn

Steeds meer mensen hebben moeite met het verstaan van dialogen van series en films. Terwijl je in eerste instantie zou verwachten dat moderne geluidsystemen juist beter zijn. Er zijn een aantal redenen waarom dat zo is.

➡️ Platte tv's hebben geen ruimte voor goede speakers

Televisies zijn steeds platter geworden. Dat is goed nieuws, vooral omdat de beeldkwaliteit ook nog eens stukken beter is geworden. Maar voor het geluid is het wel funest. Want luidsprekers hebben ruimte nodig voor diepe klanken, natuurlijke geluiden en goede separatie. Hierdoor zijn de stemmen minder helder en vallen ze meer samen met achtergrondgeluiden en muziek.

➡️ Verschillende audiosystemen

Nog niet zo lang geleden keek iedereen naar een televisie met twee ingebouwde luidsprekers. Inmiddels is dat helemaal anders. Je hebt allerlei soorten hi-fi formaten, 5.1 en 7.1 surround systems, soundbars en koptelefoons. Je hoeft series en films niet meer op de televisie te kijken, maar volgt ze ook op je laptop of smartphone. Door al deze diversiteit is het voor de makers ook niet makkelijker geworden om het geluid voor iedereen optimaal te mixen.

Geluidsinstellingen optimaliseren

De slechts verstaanbare dialogen worden gedeeltelijk veroorzaakt door de enorme hoeveelheid mogelijkheden. Daarom kan het extra belangrijk zijn om de audio-output bij jou thuis te optimaliseren, zodat je het best haalbare geluid voor jouw situatie krijgt.

➡️ Kies de juiste output

Via de geluidsinstellingen van je televisie kun je van alles instellen. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste output. Komt het geluid bij jou uit een soundbar, een 7.1 systeem of luister je met een koptelefoon? Je vindt deze instellingen waarschijnlijk onder een speciaal submenu in de instellingen van je televisie.  

➡️ Aanpassen van het geluidsschema

Veel moderne televisies hebben allerlei mixen voor het geluid. Die heten bijvoorbeeld 'Bioscoopervaring', 'Sport' of 'Levendig'. Dat zijn goedbedoelde initiatieven. Maar uit de praktijk blijkt dat ze lang niet altijd zorgen voor een beter geluid, en zeker niet voor gemakkelijk verstaanbare dialogen. Je kunt er helaas alleen achterkomen wat voor jou het beste werkt door de verschillende instellingen te testen.

➡️ Een specifieke setting voor dialogen

Dat onverstaanbare gesprekken een bekend probleem zijn, blijkt wel uit het feit dat een flink aantal televisie daar een speciale instelling voor heeft. Die heet bijvoorbeeld 'Dialoogverbetering' of 'Boosten van Stemgeluid'. Als jouw televisie daarover beschikt, dan vind je die setting onder audio-instellingen.

©Dimitar - stock.adobe.com

➡️ Bastonen temperen

Veel mensen vinden het mooi om de bas lekker hard te zetten. Vooral bij een spectaculaire actiefilm kan dat de ervaring verbeteren. Maar hierdoor zijn dialogen minder goed te verstaan. Moderne tv's en geluidssystemen hebben vaak een losse setting om de lage tonen op te voeren, meestal heet dat zoiets als 'Bass boost'. De verstaanbaarheid wordt een stuk beter als je dat uitzet.

➡️ Je eigen audioprofiel

Bij sommige televisies en audiosystemen kun je zelf een audioprofiel creëren via de equalizer. Je stelt dan per hoogte van de tonen het volume in. Frequenties onder de 80 Hz komen zelden voor als een mens praat, die kun je dus omlaag draaien. Toonhoogtes tussen de 80 en 250 Hz zorgen ervoor dat een stem vol klinkt. Maar voor de verstaanbaarheid is het geen gek idee om het volume van deze range iets naar beneden te draaien.

➡️ Het middensegment opvoeren

Frequenties tussen de 250 en 3000 Hz zijn het belangrijkst voor stemgeluid. Zet die dus een stuk omhoog voor beter hoorbare dialogen. Let er wel op dat het geluid onnatuurlijk klinkt als je overdrijft. Voor optimale verstaanbaarheid helpt het om frequenties tussen de 3000 en 6000 Hz ook een kleine boost te geven.

Andere opties voor betere verstaanbaarheid

Niet alleen de instellingen van het geluidssysteem bepalen de verstaanbaarheid van de dialogen. Door de onderstaande tips zijn gesprekken beter te volgen.

➡️ Akoestiek in de kamer verbeteren

Goede akoestiek helpt bij de verstaanbaarheid én zorgt voor mooier geluid in het algemeen. Vooral galm gooit vaak roet in het eten. Een beetje extra demping helpt vaak al veel, bijvoorbeeld door een vloerkleed op de grond te leggen of dikke gordijnen op te hangen.

©Framestock

➡️ De ondertiteling aanzetten

Het aanzetten van de ondertiteling is eigenlijk geen echte oplossing, maar: het helpt in ieder geval wel om je favoriete series en films te kunnen volgen. En doordat je leest wat er gezegd wordt, lijkt het wel alsof het ook beter verstaanbaar wordt.

➡️ Kiezen voor een ander geluidssysteem

Moderne televisies zijn behoorlijk duur en dus mag je verwachten dat de luidsprekers voldoen. Jammer genoeg is dat vaak niet het geval, onder andere door het ruimtegebrek.

Als je ingebouwde speakers gebruikt en dialogen niet kunt verstaan, is een losse set aanschaffen een oplossing. Zelfs het geluid van een paar budgetspeakers of een betaalbare soundbar is al vele malen beter dan de ingebouwde luidsprekers van je televisie.

Wat ook kan: een goede koptelefoon

(als het de herrie bij jou thuis is waardoor dialogen slecht te verstaan zijn)