ID.nl logo
Philips Titan OS - Dit is er allemaal nieuw
© ID.nl | Eric Beeckmans
Huis

Philips Titan OS - Dit is er allemaal nieuw

Philips maakte in 2024 de stap van Google TV en Saphi OS naar Titan OS. Het nieuwe smart tv-platform wordt in Europa ontwikkeld. Dat is goed nieuws voor de privacy, maar kan deze nieuwkomer concurreren op vlak van gebruiksgemak en functies?

Titan OS (het is tevens de naam van het bedrijf dat het systeem ontwikkelt) is gevestigd in Barcelona. Die Europese roots zijn belangrijk omdat het betere garanties inhoudt omtrent de privacy. Dat Titan OS een apart bedrijf is, betekent ook dat andere tv-fabrikanten dit smart-tv-systeem kunnen kiezen. In tegenstelling tot Google TV laat Titan OS toe dat een merk het uiterlijk aanpast naar eigen inzicht. Het smart-tv-systeem belooft een betere gebruikservaring, persoonlijke aanbevelingen en een uitgebreide zoekfunctie, allemaal zonder al te veel overbodige franjes. Dat is een stevige belofte die nader onderzoek opdringt. Titan OS vind je op alle Philips 2024 lcd-tv’s en op de OLED700-reeks. De OLED800-reeks en OLED900-reeks gebruiken nog steeds Google TV.

Het Home-scherm

Hier wijkt Titan OS alvast niet sterk af van wat we op andere smart-tv-systemen zien. Het Home-scherm wordt gedomineerd door gesponsorde content in de bovenste helft van het scherm. Titan OS claimt dat daar enkel contentgerelateerde items zullen verschijnen, dus geen totaal willekeurige reclame. Centraal in beeld vind je de rij met favoriete apps. Helemaal bovenaan van links naar rechts vinden we snelkoppelingen voor zoeken, Home, Kanalen, Apps, en meer naar rechts pictogrammen voor de tv-gids, ingangen, instellingen en de klok. Onder de rij met favoriete apps staan er nog een aantal rijen met aanbevelingen die zijn gesorteerd per dienst. Alleen de eerste rij verschijnt op het Home-scherm, voor de andere rijen moet je naar beneden scrollen. Tussen de aanbevelingen kun je ook rijen van de FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming tv) vinden. Zowel de meest populaire kanalen als jouw favoriete FAST-kanalen verschijnen daar.

Wat kun je aanpassen?

Zoals bij de andere smart-tv-systemen kun je de rij met favoriete apps, centraal op het Home-scherm, aanpassen. Het volstaat om het pictogram in kwestie te selecteren en de ok-toets lang ingedrukt te houden. Vervolgens kun je het pictogram verplaatsen, of verwijderen uit de rij. De volgorde van je favoriete apps bepaalt ook de volgorde van de rijen aanbevelingen verder onderaan. Zet je Prime Video vooraan in je lijst, gevolgd door Netflix, dan zie je eerst de aanbevelingen van Prime Video en dan pas die van Netflix. Dat geldt natuurlijk enkel als de dienst in kwestie zo’n rij beschikbaar maakt. Bovendien verdwijnt de rij aanbevelingen van een dienst als je het pictogram verwijdert uit je lijst met favorieten. Als je werkelijk alle apps kunt verwijderen, kun je het Home-scherm en de aanbevelingen echt miniem houden. Dat is een functie die we wel kunnen waarderen. Voor het gebruik van Titan OS zelf hoef je met geen enkel account in te loggen (dat moet natuurlijk wel nog voor alle streamingdiensten die dat vereisen). Dat heeft weliswaar als nadeel dat je geen verschillende gebruikersprofielen kunt aanmaken, bijvoorbeeld voor de kinderen.

Gratis kanalen

Titan OS biedt als extraatje een reeks gratis tv-kanalen aan. Die worden geleverd via internet-streaming, net zoals een gewone streamingdienst. Het verschil is dat je geen content kiest, maar net zoals bij live tv enkel kunt kijken wat op dat moment beschikbaar is op dat kanaal. Dat soort diensten gaat onder de naam FAST (Free Ad-supported Streaming tv). Titan OS is niet de enige die zoiets aanbiedt, ook bij Samsung (Samsung tv Plus) en LG (LG Channels) vind je zo’n aanbod.

Of die FAST-kanalen een echte meerwaarde zijn, betwijfelen we op dit moment. Het aanbod is wat beperkt en de kanalen hebben elk een zeer specifiek onderwerp. Zo vinden we onder andere documentairekanalen over royalty en moordzaken, een reiskanaal over de VS, een kanaal over auto’s, een over motorsport, een over boten, en een kinderkanalen specifiek voor Yu-Gi-Oh en Beyblade. De beeldkwaliteit is goed, maar er loopt vaak wat mis in het aanbod. Zo is de tv-gids van veel kanalen leeg, of kregen we enkel aanbod in het Frans en dan nog zonder ondertitels.

App-aanbod

Hoe goed is het app-aanbod van Titan OS? Want dat blijft naast een vlotte werking natuurlijk de belangrijkste eigenschap. De lijst die we hier geven dateert van oktober 2024. Bij de internationale diensten vinden we Netflix, YouTube, Disney+ en Prime Video. Lokale diensten zijn er ook al, daar vonden we Videoland, Pathé Thuis, NLziet, VRT Max, Streamz, VTM Go en tv Vlaanderen/Canal Digitaal. Er ontbreken dus nog wel wat namen, zowel internationaal als lokaal.

Philips liet ons weten dat er gewerkt wordt aan de ontbrekende diensten. Apple tv, HBO Max, Viaplay (Formule 1), Ziggo GO en Telenet TV zouden er vrij snel komen. In 2025 zouden we ook Sky Showtime, NPO Start, KPN smart-tv en Go Play zien verschijnen. Wie in de app-store rondkijkt, vindt mogelijk nog andere nuttige apps, maar echt uitgebreid willen we het aanbod nog niet noemen. Zoek je een specifieke app, gebruik dan de zoekfunctie op het Home-scherm, want binnen de app-store is er geen specifieke zoekfunctie.

Casting is vaak een goed alternatief als de app van je favoriete dienst dat ondersteunt en nu nog niet beschikbaar is in de store. Een volledige Google Cast-ondersteuning is er niet, maar de AirServer-app vangt wel een deel van die functies op. Start de app op alvorens je probeert te casten. Apple AirPlay-ondersteuning ontbreekt. Voor een volwaardig smart-tv-systeem zien we graag beide functies. Of dat mogelijk is, is afwachten.

Uitgebreid zoeken

Een van de speerpunten waar Titan OS mee wil uitpakken is een uitgebreide zoekfunctie. Wie zoekt op een specifieke film of tv-serie zou resultaten moeten krijgen uit het hele aanbod streamingfuncties en huur- en koopopties. Is je zoekopdracht op meerdere manieren beschikbaar, dan zou Titan OS die allemaal opsommen. Diensten waarop je geabonneerd bent, moeten bovenaan de resultaten prijken. Zo krijg je een veel beter overzicht of iets beschikbaar is binnen het volledige aanbod. Veel hangt natuurlijk af van streamingdiensten die hun catalogus hiervoor moeten beschikbaar maken. En voorlopig leek dat in elk geval nog niet zo.

Wie de zoekfunctie opent, ziet onmiddellijk een aantal genres die je gewoon kunt aanklikken. Actie, Drama, Horror, Comedy, het zijn maar enkele van de 22 opties die beschikbaar zijn. Resultaten kunnen niet alleen films of tv-series zijn, maar ook apps. Dat is handig, maar bleek op het moment van test ook nog niet helemaal op punt te staan. Zo bleek de categorie ‘Western’ geen nuttige resultaten te bevatten, en gaf het enkel sportprogramma’s en YouTube-films. Titan OS heeft bevestigd dat de zoekfunctie nog stevig uitgebreid wordt. Het is dus afwachten in welke mate we de beloofde universele zoekfunctie zullen kunnen gebruiken.

Menu’s en instellingen

De organisatie van het menu met alle instellingen is erg overzichtelijk. De verschillende submenu’s hebben duidelijke namen die je snel naar de juiste functie leiden. Erg handig is dat je onderaan in de lijst een optie vindt om de software bij te werken. De menu-toets op de afstandsbediening opent niet het volledige menu, maar een snelmenu waar je nog gemakkelijker de belangrijkste gebruiksfuncties vindt. Via Alle instellingen kom je in de hoofdmenu’s terecht. Met een klik naar links vind je een tweede snelmenu met de belangrijkste instellingen. Die kun je bovendien met een druk op de rode toets personaliseren.

Hoe staat het met je privacy?

Omdat lange contractuele teksten niemand helpen begrijpen wat er nu echt gebeurt, is een goed overzicht van wat je wel of niet toestaat belangrijk. Titan OS zit op dat vlak erg goed. Bovendien beweert het bedrijf dat ook wie alles afvinkt geen functionaliteit verliest. Wat moet je juist controleren? Tijdens de installatie krijg je de tekst met gebruiksvoorwaarden, die klik je gewoon door. Daarna volgt een item met de privacy-overeenkomst. Ook hier  kun je ‘Akkoord’ klikken, maar er is een optie om alle doeleinden en de volledige partnerlijst weer te geven. Daar krijg je de mogelijkheid om ‘Alles Afwijzen’ te kiezen. We zien ook geen enkele reden om dat niet te doen. Het scherm deed ons denken aan de ‘cookie-vensters’ die je op heel wat websites vindt.

Je kunt later altijd je keuze aanpassen, daarvoor ga je naar Algemene instellingen > Privacy-instellingen. Wil je dat Titan OS nog strikter omgaat met je info, dan kun je daar ook ‘Beperkte advertentietracking’ inschakelen.

▼ Volgende artikel
Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!
© Irina Zharkova
Huis

Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!

Het is lente, en dat is hét moment om allerlei klusjes in de tuin aan te pakken. Heb je een terras of pad dat in de loop van tijd wat is verzakt? Daarvoor hoef je geen stratenmaker in te huren, dat kun je prima zelf weer herstellen. Hoe je dat doet, lees je in deze uitgebreide handleiding.

In dit artikel lees je: • Waardoor bestrating verzakt en hoe je dat voorkomtHoe je verzakte plekken herkent en beoordeeltHoe je stenen of tegels veilig verwijdertHoe je het zandbed ophoogt en de bestrating weer vlak maaktHoe je opsluitbanden opnieuw plaatst of verstevigtWat je kunt doen bij schade door wortelsHoe je verzakking door mollen voorkomt en herstelt

Lees ook: Zo leg je zelf een terras aan

Het gebeurt regelmatig dat (sier)bestrating verzakt. Vaak ligt dat aan een instabiele ondergrond, slechte afwatering, zand dat is weggespoeld door regen of een te zware belasting. Door hier bij de aanleg of tijdens het herstel al rekening mee te houden, voorkom je veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ophoogzand, goede opsluitbanden en een slimme afwatering.

Probleemplekken identificeren

Je ziet het meestal snel als een pad of terras verzakt is. Zeker als regenwater blijft staan op plekken waar het niet weg kan. Vaak ligt dat aan een deel van de bestrating dat letterlijk is ingezakt. Ook als stenen zijn gaan schuiven of er kieren ontstaan, heb je waarschijnlijk te maken met verzakking. Dat gebeurt vaak wanneer opsluitbanden niet stevig genoeg geplaatst zijn en langzaam naar buiten zijn gedrukt of gekanteld.

©MG | ID.nl

👷 Dit heb je nodig voor je klus


• Goede werkhandschoenen

Waterpas

• Metseldraad

• Balk of lat


Rubberen hamer

• Bats of spade

• Ophoogzand

Tegels wippen

Zelfs de kleinste verzakking kan er al voor zorgen dat er water blijft liggen, omdat water nu eenmaal de weg van de minste weerstand kiest, dus het is belangrijk dat je goed in kaart brengt waar bij jou alle verzakkingen zitten. Leg een lange, rechte lat over het deel dat is weggezakt of gebruik een waterpas . Zo zie je hoe scheef het ligt. Een lange lat werkt het best als je die op zijn smalle kant neerlegt. Leg je hem plat, dan buigt hij makkelijk door en geeft hij een vertekend beeld.

NK Tegelwippen 2025

Doet jóúw woonplaats al mee?

Heb je duidelijk welk stuk verzakt is en dus opgehoogd moet worden, dan haal je daar de tegels of stenen weg. Bij randen zonder opsluitband lukt dat meestal met je handen of een klein schepje. Zit het probleem ergens in het midden van het terras, dan heb je er iets meer werk aan.

©MG | ID.nl

Doe dat wel voorzichtig: je wilt schade aan de tegels natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Ga dus niet wrikken met een spade of schep. Beter gebruik je twee platte schroevendraaiers. Zet ze aan weerszijden van de steen en wip deze voorzichtig los. Geen oude schroevendraaiers bij de hand? Dan kun je ook lange, dikke spijkers of schroeven gebruiken. Draag daarbij wel handschoenen.

Stenen 'opzuigen'
Er bestaan ook zuignapsystemen voor bestrating, vergelijkbaar met zuignapsystemen om bijvoorbeeld grote glasplaten te plaatsen. Deze apparaten zijn te huur bij specialistische bedrijven, maar zijn eigenlijk vooral geschikt voor zeer grote, zware tegels. De de huurprijs kan liggen tussen de 20 en 30 euro per dag.

Is de eerste steen eruit, dan volgen de andere meestal vanzelf. Haal ze als het kan met de hand eruit, zo blijft het zandbed eronder zoveel mogelijk intact.

Hoogte bepalen

Ligt het verzakte deel open, dan kun je het zandbed ophogen. Gebruik een rechte lat of metseldraad om de juiste hoogte af te stemmen op de rest van het terras. De lat of het draad laat je dan van links naar rechts lopen vanaf de hoogte van de niet-verzakte bestrating. Vervolgens schep je er ophoogzand bij en controleer je – door een tegel of steen neer te leggen – of het zandbed op de goede hoogte is gebracht. Vergeet niet dat je ongeveer 3 tot 5 millimeter hoger legt dan de rest van de bestrating. De tegel of steen sla je er immers nog een stukje in.

©MG | ID.nl

Ligt alles op zijn plek? Leg dan een stevige balk of plank (die je op op z'n kant legt) op de nieuwe bestrating en tik er met een rubberen hamer op. Zo werk je kleine hoogteverschillen weg.

©MG | ID.nl

Tot slot veeg je overtollig straatzand in de voegen. Je kunt ook inveegzand gebruiken dat onkruidwerend is. Dat werkt vooral goed bij nieuw aangelegde terrassen die nog onkruidvrij zijn, dus voornamelijk bij nieuw aan te leggen terrassen.

Lees ook: Het belang van goede tuindrainage

Opsluitbanden (her)plaatsen

Zijn de randen van je terras verzakt of verschoven en heb je daar opsluitbanden liggen? Dan zijn die waarschijnlijk gaan kantelen of wijken ze naar buiten uit. Dat zie je vaak bij opritten die hoger liggen dan de omliggende grond. Zit er aan de buitenzijde te weinig grond, dan geven die opsluitbanden niet genoeg tegendruk.

In zo’n geval kun je proberen de banden opnieuw in te graven. Lukt dat niet, maar wil je ze wel verstevigen? Zet ze dan – nadat je ze natuurlijk in de hoogte ook waterpas hebt gezet – vast in beton. Dat kan gewoon met kant-en-klare betonmortel uit de bouwmarkt. Alleen wat water erbij en het hardt vanzelf uit.

©Bron: YouTube / Papaklust

Beschadigde bestrating door wortels

Wortels van bomen en struiken kunnen ervoor zorgen dat je bestrating niet verzakt, maar juist omhoog komt. Je ziet dan een bult in het terras en losse tegels. In dat geval moet je eerst de wortels aanpakken. Daarnaast moet je extra zand aanbrengen om de vrijgekomen ruimte op te vullen.

©MG | ID.nl

Wortels kunnen ervoor zorgen dat de bestrating omhoog komt.

Verwijder uitgelopen wortels zo veel mogelijk buiten de bestrating zelf: het heeft geen zin om wortels vlak vóór of in het bestratingsdeel af te zagen of af te steken. Binnen enkele maanden zullen ze namelijk weer voor hetzelfde probleem zorgen. Helemaal tegenhouden lukt niet, maar je kunt wel voorkomen dat ze omhoog komen. Gebruik daarvoor worteldoek. Dat stuurt de wortels onder je bestrating horizontaal verder.

Zoeken naar worteldoeken

Bescherm je terras tegen wortels en onkruid

Let op: worteldoek werkt vooral bij kleinere wortels. Grote wortels kunnen alsnog schade veroorzaken. Een bijkomend voordeel van worteldoek is dat het onkruidgroei tegengaat. Worteldoek leg je overigens aan bij een compleet nieuw terras of bestrating. Wil je worteldoek gebruiken bij het herstellen van een terras of pad, dan moet je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, omdat het worteldoek onder de gehele bestrating en onder het niveau van het straatzand komt te liggen.

Mollen

Mollen maken niet alleen je gazon kapot, ze kunnen ook zorgen voor verzakking van je bestrating. Door gangen onder je terras te graven, ontstaat er instabiliteit. Storten die gangen in, dan zakken de tegels weg. Bij dit soort verzakkingen heb je vaak veel zand nodig voor herstel.

Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

©MG | ID.nl

Mollen graven gangen en die kunnen ervoor zorgen dat je bestrating verzakt.

Mollen zijn lastig te weren, maar je kunt het ze wel moeilijker maken. Hoe diverser je beplanting, hoe minder aantrekkelijk je tuin is voor mollen: wortels vormen obstakels. Wil je specifiek je terras beschermen, dan kun je een mollennet plaatsen. Dat graaf je verticaal in langs de randen van je terras, tot zo'n 70 cm diep. Deze klus kun je prima uitvoeren na het ophogen, want je hoeft alleen de zijkanten aan te pakken.

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Review Ninja Foodi Dual Zone-airfryer – Toegankelijke alleskunner
© Shark Ninja
Huis

Review Ninja Foodi Dual Zone-airfryer – Toegankelijke alleskunner

Steeds meer airfryers hebben twee manden. Handig, want je bakt hele gerechten in één apparaat – die ook nog eens tegelijkertijd klaar zijn. Ninja heeft in het assortiment onder meer de Foodi Dual Zone-airfryer, die met 7,6 liter inhoud en zes verschillende opties een ideaal keukenhulpje zou kunnen zijn. ID.nl testte hem uitvoerig.

Fantastisch
Conclusie

Dit is een degelijke airfryer die goed presteert, zeker als je regelmatig meerdere onderdelen van een maaltijd tegelijk wilt klaarmaken. Houd wel rekening met het formaat, het geluidssignaal en een paar praktische aandachtspunten tijdens het gebruik.

Plus- en minpunten
  • Veel mogelijkheden
  • Wordt snel warm
  • Verschillende gerechten tegelijk klaar
  • Makkelijk schoon te maken
  • Hinderlijk harde piep op allerlei momenten
  • Vlekt makkelijk aan de buitenzijde
  • Crisp-platen lastig te verwijderen

Functies en mogelijkheden

Ninja heeft meerdere modellen airfryers in het assortiment. Eerder bespraken we al de Ninja Double Stack, een zeer uitgebreid model om tot vier verschillende maaltijdcomponenten te bereiden. Lees de review voor uitgebreide informatie. Een nadeel van de Double Stack was het enorme formaat. De Ninja Foodi Dual Zone 7,6 liter-airfryer is bescheidener van formaat en gewicht, maar geldt dat ook voor de mogelijkheden en het resultaat?

Zo werkt deze airfryer

Deze airfryer van Ninja is voorzien van twee naast elkaar geplaatste bakken, waarin onderin twee uitneembare Crisp-platen op kleine pootjes zitten om de hete lucht door de mand te laten circuleren. In het binnenwerk zitten boven de mandjes de twee hitte-elementen. Dat is dus een andere constructie dan het eerder besproken model, de Dual Stack. Daarbij zaten de mandjes boven elkaar, met de warmte die via een element aan de achterzijde kwam.

Doordat de warmte bij de Foodi van boven komt, wordt het eten egaal gaar en krokant, iets wat bij het andere model ook wel lukte, maar waarvoor je heel vaak de inhoud van het mandje moest schudden. In deze Ninja is schudden ook relevant, maar minder vaak nodig, zo wijst de praktijk uit.

Zes functies: wat zijn de verschillen?

De airfryer heeft zes functies, die in de basis vooral van elkaar verschillen door de mogelijkheden rondom temperatuur. Zo kan de standaardfunctie Air Fry een temperatuur aan tussen de 150 en 210 graden, en is dat bij Max Crisp beperkt tot 240 graden, waarbij je de baktijd zelf wel kunt aanpassen.

Verder zitten er knoppen op voor Roast, Bake, Reheat en Dry. Elke functie is bedoeld voor een andere bereiding, al gebruik je de standaardfunctie Air Fry waarschijnlijk het meest omdat die prima voldoet voor uiteenlopende gerechten.

Watch on YouTube

Instructies en handleidingen

De Foodi wordt geleverd met een instructieboekje, een uitgebreide handleiding en wat voorbeeldrecepten om te maken. Deze zijn bedoeld ter inspiratie, maar er zijn online voldoende andere voorbeelden om de startende gebruiker op weg te helpen. Het enige recept dat ik uit het boekje heb geprobeerd (de chocoladebrownies) is helaas jammerlijk mislukt, maar zoals je verderop leest, was dat niet representatief voor de gehele ervaring.

©Saskia van Weert

Vermogen en afmetingen

Het vermogen bedraagt 2400 watt bij gebruik van één mand, 1200 bij gebruik van twee, en het apparaat weegt 8,2 kilo. Qua formaat is hij vergelijkbaar met andere dubbele airfryers: 31,5 centimeter hoog, 38 cm breed en 26,5 cm diep. Je moet hem ergens neerzetten waar je aan alle kanten 15 centimeter vrij hebt, zodat de Foodi zijn warmte goed kwijt kan. Binnen het segment van airfryers zijn het gangbare afmetingen, maar het blijven forse apparaten waar je echt plek voor moet hebben op het aanrecht.

Mogelijkheden voor het gebruik

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het gebruik. Zo kun je één of beide mandjes tegelijk gebruiken – los van elkaar met verschillende temperatuur en tijd, of identiek aan elkaar via de Match-functie. Met de Sync-functie zorgt de airfryer ervoor dat beide mandjes tegelijk klaar zijn met bakken. In de praktijk betekent dit dat het gerecht met de kortste bereidingstijd als tweede van start gaat, terwijl het andere mandje al even bezig is.

Bedieningsgemak

De eerder besproken Ninja-airfryer bediende je deels met een draaiknop. Dit model bedien je met tiptoetsen. Er zit bovendien een aan-uitknop op, wat ik erg prettig vond, want die ontbrak op al mijn eerdere Philips-airfryers. Je selecteert welk mandje je wilt instellen, drukt op de knop van de gewenste functie en stelt met de tiptoetsen de temperatuur en de tijd in – en eventueel de Match- of Sync-optie. Met een druk op Start-Stop begint het apparaat te werken.

©Saskia van Weert

De bediening is gebruiksvriendelijk, maar vraagt wel wat gewenning. Zo is het tijdens de testperiode meerdere keren gebeurd dat ik beide mandjes liet opwarmen voor een gerecht en daarna maar één van beide aanzette voor het feitelijke bakwerk. Ook heb ik wat lopen stoeien met het tussentijds uitzetten van een mandje, als de inhoud eerder klaar is dan gedacht. Je kiest hiervoor eerst de betreffende mand en moet wachten tot de instellingen ervan in het display komen staan, tot je hem kunt uitschakelen. Een aantal keren ging dat niet goed en gingen beide mandjes uit.

Bij gebruik van beide mandjes kun je tussentijds de tijd of temperatuur ook aanpassen, op een soortgelijke manier. Daar zit iets van wachttijd op, wat onlogisch aanvoelt. Tussentijds een andere functie kiezen, bijvoorbeeld van Air Fry overschakelen naar Max Crisp, kan niet. Dan moet je het bakproces stoppen en handmatig de andere optie kiezen. Dat is even wennen.

Het bakresultaat

De afgelopen weken zijn er hier in huis ontzettend veel gerechten klaargemaakt in de airfryer. Hierbij heeft het apparaat zich een alleskunner betoond. Of het nu een kroket was, een zak friet, verse zalm op de huid, een vleesvervanger krokant bakken, broodjes oppiepen of het dagelijkse worstenbroodje van het kind des huizes: het ging prima. Zeker door wat te spelen met de instellingen was het resultaat zeer goed te noemen. Daarbij is de functie Max Crisp het vermelden waard: zeker snacks uit de diepvries, zoals loempia's of fish cakes, worden lekker krokant door de extra hoge temperatuur.

©Saskia van Weert

De brownies uit het receptenboekje waren geen succes. De mix moest onder in de mand worden gegoten, zonder Crisp-plaat. Ondanks verlenging van de baktijd bleef de mix ongaar – waarschijnlijk omdat de hete lucht van boven komt en de onderzijde van de brownies niet goed genoeg werd verhit.

Over voorverwarmen: fabrikanten stellen vrijwel altijd dat dit niet nodig is. Echter, voor het beste resultaat doe je dat wel – een minuut of vier op de gewenste temperatuur. Het resultaat is aanmerkelijk beter dan zonder voorverwarmen, zeker bij snacks en eten dat krokant moet worden.

Schoonmaken

Na gebruik moeten de mandjes en platen worden schoongemaakt. Dat gaat prima onder de kraan in een sopje, en de vaatwasser doorstaan ze ook goed. De ervaring met airfryers leert dat er uiteindelijk toch vaak ingebrand vet op de platen opduikt. Het is goed dat in de gaten te houden en de Crisp-platen periodiek met een ovenreiniger te lijf te gaan. Een oude tandenborstel komt dan goed van pas.

Airfryer gebruikt en crispplaat vies?

Laat ovenreiniger even intrekken en spoel de plaat weer blinkend schoon!

Zijn er geen minpunten?

Hoewel de bediening en het resultaat echt dik in orde zijn, kent deze airfryer van Ninja een paar minpuntjes. Zo klinkt er bij elke start, stop, pauze en herstart een nogal luide piep, die echt te hard is om in een gehorig huis 's nachts nog wat te bereiden. De buitenzijde is gevoelig voor vetvlekken en vingerafdrukken, dus als je een schoon uiterlijk belangrijk vindt, moet er vaak een doekje overheen.

De Crisp-platen zitten nogal stevig in de mand geklemd, waardoor ik me bezeerde bij het verwijderen ervan om alles schoon te maken. Door de openingen van de plaatjes kan er ook eten onder vallen, dus zorg dat je hem met een siliconen tang even oplift bij het serveren – om ook bijvoorbeeld broccoli-roosjes of dunne frietjes onder de plaat vandaan te halen.

©Saskia van Weert

Conclusie: Ninja airfryer kopen?

De Ninja Foodi Dual Zone-airfryer is een veelzijdige airfryer met handige functies voor wie graag efficiënt kookt. De mogelijkheid om twee mandjes tegelijk te gebruiken – al dan niet met verschillende instellingen – werkt goed en levert in veel gevallen een mooi bakresultaat op. Snacks, vis, vleesvervangers en zelfs broodjes komen er prima uit.

De bediening is over het algemeen gebruiksvriendelijk, al vraagt het apparaat soms wat aandacht, vooral bij het tussentijds aanpassen van instellingen. Ook het schoonmaken is eenvoudig, al kunnen de Crisp-platen wat lastig loskomen.

Al met al is dit een degelijke airfryer die goed presteert, zeker als je regelmatig meerdere onderdelen van een maaltijd tegelijk wilt klaarmaken. Houd wel rekening met het formaat, het geluidssignaal en een paar praktische aandachtspunten tijdens gebruik.