ID.nl logo
Streamen met Google TV doe je zo
© PXimport
Huis

Streamen met Google TV doe je zo

Google bracht in het laatste kwartaal van 2020 de nieuwste Chromecast met Google TV uit, een mediaspeler met afstandsbediening om comfortabel films en series te kunnen kijken op de tv via een vernieuwde gebruikersinterface. We werpen een blik op de mogelijkheden én de concurrentie.

Tip 01: Wat is Google TV?

Het besturingssysteem Android maakt ook als televisieplatform een snelle groei door. Zo is ruim 40 procent van alle smart-tv’s wereldwijd ervan voorzien, onder meer van Philips en Sony. Een nadeel van smart-tv’s is dat ze snel kunnen verouderen als de software niet wordt bijgewerkt, terwijl het beeldscherm vaak nog altijd uitstekend werkt. Helaas is dat wel wat er gebeurt. Heel wat modellen verdwijnen na een paar jaar al in de vergetelheid qua updates. Maar wie niet tevreden is met de softwarecapaciteiten van zijn (verouderde) smart-tv, kan de tv uitbreiden met een losse mediaspeler. Apple TV is een prima optie, maar ook Android is een goede keuze, temeer het merendeel van de mediaspelers al voorzien is van het laatstgenoemde besturingssysteem. We beperken ons hierbij tot officiële hardware, want de goedkope kastjes uit China vallen vaak al snel door de mand (zie kader ‘Goedkoop is duurkoop’). In dit artikel richten we ons op de nieuwe Chromecast met Google TV, maar we laten ook zien wat de concurrentie te bieden heeft. De naam Google TV verwijst overigens naar de vernieuwde en overzichtelijke gebruikersinterface die we ook zullen behandelen, maar die je (nog) niet op andere mediaspelers ziet.

©PXimport

Goedkoop is duurkoop

In het artikel laten we de goedkope streamkastjes uit China links liggen. Meestal zien ze er qua uiterlijk en specificaties wel goed uit, maar ze geven lang niet altijd dezelfde gebruikerservaring als de ‘officiële’ modellen. Vooral de software is een struikelblok. Zo bevatten ze geen officiële versie van Android TV, waardoor de gebruikersinterface anders is, en dat is vaak een beetje behelpen. Het is misschien niet zo’n probleem als je er direct software als Kodi opzet, maar wel als je het voor streaming wil gebruiken zonder er van alles voor te hoeven doen. Daar komt bij dat de certificaten en goedkeuring ontbreken die nodig zijn om in 4K te kunnen streamen met bijvoorbeeld Netflix.

©PXimport

Tip 02: Chromecast 4

Als je bekend bent met de Chromecast-sticks zoals de Ultra en zijn voorgangers, weet je dat je ze rechtstreeks in een vrije hdmi-poort van je tv kunt steken. Stroom krijgt het apparaatje via een micro-usb-poort. De voeding kun je in de meeste gevallen handig aftappen vanaf een vrije usb-poort op de tv. Nadat je de Chromecast 4, de Chromecast met Google TV, hebt ingesteld via de Google Home-app op je smartphone of tablet, kun je vanaf diezelfde apparaten met apps als YouTube, Netflix en Plex content streamen (of eigenlijk casten) naar de tv of je scherm van je smartphone of tablet delen. Je moet wel altijd je smartphone of tablet bij de hand hebben en de bediening gaat niet altijd even snel of makkelijk. In theorie moet je dankzij HDMI-CEC de afstandsbediening van de tv kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een filmpje te pauzeren, maar in de praktijk werkt dat niet altijd even goed. Bovendien zijn afspelen en pauzeren de enige ondersteunde commando’s voor HDMI-CEC. De vernieuwde Chromecast met Google TV werkt als geheel zelfstandige mediaspeler en kun je bedienen via de bijgeleverde afstandsbediening. Ook zijn de originele functies, casten en schermdeling, nog steeds mogelijk. Het apparaatje is verkrijgbaar via Bol.com voor zo’n 90 euro.

©PXimport

De Shield TV is luxer, robuuster, sneller en veelzijdiger, maar ook een stuk duurder

-

Tip 03: Concurrentie

Concurrentie voor de nieuwste Chromecast is er zeker. De populairste zijn de Nvidia Shield TV en de duurdere Pro-versie. Deze verschenen in 2015 voor het eerst en werden zowel in 2017 als 2019 vernieuwd. Als de trend doorzet, zal er dit jaar een vierde versie verschijnen. De Shield TV en de Pro-versie daarvan zijn luxer, robuuster, sneller en veelzijdiger, maar ook een stuk duurder dan Googles Chromecast (zie kader ‘Nvidia Shield TV (Pro)’). Een andere optie is de Nokia Streaming Box 8000 (ongeveer 110 euro) die door het Oostenrijkse StreamView wordt gemaakt, het bedrijf dat ook televisies onder de Nokia-merknaam uitbrengt. De voornaamste meerwaarde van dit apparaatje is het aantal extra aansluitingen, zoals een netwerkpoort, optische uitgang en een usb3.0-poort. Voor het streamen via diensten als Netflix, Disney+, NLZiet, Videoland of Amazon Prime doen al deze de mediaspelers eigenlijk niet voor elkaar onder. Gaat het je vooral om extra aansluitingen, dan kun je dat met extra accessoires ook bij de Chromecast met Google TV voor elkaar krijgen, dankzij de flexibiliteit van usb-c. Al moet je dan natuurlijk wel de totaalprijs in het oog houden voor een eerlijke vergelijking.

©PXimport

Nvidia Shield TV (Pro)

De Nvidia Shield TV is leverbaar in twee varianten: de gewone ‘kokervormige’ Shield TV (169 euro) en de uitgebreidere Pro-versie (229 euro). Ze zijn voorzien van de snelle Tegra X1+-processor die ook in de Nintendo Switch te vinden is. De Shield TV heeft een vaste netwerkpoort en de mogelijkheid een microSD-geheugenkaart te plaatsen voor extra opslag. De Pro-versie heeft geen microSD-slot, maar biedt wel meer opslag (16 GB tegen 8 GB), meer werkgeheugen (3 GB tegen 2 GB) en twee usb3.0-poorten. Dat maakt de Pro-versie wat geschikter voor gamers en bovendien kun je hem als Plex Media Server inzetten. Beide modellen beheersen een handig en gewaardeerd trucje: materiaal met lagere resolutie wordt intelligent opgeschaald naar 4K waardoor het er scherper uitziet. De modellen beschikken nog niet over de laatste versie van Android en de Google TV-gebruikersinterface. Wel wordt de software van de apparaten, inclusief het eerdere model uit 2015, goed onderhouden met regelmatige updates.

©PXimport

Tip 04: Extra aansluitingen

De Chromecast met Google TV heeft alleen een usb-c-aansluiting, en die is in principe bedoeld voor de bijgeleverde voedingsadapter. Maar het is mogelijk om via diezelfde usb-c-poort het aantal aansluitingen uit te breiden. Zo bestaat er een officiële voedingsadapter met ingebouwde netwerkpoort, zodat je een netwerkkabel aan kunt sluiten. Een vaste netwerkaansluiting is nuttig als je een wat problematische wifi-dekking in huis hebt, maar het blijkt ook in andere gevallen de snelheid en stabiliteit te verbeteren. Het zorgt ook voor minder vertraging, bijvoorbeeld als je games met Steam Link wilt streamen. Die bewuste ethernetadapter is wel wat lastig verkrijgbaar. Je kunt ook je geluk beproeven met de een van de vele multipoort-hubs voor usb-c. Afhankelijk van het model bieden ze bijvoorbeeld een netwerkpoort, microSD-slot voor extra opslag en usb-poorten om apparaten als een toetsenbord, camera of muis aan te sluiten. Let op dat de hub een usb-c-poort voor stroomvoorziening (pd of Power Delivery genoemd) heeft, want de Chromecast moet nog steeds van stroom worden voorzien. Niet alle usb-c-hubs werken even goed met de Chromecast.

©PXimport

Tip 05: In gebruik nemen

De nieuwe Chromecast is wat forser dan zijn voorgangers, maar kun je evengoed direct in een vrije hdmi-poort van de tv steken. Na het opstarten kiezen we met de afstandsbediening de Nederlandse taal en kunnen we met de Home-app op de smartphone door de QR-code te scannen de installatie versneld doorlopen. Dit omvat onder meer de keuze voor een wifi-netwerk om mee te verbinden, het instellen van diensten als Netflix, Disney+ en YouTube, en de keuze voor een sfeerstand, die bepaalt wat er wordt getoond als je het apparaat niet gebruikt. Daarna krijgt de mediaspeler een systeemupdate en worden de nodige apps geïnstalleerd, op basis van je keuzes. Voor sommige streamingdiensten moet je nog wat apparaten koppelen of erop inloggen, maar dat merk je als je de bewuste apps opstart.

©PXimport

Op het thuisscherm van Google TV zie je aanbevelingen voor films en series

-

Tip 06: Google TV

Google TV is een eenvoudige en toegankelijke gebruikersinterface. Op het thuisscherm (Home) zie je aanbevelingen voor films en series die bij de gekozen diensten te zien zijn. Die ondersteuning is breed: onder meer voor YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+, NLZiet, Ziggo Go, Videoland, Spotify en Google Play verschijnen aanbevelingen. Ook kun je op dit thuisscherm zien wat je aan het kijken bent.

Via de geïntegreerde zoekfunctionaliteit kun je direct bepaalde films of series opzoeken. Dat gaat meestal het gemakkelijkst via de ingebouwde Google Assistent, door het knopje op de afstandsbediening ingedrukt te houden en een opdracht te geven. Helaas gaat dat in de Engelste taal nog altijd veelal beter dan in het Nederlands. De resultaten tonen ook meteen via welke streamingdiensten de film of serie beschikbaar is. Tot slot kun je interessante titels aan je bibliotheek toevoegen om later te kunnen bekijken. Een minpuntje is wel dat Disney+ niet werd meegenomen in de zoekresultaten, ook al was dit wel als dienst ingesteld. Google dringt in ieder geval geen materiaal uit haar eigen (betaalde) catalogus op.

©PXimport

Tip 07: Extra apps

Uiteraard kun je de meerwaarde van de Chromecast met Google TV vergroten door andere apps te installeren vanuit de Google Play Store. Zo kun je met apps als Kodi of Plex de Chromecast als lokale mediaspeler gebruiken (zie kader ‘Lokale media afspelen’).

Heb je een game-pc met Steam-bibliotheek, dan kun je je games streamen via het netwerk door de Steam Link-app te installeren. Dat laatste gaat meestal een stuk stabieler als zowel de pc als Chromecast een vaste netwerkverbinding heeft. Over het algemeen zul je voor games natuurlijk ook een controller nodig hebben, bijvoorbeeld een model die je via bluetooth kunt koppelen.

Blader je door de Google Play Store, dan vind je ook talloze andere geschikte apps. De apps die Android TV niet officieel ondersteunt, vind je niet direct via de zoekfunctie, maar kun je via een omweg – door ze te sideloaden – vaak alsnog met succes installeren en gebruiken.

©PXimport

Lokale media afspelen

Wil je lokale media die je bijvoorbeeld hebt opgeslagen op je NAS afspelen via de Chromecast? Dan kun je een app als Kodi of Plex installeren. Zo maak je van de nieuwe Chromecast een volwaardige mediaspeler. Voor Plex moet je overigens wel de Plex Media Server draaien in je netwerk. Die kan meteen veel werk uit handen nemen, zoals het omzetten van audio- en videoformaten die niet (of niet optimaal) door de mediaspeler zelf worden ondersteund of het kan ondertiteling aan je films toevoegen. De Android-app voor Plex werkt overigens uitstekend op de Chromecast met Google TV en de titels die je aan het bekijken bent, verschijnen ook op het thuisscherm. Heel ver gaat de integratie overigens niet. De films die je in je bibliotheek hebt staan, zullen bijvoorbeeld niet als suggestie naar voren komen als je een bepaalde titel zoekt, dat is enkel voorbehouden aan de streamingdiensten.

©PXimport

Je kunt vrij eenvoudig de functies van de toetsen op de afstandsbediening aanpassen

-

Tip 08: Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Chromecast met Google TV maakt een wat goedkope indruk en heeft relatief weinig knoppen. Toch voelt dit nergens echt beperkend, mede dankzij de grote ronde knop multifunctionele knop. Eventueel kun je de functies van de toetsen op de afstandsbediening veranderen. De volumeknoppen aan de zijkant kun je bijvoorbeeld voor iets anders gebruiken als je het volume toch al op een andere manier regelt. Maar ook de knoppen die je wel gebruikt, kun je extra functies geven door een actie voor een dubbelklik of het lang ingedrukt houden te configureren. Er zijn verschillende apps waarmee je dit kunt instellen. Wij gebruikten met succes Button Mapper, in ons geval om een van de toetsen in te zetten voor het maken van schermafbeeldingen van de gebruikersinterface. Je kunt natuurlijk ook apps laten starten via bepaalde knoppen, zoals Disney+. Ook het veranderen van de functie van bijvoorbeeld de YouTube- of Netflix-knop is mogelijk. Voor de installatie van Button Mapper zijn een paar extra handelingen nodig, zoals het aanpassen van de toegankelijkheidsopties, maar dat lukt allemaal met de afstandsbediening.

©PXimport

Tip 09: Bestanden uitwisselen

Om bestanden uit te wisselen tussen de Chromecast met Google TV en je netwerk bijvoorbeeld, blijkt X-plore File Manager erg praktisch. Ook deze app is goed te bedienen met de afstandsbediening. Om het wat makkelijker te maken, kun je bijvoorbeeld Google Drive als bron of bestemming gebruiken, zodat je aan die kant geen ingewikkelde wachtwoorden hoeft in te voeren. Heb je een multipoort-hub dan kun je de opslag uitbreiden met extra lokale opslag, en ook dan komt bestandsbeheer goed van pas. De Chromecast zelf heeft met 4 GB maar beperkt de ruimte, al vormt het apparaat daarop geen uitzondering als we naar andere mediaspelers kijken. De Nvidia Shield TV heeft bijvoorbeeld 8 GB aan opslag, al kun je hier wel een microSD-kaartje bijplaatsen.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.