Nederlanders gebruiken steeds meer slimme apparaten
Er worden in Nederland steeds meer slimme apparaten gebruikt. Volgens onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek heeft nu 8 op de 10 Nederlanders één of meerdere smart devices in huis.
In het kort: Steeds meer huishoudelijke apparaten kun je aansluiten op internet, zoals koelkasten, robotstofzuigers, slimme thermostaten, verlichting en beveiligingssystemen. In Nederland groeit het aantal huishoudens waar slimme apparaten worden gebruikt, flink. Afgelopen jaar is het gebruik van slimme huishoudelijke apparaten in Nederland zelfs verdubbeld.
Slimme televisies zijn koploper
De grootste groei vinden we bij televisies. Op zich niet vreemd, want nagenoeg elke nieuwe televisie is smart, oftewel te verbinden met het internet. Dus wie een nieuwe televisie koopt, haalt bijna automatisch al een smart device in huis. Meer daarover lees je trouwens in ons artikel Welke televisie moet je zeker hebben?
Kijken we naar slimme apparaten die bewust om hun slimheid worden gekocht, dan valt uit de cijfers van het CBS op dat virtuele assistenten zoals de Amazon Echo of Google Nest veel zijn aangeschaft in 2022. Verder zijn ook slimme verlichtings- en beveiligingssystemen erg populair.
©Daniel Jędzura - stock.adobe.com
Slimme meters Ook slimme stroom-, gas- en meters vallen onder slimme apparaten. in het onderzoek van CBS zijn ook deze apparaten meegenomen in het zonderzoek. Een consument heeft echter geen directe invloed op de plaatsing van zo'n slimme meter; dat is afhankelijk van de energieleverancier. Ten opzichte van 2020 zijn er volgens het CBS-onderzoek dit jaar wel minder slimme meters geplaatst, 55 procent ten opzichte van 59 procent in 2020.
Niet altijd gebruiksgemak
Hoewel meer mensen slimme apparatuur aanschaffen, betekent dit nog niet dat iedereen ook daadwerkelijk met deze apparatuur weet om te gaan. Het CBS onderzocht dat ook, en kwam tot de conclusie dat één op de vijf gebruikers van smart-apparatuur problemen heeft met onder meer het aansluiten, instellen en het koppelen van deze apparaten. Vijf procent van de ondervraagden geeft aan problemen te hebben gehad met de beveiliging van smart-apparaten, zoals een hack of doordat gegevens zonder toestemming zijn gedeeld.
Voor veel Nederlanders zijn er ook voldoende redenen om juist géén smarthome-apparaten aan te schaffen. Van de door CBS onderzochte respondenten geeft 80 procent als reden aan dat ze er geen behoefte aan hebben. Slechts 25 procent van de ondervraagden geeft zorgen om de privacy en beveiliging aan als reden om geen smart-apparatuur te gebruiken.
Gadgets in trek
Ook slimme accessoires blijken een populair hebbedingetje te zijn in 2020. Vijf op de tien Nederlanders heeft zo'n apparaatje, zoals een smartwatch, sieraden of een draadloze koptelefoon. Ook worden er meer slimme gezondheidsapparaten gebruikt, denk aan met internet verbonden tandenborstels, fitness-trackers, weegschalen of bloeddrukmeters.
Bron: CBS