Moet je al betalen voor Netflix account delen?
Het is lastig precies te zeggen hoeveel mensen in Nederland een abonnement op Netflix hebben: het bedrijf zelf deelt die cijfers niet. De schatting is dat het er zo’n 3,2 miljoen zijn. Het aantal kijkers ligt echter vele malen hoger: accounts worden op grote schaal gedeeld. Netflix roept al langer dat het daar tegen wil gaan optreden, maar nu lijkt het er dan echt van te gaan komen. Enerzijds voert het bedrijf betaald delen in, anderzijds gaan het strenger controleren.
⏱ In het kort: 📺 Netflix gaat in het eerste kwartaal van dit jaar Betaald delen op grote schaal uitrollen. 📺 Gebruikers betalen extra als ze hun account willen delen met iemand die niet tot hun huishouden behoort 📺 Netflix wil zo het aantal niet-betalende kijkers fors terugbrengen. 📺 In het buitenland kost Betaald delen 2,99 dollar per maand extra 📺 Ook wil Netflix dat je minimaal eens per 31 dagen inlogt vanaf je eigen wifi-netwerk, om te bewijzen dat een apparaat echt tot je eigen huishouden behoort
Ook interessant voor jou: Dit is waarom Netflix momenteel zo veel series annuleert.
Eerst nog maar wat cijfers. Volgens een recent onderzoek van Pricewise kijkt ruim 4 op de 10 van de Nederlandse Netflix-gebruikers op een account dat niet van hen is. Dat betekent dus dat het aantal mensen dat wél een eigen account heeft, ongeveer 60 procent van alle Nederlandse gebruikers vormt. Het totale aantal gebruikers komt daarmee uit op 5,3 miljoen.
De groep die kijkt op het account van een ander is dus ongeveer 2,1 miljoen. Daarvan kijkt volgens Pricewise 42 procent via een account dat niet tot hun eigen huishouden behoort – dus bijvoorbeeld van vrienden of collega’s. Het gaat dus grofweg om zo’n 882.000 mensen. Peanuts vergeleken bij de rest van de wereld overigens – volgens Netflix gaat het wereldwijd zeker om 100 miljoen accounts die gedeeld worden buiten het eigen huishouden. Maar toch. Netflix is niet blij met die delers.
Account delen buiten je huishouden: mag niet (van Netflix) Dat delen, dat mag niet. Netflix is daar in zijn gebruiksvoorwaarden stellig over: De Netflix-dienst en de content die via de dienst toegankelijk is, zijn alleen bedoeld voor je persoonlijke, niet-commerciële gebruik en mogen niet worden gedeeld met personen buiten je huishouden, tenzij anderszins is toegestaan volgens je abonnement. Dat ‘tenzij anderszins is toegestaan volgens je abonnement’ is een beetje vaag. Ook in de oudste gebruiksvoorwaarden die wij nog konden vinden staat nergens dat je je account wél mocht delen. Misschien dat deze toevoeging toch al een soort van voorsorteren op betaald delen is. Over dat betaald delen verderop meer.
©PXimport
Wat wil Netflix doen tegen het delen van accounts?
Netflix heeft deze groep mensen al langer op de korrel; er wordt al jaren gesproken over het strenger optreden tegen het delen van accounts. Maar nu lijkt het er dan echt van te gaan komen: nog in het eerste kwartaal van dit jaar wil Netflix betaald delen op brede schaal gaan uitrollen. Daarnaast gaat het bedrijf strenger controleren of een apparaat dat via jouw account Netflix gebruikt, wel echt tot jouw eigen huishouden behoort.
Wat is Netflix betaald delen?
Het komt er dan in het kort op neer dat je, als je je account wilt delen met iemand buiten je huishouden, extra moet gaan betalen. In een aantal landen in Zuid-Amerika is hier al mee geëxperimenteerd. Wie daar zijn account wil delen met iemand anders buiten zijn eigen huishouden, betaalt per maand 2,99 dollar extra.
Wanneer komt Netflix betaald delen in Nederland?
De precieze datum dat deze maatregel in Nederland zal worden ingevoerd, is niet bekend. Wat we wél zeker weten, is dat het snel zal gaan gebeuren. In een recente brief aan aandeelhouders meldt Netflix: Later in Q1, we expect to start rolling out paid sharing more broadly. Hoe breed ‘broadly’ precies is, laat het bedrijf in het midden, maar houd er rekening mee dat dat best eens wereldwijd zou kunnen betekenen.
Niet extra betalen, wél account delen: wat dan?
Wat er gebeurt wanneer je straks niet expliciet kiest voor betaald delen, maar wel gewoon je account blijft delen, is op dit moment nog niet duidelijk. Op de officiële hulppagina staat nu nog dat Netflix je niet automatisch kosten in rekening brengt als je je account deelt met iemand die niet bij je woont. Of dat op korte termijn gaat veranderen, is nog maar de vraag.
Strengere controle: verplicht inloggen vanaf je eigen wifi-netwerk
Om te bepalen of er met een apparaat naar Netflix gekeken wordt vanuit je eigen huishouden, wil Netflix dat je vanaf je eigen wifi-netwerk voortaan minimaal eens per 31 dagen inlogt en iets op Netflix bekijkt. Dat was heel kort te lezen op de officiële hulppagina van Netflix. Inmiddels staat daar niets meer over deze 31-dagen-maatregel, maar via internet is de pagina met deze maatregel nog wél te vinden (lang leve de Wayback Machine!). Het lijkt er overigens op dat Netflix de bewuste wijzigingen op de hulppagina maar één of een paar dagen live heeft gezet. Of dat betekent dat de maatregelen nog niet voldoende uitgewerkt zijn, is gissen.
Op diezelfde nu verdwenen hulppagina stond ook dat Netflix apparaten kan blokkeren die niet vanaf je primaire locatie gebruikmaken van je Netflix-account. Ga je op vakantie en wil je Netflix kijken, maar word je geblokkeerd? Dan kun je een speciale code aanvragen. Dit gaat uiteraard gelden zodra de nieuwe maatregelen en controlemechanismen daadwerkelijk worden ingevoerd.
🚦 Wil je op de hoogte blijven van alle wijzigingen die Netflix doorvoert? Bookmark dan ons artikel Netflix-strijd tegen wachtwoorddelers levert chaos op. Dat wordt geüpdatet elke keer wanneer Netflix aan het beleid sleutelt.