ID.nl logo
Netflix-strijd tegen wachtwoorddelers levert chaos op
© PXimport
Huis

Netflix-strijd tegen wachtwoorddelers levert chaos op

Hoewel Netflix altijd voorstander was van gebruikers die hun accounts delen, zien we nu dat het bedrijf hierop terugkomt. Een test in Peru, die wachtwoorddelers aanpakt, levert in elk geval al chaos op. En nu blijken ontwikkelingen in Nederland ook al voor verwarring te zorgen.

Dit artikel wordt geüpdatet zodra er nieuwe informatie is. Je herkent nieuwe ontwikkelingen aan de updatekop, met daarachter een datum.

Netflix-gebruikers in Peru, Costa Rica en Chili moeten er al aan geloven: zij moeten extra betalen voor hun abonnement als zij hun accounts delen met Jan en alleman. Het is onderdeel van een experiment, dat sinds maart actief is. Maar dat experiment levert een hoop verwarring op.

Want wat blijkt? Het gros van de gebruikers werd hiervan niet op de hoogte gebracht. In sommige gevallen is dat - inmiddels ruim twee maanden later - nog steeds niet gebeurd. Daarnaast is er verschil in de handhaving van het nieuwe beleid. Sommige gebruikers kunnen gedeelde accounts gewoon blijven gebruiken, zonder te hoeven bewijzen dat ze de eigenaar zijn van dat account of onderdeel zijn van het huishouden. Het nieuwe beleid aldaar lijkt vooralsnog dus weinig uit te halen.

Hoe gaat Netflix technisch bepalen welke apparaten in een huishouden horen? | Foto: kasheev - stock.adobe.com

Wat is een huishouden voor Netflix?

Om de verwarring compleet te maken, is er ook gedoe om de definitie ‘huishouden’. Wat is voor Netflix precies een huishouden? Je zou zeggen dat het om gezinsleden gaan die in hetzelfde huis wonen als de accounteigenaar. Maar dat blijkt niet het geval, zo meldt een klantenservicemedewerker anoniem tegenover de website Rest of World.

De medewerker in kwestie moest verificatiecodes uitdelen aan mensen die buiten het huishouden inloggen op een gedeeld account. Daardoor is het voor wachtwoorddelers nog steeds mogelijk de content te bekijken die ze willen, zonder daarvoor extra te hoeven betalen.

Ter verduidelijking, dit staat daarover in de officiële regels:

"Een Netflix-account is voor mensen die samen één huishouden vormen. Dit huishouden is het Netflix-huishouden. Het is gekoppeld aan de apparaten van de hoofdeigenaar van het account en de apparaten van andere mensen die onderdeel uitmaken van het Netflix-huishouden."

- Netflix, inc.

Extra kosten voor accountdelers

Uit het experiment kwam eerder al naar voren dat Netflix ongeveer 2 tot 3 dollar rekent voor mensen die buiten het huishouden vallen. Dat is omgerekend zo’n 1,87 tot 2,81 euro, exclusief btw. Daarmee kun je tot twee mensen buiten je huishouden om toevoegen aan je account.

Omdat het bedrag zo laag is, lijkt dit een prima deal te zijn en lijkt het er niet op dat Netflix hier grof geld aan probeert te verdienen. Wellicht is dit ook een beetje voor de bühne, om investeerders gerust te stellen en om te laten zien dat het bedrijf wel degelijk problemen aanpakt.

Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer Netflix ook in Nederland en België meer geld gaat rekenen voor accountdelers. Als dat zo is, dan is het goed om te weten dat zo’n meerprijs nog altijd goedkoper is dan het goedkoopste abonnement op de dienst. 

Netflix zet de omstreden plannen steeds verder door.

Prijs per huishouden bekend
(update: 19-7-2022)

Ondertussen is er meer informatie naar buiten gebracht over het nieuwe, aanvullende Netflix-abonnement. Het bedrijf schreef en publiceerde er onlangs een blog over, maar brengt via deze supportpagina (voor Honduras) eveneens meer informatie naar buiten.

De prijs die Netflix rekent is 2,99 dollar per maand in de landen waar de dienst het nieuwe abonnement test. Een prijs voor Europa is nog altijd niet bekend, maar het ligt in de lijn der verwachting dat we 2,99 euro per nieuw huis gaan betalen. Per nieuw huis? Ja, Netflix laat je als het ware huishoudens toevoegen aan accounts, die je wellicht beter kunt omschrijven als locaties.

Die extra huishoudens, of locaties, voeg je toe aan het hoofdhuishouden. Binnen dat huishouden kan iedereen kijken wat diegene wil, thuis, onderweg of op andere locaties. Daar zit wel een randvoorwaarde aan. Want wanneer je de app opstart op een nieuw locatie (of een onbekend apparaat) dan krijg je tot twee weken de tijd om je account te gebruiken. Na die twee weken moet je dus 2,99 dollar per maand betalen. Doe je dat niet, dan verlies je de toegang tot het account, tot het moment waarop je besluit toch te betalen.

Hoe weet Netflix dat je binnen een nieuw huis naar de content kijkt? Daar gebruikt het bedrijf verschillende graadmeters voor, namelijk IP-adressen, apparaat-id’s van bijvoorbeeld smartphones of tablets en accountactiviteit. Per type abonnement verschilt overigens hoeveel externe huishoudens je kunt toevoegen. Het basisabonnement geeft je één extra huishouden, terwijl het standaardabonnement tot twee extra huishoudens ondersteunt. Het Premiumabonnement biedt tot drie locaties aan.

Waarom voor de opslag kiezen?

Waarom zou je voor zo’n extra opslag kiezen? Nou, veel mensen delen hun Netflix-accounts al jaren. Onder hun eigen profiel, binnen een gedeeld account, maken ze mogelijk dankbaar gebruik van persoonlijke aanbevelingen, die je kwijtraakt op het moment dat je zelf een los abonnement neemt. Daarnaast kan het nog steeds goedkoper zijn om met een groep mensen de kosten te delen, dan voor persoonlijke abonnementen te gaan – maar dat verschilt echt per persoon, per abonnement en per besteedbaar inkomen.

Maar er zijn dus redenen om voor deze structuur te kiezen als abonnee. Ja, het is jammer dat Netflix hier nu geld voor vraagt, terwijl het bedrijf eerder geen problemen had met mensen die accounts deelden. Maar voor niets gaat de zon op; dus dan kun je beter voor de goedkopere opties kiezen. Helemaal als je daarmee de toegang tot je persoonlijke profiel behoudt.

Ondertussen werkt Netflix aan een nog goedkoper abonnement. Dat abonnement wordt ondersteund door advertenties. Daar bestaan nog een hoop onduidelijkheden over: wat dit kost, hoe veel, hoe vaak en hoe lang je reclame te zien krijgt en wanneer het lanceert. Het enige dat we daar nu over weten is dat Microsoft de advertentiepartner wordt en dat we hier voor het einde van 2022 meer van gaan zien.

Consumentenbond is het er niet mee eens
(update: 27-10-2022)

Netflix heeft bekendgemaakt dat de nieuwe regeling ook naar Nederland en andere Europese landen komt. Dat betekent dat we ook in Nederland een extra toeslag moeten betalen wanneer mensen samen een account delen. Deel je nu één account met vrienden en familie, dan betalen de overige profielen (dus niet de accountbeheerder) enkele euro’s extra per maand. Dat gebeurt in principe altijd wanneer je de app langer dan 24 uur buitenshuis gebruikt.

Dat gegeven stond al snel garant voor extra verwarring. Want hoe zit het met vakantiegangers? Daarom gooide de Consumentenbond zijn gewicht in de strijd. Via Twitter laat de bond weten dat dit volgens Europese regels niet mag. "Volgens de Europese regels reizen abonnementen van streamingdiensten gewoon met je mee, dus ook na 14 dagen. Zolang je hoofdadres maar in Nederland is. Jullie mogen je klanten hiervoor geen extra kosten in rekening brengen."

View post on X

Verificatiemethode

Die tweet verscheen medio oktober. En nu, enkele dagen later, komt er een reactie vanuit Netflix. De videostreamingdienst laat weten géén extra toeslag te rekenen voor Netflix-gebruikers die hun eigen account in het buitenland of langer op een ander adres willen gebruiken. Maar het kan wel voorkomen dat je een (nieuw) apparaat moet verifiëren voordat je de app kunt gebruiken. Die verificatiemethode gaat uiteindelijk bepalen of je extra dient te betalen of niet.

Want met die verificatie wil Netflix achterhalen of het gaat om het hoofdeigenaar of een extra huishouden. Wanneer iemand inlogt op de dienst op een andere locatie, dan kan er soms om een verificatiecode gevraagd worden. Die code staat in een e-mail of sms, die je binnen vijftien minuten op het gebruikte apparaten moet invullen. Dat is de trade-off: je hoeft dus niet extra te betalen op een andere locatie, maar moet zo nu en dan wel het apparaat in kwestie verifiëren.

Vooralsnog lijkt het nog steeds mogelijk om een account kosteloos te delen. Want nu lijkt het erop dat wanneer je een gebruiker buiten je standaardlocatie om goedkeurt, de boel gewoon blijft werken zoals voorheen. Die verificatie lijkt wel sporadisch terug te komen, dus wellicht moeten accountdelers hier een systeem voor bedenken. Zo kan het een goed idee zijn om mails van Netflix standaard naar iedereen door te sturen, zodat iedereen de code ontvangt wanneer nodig.

Betaald delen wordt later dit kwartaal breder uitgerold (Update: 25-01-2023)

Heb je al over zo’n systeem nagedacht? Daar lijkt het nu echt tijd voor te zijn, aangezien Netflix de plannen wereldwijd gaat uitrollen. En behoorlijk snel ook; dit moet dit kwartaal al gaan gebeuren. Wanneer je een wachtwoord deelt met een ander, dan ga je eigenlijk tegen de voorwaarden in van het account. Vooralsnog lijkt hier geen consequentie tegenover te staan: Netflix zal je account niet zomaar verwijderen. Ook krijg je niet zomaar een extra opslag zonder communicatie.

Heb je straks mensen die wel meekijken op jouw abonnement, maar weigeren mee te betalen aan het abonnement? Dan kun je die heel gemakkelijk van je account verwijderen.

Klanten die reeds te maken hebben gehad met de nieuwe plannen van Netflix, melden dat het bedrijf hen constant mails stuurt met daarin reminders over het beleid. Dat de videostreamingdienst niet zomaar een opslag rekent, staat zelfs vermeld in de hulpsectie op de officiële website. “Netflix brengt je niet automatisch kosten in rekening als je je account deelt met iemand die niet bij je woont.” Voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Mocht Netflix wel kosten gaan rekenen voor het delen van accounts – zonder dat duidelijk aan te geven – dan haalt het een hoop problemen op de hals. Niet alleen omdat de dienst jarenlang het delen gedoogd (en stiekem zelfs aangemoedigd) heeft, maar ook omdat waakhonden dan aanslaan. Voor nu lijkt het erop dat je alleen extra betaalt wanneer je daarmee akkoord gaat. Dat kan Netflix een flinke duit opleveren: naar schatting zijn er meer dan honderd miljoen niet-betalende klanten.

De grote vraag is nu of Netflix erin slaagt om al die mensen over te halen om te gaan betalen voor het delen van andermans account. Het kan ook zijn dat die mensen zelf een abonnement afsluiten en dan hun gegevens overzetten. Het bedrijf verwacht in elk geval dat een aantal mensen hierom hun accounts opzeggen, maar dat er ook heel veel mensen een nieuw abonnement afnemen. Het is nog niet duidelijk wat Netflix verwacht te verdienen met de nieuwe maatregelen tegen accountdelers.

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.