Grote tv kopen? Hier moet je op letten
Hoe groter, hoe beter? Bij het kopen van een nieuwe televisie is dit niet altijd het geval. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een grote tv. Daarmee bedoelen we televisies vanaf 65 inch.
In dit artikel lees je:
-
Waarom een Full HD-resolutie bij grote tv's niet wenselijk is
-
Waarom niet iedere ruimte of woning geschikt is voor tv's van 65 inch of groter
-
Waarom je voor een grote televisie niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen
-
Met welke factoren je nog meer rekening moet houden
-
Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen lcd- en oledschermen
Door de jaren heen is het uiterlijk van televisies flink veranderd. De grote vierkante beeldkasten hebben plaatsgemaakt voor rechthoekige, slanke panelen met dunne schermranden. Bovendien heeft de gemiddelde tv een veel groter schermdiagonaal dan zo'n tien jaar geleden. Televisies met een scherm van 50 tot 55 inch zijn vandaag de dag de standaard. Waar deze formaten enkele jaren terug nog als groot werden beschouwd, raken inmiddels nog grotere maten steeds meer in trek. Onder grote televisies verstaan we in dit geval dan ook tv's met een scherm vanaf 65 inch, wat in het nog enigszins betaalbare segment kan oplopen tot wel 98 inch.
Beeldkwaliteit is nóg belangrijker
Wie televisiekijkt op een groot scherm, moet in grotere mate de beeldkwaliteit in acht nemen. Waar een 4K-resolutie op een kleine 42 inch-tv nauwelijks opvalt, is die resolutie een absolute must bij grote televisies. De pixels worden immers over een groter oppervlakte verspreid, waardoor er meer pixels nodig zijn om scherpere en gedetailleerde beelden te tonen. Er komen ook steeds meer 8K-televisies op de markt, die nog meer pixels bevatten dan 4K-schermen. In theorie is een 8K-tv in staat om nog scherpere beelden te tonen, maar in de praktijk is er nog maar weinig native 8K-materiaal beschikbaar. Voorlopig is een 8K-tv vanwege de hoge prijs voor de meeste mensen dan ook nog niet de moeite waard.
Net als bij kleinere tv's is het bij een grote televisie van belang dat je de juiste schermtechnologie kiest die bij je persoonlijke voorkeuren past. Zo is een oled-televisie perfect voor donkere ruimtes en gaming, terwijl een miniled-tv juist ideaal is voor overdag en in grotere ruimtes. Daarnaast zijn goede HDR-prestaties van belang om de algehele kijkervaring te verbeteren. Beelden in de high dynamic range bieden een hoger contrast dan standaardbeelden en zorgen bovendien voor meer details in zowel donkere als heldere scènes. Bij de ene televisie zijn de HDR-prestaties echter beter uitgevoerd dan bij andere modellen.
Ook interessant: Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen oled-tv's en miniled-tv's
Bij een grote tv hoort ook groots geluid
Maak je kijkervaring compleet met een soundbar
Niet geschikt voor iedere woonkamer
Hoewel een grote televisie veel voordelen biedt, zoals een meeslependere kijkervaring, is het niet verstandig om voor een groot formaat te kiezen als je niet genoeg afstand kunt creëren tussen het zitgedeelte en de tv. Wie te dicht bij een tv zit, kan al snel vermoeide ogen krijgen. Dit komt doordat je constant moet focussen om alle details goed te zien. Daarom is het belangrijk om het formaat van de tv af te stemmen op de ruimte waar je de tv plaatst.
Voor de ideale kijkafstand kun je het beste de vuistregel van 1,5 tot 2,5 keer het schermdiagonaal van de tv aanhouden. Bij een tv van 65 inch (met schermdiagonaal van 165 centimeter) ligt de ideale kijkafstand bijvoorbeeld tussen de 2,5 en 4,1 meter. Bij een tv van 75 inch (190 centimeter) gaat het om 2,85 tot 4,75 meter. De kijkafstand voor een 85 inch-televisie (216 centimeter) ligt al tussen de 3,25 en 5,5 meter. Voor nog grotere tv's heb je voor een prettige kijkervaring dus nog meer ruimte in huis nodig.
Lees ook: Zo weet je wat de perfecte kijkafstand is voor je televisie
Een groot struikelblok bij verhuizingen
Hoe groter de televisie, hoe groter het risico dat de doos niet in je auto past. Gelukkig kun je het apparaat bij een online aankoop vaak gratis thuis laten bezorgen. Wat veel mensen echter vergeten is dat een grote tv een struikelblok kan vormen bij verhuizingen of verplaatsingen. Veel tv's hebben tegenwoordig een erg dun paneel, met slechts een kleine uitstekende kast aan de achterkant voor de elektronica. Daardoor zijn tv's een stuk fragieler geworden. Tegelijkertijd zijn grote tv's erg zwaar, met name door de voet die aan het beeldscherm vastzit.
Fabrikanten raden dan ook aan om grotere tv's nooit alleen op te tillen, maar altijd hulp in te schakelen. Dat geldt ook als je het apparaat uit de doos haalt. Bij grotere formaten heb je zelfs aan twee personen niet genoeg. Daarnaast wordt het sterk afgeraden om een grote, dunne tv plat te vervoeren. Doordat het gewicht van de tv ongelijk verdeeld is, kan dit schade veroorzaken aan het scherm. Ook is het aan te raden de originele verpakking inclusief beschermingsmaterialen te gebruiken bij het vervoeren van grote tv's.
Is een grote tv niet veel te duur?
Waar de prijs van televisies doorgaans stijgt naarmate de schermgrootte groeit, zijn er ook zeker meerdere aantrekkelijk geprijsde grote tv's op de markt. De televisies van TCL zijn daar een goed voorbeeld van. De Chinese prijsvechter biedt verschillende degelijke opties aan als het gaat om grote tv's met een prima beeldkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de C855 van 65 inch die rond de 1400 euro kost. Dit model is ook beschikbaar in 75 inch (1900 euro), 85 inch (2500 euro) en 98 inch (3800 euro).
Waar voor je geld: Dit zijn vijf grote televisies voor hooguit 900 euro