ID.nl logo
Beeld van de tv knippert? Zo los je het op
© JG | ID.nl
Huis

Beeld van de tv knippert? Zo los je het op

Merk je dat het beeld van je tv af en toe knippert of flikkert? Dat kan heel storend zijn tijdens het kijken naar je favoriete programma's. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een knipperend tv-scherm en (gelukkig!) ook verschillende manieren om dit op te lossen. Snel doorlezen, dan kijk je voortaan zonder hinderlijke storingen!

Knipperend beeld: de beste tips en tricks Er zijn weinig dingen die je kijkplezier zo kunnen bederven als een tv-scherm dat tijdens het kijken naar een spannende film of serie ineens begint te knipperen en flikkeren alsof je in een discotheek zit. Het zorgt niet alleen voor afleiding, maar kan na een tijdje behoorlijk vermoeiend zijn voor je ogen. Gelukkig bestaan er een aantal handige tips en tricks om de onderliggende oorzaak van dit probleem op te sporen en hopelijk voorgoed te verhelpen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende boosdoeners.

Lees ook: De levensduur van een televisie: hoe lang gaat je toestel eigenlijk mee?

⋄ Problemen met de videobron

Wanneer de videobron waarmee je tv verbonden is zelf al problemen vertoont, zal dit ook zichtbaar worden op het tv-scherm. Denk bijvoorbeeld aan een slechte kwaliteit bij het afspelen van een oude VHS-band, streaming met een slechte internetverbinding of een verouderde kabelverbinding met de televisieprovider. De tv geeft immers gewoon weer wat hij binnenkrijgt aan videosignalen. Helaas is er in dit geval weinig aan te doen, behalve de videobron zelf aanpakken. Vooral bij streaming video met een slechte internetverbinding kunnen allerlei beeldstoringen optreden. De tv geeft immers gewoon weer wat hij binnenkrijgt aan videosignalen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer of de kabels tussen de videobron en de tv goed zijn aangesloten en van goede kwaliteit zijn. Vervang de kabels indien nodig door hoge kwaliteit HDMI-kabels.
  • Bij problemen met de internetverbinding: controleer of de wifi-router goed geplaatst is voor optimale ontvangst. Sluit indien mogelijk de tv met een ethernetkabel rechtstreeks op de router aan.
  • Upgrade indien nodig naar een snellere internetverbinding via de provider, zodat streaming in hoge kwaliteit mogelijk is. Bekabeld internet geeft de beste resultaten.
  • Neem contact op met de televisieprovider als er regelmatig verbindingsproblemen optreden. Laat de kabelverbinding en eventuele decoders controleren. Overweeg overstappen naar glasvezel.
  • Zorg voor de nieuwste firmware-updates op de videobronnen voor optimale prestaties.

⋄ Een losse kabelverbinding

Een van de meest voorkomende oorzaken van een knipperend beeld is een losse kabel of slecht contact in de aansluiting van een van de kabels op de tv. Hierdoor kan het videosignaal telkens even wegvallen, wat zich uit in een kortstondig zwart beeld of sneeuw. Dit kan gebeuren bij de antennekabel, maar ook bijvoorbeeld bij een losse HDMI-kabel. Het is daarom altijd raadzaam om als eerste alle kabelaansluitingen grondig te controleren bij een knipperend beeld. Kijk goed of er geen kabels defect zijn of los in de connector zitten en controleer ze op beschadigingen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer alle kabelaansluitingen op de achterkant van de tv en zorg dat ze stevig in de connector zitten. Wrik voorzichtig aan de kabels om te testen of ze goed vastzitten.
  • Controleer de kabels op beschadigingen en knikken. Een beschadigde kabel kan voor slecht contact zorgen. Vervang defecte kabels.
  • Maak de kabelconnectors en TV-aansluiting schoon met perslucht of contactspray.
  • Probeer de kabels in een andere HDMI-poort aan te sluiten om te kijken of dat het probleem verhelpt. Zo weet je of de poort defect is.
  • Vervang de HDMI-kabel indien nodig door een nieuwe high-speed HDMI-kabel.
  • Gebruik kabelbinders of kabelclips om de kabels netjes vast te maken.
  • Mocht het probleem blijven bestaan, probeer dan de tv te resetten door de stekker even helemaal uit het stopcontact te halen. Laat de tv gedurende minimaal 5 minuten spanningsloos om alle instellingen te resetten. Sluit daarna de stekker weer aan en controleer of het beeld nog steeds knippert. Deze eenvoudige reset lost soms verrassend genoeg het probleem op.

Een nieuwe HDMI-kabel nodig?

Bekijk het aanbod op Bol.com!

©JG | ID.nl

⋄ Defecte interne verbindingen

Naast problemen met de externe kabelaansluitingen, kunnen ook defecte interne verbindingen in de tv zelf zorgen voor een knipperend beeld. Denk bijvoorbeeld aan een bijna losgeraakt lintkabeltje of ander element op het moederboard dat voor onderbrekingen in het videosignaal zorgt. Dit is helaas lastig zelf op te lossen en wijst vaak op een tv die aan het einde van zijn levensduur zit. Doorgaans is professionele reparatie dan noodzakelijk.

Hoe je dit verhelpt

  • Neem contact op met een reparatie-specialist. Valt je televisie nog in de garantieperiode? Neem dan contact op met de verkoper.

⋄ Verkeerde refresh rate of helderheidsinstellingen

Soms kan een knipperend beeld worden veroorzaakt door verkeerd ingestelde beeldinstellingen van de tv. Met name de refresh rate en helderheid zijn belangrijk. Als de ingestelde refresh rate niet goed overeenkomt met de videobron, kan dit zorgen voor hinderlijke flikkeringen. Ook een te hoge of juist te lage helderheid kan het beeld doen knipperen, zeker in combinatie met de kamerverlichting. Het is in dit geval zaak om in het menu van de tv de juiste waardes voor refresh rate en helderheid in te stellen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer of de ingestelde refresh rate van de tv overeenkomt met de videobron.
  • Stel de tv in op de resolutie en beeldverhouding ondersteund door de bron, bijvoorbeeld 1080p en 16:9 voor blu-ray.
  • Pas de helderheid aan op basis van de lichtomstandigheden. Dim de tv 's avonds.
  • Schakel energiebesparende instellingen uit die het beeld kunnen verstoren.
  • Reset de beeldinstellingen.
  • Schakel ook speciale beeldverbeteringsfuncties van de tv uit, zoals 'Natural Motion', ruisonderdrukking en dynamisch contrast. Dergelijke extra's kunnen soms zorgen voor een instabiel beeld. Zet deze functies uit via het menu van de tv en controleer of het knipperen verdwijnt.

©JG | ID.nl

⋄ Defecte hardware zoals led-verlichting

In sommige gevallen kan een kapotte led in de achtergrondverlichting van de tv zorgen voor een lokaal knipperend beeld. Ook defecten aan bijvoorbeeld de videoprocessor of voedingsunit kunnen het beeld onstabiel maken. Dit soort hardwarematige problemen zijn lastig zelf te verhelpen en vereisen technische kennis en reparatie door een specialist.

Hoe je dit verhelpt

  • Neem contact op met een reparatie-specialist. Valt je televisie nog in de garantieperiode? Neem dan contact op met de verkoper.

Zoals je ziet, kunnen er diverse oorzaken zijn voor een knipperend of flikkerend beeld op je tv. Meestal is het probleem gelukkig vrij eenvoudig op te lossen door kabels te controleren, instellingen aan te passen of de videobron aan te pakken. Mocht het beeld ondanks deze tips blijven knipperen, dan is professionele reparatie waarschijnlijk de beste oplossing. Hopelijk heb je met deze tips genoeg handvatten om storingen te verhelpen, zodat je weer ongestoord kunt kijken!

Onze aanbevelingen voor nieuwe televisies

Ondanks je beste inspanningen en het volgen van alle adviezen, is er soms een punt waarop een televisie simpelweg aan het einde van zijn levensduur komt. Het kan zijn dat de kosten voor het repareren van een knipperend scherm niet opwegen tegen de waarde van de tv, zeker als het een ouder model betreft. In dergelijke gevallen is het wellicht tijd om te overwegen een nieuwe televisie aan te schaffen. Gelukkig zijn er tal van geweldige opties beschikbaar op de markt, variërend in prijs, formaat, en technologische snufjes. Hieronder delen wij onze top 3 aanbevelingen voor televisies die jouw kijkervaring naar een hoger niveau zullen tillen, zonder knipperende schermen en met haarscherpe beeldkwaliteit.

1) LG OLED55C24LA

Met zijn slanke design is de LG OLED55C24LA een echte eyecatcher in vele (woon)kamers. Deze oled-televisie, met een schermformaat van 55 inch oftewel een diagonaal van 140 centimeter, verzekert je van levendige kleuren, diepzwarte tinten en daarmee een indrukwekkend contrast dankzij het oled-scherm. De beelden zijn uiterst scherp door de 4K-resolutie. Bovendien biedt deze televisie dankzij HDMI 2.1-poorten optimale ondersteuning voor 4K-gaming bij 120 frames per seconde. Start je favoriete smart-tv-apps zoals Netflix en Videoland eenvoudig via LG's ingebouwde webos-software. Mocht 55 inch niet jouw voorkeur hebben, dan is de C2-serie van LG ook verkrijgbaar in andere schermformaten.

Lees ook: Review LG webOS 2023 - Update met handige nieuwe functies

2) Samsung QE55QN85BAT

De Samsung QE55QN85BAT is een smart-tv met een schermformaat van 55 inch. Dat komt neer op een diagonaal van 140 centimeter. De tv gebruikt een lcd-scherm met wat Samsung zijn Neo Qled-techniek noemt. Het scherm heeft een grote kijkhoek, wat handig is als je niet altijd recht voor de tv zit. Samsung is ook trots op de hoge helderheid – handig in een kamer waar de zon naar binnen schijnt tijdens het tv-kijken – en de realistische kleuren. De QE55QN85BAT beschikt over een 4K-scherm, ondersteunt 4G-gaming met 120 frames per seconde en draait op de Tizen-smart-tv-software van Samsung. Die ondersteunt alle populaire tv-apps.

3) Samsung QE32LS03TCU QLED

Kunst ontmoet tv in de Samsung Frame QE32LS03TCU. Dit model heeft een full-HD scherm van hoge kwaliteit dat haarscherpe en levendige kleuren toont. Wat betekent dat? Simpel: je ziet alles beter, zelfs in een kamer met veel licht. En met ondersteuning voor verschillende HDR-formaten krijg je het witste wit en het diepste zwart. Snel door apps en menu's navigeren? Geen probleem, dankzij een krachtige processor. Als bonus kun je je tv zelfs omtoveren tot een kunstwerk met de Samsung Art Store-app.

Wil je een nieuwe TV kopen maar weet je niet waar je op moet letten? Bekijk onze YouTube-video!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.