ID.nl logo
Beeld van de tv knippert? Zo los je het op
© JG | ID.nl
Huis

Beeld van de tv knippert? Zo los je het op

Merk je dat het beeld van je tv af en toe knippert of flikkert? Dat kan heel storend zijn tijdens het kijken naar je favoriete programma's. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een knipperend tv-scherm en (gelukkig!) ook verschillende manieren om dit op te lossen. Snel doorlezen, dan kijk je voortaan zonder hinderlijke storingen!

Knipperend beeld: de beste tips en tricks Er zijn weinig dingen die je kijkplezier zo kunnen bederven als een tv-scherm dat tijdens het kijken naar een spannende film of serie ineens begint te knipperen en flikkeren alsof je in een discotheek zit. Het zorgt niet alleen voor afleiding, maar kan na een tijdje behoorlijk vermoeiend zijn voor je ogen. Gelukkig bestaan er een aantal handige tips en tricks om de onderliggende oorzaak van dit probleem op te sporen en hopelijk voorgoed te verhelpen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende boosdoeners.

Lees ook: De levensduur van een televisie: hoe lang gaat je toestel eigenlijk mee?

⋄ Problemen met de videobron

Wanneer de videobron waarmee je tv verbonden is zelf al problemen vertoont, zal dit ook zichtbaar worden op het tv-scherm. Denk bijvoorbeeld aan een slechte kwaliteit bij het afspelen van een oude VHS-band, streaming met een slechte internetverbinding of een verouderde kabelverbinding met de televisieprovider. De tv geeft immers gewoon weer wat hij binnenkrijgt aan videosignalen. Helaas is er in dit geval weinig aan te doen, behalve de videobron zelf aanpakken. Vooral bij streaming video met een slechte internetverbinding kunnen allerlei beeldstoringen optreden. De tv geeft immers gewoon weer wat hij binnenkrijgt aan videosignalen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer of de kabels tussen de videobron en de tv goed zijn aangesloten en van goede kwaliteit zijn. Vervang de kabels indien nodig door hoge kwaliteit HDMI-kabels.
  • Bij problemen met de internetverbinding: controleer of de wifi-router goed geplaatst is voor optimale ontvangst. Sluit indien mogelijk de tv met een ethernetkabel rechtstreeks op de router aan.
  • Upgrade indien nodig naar een snellere internetverbinding via de provider, zodat streaming in hoge kwaliteit mogelijk is. Bekabeld internet geeft de beste resultaten.
  • Neem contact op met de televisieprovider als er regelmatig verbindingsproblemen optreden. Laat de kabelverbinding en eventuele decoders controleren. Overweeg overstappen naar glasvezel.
  • Zorg voor de nieuwste firmware-updates op de videobronnen voor optimale prestaties.

⋄ Een losse kabelverbinding

Een van de meest voorkomende oorzaken van een knipperend beeld is een losse kabel of slecht contact in de aansluiting van een van de kabels op de tv. Hierdoor kan het videosignaal telkens even wegvallen, wat zich uit in een kortstondig zwart beeld of sneeuw. Dit kan gebeuren bij de antennekabel, maar ook bijvoorbeeld bij een losse HDMI-kabel. Het is daarom altijd raadzaam om als eerste alle kabelaansluitingen grondig te controleren bij een knipperend beeld. Kijk goed of er geen kabels defect zijn of los in de connector zitten en controleer ze op beschadigingen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer alle kabelaansluitingen op de achterkant van de tv en zorg dat ze stevig in de connector zitten. Wrik voorzichtig aan de kabels om te testen of ze goed vastzitten.
  • Controleer de kabels op beschadigingen en knikken. Een beschadigde kabel kan voor slecht contact zorgen. Vervang defecte kabels.
  • Maak de kabelconnectors en TV-aansluiting schoon met perslucht of contactspray.
  • Probeer de kabels in een andere HDMI-poort aan te sluiten om te kijken of dat het probleem verhelpt. Zo weet je of de poort defect is.
  • Vervang de HDMI-kabel indien nodig door een nieuwe high-speed HDMI-kabel.
  • Gebruik kabelbinders of kabelclips om de kabels netjes vast te maken.
  • Mocht het probleem blijven bestaan, probeer dan de tv te resetten door de stekker even helemaal uit het stopcontact te halen. Laat de tv gedurende minimaal 5 minuten spanningsloos om alle instellingen te resetten. Sluit daarna de stekker weer aan en controleer of het beeld nog steeds knippert. Deze eenvoudige reset lost soms verrassend genoeg het probleem op.

Een nieuwe HDMI-kabel nodig?

Bekijk het aanbod op Bol.com!

©JG | ID.nl

⋄ Defecte interne verbindingen

Naast problemen met de externe kabelaansluitingen, kunnen ook defecte interne verbindingen in de tv zelf zorgen voor een knipperend beeld. Denk bijvoorbeeld aan een bijna losgeraakt lintkabeltje of ander element op het moederboard dat voor onderbrekingen in het videosignaal zorgt. Dit is helaas lastig zelf op te lossen en wijst vaak op een tv die aan het einde van zijn levensduur zit. Doorgaans is professionele reparatie dan noodzakelijk.

Hoe je dit verhelpt

  • Neem contact op met een reparatie-specialist. Valt je televisie nog in de garantieperiode? Neem dan contact op met de verkoper.

⋄ Verkeerde refresh rate of helderheidsinstellingen

Soms kan een knipperend beeld worden veroorzaakt door verkeerd ingestelde beeldinstellingen van de tv. Met name de refresh rate en helderheid zijn belangrijk. Als de ingestelde refresh rate niet goed overeenkomt met de videobron, kan dit zorgen voor hinderlijke flikkeringen. Ook een te hoge of juist te lage helderheid kan het beeld doen knipperen, zeker in combinatie met de kamerverlichting. Het is in dit geval zaak om in het menu van de tv de juiste waardes voor refresh rate en helderheid in te stellen.

Hoe je dit verhelpt

  • Controleer of de ingestelde refresh rate van de tv overeenkomt met de videobron.
  • Stel de tv in op de resolutie en beeldverhouding ondersteund door de bron, bijvoorbeeld 1080p en 16:9 voor blu-ray.
  • Pas de helderheid aan op basis van de lichtomstandigheden. Dim de tv 's avonds.
  • Schakel energiebesparende instellingen uit die het beeld kunnen verstoren.
  • Reset de beeldinstellingen.
  • Schakel ook speciale beeldverbeteringsfuncties van de tv uit, zoals 'Natural Motion', ruisonderdrukking en dynamisch contrast. Dergelijke extra's kunnen soms zorgen voor een instabiel beeld. Zet deze functies uit via het menu van de tv en controleer of het knipperen verdwijnt.

©JG | ID.nl

⋄ Defecte hardware zoals led-verlichting

In sommige gevallen kan een kapotte led in de achtergrondverlichting van de tv zorgen voor een lokaal knipperend beeld. Ook defecten aan bijvoorbeeld de videoprocessor of voedingsunit kunnen het beeld onstabiel maken. Dit soort hardwarematige problemen zijn lastig zelf te verhelpen en vereisen technische kennis en reparatie door een specialist.

Hoe je dit verhelpt

  • Neem contact op met een reparatie-specialist. Valt je televisie nog in de garantieperiode? Neem dan contact op met de verkoper.

Zoals je ziet, kunnen er diverse oorzaken zijn voor een knipperend of flikkerend beeld op je tv. Meestal is het probleem gelukkig vrij eenvoudig op te lossen door kabels te controleren, instellingen aan te passen of de videobron aan te pakken. Mocht het beeld ondanks deze tips blijven knipperen, dan is professionele reparatie waarschijnlijk de beste oplossing. Hopelijk heb je met deze tips genoeg handvatten om storingen te verhelpen, zodat je weer ongestoord kunt kijken!

Onze aanbevelingen voor nieuwe televisies

Ondanks je beste inspanningen en het volgen van alle adviezen, is er soms een punt waarop een televisie simpelweg aan het einde van zijn levensduur komt. Het kan zijn dat de kosten voor het repareren van een knipperend scherm niet opwegen tegen de waarde van de tv, zeker als het een ouder model betreft. In dergelijke gevallen is het wellicht tijd om te overwegen een nieuwe televisie aan te schaffen. Gelukkig zijn er tal van geweldige opties beschikbaar op de markt, variërend in prijs, formaat, en technologische snufjes. Hieronder delen wij onze top 3 aanbevelingen voor televisies die jouw kijkervaring naar een hoger niveau zullen tillen, zonder knipperende schermen en met haarscherpe beeldkwaliteit.

1) LG OLED55C24LA

Met zijn slanke design is de LG OLED55C24LA een echte eyecatcher in vele (woon)kamers. Deze oled-televisie, met een schermformaat van 55 inch oftewel een diagonaal van 140 centimeter, verzekert je van levendige kleuren, diepzwarte tinten en daarmee een indrukwekkend contrast dankzij het oled-scherm. De beelden zijn uiterst scherp door de 4K-resolutie. Bovendien biedt deze televisie dankzij HDMI 2.1-poorten optimale ondersteuning voor 4K-gaming bij 120 frames per seconde. Start je favoriete smart-tv-apps zoals Netflix en Videoland eenvoudig via LG's ingebouwde webos-software. Mocht 55 inch niet jouw voorkeur hebben, dan is de C2-serie van LG ook verkrijgbaar in andere schermformaten.

Lees ook: Review LG webOS 2023 - Update met handige nieuwe functies

2) Samsung QE55QN85BAT

De Samsung QE55QN85BAT is een smart-tv met een schermformaat van 55 inch. Dat komt neer op een diagonaal van 140 centimeter. De tv gebruikt een lcd-scherm met wat Samsung zijn Neo Qled-techniek noemt. Het scherm heeft een grote kijkhoek, wat handig is als je niet altijd recht voor de tv zit. Samsung is ook trots op de hoge helderheid – handig in een kamer waar de zon naar binnen schijnt tijdens het tv-kijken – en de realistische kleuren. De QE55QN85BAT beschikt over een 4K-scherm, ondersteunt 4G-gaming met 120 frames per seconde en draait op de Tizen-smart-tv-software van Samsung. Die ondersteunt alle populaire tv-apps.

3) Samsung QE32LS03TCU QLED

Kunst ontmoet tv in de Samsung Frame QE32LS03TCU. Dit model heeft een full-HD scherm van hoge kwaliteit dat haarscherpe en levendige kleuren toont. Wat betekent dat? Simpel: je ziet alles beter, zelfs in een kamer met veel licht. En met ondersteuning voor verschillende HDR-formaten krijg je het witste wit en het diepste zwart. Snel door apps en menu's navigeren? Geen probleem, dankzij een krachtige processor. Als bonus kun je je tv zelfs omtoveren tot een kunstwerk met de Samsung Art Store-app.

Wil je een nieuwe TV kopen maar weet je niet waar je op moet letten? Bekijk onze YouTube-video!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: