ID.nl logo
De beste producten voor een grandioos geluid in je thuisstudio
© Day Of Victory Stu. - stock.adobe.com
Huis

De beste producten voor een grandioos geluid in je thuisstudio

Van plan om de studeerkamer of zolder te transformeren in een bescheiden thuisstudio voor bijvoorbeeld podcasts? Een computer en een geschikt audiobewerkingsprogramma (Digital Audio Workstation) zijn alvast een goed begin. Daarnaast bestaan er nog veel meer handige studiospullen. Met de diverse betaalbare producten uit dit artikel neem je gesprekken (podcasts), zang en muziek in een goede kwaliteit op.

In dit artikel bespreken we betaalbare producten om audio op te nemen in je thuisstudio, denkend aan:

  • Microfoons
  • Audio-interfaces als vervanging van de interne geluidskaart
  • Midi-apparaten
  • Studiomonitors

Ook leuk: Dat klinkt als muziek in de oren! Met deze tools kun ook jij musiceren

6x Audio opnemen

Devine M-Mic USB

Wil je tegen lage kosten je stem of een muziekinstrument opnemen? Dan is deze usb-microfoon van Bax Music-huismerk Devine een interessante optie. Je hebt hiervoor namelijk geen extra spullen nodig. Je prikt de usb-connector in een pc of laptop en start direct een opnamesessie. Deze zogeheten condensatormicrofoon ondersteunt een groot frequentiebereik, hierdoor kun je zanglijnen en muziek gedetailleerd vastleggen. Naast een klein statief is ook een shockmount inbegrepen. Dit onderdeel voorkomt dat ongewenste trillingen de microfoon bereiken. Deze prijsvriendelijke usb-microfoon is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering.

Devine M-Mic USB

Usb-microfoon voor opname van stem of muziekinstrument

Røde NT-USB+

De breed verkrijgbare Røde NT-USB+ is een gevoelige studiomicrofoon die zang, gesprekken en instrumenten haarzuiver vastlegt. Je sluit hem via usb-c rechtstreeks aan op een computer, tablet of smartphone. Voor de microfoon bevindt zich een popfilter; dat vergroot de kans op schone opnames zonder overheersende klanken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde letters die mensen met veel lucht uitspreken, zoals de ‘p’ en ‘s’. Verder is er een klein driepootstatief bijgesloten. Deze condensatormicrofoon bevat een hoofdtelefoonuitgang, zodat je tijdens het opnemen direct kunt meeluisteren.

Tascam TM-80

Wil je meer opnameapparatuur op de computer aansluiten, dan ontkom je niet aan het gebruik van een zogenoemde audio-interface. De betaalbare Tascam TM-80 condensatormicrofoon is voor z’n opstelling prima geschikt. Je prikt de kabel in de XLR-ingang, waarna je de opname kunt starten. Het gevoelige membraan vangt geluidsgolven van onder meer vocalen en akoestische instrumenten op. Dat gebeurt zeer nauwkeurig, zodat je audio in een hoge kwaliteit kunt opnemen. Bij dit product zit een statief, shockmount en microfoonkabel. Je kunt kiezen tussen een zwarte en zilverkleurige versie.

Audix f2

De Audix f2 is een universele dynamische studiomicrofoon die probleemloos een hoge geluidsdruk kan verwerken. Hij is dan ook met name geschikt voor het registreren van luide instrumenten, zoals blazers, drums en gitaarversterkers. Dankzij het stalen gaasrooster kan de behuizing wel een stootje hebben. Je sluit de vergulde XLR-connector rechtstreeks op de ingang van een audio-interface aan. Naast de studiomicrofoon bevat de productdoos een bevestigingsclip en draagtas.

TIE Studio Mic Stand Flexible Pro

Fabrikanten van studiomicrofoons leveren vaak een (te) laag statief mee. Met deze bureauarm plaats je het opnameapparaat alsnog op een comfortabele hoogte. De montage is een fluitje van een cent. Je bevestigt dit hulpstuk via een klem aan de rand van het bureau. In de arm zit een XLR-kabel van in totaal 2,5 meter verwerkt. Hierop kun je een microfoon aansluiten. Met behulp van het scharnier pas je de hoogte eenvoudig aan, zodat je tijdens het opnemen op het computerscherm kunt kijken.

Shure SRH440A

Tijdens opnames is het gebruik van een gesloten studio-koptelefoon geen overbodige luxe. Je hebt daarmee minder last van omgevingsgeluid. Bovendien voorkomt het gebruik van een hoofdtelefoon dat er een echo in de opname terechtkomt. De Shure SRH440A geeft audio zo neutraal en accuraat mogelijk weer, waardoor je mogelijke fouten direct opmerkt. Twee audiodrivers met een diameter van vier centimeter zijn verantwoordelijk voor een gebalanceerd geluid. Prettig zijn de zachte oorkussens, zodat je desnoods urenlang achtereen kunt opnemen. Er is een 3,5mm- en 6,3mm-connector inbegrepen; hierdoor kun je de SRH440A op elke hoofdtelefoonversterker aansluiten.

3x Audio-interface

Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen

Een audio-interface vervangt de interne geluidskaart van de computer. Voordelen hiervan zijn een veelal betere audiokwaliteit en de aanwezigheid van meerdere gebalanceerde storingsvrije aansluitingen. De breed gewaardeerde Focusrite Scarlett 2i2 fungeert moeiteloos als schakel tussen jouw studioapparatuur en de pc of laptop. Je verbindt dit apparaatje via usb met een computer. Verder kun je ook een hoofdtelefoon en studiomonitors (speakers) aansluiten. Voor het koppelen van opnameapparatuur staan er twee gecombineerde XLR/lijningangen met fantoomvoeding paraat. Het is dus mogelijk om twee instrumenten of evenzoveel stemmen tegelijk op te nemen. Om je hierbij te helpen, stelt de fabrikant een uitgebreide softwarebundel beschikbaar.

M-Audio M-Track Solo

Zoek je een veelzijdige audio-interface voor weinig geld, dan zal de M-Audio M-Track Solo ongetwijfeld in de smaak vallen. Achterop sluit je een computer en monitors aan. De voorzijde bevat een gebalanceerde XLR/lijningang voor de verbinding van een opnameapparaat. Dankzij ondersteuning voor fantoomvoeding kun je hiervoor eventueel een gevoelige condensatormicrofoon gebruiken. Dit type vereist namelijk stroom. Daarnaast is er een tweede lijningang beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld een elektrische gitaar kunt inpluggen. Tot slot kun je nog een koptelefoon verbinden. Een Digital Audio Workstation is inbegrepen!

M-Audio M-Track Solo

Veelzijdige audio-interface voor weinig geld

ESI MAYA44 eX

Heeft jouw pc een vrij PCIe-slot, dan kun je deze interne geluidskaart inbouwen. Je hebt in dat geval geen externe audio-interface nodig. Dat scheelt weer ruimte op het bureau. De ESI MAYA44 eX heeft een ingang met fantoomvoeding, zodat je een goede studiomicrofoon kunt aansluiten. Daarnaast is ook een instrumentingang aanwezig. Voor het verbinden van een luidsprekerset en/of hoofdtelefoon bevat deze geluidskaart twee analoge uitgangen. Een plus is dat de MAYA44 eX opnamen omzet naar een respectabele audioresolutie van 24 bit/96 kHz. Een optische digitale in- en uitgang zijn eveneens beschikbaar.

ESI MAYA44 eX

Interne geluidskaart voor goed geluid

4x Midi-apparaten

Akai Professional LPK25 MK2

Als je je deuntjes rechtstreeks met de computer wilt vastleggen, komt dit bescheiden midi-keyboard goed van pas. Je gebruikt de 25 toetsen om zelf iets in te spelen. Met de knoppen links kun je onder meer het octaaf verlagen of verhogen. Aansluiten is zo gepiept, want je prikt de bijgesloten usb-kabel gewoon in een pc of laptop. Er is een uitgebreid softwarepakket bijgesloten waarmee je thuis muziek kunt produceren.

Novation Launchkey Mini MK3

Met dit compacte midi-keyboard kun je alle kanten op. Boven de 25 aanslaggevoelige pianotoetsen bevinden zich zestien aanslaggevoelige pads. Daarmee produceer je onder meer drumbeats. De achterzijde bevat een usb-aansluiting, zodat je de Novation Launchkey Mini MK3 rechtstreeks met een computer kunt verbinden. Er is ook nog een midi-uitgang. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een groter keyboard of drumcomputer wilt verbinden. De fabrikant heeft dit product geoptimaliseerd voor de bekende DAW-software Ableton Live.

Korg nanoKontrol Studio

Een midi-controller bevat weliswaar zelf geen geluiden, maar je kunt er wel perfect DAW-software mee aansturen. Dat werkt veel prettiger dan het gebruik van een muis, touchpad of toetsenbord. Zo heeft de Korg nanoKontrol Studio onder meer acht fysieke schuiven waarmee je soepel audiosporen kunt mixen. Daarnaast switch je vliegensvlug tussen instrumenten. Je koppelt deze controller via usb of bluetooth aan een computer, tablet of smartphone. Stop desgewenst twee AA-batterijen in de behuizing om de nanoKontrol Studio draadloos te gebruiken. Een audiobewerkingspakket is inbegrepen.

Korg nanoKontrol Studio

Midi-controller waarmee je DAW-software kunt aansturen

Arturia KeyLab Essential 88

Wie complexe melodieën wil inspelen, kan veel baat hebben bij dit uitgebreide midi-keyboard. Zoals de productnaam al aangeeft, bevat dit model maar liefst 88 aanraakgevoelige toetsen. Daarnaast heeft het imposante apparaat ook nog een volwaardige midi-controller met verlichte pads, draaiknoppen en schuiven in huis. Je verbindt de Arturia KeyLab Essential 88 via usb met een computer. Het product is verkrijgbaar in een zwarte en witte behuizing.

3x Studiomonitors

Yamaha HS5

Veel hifispeakers leggen de nadruk op de hoge en/of lage tonen. Kies om die reden voor gespecialiseerde studiomonitors. De betere modellen zijn ontworpen om van dichtbij naar opnames te luisteren. Ze laten een zo neutraal mogelijk geluid horen, zodat je de mix zorgvuldig kunt afstemmen. De Yamaha HS5 is een betaalbare monitorspeaker die je vanwege de bescheiden omvang makkelijk op een bureau kunt neerzetten. Dankzij aparte versterkers voor de tweeter en woofer ontstaat er een evenwichtig geluid. De achterzijde bevat een lijn- en XLR-ingang, zodat je de luidsprekers bijvoorbeeld aan een externe audio-interface kunt koppelen. Yamaha fabriceert dit product in de kleuren wit en zwart.

Alesis Elevate 5 MKII

Met de Alesis Elevate 5 MKII plaats je een budgetvriendelijke monitorspeakerset in je thuisstudio. Een woofer en tweeter zijn binnen de houten klankkast verantwoordelijk voor een neutrale audioweergave. De rechterspeaker heeft aan de voorzijde een volumeknop en hoofdtelefoonuitgang. Aan de achterzijde tref je twee paar analoge inputs, zodat je vrijwel elke mixer of audio-interface kunt aansluiten. Daarnaast is er ook nog een bass boost-functie. Hiermee voer je desgewenst het laag op, al kun je deze optie voor studiodoeleinden beter links laten liggen. Deze actieve speakerset levert in totaal tachtig watt vermogen.

Alesis Elevate 5 MKII

Budgetvriendelijke monitorspeakerset

ADAM T5V

ADAM heeft op het gebied van studiomonitors een goede reputatie. Veel speakers van het Duitse merk zijn dan ook stevig aan de prijs. Bij de T5V vallen de kosten nog alleszins mee. Voor een product in deze prijsklasse ondersteunt dit instapmodel een groot frequentiebereik, namelijk van 45 hertz tot 25 kilohertz. Vergeleken met goedkopere speakers kun je mixen hierdoor beter beoordelen. De zwarte behuizing bevat een ribbontweeter van 1,9 inch en een woofer van 5 inch. Achterop bevinden zich een RCA- en XLR-ingang.

3x Studioruimte inrichten

Glorious Workbench

Met een studiomeubel geef je computerschermen, monitorspeakers en diverse audioapparatuur een toegankelijke plek. De Glorious Workbench neemt in een kamer weinig ruimte in beslag, terwijl je er veel studiospullen in kwijt kunt. Het uitschuifbare blad is ideaal om een midi-keyboard en -controller te plaatsen. De bovenste plank bevat twee draaibare plateaus waarop je studiomonitors positioneert. Het Duitse merk produceert de Workbench in de kleurvarianten wit, zwart en hout.

Samson MS200

Is jouw bureau helemaal volgepropt met studioapparatuur? Misschien is het dan een idee om de speakers op een statief te plaatsen. Dit exemplaar van Samson bevat een verzwaarde voet, zodat de luidsprekers niet zomaar omvallen. Elk statief is van metaal en heeft een maximale belastbaarheid van achttien kilo. De standaard rust op drie spikes, zodat de speaker niet of nauwelijks trillingen aan de vloer doorgeeft. Aan de hand van de draaibare borgmoer kies je simpel de gewenste hoogte.

SE Electronics RF-X

Wanneer je thuis zang gaat opnemen, is er een reële kans op galm. Een reflectiefilter is een betaalbare manier om dit euvel te voorkomen. Je plaatst de SE Electronics RF-X met de geïntegreerde klem op een microfoonstandaard, waarna je voluit kunt zingen. Dankzij de dempende werking heb je geen last van geluidsreflecties via muren en andere objecten. Dit product is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.