Overzicht: gratis antivirus-software

Overzicht: gratis antivirus-software

Home cinema

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 10:33

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:37

Er is veel prijsverschil tussen alle versies van commerciële antivirussoftware. Sommige ontwikkelaars maken producten die zelfs volledig gratis zijn.

 

Er is veel prijsverschil tussen alle versies van commerciële antivirussoftware. Sommige ontwikkelaars maken producten die zelfs volledig gratis zijn. Dat maakt het natuurlijk helemaal interessant! Reden genoeg voor het bespreken van zeven gratis virusvangers.

 

 

AVG Anti-Virus Free

Voor freeware is het Nederlandstalige AVG Anti-virus Free bijzonder uitgebreid. Naast dat het virussen, spyware, adware en rootkits buiten de deur houdt, bevat het ook een e-mailscanner. Deze beschermt uw computer tegen schadelijke bijlagen en controleert zowel uitgaande als inkomende berichten. U voert automatisch een volledige systeemscan uit op een door u ingestelde tijd. Het programma installeert een browsertoolbar, waarmee u veiliger over het web surft. Hierdoor hebt u geen last van phishingaanvallen en gebruikt u volkomen veilig een zoekmachine. AVG laat namelijk in de zoekresultaten van Google, MSN, Bing en Yahoo zien of de hyperlinks betrouwbaar zijn door middel van een groen vinkje. De betaalde versie(s) is met onder andere een firewall, geavanceerde rootkitbescherming, spamfilter en gamingmodus nog uitgebreider.

Website: www.free.avg.com

OS: XP, Vista en Win7

ThreatFire Free

Dit programma van PC Tools is geen zelfstandige virusscanner, maar een goede aanvulling op uw bestaande beveiliging. Het gebruikt geen virusbestanden, maar speurt actief naar verdacht gedrag. De software assisteert bij het tegengaan van malware, trojans, wormen, rootkits, spyware en virussen. Opvallend is de hoge snelheid waarmee ThreatFire opereert. Zo heeft het amper een minuut nodig om een harde schijf van 16 GB te scannen op gevaarlijke rootkits. Daarnaast is het binnenhalen van updates ook een fluitje van een cent. Er bestaat ook een commerciële versie waarbij u beschikt over betere helpdeskondersteuning, wachtwoordbescherming en de mogelijkheid om via het rechtermuisknopmenu een scan te starten.

Website: www.threatfire.com

OS: XP, Vista en Win7

Avast! Home Edition

Een compleet antivirus-pakket dat van alle gemakken is voorzien. De interface is even wennen, omdat hij eerder lijkt op een mediaspeler dan op een virusscanner. Via zes knoppen bereikt u eenvoudig alle onderdelen. Zo haalt u met de optie iAvs nieuwe virusdefinities binnen en bij Lokale stations scant u uw schijven met een klik op de grote knop Begin. Nuttig is de mogelijkheid om verwijderbare media te scannen, zoals dvds en usb-sticks. Via een schuifknop geeft u aan hoe nauwkeurig het programma uw bestanden, mappen en harde schijven moet controleren op besmetting. De verschillen met de commerciële versie zijn niet bijzonder groot. Als u betaalt, beschikt u sneller over de nieuwste virusdefinities, waardoor uw computer beter is beschermd. Daarnaast blokkeert het scrips van webpaginas (uitsluitend Internet Explorer en Firefox) en bevat het een betere gebruikersinterface. Tenslotte kunt u gebruikmaken van de helpdesk.

Website: www.avast.nl

OS: XP, Vista, Win7, Linux en MacOS

Panda Cloud Antivirus

Wilt u een virusscanner die nauwelijks systeembronnen opslurpt? Installeer dan Panda Cloud Antivirus. Op uw computer wordt een client geïnstalleerd die verbinding heeft met een online database. Hierdoor is uw pc niet alleen direct beschermd tegen de meest recente bedreigingen, maar vormt het programma tegelijkertijd amper een belasting voor het systeem. Als de software een verdacht bestand signaleert, controleert een scanner op internet de betrouwbaarheid. Doordat het grotendeels online actief is, hoeft u geen nieuwe virusdefinities binnen te halen aangezien het zichzelf up-to-date houdt. Iedere gebruiker draagt bij aan het verzamelen van gegevens over virussen en malware, wat collectieve intelligentie wordt genoemd.

Website: www.cloudantivirus.com/nl

OS: XP, Vista en Win7

Avira AntiVir Personal

De gratis versie van Avira beveiligt uw computer tegen malware, virussen, phishing, spyware en rootkits. Het hoofdscherm is erg eenvoudig en u zult dan ook niet snel verdwalen binnen het programma. De software doet simpelweg waar het voor bedoeld is. Zo laat u een volledige systeemscan doen en haalt u de nieuwste updates binnen. Bij de optie Local protection selecteert u de onderdelen die u wilt controleren. U geeft ook eenvoudig aan of de virus-scanner automatisch elke dag een systeemscan moet doen. In de betaalde editie(s) hebt u meer opties, zoals ouderlijk toezicht, webprotectie, spamfilter, firewall, backupmogelijkheden en snellere updates. Avira is Engelstalig.

Website: www.free-av.com

OS: XP, Vista, Win7 en Linux

Nog meer gratis!

Behalve de hier besproken programmas zijn er nog meer gratis virusscanners:

Microsoft Security Essentials

BitDefender Free Edition

PC Tools AntiVirus Free Edition

McAfee Stinger

a-squared Free

Online virusscanner

Hebt u geen zin om antivirussoftware te installeren, omdat u bang ben dat uw computer trager wordt? Geen nood, u kunt zich ook wenden tot diensten die online uw systeem controleren. Zo heeft F-Secure een online scanner. U installeert in Firefox of Internet Explorer een add-on en vervolgens hebt u de keus uit drie verschillende scanopties. De applicatie verwijdert alle schadelijke bestanden.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 03, jaargang 2010.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000